ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА
ПОЛЗИ И НЕГАТИВИ ОТ СЪВМЕСТНИТЕ РУСКО-БЪЛГАРСКИ ПРОЕКТИ Печат
Автор Експерт   
Вторник, 10 Ноември 2009 14:05

Интервю на Наталия Петрова с  г-н Симеон Николов,
Директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения
за руското списанието за международна информация и анализи “БИЗНЕС-КОНТАКТИ”, ноември 2009 г.

 Г-н Николов, каква е конкретната икономическа изгода от съвместните проекти, която очаква България и до колко различни са очакванията от предишното и новото правителство на страната? Какво ще получи и какво ще загуби България с всеки от тях?

продължава>
 
БУКУРЕЩ И БИТКАТА ЗА МОЛДОВА Печат
Автор Минчо Станкулов   
Вторник, 23 Юни 2009 07:10

На фона на неуспешните опити на опозицията да провокира (през април т.г.) бунтове и безредици в Молдова за да оспори резултатите от парламентарните избори в страната, дълбоко учудване предизвиква крайно пасивното и нееднозначно поведение на Европейския съюз. Всъщност, фактът че Брюксел още от самото начало на опита за осъществяване на поредната „цветна революция” в постсъветското пространство, не можа да формулира достатъчно ясна позиция свидетелства, че събитията в Молдова са се оказали крайно неприятен и неочакван урок за лидерите на ЕС. В същото време, Съюзът продължава да прилага двойни стандарти, като вместо еднозначно да осъди насилието, провокирано от опозицията, и използваните от нея методи, се опитва да засили натиска си върху правителството в Кишинеу да прояви „хуманно отношение” към участниците и организаторите на безредиците и да постигне компромис с политическите си противници. Нещата допълнително се влошават заради практическата подкрепа на Брюксел за крайно неконструктивната линия на Букурещ спрямо Молдова.

продължава>
 
НАУЧНА И ИНОВАЦИОННА ПОЛИТИКА НА СТРАНАТА Печат
Автор Мария Спасова   
Вторник, 23 Юни 2009 07:05
През май 2009 г. Международната академия “Многостранна интегрирана личност” проведе интересна кръгла маса на тема “Научна и иновационна политика на страната”. Тя бе открита от председателя на Общото събрание на Международната академия  и екс-министър председател на Република България Димитър Попов. Модератор бе професор Божидар Фотев, дългогодишен старши правителствен съветник на Икономическата комисия за Европа на ООН и заместник председател на Академията. В обсъждането със свои научни съобщения и изказвания взеха участие професор Емил Константинов, професор Стефан Стефанов от немския факултет на МЕИ, професор Асен Ковачев от Нов български университет, ст.н.с Росица Чобанова, научен секретар на БАН, Зоя Дамянова, програмен директор на Фондацията “Приложни изследвания и комуникации” и много други.
продължава>
 
ПРОЕКТЪТ “НАБУКО” – ШАНСОВЕ И ПРЕПЯТСТВИЯ Печат
Автор Димчо Петракиев   
Петък, 24 Април 2009 03:00
Януарската газова криза императивно постави пред Европа въпроса за нейната енергийна сигурност и съживи дискусията за необходимостта от диверсификация на енергийните доставки за държавите от ЕС. Ключово място в тази дискусия заема проектът за газопровода „Набуко”, чиято реализация би трябвало да осигури на Европа по 31 млрд. куб. м природен газ годишно. Както е известно, става дума за тръбопровод с обща дължина 3300 км, по който ще се транзитира газ от източната граница на Турция до Австрия, през териториите на България, Румъния и Унгария. Проектът следва да се реализира от компанията Nabucco Gas Pipeline, учредена през 2004 във Виена, в която като акционери участват австрийската компания ОМV (а чрез нея и руският гигант Газпром, с който тя има смесено дружество за съвместно управление на газовия разпределителен център в Баумгартен), унгарската МОL, румънската Transgaz, турската BOTAS, българската Булгаргаз и германската RWE. Ориентировъчната му стойност е 7,9 млрд. евро.
продължава>
 
ДИНАМИЧЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ДИАЛОГ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ И ТРОЕН РЪСТ НА СТОКООБМЕНА Печат
Автор Експерт   
Събота, 07 Февруари 2009 21:15

Интервю с Посланика на Република България в Република Македония Михо Михов

продължава>
 
КОЛКО СА ВОДЕНИЧНИТЕ КАМЪНИ НА ВРАТА НИ? Печат
Автор Симеон Николов   
Събота, 07 Февруари 2009 05:00
    Широко разпространена практика в развитите държави е да се разработват възможни сценарий, а при военните- операционни анализи с компютърно подпомагани учения и симулации, са по-слабо застъпени у вас. Нещо характерно за всяка по-бедна и слабо развита държава. Нашите специалисти, които отскоро работят със и в съответните структури на НАТО и ЕС по разработването на концепции и експериментиране, най-добре знаят това.
продължава>
 
ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА ЦЕНТЪРА ЗА БАЛКАНСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ Печат
Автор Чавдар Минчев   
Събота, 07 Февруари 2009 03:00
Глобалните политически процеси през последното десетилетие превърнаха Балканите във възлов геополитически регион.
Задълбочаването на конфликтите в Централна Азия, продължаващото напрежение и нестабилност в Близкия Изток, както и цялостното развитие на отношенията между основните геополитически системи и най-вече развитието на военните и военно-разузнавателните средства и системи ще продължат да засилват ролята и значението на Черноморския регион и Балканите във военностратегически и, на тази основа, в политически и икономически аспект. Борбата не само за влияние, но и за реално присъствие на Балканите, ще се засилва, като не е изключено на моменти да приeма и по-остри форми.
продължава>
 
CURRENT CHALLENGES TO THE BULGARIAN NATIONAL SECURITY Печат
Автор Mihayl Naydenov   
Събота, 29 Ноември 2008 02:07
   The current in depth analysis of the risks and threats to the national security of the Republic of Bulgaria indicates that they, for the most part, coincide with those facing the NATO allies and the other EU member states, as the process of globalization increasingly stimulates the vulnerability and the unpredictability. Here it should be stated that even though the challenges are shared, the key to adequately tackle them lies first and foremost in their prioritization with regard to the exposure of Bulgaria to them. This will facilitate experts and policy makers in outlining and elaborating the most effective measures to adequately deal with them.
продължава>
 
АКТУАЛНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД СИГУРНОСТТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Печат
Автор Михаил Найденов   
Събота, 29 Ноември 2008 02:05
Най-бързо застига онази опасност, която пренебрегват.
Публий Сир

Протичащата трансформация в сектора за отбрана е насочена към привеждането на отбранителните способности в съответствие с параметрите на средата за сигурност. Системата за отбрана трябва да бъде адекватна на съвременните предизвикателствата, за да може целият сектор за сигурност, интегрална част от който е отбраната, да работи ефективно за формирането на такава среда за сигурност, в която държавата да може да реализира в най-пълна степен своите интереси. За да бъде обаче успешно ръководен този процес, следва преди всичко да бъде правилно зададена неговата посока. Това може да стане при положение, че първо се даде отговор на въпроса какви са предизвикателствата, т.е. рисковете и заплахите пред сигурността. На тази база може да се разработи адекватната на съвременните условия стратегия за национална сигурност.
продължава>
 
RELATO: EL BANCO MUNDIAL – UNA MIRADA DIFERENTE HACIA LA PROSPERIDAD DEL BULGARO Печат
Автор Chavdar Nikolov   
Събота, 29 Ноември 2008 01:51
продължава>
 
СВЕТОВНАТА БАНКА – РАЗЛИЧНИЯ ПОГЛЕД КЪМ БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРИНА Печат
Автор Доц. Чавдар Николов   
Събота, 29 Ноември 2008 01:49
Българският показател за 2007 година за брутен национален продукт на глава от населението, определен по паритетни курсове (РРР), възлиза на 11 180 „международни" долара.
По този начин българското равнище на благосъстояние съставлява 34,4% от това на страните участници в Еврозоната. Спрямо развитите ни съседи нашият показател е равен на 34,6% от този на Гърция, на 42,0% от този на Словения и на 74,3% от този на Република Хърватия.
продължава>
 
RELATO: EL MODELO INTEGRADO ES REMEDIO TAMBIЕN CONTRA EL DЕFICIT DE CONTROL CIVIL EN LA DEFENSA Печат
Автор Simeon Nikolov   
Събота, 29 Ноември 2008 01:45
продължава>
 
ЩАБЪТ НА ОТБРАНАТА ТРЯБВА ДА Е СЪРЦЕТО НА СИСТЕМАТА НА СТРАТЕГИЧЕСКО НИВО Печат
Автор Симеон Николов   
Събота, 29 Ноември 2008 01:43
 ЩАБЪТ НА ОТБРАНАТА  ТРЯБВА ДА Е СЪРЦЕТО НА СИСТЕМАТА НА СТРАТЕГИЧЕСКО НИВО
Интегрираният модел  е лек и срещу дефицитът на граждански контрол в отбраната

