ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА
България в сянката на Александър Македонски Печат
Автор Експерт   
Сряда, 17 Април 2013 11:54

 

България в сянката на Александър Македонски

Посланик Христо Тепавичаров٭

На 9 януари 2013 година, действащият тогава председател на Министерския съвет Бойко Борисов, след среща с ректори на някои вузове и председателя на БАН, Стефан Воденичаров, и преди първото за годината заседание на Министерския съвет, заяви следното: “Възложили сме на БАН, тъй като имат три института, по точката “Добросъседство с Македония” да ни развият един материал какво да разбираме и когато отиваме да гласуваме в Брюксел и да се изказваме с президента и другите длъжностни лица, да имаме това, което са ни подготвили от БАН”!!!

продължава>
 
Въпрос на време е Сърбия да признае Косово, което ще замрази един конфликт с последствия Печат
Автор Експерт   
Неделя, 07 Април 2013 21:03

Въпрос на време е Сърбия да признае Косово, което ще замрази един конфликт с последствия

Посланик Марко Марков٭/

Последният рунд от поредицата разговори между Белград и Прищина при посредничеството на Европейския съюз завърши на 2 април очаквано безуспешно. В София няма усещането, че трудната битка, обвързана от ЕС и САЩ с признаване независимостта на Косово, по значимост надхвърля рамките на постюгославското пространство. Просто се чака кога и под каква форма Сърбия ще признае самопровъзгласилата се независима държава, а много по-малко кога съседката ни ще встъпи в преговори за присъединяване към Евросъюза. Може би защото влизането на Хърватия в ЕС очерта начало на продължителна пауза в активността на ЕС към по-нататъшно разширяване. А и с приемането на новия член на Евросъюза като че ли се изчерпа интересът към Югоизточна Европа на основната движеща сила в него Германия.

продължава>
 
Регионалното сътрудничество в НАТО и ЕС на Балканите – предизвикателства и възможности Печат
Автор Експерт   
Вторник, 19 Март 2013 16:17

Регионалното сътрудничество в НАТО и ЕС на Балканите – предизвикателства и възможности

Симеон Николов٭/

/Доклад на конференцията „Балканите в ХХI век – българският поглед”, 27. 02.2013 г./

Регионалното сътрудничество винаги е било разглеждано като важен елемент от процесите на стабилизиране и асоцииране към европейските и евроатлантически структури, като мотор, който е тласкал напред тези процеси и затова е било и все още, въпреки новите предизвикатетва, е обща цел на страните от региона.

През последните няколко години обаче, има тенденции към   промяна на  обстановката, които се отразяват на това сътрудничество и от които започнаха да произтичат много въпросителни.

 

продължава>
 
Шефове на чужди служби за истината на прехода – ние продължаваме да разкриваме разузнавачите си Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 18 Март 2013 11:52

Шефове на чужди служби за истината на прехода – ние продължаваме да разкриваме разузнавачите си

Симеон Николов

На проведената миналата година  в Берлин последна конференция от поредицата такива от 2004 до 2012 г. за развитието на разузнавателните служби в Европа, озаглавена  „Всемогъщата тайна служба–една реликва на миналото?”, шефовете им от Изток и Запад споделят своите спомени за прехода непосредствено след демократичните промени. Поставените в докладите въпроси показват колко далеч и колко по–сериозна е тяхната дискусия от ставащото и публикуваното в България.

продължава>
 
Националната сигурност и политическата криза в България Печат
Автор Експерт   
Неделя, 03 Март 2013 11:18

Националната сигурност  и политическата криза в България

Интревю на Анелия Димова със Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения

– Г–н Николов, настоящото развитие на обстановката в България крие ли рискове за нациналната сигурност?

– Националната сигурност е комплексно понятие, което включва както външна и вътрешна сигурност, макар че глобалните тенденции размиха границите между тях, така и отбранителна сигурност, икономическа и финансова стабилност, енергийна сигурност и т.н. Грешат онези, които се опитваха да омаловажат ставащото в България с обяснението, че в една демократична държава няма нищо по–нормално от оставка на правителството и нови избори. Да, по принцип е така. Но динамично изменящата се ситуация в страната е резултат на системно неизпълнение на закъснялата и приета едва през ноември 2011 г. Стратегия за национална сигурност. В нея дори се съдържа предупреждение за това, което става днес: в точка 57 е записано, че „съществен конфликтен потенциал съдържа социалната несигурност и рязко изразената социална диференциация.”