От досегашните коментари в медиите относно т.н. интегриран модел на Министерството на отбраната и проектозакона за отбраната и въоръжените сили се поражда съмнението, че само на единици експерти може би е ясно, какво е това интегриран модел и защо генералите толкова се съпротивяват на опитите за въвеждането му. Опростеното представяне на интегрирания модел само  като премахване на дублиращи структури, съкращения и обединения, създава погрешна представа за тази належаща промяна, по която България тотално изостава в НАТО и носи последствията от неефективна дейност, организационни и финансови проблеми в този  важен за държавата сектор.
продължава>
 
ОПИТЪТ НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ В УТИЛИЗАЦИЯТА НА БОЕПРИПАСИ... Печат
Автор Симеон Николов   
Четвъртък, 18 Септември 2008 03:00
ОПИТЪТ НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ В УТИЛИЗАЦИЯТА НА БОЕПРИПАСИ И ПАРАЛЕЛИ С ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРИЯ В ТАЗИ ОБЛАСТ

/Доклад на Международна конференция на тема “Утилизация и сигурност при трансформиране на въоръжените сили”, проведена на 05 и 06 август 2008 г. в Поморие/
 
    След разпадане на междублоковото противопоставяне и започналата трансформация на армиите, както в източно- така и в западноевропейските страни, голямо количество въоръжение, техника и боеприпаси станаха излишни. Оценката на риска от натрупването, състоянието и съхранението специално на  боепрписите не бе направен своевременно, но  в източноевропейските страни  общата картина бе по-тревожна, защото те нямаха модерни технологии за унищожаването им, а и самото съхранение бе на значително по-ниско ниво. Изложените по-долу  данни, на базата на които се правят някои изводи и оценки, нямат претенция за пълнота, но са достатъчни за да се очертаят тенденциите в подхода към решаване на проблемите, трудностите за преодоляване, допуснатите грешки.
продължава>
 
ВЪТРЕШНАТА СИГУРНОСТ И ДЪРЖАВНОСТ: ПРЕСТЪПЛЕНИЕ БЕЗ НАКАЗАНИЕ В БЪЛГАРИЯ Печат
Автор доц. д-р Татяна Дронзина   
Четвъртък, 19 Юни 2008 11:21
Този текст е посветен на отношението между вътрешна сигурност и държавност, последната разбирана като съществуването на силно и ефективно правителство и работещи легитимни институции, ползващи се с доверието и подкрепата на гражданите.
продължава>
 
ДОБРОТО УПРАВЛЕНИЕ:ОСНОВЕН ФАКТОР ЗА СИГУРНОСТТА НА ОБЩЕСТВОТО ПРЕЗ НОВИЯ ВЕК Печат
Автор Проф. д.п.н. Тодор Танев, СУ   
Четвъртък, 19 Юни 2008 11:19
Актуалният проблем в темата за сигурността у нас в началото на новия век е, че все още в значителна степен не е преодоляно линейното мислене за сигурността, характерно за миналия век с всички последици от това. Моделът на успешна и трайна стратегия за национална сигурност на сравнително малко общество през ХХІ век следва принципа за доброто управление. Теорията и най-новата практика в това отношение наблягат изрично върху стабилното развитие на администрацията, икономиката и гражданското общество. След това идва ред на темата за военната доктрина, полицейската практика или международните отношения.
продължава>
 
АКТИВИЗИРАНЕТО НА КРАЙНАТА ДЕСНИЦА Е ПО-ЗАБЕЛЕЖИМО В ИЗТОЧНА ЕВРОПА Печат
Автор Боян Чуков   
Четвъртък, 19 Юни 2008 11:04

След обявяването на независимостта на Косово една немалка част от политическите анализи си противоречаха един на друг. Някои твърдяха, че случаят е уникален и няма да окаже никакво влияние в света и региона, а други смятаха, че ще се породят определени процеси. Над 40 държави признаха независимостта на Прищина.
Косово успя да възбуди „националните проблеми” в Източна Европа - в Румъния, Словакия и Сърбия - унгарския въпрос, в Македония - албанския, в Унгария, Словакия и Румъния - циганския въпрос. Дали обаче повлия на цялостното развитие на Европа и най-вече на ЕС?

продължава>
 
КОСОВО СЛЕД НЕЗАВИСИМОСТТА – ОЧАКВАНА И НЕЖЕЛАНА Печат
Автор Емил Асемиров   
Вторник, 01 Април 2008 03:02
Мисленето на интелигентните хора трябва да изпреварва събитията, а не да се влачи след тях и да се опитва да ги асимилира с чувствително закъснение, като дори отрича фактите, политическите реалности, само защото те не се вместват в досегашните ни представи за света и в познати идеологически схеми. Отделянето на Косово от Сърбия е необратимо след 1999 г. Обявяването на независимост от местните албански власти, избрани след избори, признати за демократични от ЕС и САЩ, е логичен завършек на процеса на разпадане на Югославия и закономерна последица от всички политически процеси, разиграли се там през целия 20. век, а може би и преди това.
продължава>
 
ОТБРАНИТЕЛНАТА ПОЛИТИКА – ЗА СИГУРНОСТ, СЪТРУДНИЧЕСТВО И РАЗВИТИЕ В ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА Печат
Автор Експерт   
Вторник, 01 Април 2008 03:00
Среща на министрите на отбраната от Югоизточна Европа на 11.03.2008 г. В София

Срещата на министрите на отбраната от региона се проведе на 11.март 2008 г в НДК в София. Тя бе в рамките на българското председателство на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа. Форумът се председателстваше от българският министър на отбраната Веселин Близнаков. Приветствие към участниците поднесе министър-председателят Сергей Станишев.
продължава>
 
БЪЛГАРИЯ - 95 ГОДИНИ ОТ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА Печат
Автор подполк.о.р.инж. Благой Миленов   
Събота, 01 Декември 2007 03:02
ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ТРАНСФОРМАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ВОЙСКА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО ДО КРАЯ НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА И ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ
продължава>
 
ПО НАШИЯ ДЖОБ ЛИ СА ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ НОВОСТИ ВЪВ ВЪОРЪЖЕНИЯТА Печат
Автор Експерт   
Събота, 01 Декември 2007 03:00
(интервю със Симеон Николов, заместник министър на отбраната)

С първите седем бойни бронирани машини, които закупуваме за българските контингенти, воннослужещите ще бъдат в значителна степен по-добре защитени, но едва ли можем да си позволим всички екстри, казва заместник-министърът на отбраната Симеон Николов.
продължава>
 
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКОТО ДИПЛОМАТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО Печат
Автор Експерт   
Неделя, 01 Юли 2007 03:04
Управителният съвет на Българското Дипломатическо Дружество /БДД/ приветства приемането на Закона за дипломатическата служба от Народното събрание на Република България и специално благодари на всички политици и експерти, които през последните години подкрепяха и допринесоха за това днес той да стане факт.
продължава>
 
КИПЪРСКИЯТ ВЪПРОС ОСТАВА НЕРАЗРЕШИМ Печат
Автор Емил Асемиров   
Неделя, 01 Юли 2007 03:03
През последните месеци на 2006 г. и началото на 2007 г. Кипърският въпрос навлезе в нова фаза на своето развитие или по-точно в още по-голям блокаж на опитите за неговото разрешаване. Възелът се заплита оше повече, и неговото разплитане, а още повече разсичането му, се оказва все по-малко вероятно.
продължава>
 
ОПИТЪТ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ В ОПЕРАЦИИ ПО ПОДДЪРЖАНЕ НА МИРА Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 01 Юли 2007 03:02
/Доклад изнесен на междунаародната конференция “Политика на сигурност и отбранителна индустрия, проведена на 03 и 04 юли 2007 г. в Берлин/

Република България, подобно на други страни от НАТО и ЕС, интензивно трупа опит от участие в операции по поддържането на мира през последното десетилетие. Характерно за тези операции е, че се развиват в динамична среда, която се формира от съвременните рискове и предизвикателства пред сигурността от една странна, а от друга – в резултат на глобални и регионални процеси и тенденции, които рефлектират в нестабилност. В зависимост от мащаба и размаха на силите, пораждащи нестабилност, съответно и интензивността на операцията по поддържането на мира може да варира в широки граници: от такава по превенция на конфликт до мироналагане.
продължава>
 
THE BULGARIAN ARMED FORCES EXPERIENCE GAINED FROM PEACE SUPPORT OPERATIONS Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 01 Юли 2007 03:00
/ Report of Simeon Nikolov, 4 th Handelsblatt Conference 3. and 4. Juli 2007, Berlin /

The Republic of Bulgaria, similarly to other NATO and EU countries, is intensively gaining experience from its participation in peace support operations during the last decade. A characteristic feature of these operations is that they develop within a dynamic environment, which is formed by the present time security risks and challenges on the one hand, and on the other hand, as a result of global and regional processes and trends that create instability. Depending on the size and scope of the forces causing instability, the intensity range of a peace support operation can widely vary: from conflict prevention to a peace enforcement operation.
продължава>
 