продължава>
 
Повече отговорност, единство и прозрачност в преговорите с Македония Печат
Автор Експерт   
Вторник, 26 Февруари 2013 07:38

Повече отговорност, единство и прозрачност в преговорите с Македония

Зорница Илиева

"С документ приятелство не се прави, прави се с действия", не за първи път казва министърът на външните работи на Македония Никола Попоски. От него и от македонската преса научаваме, че вече има три заседания на работните групи от двете съседни страни, които уточняват взаимните претенции за подписване на Договор за добросъседство. Документът може би ще се основава на декларация за добросъседство от 1999 година, може би този път ще се ратифицира и може би ще се спазва.

продължава>
 
Пропусната бе възможност за изработване на национална позиция по Македония. Но винаги съществува втори шанс Печат
Автор Експерт   
Петък, 11 Януари 2013 23:30


Пропусната бе възможност за изработване на национална позиция по Македония. Но винаги съществува втори шанс
Посланик Марко Марков▪/

От средата на миналата година се забелязва постепенна градация в говоренето по „македонската тема”. Началото бе поставено  с посещението на г-н Бойко Борисов в Атина, а кулминацията дойде след отложената в Брюксел дата за започване на преговорния процес за присъединяване на Република Македония към Европейския съюз. Темата се третираше успоредно и в София, и в Скопие. Край Вардара тя бе просто обогатена с българското „вето” и гарнирана с „изкуството” на филма „Трето полувреме”, но запази и дори засили злостния си антибългаризъм, на който сме свидетели от над шест десетилетия.

продължава>
 
Криза в разузнаването? Не, кризата е в политическия елит и сбърканите му закони! Печат
Автор Експерт   
Събота, 22 Декември 2012 18:22

Криза в разузнаването? Не, кризата е в политическия елит и сбърканите му закони!

Симеон Николов

За пореден път политици внесоха предложения за промени в Закона за досиетата и отново се разгоряха остри спорове за тяхната целесъобразност. Да се премахне ли в параграф 12, член 3 текста защитаващ досега началниците от сектор и отдел нагоре след 1991 година, тоест на действащи разузнавачи на ръководни длъжности. И отново и почти единственият аргумент е, че това ще нанесе жесток удар върху разузнавателните служби и ще се рискува както живота на офицерите, така и на техните семейства и на източниците на информация– чужди граждани в страни, в които за сътрудничество с чуждо разузнаване има тежки и дори смъртни наказания.

 

продължава>
 
В Института по Балканистика дреме едно съкровище от познания Печат
Автор Експерт   
Събота, 15 Декември 2012 22:59

В Института по Балканистика дреме едно съкровище от познания

Симеон Николов

През годините на прехода стана рядкост появата на сборници от научни публикации, поради което представянето на книгата „Балканите през първото десетилетие на 21 век” е наистина едно събитие. На 14.12.2012 год. залата на Представителството на Европейската комисия в България на „Московска” № 9 беше препълнена от историци, политолози, дипломати, представители на неправителствени организации, студенти, дошли да се срещнат с ръководството на Института по Балканистика и 15–те автори на сборника със забележителния обем от 453 страници.

продължава>
 
НАРЪЧНИК в помощ на обществената дискусия по предмета на предстоящия референдум Печат
Автор Експерт   
Вторник, 04 Декември 2012 20:45

НАРЪЧНИК

в помощ на обществената дискусия по предмета на предстоящия референдум

Симеон Николов

Аргументи „За” развитието на ядрената енергетика и изграждане на нова АЕЦ / АЕЦ „Белене”/ и против фалшификациите на фактите

40 въпроси и много отговори

 

продължава>
 
"Червените линии”– конкретен принос на министър Младенов в българското "шикалкавене" по македонския въпрос Печат
Автор Експерт   
Сряда, 28 Ноември 2012 20:19

"Червените линии”–  конкретен принос на министър Младенов  в българското "шикалкавене"  по македонския въпрос

Македонизмът може да оцелява единствено подхранвайки се с антибългаризъм.

Любчо Трохаров

Обявяваните от официална София напоследък публично намерения за приемане на "принципен документ" и налагане на "червени линии" в отношенията с Р. Македония, както и лансираната идея - двете страни "да оставят историята на историците, а политиците да гледат в бъдещето"" са ненавременни и недалновидни.

продължава>
 
Не може да има два майчини езика в една национална българска държава Печат
Автор Експерт   
Събота, 24 Ноември 2012 22:50

Не може да има два майчини езика в една национална българска държава

Христо Тепавичаров ٭

Все по-често напоследък в Народното събрание, а и извън него, се разиграва обиден за всички загинали и оцелели в борбата срещу турското робство спектакъл. Разиграва се по сценарий, при който като на покер залог са достойнството, националното самочувствие и вярата на българина. „Необходим е нов общ прочит на историята по отношение на Балканската война, ... това е ... война за етническо прочистване и ...различни вариации на възродителен процес”, заяви между другото в Кърджали на 4 ноември т.г. лидерът на ДПС Ахмед Доган. Без съмнение г-н Доган има предвид езика, на който трябва да се чете и изучава българската история.