РОЛЯТА И МЯСТОТО НА БЪЛГАРИЯ В НАТО- БЪЛГАРСКИ ПРОЧИТ НА ПОСЛАНИЯТА ОТ РИГА Печат
Автор Георги Първанов   
Четвъртък, 01 Март 2007 03:00
С присъединяването си към Алианса през пролетта на 2004 г., България стана член на най-мощния и динамично развиващ се военно-политически съюз в света. За гарантирането на нашата национална сигурност страната ни днес има подкрепата на още 25 съюзници от Европа и Северна Америка, обединени от принципа на солидарността и споделящи общите евроатлантически ценности. Република България получи надеждни международни, юридически обвързващи, гаранции за националната си сигурност и над нея е разпънат образно казано “чадъра” на съюзническата солидарност. С членството си в НАТО България придоби възможност за равноправно участие в определянето на актуалния дневен ред на Алианса и в търсенето на решения на предизвикателствата в международната система за сигурност, които в съвременния свят все повече придобиват глобален характер.
продължава>
 
ПРИНОСЪТ НА БЪЛГАРИЯ ЗА СИГУРНОСТТА НА БАЛКАНИТЕ Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 01 Октомври 2006 03:00
/ Встъпителен доклад на Конференцията „Балканите и сигурността-12/13 09 2006 г. София /

Балканите извървя ха своя тежък път към стабилизация, но все още някои политолози сочат този район като място с тлеещи проблеми. Въпреки че Балканите в момента са несравнимо по-сигурен регион, все още съществува, макар и минимална, но все пак потенциална възможност за ескалиране на напрежението в отделни райони от полуострова. Същевременно той се превръща в едно от най-важните предмостия на Европа за възможности и влияние в съседни региони - Близкия и Средния изток, Кавказкия регион, Североафриканския и др. Събитията в тях могат да имат пряко отражение върху нашия регион и върху Европейския континент.
Друга особеност е, че за първи път в историята във всички балкански страни се утвърдиха демократични режими, което несъмнено е гаранция за европейското им бъдеще и шанс за ефективното ни сътрудничество.
продължава>
 
СПОРАЗУМЕНИЕТО СЪС САЩ Е ТВЪРДЕ СКРОМЕН ПРИНОС В КОЛЕКТИВНАТА СИГУРНОСТ Печат
Автор Симеон Николов   
Понеделник, 01 Май 2006 03:10
Американски бази няма да има в България. Погрешната терминология, използвана от политици, държавници и журналисти наложи в общественото мнение една неверна картина на Споразумението между САЩ и България за сътрудничество в областта на отбраната още в етапа на неговата подготовка, което създаде трудности на управляващите. Това свидетелства за отсъствие на добра нформационна политика, базирана на научни основи, на планиране и прогнозиране на политическите действия.
продължава>
 
СЪСТОЯНИЕ НА ГРАЖДАНСКО-ВОЕННИТЕ ОТНОШЕНИЯ И ОТРАЖЕНИЕТО ИМ ВЪРХУ ПРОЦЕСА НА.... Печат
Автор Илия Налбантов   
Понеделник, 01 Май 2006 03:09

СЪСТОЯНИЕ НА ГРАЖДАНСКО-ВОЕННИТЕ ОТНОШЕНИЯ И ОТРАЖЕНИЕТО ИМ ВЪРХУ ПРОЦЕСА НА ФОРМИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ОТБРАНИТЕЛНАТА ПОЛИТИКА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Българската общественост винаги е проявявала особена чувствителност към въпросите на армията и мястото на военните в обществения и политически живот. Тази чувствителност намери своето пряко отражение при определянето на мястото на военните в условията на демократизация и прехода на страната ни от планова към либерална икономика.

продължава>
 
КОСОВО СЕ НУЖДАЕ ОТ СТАБИЛНОСТ Печат
Автор Симеон Николов   
Понеделник, 01 Май 2006 03:08
/Изказване на заместник-министъра на отбраната на Република България Симеон Николов пред кръгла маса “Косово и регионалната стабилност”, организирана от Българското дипломатическо дружество и Дипломатическия институт на МВнР, София, ЦВК, 25 март 2006 г./
продължава>
 
ТЕЗИ И ВЪПРОСИ ЗА БЪДЕЩИЯ СТАТУТ НА КОСОВО Печат
Автор Емил Асемиров   
Понеделник, 01 Май 2006 03:07
Поради липсата на време ще изложа само тези и въпроси без разгъната аргументация.
Косовският проблем е част от нежеланото османско наследство на Балканите, подобно на някои проблеми в Босна и на други места в региона. Кралска Сърбия и Югославия и комунистическият режим задълбочиха този проблем, изведоха го до нови и неподозирани висоти, но нито комунизмът, нито Югославия са неговата първопричина. Нещо повече, ако не бяха живели в комунистическа Югославия, косовските албанци нямаше да създадат своя интелигенция и свой национален елит, такива каквито са те през 80-те и 90-те години на 20. век, когато оглавяват борбата за независимо Косово.
продължава>
 
ВАРИАНТИ ЗА БЪДЕЩИЯ СТАТУТ НА КОСОВО Печат
Автор Михаил Найденов   
Понеделник, 01 Май 2006 03:06
Седем години след началото на 78-дневната военна интервенция на НАТО в бившата Съюзна Република Югославия, която спря етническото прочистване на албанците от Косово и която доведе до установяването на международно гражданско и военно присъствие в областта (резолюция 1244 на Съвета за сигурност, 10.06.1999 г.) въпросът за статута на Косово остава нерешен. Равносметката от постигнатото с усилията на международната общност в Косово към 24 март 2006 г. не е позитивна, въпреки че има елементи, които дават надежда за оптимизъм.
продължава>
 
ИЗКАЗВАНИЯ НА УЧАСТНИЦИ В КРЪГЛАТА МАСА ЗА КОСОВО - ЧАСТ 3 Печат
Автор Велизар Енчев   
Понеделник, 01 Май 2006 03:05
Съществуват поне три работни програми за Косово, за които в последно време се говори открито. Първата е на Белград, който готви така нар. невъзможна формула – повече антономия, но по-малко от независимост. Вторият работен вариант - напълно изградена държавна общност, с международни гаранции. Колкото и да е изненадващо, неотдавна тази опция беше подкрепена от бившия британски външен министър Дъглас Хърт.
продължава>
 
ИЗКАЗВАНИЯ НА УЧАСТНИЦИ В КРЪГЛАТА МАСА ЗА КОСОВО - ЧАСТ 2 Печат
Автор Георги Коритаров   
Понеделник, 01 Май 2006 03:04
От една страна проблемът “Косово” е проблем на съвременния европейски проект, доколкото Косово ще бъде по някакъв начин част от този общоевропейски проект или по някъкъв начин ще продължи да бъде източник на конфликти. Но в еднаква степен Косово е наистина проблем на бивша Югославия. В това се състои и неговата двойнственост.
продължава>
 
ИЗКАЗВАНИЯ НА УЧАСТНИЦИ В КРЪГЛАТА МАСА ЗА КОСОВО - ЧАСТ 1 Печат
Автор Огнян Минчев   
Понеделник, 01 Май 2006 03:03
Смисълът на този дебат за Косово е, че всички ние, които населяваме Балканския регион, имаме своите интереси за начина и процедурата, по който той ще бъде решаван и разбира се, към крайния резултат от преговорите. Защото ние бихме желали нашите страни поотделно и от региона като цяло да бъдат пълноценно интегрирани в европейския проект на нашата съвременост и Европейския съюз.
продължава>
 
БЕЛГРАД ОТХВЪРЛЯ ВСЯКАКВИ НАЛОЖЕНИ РЕШЕНИЯ Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 01 Май 2006 03:02
Интервю с Душан Спасоевич, съветник на президента на сърбия и Черна гора Борис Тадич
продължава>
 
КОСОВО И НЕГОВИТЕ ТЕРИТОРИИ – В ЕДИНЕН ПАКЕТ Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 01 Май 2006 03:01
Проф. Енвер Хасани, главен политически съветник на премиера на Косово генерал Агим Чеку
продължава>
 
НЕЗАВИСИМО КОСОВО – НОВИЯТ ПРОБЛЕМ НА БАЛКАНИТЕ И НА ЕВРОПА Печат
Автор Емил Тепавичаров   
Неделя, 01 Януари 2006 03:03
Косовският проблем не е продукт на комунизма, нито на Югославия. Той е следствие от демографската експанзия на албанците в Косово поле, Метохия и Западна Македония, където те още от края на 17. век се очертават като мнозинство от населението.
продължава>
 
STATE BUILDING AND ECONOMICAL REFORMS IN THE WESTERN BALKANS – AN AGENDA FOR SECUITY AND PROSPERITY Печат
Автор Емил Тепавичаров   
Неделя, 01 Януари 2006 03:02
STABILITY PACT CONFERENCE
SKOPJE, 1-2 DECEMBER 2005

STATE BUILDING AND ECONOMICAL REFORMS IN THE WESTERN BALKANS – AN AGENDA FOR SECUITY AND PROSPERITY
SECOND SESSION: ECONOMIC DEVELOPMENT AND REGIONAL COOPERATION

Statement
by Emil Tepavicharov, Chief Expert, Foreign Economic Cooperation Directorate, BULGARIAN MINISTRY OF ECONOMY AND ENERGY
продължава>
 