продължава>
 
Зад „ултиматумите” на Турция се крият дълбоки проблеми и интереси Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 05 Ноември 2012 14:56

Зад „ултиматумите” на Турция се крият дълбоки проблеми и интереси

Елена Николова, наш постоянен кореспондент в Германия

 

Двудневното посещение на турския премиер Тайъп Ердоган в Германия по силата на медийните внушения остави впечатлението, че е използвано за отправяне за първи път на най–ясния и остър  ултиматум: Ако Турция не бъде приета до 2023 година в ЕС, то Европа ще я загуби. /През 2023 година  ще бъде отбялазана 100 годишнината от основаването на Република Турция от Кемал Ататюрк./ На този ултиматум, разпалил отново споровете „за” и „против” приемането на Турция в ЕС, беше придадено едва ли не историческо значение. В действителност обаче, това не е така и случващото се изисква един по–дълбок прочит, който ще покаже, че Ердоган не бе дошъл за да заплашва, а да настоява за съдействие и помощ, както и да се бори за  бъдещото геополитическо позициониране на страната си.

 

продължава>
 
Започва осъзнаването на необходимостта от цялостно преосмисляне и промяна в политиката ни към Македония. Печат
Автор Проф. Чавдар Николов   
Петък, 31 Август 2012 10:40

Българският отговор на македонското оруелианство трябва да прозвучи най-сетне категорично. "Историографията" в Република Македония достигна през последните дни и месеци поредните високи върхове на абсурдизма.

Гоце Делчев се бил чувствал българин, защото нямало кой да му каже, че е македонец, заяви с апломб тамошен академик. Интересно как точно стои положението да речем с Иван Михайлов, за когото македонизмът бе съвременност, и защо аджеба той твърдо заяви на Кеворк Кеворкян в култовото си интервю по БНТ през 90-те години на миналия век, че македонците са българи?

продължава>
 
Груба политическа грешка: Поставят знак за равенство между неправителствена организация и държава Печат
Автор Доцент Мария Пиргова   
Петък, 27 Юли 2012 14:23

Терористичният акт на 18 юли в Бургас шокира общественото мнение не само с ужаса и кръвта. Разтърсващ е и новият начин, по който той постави един стар въпрос: способно ли е българското общество след 2001 г. да сведе до минимум опасностите, свързани с тероризма?

продължава>
 
Опасявам се от активизация на полицейщината вместо истински мерки за антитерористична борба Печат
Автор Симеон Николов   
Събота, 21 Юли 2012 00:00

Защо в България се случи терористичен акт?

- Първо, трябва да си дадем сметка, че в Близкия Изток започна сериозен сблъсък между шиити и сунити, в който САЩ се намесиха на едната страна. Дълбоко се съмнявам, че ние, като международна общност, трябваше да взимаме страна. Логично е, като хора, които защитаваме демократични принципи, да помогнем на тези страни да намерят своя демократичен път за развитие, но не и да заемаме нечия страна.

продължава>
 
Терористичният акт на летището в Бургас е пробив в националната сигурност на страната Печат
Автор Симеон Николов   
Петък, 20 Юли 2012 07:20

Фокус: Г-н Николов, имало ли е предпоставки да се очаква в България подобен атентат като този в Бургас?
Симеон Николов: Да, за това беше предупреждавано още преди две-три години. Искам да напомня например австрийския експерт Фридрих Щайнхойзлер, който в труда си „Европа – цел на терора” в края на 2011 г. предупреди, че в Полша, България, Румъния и Чехия се създават нови ислямски терористични клетки. Подобно предупреждение направи и експертът по тероризма и автор на такава литература Юрген Елзесер в книгата си „Как Джихадът дойде в Европа” като посочи действащи активни терористични организации на Балканите – три в Турция, две в Гърция, Хърватска, Босна и Херцеговина и други. Това не беше изненада, защото още, когато имаше еуфорични коментари за ликвидирането на Осама бин Ладен, нашият Център за стратегически изследвания на базата на наши колеги в Западна Европа направихме коренно различен извод като казахме, че със смъртта на един възрастен човек - Осама бин Ладен не може да се говори за край на тероризма, защото той се намира във възход. Още тогава експертите в Европа оценяваха, че в момента има 10 000 активни терористи, които във всеки момент са готови да ударят. От тогава нещата се развиха така, както ние прогнозирахме и известна роля за това изигра така наречената Арабска пролет, защото тя даде възможност на терористичните организации да се активизират в някои страни в Северна Африка, Близкия изток, където дори заеха силни позиции и форми на агресивност както в Либия. Увеличи се техният личен състав. Навремето говорихме за 10 000-20 000, сега само в Северна Африка са 20 000 членове на терористични организации. Така че тероризмът е във възход. Предупреждение за това имаше. Имаше не само предупреждение за активизиране на терористичната дейност в огнището й в Европа и на Балканите, а ние тогава в нашето изследване посочихме точно уязвимите обекти в България, които могат да бъдат ударени от терористи. Там са посочени летище Варна и летище Бургас. Друг е въпросът, че в България за съжаление досега подценявахме силно терористичната заплаха и това, което ще се промени след този терористичен акт е, че ще се вземат мерки, но лошото в нашата страна е, че ние винаги вземаме мерки след като колата се обърне.