ПРОГНОЗИ ЗА ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКИТЕ УСЛОВИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПЕРИОДА 2006-2030 Г. Печат
Автор Administrator   
Неделя, 01 Януари 2006 03:01

/ откъс от разработка на руски научен институт /

продължава>
 
ТУРЦИЯ МЕЖДУ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ЗАПАДА И АМБИЦИИТЕ СИ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС Печат
Автор Симеон Николов   
Петък, 01 Юли 2005 03:01
Обстановката в ЕС в момента е възможно най-неблагоприятната за какъвто и да е дебат относно евентуално бъдещо членство на Турция в ЕС. Според допитване до общественото мнение, чиито резултати бяха представени на 18 юли в Брюксел, само 35% от населението на страните-членки са за приемане на Турция в Съюза. В Австрия този процент е само 10! На заседанието на същата дата в Лондон дискусията беше отново отложена, този път за началото на септември. Австрия, Франция и Кипър станаха причина външният министър на Великобритания Строу да извади от дневния ред на срещата на министрите на външните работи на ЕС горещата тема.
продължава>
 
КОСОВО ПРОДЪЛЖАВА ДА ИЗЛЪЧВА НЕСИГУРНОСТ Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 01 Май 2005 03:02
Повтаряната непрекъснато фраза “2005 година е решаваща за Косово” не означава, че през настоящата година ще има решение за окончателния статут на областта. Това неразбиране, особено в косовските албанци, съчетано с едни разочароващи албанците оценки, които СС на ООН се очаква даде през лятото на 2005 г, ще са основните причини за избухване на нови сблъсъци, кръвопролития, прогонване и на останалото сръбско население. Обект на атаките на албанците обаче ще бъдат вече не само сърбите, но и представителите на международната общност в лицето на КФОР и УНМИК. Тогава неизбежно ще възникне въпросът за вината. От албанците ще чуем, че изискванията за стандартите са неизпълними, а независимостта ще си я обявят и сами и то веднага. От ООН и Европа- че стандартите въобще не са изпълнени и не може да стартира решаването на въпроса за бъдещия статут на областта. А истинската причина, която няма да признаем, е в пасивността на международната общност и колебанието й през тези години, в неспособността да наложи изпълнението на стандартите, а не да допусне такова разрастване на организираната престъпност и срастването й с новите структури на властта и бившите командири от АОК, което се превръща в трудно решима и преодолима заплаха за Европа.
продължава>
 
БЪЛГАРСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ В НАЧАЛОТО НА 21 ВЕК И БАЛКАНИТЕ Печат
Автор Боян Чуков   
Неделя, 01 Май 2005 03:00
Тема: През последните 15 години периодически в публичното пространство се обсъжда въпроса за мястото и ролята на българското разузнаване като съществен елемент в държавното строителство. Дискусиите в медиите често са силно политизирани и за съжаление това ги отдалечава от професионалния подход по темата, нещо по-лошо, диспутът се профанизира и се нанасят непоправими щети на имиджа на службата, което е за сметка на нейната ефикасност. Какво разузнаване е нужно на България след 1989 г.? Трябва ли перманентно да се реорганизира разузнаването или да се започне наново неговото строителство? В кой региони на света са реалните национални интереси на България? Можем ли априори да считаме, че всички наши външнополитически партньори имат интереси съвпадащи с нашите, в т.ч. и на Балканите? Каква е разликата между ролята и задачите на българското разузнаване преди и след 1989 г.? Кои са основните геополитически и геоикономически тенденции на Балканите?
продължава>
 
ТУРЦИЯ И ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКИТЕ АСПЕКТИ НА ЕДНО БЪДЕЩО ЧЛЕНСТВО В ЕС Печат
Автор Симеон Николов   
Събота, 01 Януари 2005 03:00
Дискусията за и против започване на преговори с Турция за пълноправно членство в ЕС беше невероятно широка, активна, емоционална, делова, пристрастна, затова е трудно да повярваме, че останаха неказани или неоспорени неща. А такива не само че има, но струва ми се са и най-важните.
Защо САЩ оказват натиск за положително решаване на въпроса с кандидатурата на Турция за ЕС и след като вече бе взето решение, какви форми ще придобие той за евентуално съкращаване на очертаващия се дълъг срок на преговори и несигурност в крайния резултат?
продължава>
 
СЪВРЕМЕННИЯТ ТЕРОРИЗЪМ И РИСКОВЕТЕ И ЗАПЛАХИТЕ ЗА ОБЕКТИТЕ НА ИНФРАСТРУКТУРАТА Печат
Автор Полковник о.р. Славчо Велков   
Четвъртък, 01 Юли 2004 03:04
ЕКСПЕРТНА КРЪГЛА МАСА ОРГАНИЗИРАНА ОТ БДД, ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
“ ТЕРОРИЗМЪТ СЛЕД МАДРИД-2004-НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ”