 

продължава>
 
Терористите от Бургас имат база в България Печат
Автор майор Стефан Стефанов   
Четвъртък, 19 Юли 2012 14:30

 

Ако в България има митична фигура от тихия антитерористичен фронт, това е безспорно майор Стефан Стефанов, първият шеф на ЦСБОП. Преди да стигне до БОП-аджиите е командир на разузнавателен взвод в армията, след това е 23 години в кариерата - началник на 11 и 17 отдел за борба с международния тероризъм във Второ главно, заместник-началник по-късно на НСО...Въобще уникален специалист, учил занаят едновременно и в КГБ, и в полицейската академия в Луизиана.
В последните 15-ина години обаче Стефанов изчезна от полезрението на всички, трудно бе дори в Гугъл да му хванеш дирите. Затова Sofiautre.bg реши да го потърси точно сега. Тази вечер всякакви политици се опитваха да ръсят акъл за атентата в Сарафово, докато ние ви предлага специалистът, институцията Стефан Стефанов. Едно интервю, което всички трябва да прочетат. Особено онези, от които зависи разплитането на терористичния фитил, запалил бомбите в Сарафово.

продължава>
 
Утилизация на боеприпаси – български „патент” Печат
Автор Симеон Николов   
Понеделник, 09 Юли 2012 11:04

Разбираеми са реакциите на обществото при зачестилите през последните години взривове на излишни боеприпаси, съхранявани или предадени за утилизация на частни фирми от МО. Емоциите и възмущението се ограничават до търсене на "човешка грешка", "корупционна схема", "пряк виновник", но твърде къса се оказва паметта за корените и развитието на проблемите през годините, за натрупванията, които в крайна сметка са довели до трагични инциденти.

продължава>
 
Раздаваме геополитически потенциал и изгоди като погача на задушница– за Бог да прости България Печат
Автор Еню Димитров   
Сряда, 20 Юни 2012 03:17

Еню Димитров٭

В дните преди и след празника на българската култура, приключи „турско–катарската сага”, разиграна на наша сцена и с наше, макар и формално участие. Турция проведе блестящо подготвена отпреди геополитическа атака. Тя придаде на лансираните по време на тристранните разговори проекти за скоростен път Русе–Свиленград и на язовира на река Тунджа, форма едва ли не на много желани и изгодни за нас инвестиции.

продължава>
 
Решение ли е една „Велика Албания”? Печат
Автор Доц. д–р Йордан Величков   
Събота, 02 Юни 2012 20:03

Решение ли е една „Велика Албания”?

Доц. д–р Йордан Величков٭

Томове хартия са изписани за „великите” Гърция, Румъния и Сърбия. Вярно е, че след Балканските и Първата световна война тези държави увеличиха своите тиротории в голяма степен за сметка на български земи. Въпреки това обаче, нито една от тях не стана „велика”. Те просто успяха да се оформят в европейски държави със скромни възможности на международната сцена.

продължава>
 
"Албанска или арабска пролет" в Македония ? Инструмент за сплашване–скрива истинските играчи, но под Печат
Автор Зорница Илиева   
Събота, 12 Май 2012 12:46

"Албанска или арабска пролет" в Македония ? Инструмент за сплашване–скрива истинските играчи, но подкопава сигурността

Зорница Илиева

Изборите на 6 май във Франция, Гърция и Сърбия ни накараха да загърбим за ден-два събитията в Македония, но резултатите от тези избори няма как да не се отразят на случващото се и в тази наша съседка. Просто защото отношенията й с Гърция са в замръзнало положение заради спора с името й, а това е препятствие по пътя й към Европа.

продължава>
 
Опит за създаване на „Макартизъм” в побългарен вариант Печат
Автор Ген.-майор о.з.Чавдар Калайджиев   
Четвъртък, 03 Май 2012 21:55

Опит за създаване на „Макартизъм” в побългарен вариант

Ген.-майор о.з.Чавдар Калайджиев ٭/

Замъчила се планината и родила мишка

Фолклор

Неотдавна Комисията по досиетата издаде обемист сборник с документи, озаглавен „Военното разузнаване през комунизма”. Въпреки крайно ограничения тираж, успяхме да се запознаем със съдържащите се в него документи.

продължава>
 
КАКВО ПРЕДСТОИ ДА НАПРАВИ БЪЛГАРИЯ ПО РУМЪНСКИТЕ ПРЕТЕНЦИИ В ЧЕРНО МОРЕ Печат
Автор Христо Тепавичаров   
Събота, 28 Април 2012 15:45

КАКВО ПРЕДСТОИ ДА НАПРАВИ БЪЛГАРИЯ ПО РУМЪНСКИТЕ ПРЕТЕНЦИИ В ЧЕРНО МОРЕ

Христо Тепавичаров

От всичко, изписано по повод изявленията на външния министър на Румъния Кристиян Дяконеску, на тема неприключени преговори за 17 кв. км извън териториалните граници на двете страни в Черно море, така и не стана ясно какви претенции има Румъния.

продължава>
 
Каква ли ще е реакцията ни, ако в Македония гръмне етническата бомба? Печат
Автор Зорница Илиева   
Вторник, 24 Април 2012 14:09

Каква ли ще е реакцията ни, ако в Македония гръмне етническата бомба?

Зорница Илиева

Убийството на петима рибари край Скопие в навечерието на Великден не само нажежи още повече етническото напрежение, отприщвайки протести и сблъсъци и със силите на реда в Македония, но и пак повдигна въпроса за стабилността на държавата, която в 21-вата година след обявяването на независимостта си и разпада на СфРЮ продължава отчаяно да търси своята идентичност.

 

продължава>
 
БАЛКАНСКИТЕ ЕВРОПЕИЗМИ - ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА Печат
Автор Валентин Вацев, доктор по философия   
Вторник, 03 Април 2012 13:27

БАЛКАНСКИТЕ ЕВРОПЕИЗМИ - ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Валентин Вацев, доктор по философия

Доклад, изнесен на международна кръгла маса на тема „Русия и Балканите: минало и перспективи” проведена в белградския център „Сава” на 14 и 15 март 2012 година.

продължава>
 
На гости в съседа– кой води хорото Печат
Автор Еню Димитров   
Вторник, 20 Март 2012 13:42

На гости в съседа– кой води хорото

Еню Димитров

Предстои важно събитие в българо-турските отношения - съвместно заседание между правителствата на двете страни. Такива заседания се провеждат между стратегически партньори, определили се сами като такива, но не конюнктурно, а с пълно съзнание и със смислени трайни действия преди това в тази посока.

продължава>
 
Открито писмо Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 15 Март 2012 00:09

Открито писмо

до държавното ръководство и Европейския съюз

за Възродителния процес в навечерието на срещата Бойко Борисов-Ердоган.

 

На пресконференция на 15. март 2012 година бе даден старта на  кампания в подкрепа на Откритото писмо от неправителствени организации и обществено значими личности, съдържащо анализ на т.н. възродителен процес по повод декларацията на Народното събрание от 11. 01. 2012 година, в която бяха вснесени по недопустим начин понятията „етническо прочистване” и „асимилация на мюсюлманско малцинство”. Писмото беше представено от  акад. Георги Марков, Костадин Костадинов - зам. председател на ВМРО и Петко Колев - председател на ТАНГРА ТанНакРа Общобългарска фондация.

продължава>
 
"Aferim be kerata" /Браво бе рогоносчета/ Печат
Автор Еню Димитров   
Понеделник, 12 Март 2012 21:06

"Aferim be kerata" /Браво бе рогоносчета/

Еню Димитров٭

На 11 януари 2012 година Народното събрание на Република България гласува Декларация, в която се съдържат неверни, пресилени, срамни и опасни, с далечен прицел и непредвидими последици твърдения, че в началото на 90-те години на ХХ век е извършено "Етническо прочистване" и "депортация" на етнически турци извън пределите на страната.