Полковник о.р. Славчо Велков, експерт по национална и международна сигурност и борба с тероризма, преподавател в СУ “СВ. Климент Охридски” и Нов български университет

През последните няколко години в света настъпиха драматични изменения. Встъпването на човечеството в новото хилядолетие е помрачено от постоянно нарастващата тенденция на разпространение на международния тероризъм.
продължава>
 
СЪТРУДНИЧЕСТВОТО М/У ДЪРЖАВНИЯ И ЧАСТИЯ СЕКТОР – НЕОБХОДИМО УСЛОВИЕ ЗА СИГУРНОСТ НА ИНФРАСТРУКТУРИТЕ Печат
Автор Йордан Начев   
Четвъртък, 01 Юли 2004 03:03
ЕКСПЕРТНА КРЪГЛА МАСА ОРГАНИЗИРАНА ОТ БДД, ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
“ ТЕРОРИЗМЪТ СЛЕД МАДРИД-2004-НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ”


Йордан Начев - съветник в НС и преподавател в НБУ

Съвременният тероризъм няма нищо общо с политическия тероризъм в края на ХІХ и началото на ХХ век. Сегашните негови характеристики го правят нова и нетрадиционна форма на съпротива. По скоро това са военни действия с ограничен параметър. Изследователите говорят за “малка” или, “градска” война” в която действията трябва да се провеждат със строго специфична стратегия и тактика. Необходими са също нови оръжия, понеже сблъсъците се провеждат в градски условия и това налага да се избягват невинните жертви.
продължава>
 
ОПАСНОСТТА ОТ ТЕРОРИСТИЧНИ АКТОВЕ И ОСНОВНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРИ ОРГАТИЗАЦИЯТА НА ЛЕТНИТЕ.. Печат
Автор Илко Шивачев   
Четвъртък, 01 Юли 2004 03:02

 ОПАСНОСТТА ОТ ТЕРОРИСТИЧНИ АКТОВЕ И ОСНОВНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРИ ОРГАТИЗАЦИЯТА НА ЛЕТНИТЕ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ “АТИНА-2004”

ЕКСПЕРТНА КРЪГЛА МАСА ОРГАНИЗИРАНА ОТ БДД, ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
“ ТЕРОРИЗМЪТ СЛЕД МАДРИД-2004-НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ”


Илко Шивачев – главен координатор на Комитета по българското участие в организацията и провеждането на летните Олимпийски игри “Атина-2004”
 

продължава>
 
ТЕРОРИЗМЪТ В ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ЗАПАДНИ БАЛКАНИ Печат
Автор Емил Асемиров   
Четвъртък, 01 Юли 2004 03:00
ЕКСПЕРТНА КРЪГЛА МАСА ОРГАНИЗИРАНА ОТ БДД, ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
“ ТЕРОРИЗМЪТ СЛЕД МАДРИД-2004-НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ”

Емил Асемиров - политически анализатор

За да бъде пълна картината на съвременния международен тероризъм, трябва да разгледаме и неговите проявления в територии, намиращи се в непосредствена географска близост до нашата страна!
продължава>
 
ООН И НАТО СЪС ЗАГРИЖЕНОСТ ЗА КОСОВО, НО БЕЗ МЕХАНИЗЪМ ЗА УМИРОТВОРЯВАНЕТО МУ Печат
Автор Д-р Ваня Янакиева   
Събота, 01 Май 2004 03:00
Проведените на 14.10.03 г. във Виена първи преговори след 1999 г. между Белград реално доказаха за пореден път , че принципите върху които се изгражда схемата за разрешаване на Косовският въпрос е основава на желанията на ЮНМИК , а не на реалните исторически, географски, малцинствени, икономически и политически характеристики на държавите учаснички в този процес. Независимо от изразеното задоволство на двете страни от срещата, фактически тя не се състоя.
продължава>
 
ПОЛИТИКАТА КЪМ МАЛЦИНСТВАТА В ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ Печат
Автор Фани Пиперкова   
Понеделник, 01 Март 2004 03:00
Няма съмнение, че положението на малцинствата в държавите от Западните Балкани се подобри паралелно с нормализиране на обстановката и мерките за демократизиране на страните. Изключение прави разбира се Косово с отношението към сръбското малцинство в него. Някои западноевропейски автори са склонни към повърхностни оценки и прибързани общи изводи за региона, чиято стабилност все пак е още много крехка.
продължава>
 
«НачалоПредишна12345678СледващаКрай»

Страница 7 от 8