продължава>
 
Необходима е дипломатическа мъдрост, умение за преговори и визия за страната за следващите десетилет Печат
Автор Зорница Илиева   
Петък, 09 Март 2012 14:08
Въпреки липсата на обществен ентусиазъм сред населението на ЕС за ново разширение на съюза, въпреки все по-големия скептицизъм на сърбите към същия този съюз, въпреки нерешените трудни въпроси със съседи като Косово Сърбия получи статут на кандидат-член за ЕС и може да започне преговори за членство, което в най-добрия случай ще се реализира в края на десетилетието.
продължава>
 
С ръка на сърцето за Македония Печат
Автор Зорница Илиева   
Вторник, 21 Февруари 2012 16:09
В суматохата около т. нар. арабски революции последвалите промени там и идващите на власт повсеместно чрез избори ислямистки партии в този регион все по-отчетливото дрънкане на оръжие около Иран и, Израел, Балканите сякаш останаха в периферията на световните събития
продължава>
 
Ще преодолеем ли историческата и геополитическа инерция? Печат
Автор Валентин Стоянов   
Събота, 31 Декември 2011 16:51
Погълнати от рутината на модерното ежедневие, често губим поглед върху дългосрочните тенденции, които определят развитието на България и националната идея през вековете. Оттук произтичат и много от проблемите на съвременната ни държавност, както и неспособността (или нежеланието ни) да погледнем дори няколко десетилетия напред в опит да разберем какво развитие ни предстои.
продължава>
 
Подходът ни към Македония и Сърбия трябва да е различен Печат
Автор Валентин Стоянов   
Четвъртък, 29 Декември 2011 18:10
Една от темите, които често се дискутират в патриотичните среди, е тази за отношението на България към стремежа на Република Македония и на Сърбия за членство в Европейския съюз. За съжаление, този въпрос не е намерил сериозна гласност сред широката българска общественост, както и сред политическата ни „класа”. Същевременно обаче страната ни заема позиции, които по-скоро не са в съответствие с националния интерес, и всичко това се случва без сериозни дебати.
продължава>
 
ТУРСКО–ФРЕНСКИЯТ ПАСИАНС ЗА АРМЕНСКЯ ГЕНОЦИД Печат
Автор Бойко Маринков   
Вторник, 27 Декември 2011 15:49

Във времето на най-интензивното коледно пазаруване сградата на Френското национално събрание / Palais Bourbon / се оказа обкръжено от мощна демонстрация на турски граждани с националните флагове на двете страни и предизвикателни лозунги. Точно в 14.00 ч. на 22 декември в залата на долната камара на Републиката и в присъствието на 45 от избраните 577 депутати, започна дискусията върху законопроекта на г-жа Валери Боайе от Съюза на народното движение на президента Никола Саркози. 

продължава>
 
НЕОБХОДИМИ СА ДЪРЖАВНИЦИ С УСЕТ ЗА ТЕНДЕНЦИИТЕ Печат
Автор ристо Генчев   
Понеделник, 12 Декември 2011 22:13
Оценки на известния геополитик и урбанист арх. Христо Генчев в интервю за списанеие „България Македония” бр. 4–5 от 2011 година /със съкращения/

За процесите в света с геополитическо отражение– рухването на кулите в Ню Йорк, световната финансово–икономическа  криза, събитията в арабския свят:
– Според мен тече процес на обезправяване на народите, т.е. превръщане на демокрацията в процедура, във формалности, свеждане на демокрацията само до институциите, които я предстанвляват. Обезправяването на хората, отнемането на възможността по някакъв начин да заявяват своята воля, своето желание, даже нещо по–лошо да формулират възглед.
продължава>
 
ДРУЖБА „РОДИНА” Печат
Автор Експерт   
Петък, 21 Октомври 2011 20:00
Кратка извадка от сборник с документи –Дружба „Родина” – Спомени за бъдещето

            Предлагаме ви една кратка информация за труда на наши учени от БАН, СУ „Климент Охридски” и Центъра за изследване на българите в обем от 509 страници,  разкриващ невероятната история на патриоти и възрожденци по дух, които в периода 1937–1947 г. са извършвали истинска апостолска дейност. Един имам сваля феса, заявява, че е българин  и тръгва из селата да проповядва българщината. Първата българка сваля фереджето си и държи пламенна реч. Химнът на организацията им Дружба „Родина”, приет през 1938 г. е „Мила Родино”, станал след 1964 г. химна на България. Държавата приема Закон, с който десетки хиляди българомохамедани сменят имената си
продължава>
 
ДЕФИЦИТЪТ НА ДЪРЖАВНИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ ПРЕЗ ПРЕХОДА Печат
Автор Проф. Чавдар Николов   
Сряда, 10 Август 2011 15:47
Исторически продължителната приемственост в развитието на едно общество прави нацията. Така разлика между обществени и национални интереси все пак има, макар тя да е тънка и, заради припокриването и наслагването им, често даже пренебрежима. Първите, обществените интереси, са по принцип по-скоро текущи, конкретно времеви, свързани с дадена, отделна епоха. Докато националните интереси обхващат също вековния мащаб и дълготрайните геополитическите измерения, както и многоаспектната през годините последователност в държавността и в социалния напредък.
продължава>
 
НОВО ВРЕМЕ – НОВА ТУРЦИЯ Печат
Автор Пламен Иванов   
Понеделник, 25 Юли 2011 18:01

Десетилетието на 11 септември 2001 г.: накъде завива нашата съседка? Ще пусне ли ислямизмът още по-дълбоки корени?  Терористичното нападение през септември 2011 г. срещу САЩ отключи нова епоха на глобално разделение с последствия, засегнали целия ислямски свят. Както никога преди, засилен ислямски елемент е осезателен и в нашата съседка. От десет години Турция избира ново управление и сякаш променя облика си.

продължава>
 
КРИМСКИЯТ ВЕКТОР НА ТУРСКАТА ГЕОПОЛИТИКА Печат
Автор Кънчо Ангелов   
Сряда, 15 Юни 2011 16:22
Както е известно, разпадането на Съветската империя през 1991, ерозията на руската хегемония в Черно море и появата, в резултат от това, на определен „геостратегически вакуум” в региона, превърнаха Турция и Украйна (като двете най-силни държави в Черноморската зона) в геополитически антагонисти. Този факт беше адекватно осъзнат от Анкара (за разлика от Киев) още в началото на 90-те. Разчитайки, че плановете и, в общи линии, съвпадат с геополитическата стратегия на Запада (и най-вече на САЩ) и опирайки се на статута си негов „стратегически партньор” в НАТО, както и на специално разработената за целта доктрина за „тюрко-ислямския синтез”, Турция успешно използва мощния подем на етнорелигиозния национализъм на изповядващите исляма тюркски народности от постсъветското пространство, както и стремежа на някои от новите независими държави да се дистанцират от Москва, за реализацията на собствените си геополитически цели.
продължава>
 
ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАТОРСКА МИСИЯ НА ЛЕВИЦАТА Печат
Автор Проф. Чавдар Николов   
Вторник, 05 Април 2011 09:56
Общественото мнение в България бе многогодишно промивано и моделирано. Това ставаше чрез масирано лансиране на антидържавни и антисоциални вулгарно ултраконсервативни идеи. За целта неолибералните т.нар. тинк танкове никога не са страдали от недостиг на външно финансиране и впоследствие - от вътрешна олигархична подкрепа. Като резултат те успяха да окупират публичното пространство, продължавайки да се представят за независими анализатори и изразители на гражданското мнение. А това, че са единствени, практически безалтернативни по масмедиите, включително държавните, говори много за качеството на демокрацията у нас, или по-точно, което е много тревожно, за липсата на адекватно качество.
продължава>
 
ДЯНКОВАТА НЕОЛИБЕРАЛНА МИСТИФИКАЦИЯ Е АНТИНАЦИОНАЛНА Печат
Автор Проф. Чавдар Николов   
Вторник, 05 Април 2011 09:55
В българското публично пространство достатъчно често се случват неща, можещи да послужат за нагледна и поучителна илюстрация на схващанията на Зигмунд Фройд. Външно  никого невпечатляващи мъжлета, избивайки комплекси, се стремят да привлекат общественото внимание, включително, силно подозирам, това на нежния пол, с екстравагантни идеи и ексцентрични реализации.
Естествено, външно всички не можем да изглеждаме като Ален Делон или Брад Пит, да речем, пък и това би било пределно скучно. Но трагедията в тукашни условия е, че на неистово кресливо напъващите се да изпъкват с “оригинално мислене и неординарни решения” не им е дадено даже нещожно зрънце от духовния потенциал на Наполеон, Хегел, Андерсен, Ван Гог, Фернандел или на който и да е било друг, от “по-обикновените” или от “най-големите грозници”. В частност, икономическите коментатори, обичайно абонирани у нас за телевизионна трибуна, в строго съответствние с външните си незабележими природни дадености интелектуално задължително се разполагат в периметъра “неолиберален фанатик – обикновен неолиберален идиот”.
продължава>
 
ИСЛЯМСКИ ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ И РИСКОВЕТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ РАДИКАЛЕН ИСЛЯМ Печат
Автор д-р Богдана Тодорова   
Вторник, 11 Януари 2011 03:00
В края на 2010 г. В Центъра  за изследвания по националната сигурност и отбрана в БАН се проведе семинар на тема „ Религиите и националната сигурност” в присъствието на тесен кръг от експерти от научната сфера и такива с богат опит в държавното ръководство.  Сред поканените беше и главния редактор на изданието ни „Експерт–БДД”. Предлагаме Ви един от най–интересните и тревожни доклади за влиянието на радикалния ислям. Поради „реформата” в БАН скоро вече няма да разполагаме с експертизата на такива автори. Не е известно държавата да е предприела нещо срещу посочените опасности за националната сигурност. /бел. Ред.”Експерт”/
продължава>
 
ON RESULTS OF THE FIRST INTERNATIONAL CONGRESS «INTEGRATION AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN ... Печат
Автор Експерт   
Събота, 18 Декември 2010 14:16
On results of the First International Congress «Integration and Sustainable Development in the Black Sea Region»

On December 5, 2010, the First International Congress “Integration and Sustainable Development in the Black Sea Region” was closed. It took place in Marina Cape complex, not far from the city of Burgas, Bulgaria and was organized by «Black Sea Organization for Integration and Sustainable Development» .
Delegates from government and non-government organizations, from business, from diplomatic missions of Russia, Bulgaria, Belorussia, Romania, Moldova and Greece came to the Congress to discuss the economical and ecological situation in the region and ways to deal with the problems the region is facing today.
The congress brought together about 150 delegates including the Head of Department of Greek Ministry of Economy and Finance Mrs. Olga Dritsa-Doschori, Head of Trade Representation of the Russian Federation in Bulgaria Mr. Igor Ilingin, Consul General of the Russian Federation in Varna Mr. Yuri Soloviev, CEO and Chairman of the Management Board of «Trans-Balkan Pipeline B.V.» company Mr. Vladislav Emelyanov.
продължава>
 
БЯЛАТА КНИГА ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ... Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 10 Октомври 2010 21:31
БЯЛАТА КНИГА ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НЕ МОЖЕ ДА Е БЯЛА ЛЯСТОВИЦА БЕЗ РАВНИС ПО ЕВРОПА
Появата на Бялата книга за отбраната и въоръжените сили след цели осем години /предишната бе публикувана през 2002 година/ безспорно трябва да бъде приветствана като правилна стъпка на МО. Подобни прегледи на проблемите на отбраната и въоръжените сили в една демократична държава би трябвало да се правят на 3 или 4 години. Опитът на другите държави показва, че те имат основно за цел да запознаят обществеността с проблемите в сектора, тоест да допринесат за неговата прозрачност. Българският й вариант обаче е преекспониран, като е наричан “програмен” и “стратегически” документ. Вярно е, че той неизбежно носи някои характеристики от стратегическо значение, но не е и не може да бъде нито програмен, нито стратегически, две понятия впрочем, които взаимно се изключват. За това си има други документи, които се разработват на базата на Стратегия за национална сигуност- това са военната стратегия, военна доктрина,    планове за  модернизация на въоръжените сили и т.н. Една Бяла книга трябва да лобира пред политиите и да убеди данъкоплатеца, че парите му ще се изразходват правилно, както и да формира обществено мнение в подкрепа на международните ни ангажименти в сферата на сигурността.
продължава>
 
ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕВРОТО КАТО ДЪЛГОСРОЧНА СТРАТЕГИЯ Печат
Автор Проф. д-р Чавдар Николов   
Неделя, 10 Октомври 2010 21:30
През последните години станахме свидетели на двукратно, официално от българска страна, определяне на срокове за въвеждане на еврото като национална валута у нас. Първият беше 2010 година, а вторият, все още неотмененият, е 2012 -2013 година.
Не е случаен обаче фактът, че и двата срока се оказаха напълно нереалистични, за което могат да се изтъкнат две основни групи причини, така да се каже „вътрешни” и „външни”. Първите са свързани с обективните показатели на стопанското ни развитие, а вторите магат да се нарекат по-скоро „оценъчни”, отразяващи възприятията на европейските институции за състоянието и перспективите на България като икономика и общество.
продължава>
 
РЕФОРМИРАНЕ НА ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКОТО И ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ Печат
Автор Георги Минев   
Четвъртък, 08 Юли 2010 22:54
РЕФОРМИРАНЕ  НА ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКОТО И ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ –
СМИСЪЛА И МЯСТОТО МУ В СИСТЕМАТА НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

През последните няколко седмици темата за обединяването на външнополитическото и военното стратегическо разузнаване за пореден път зае доста широко място в публичното пространство. Интересът към нея от страна на журналистите и на специалистите в тази област е разбираем. Разузнаването е един от основните инструменти в ръцете на държавното ръководство за гарантиране на националната сигурност и интересите на страната, при това в дългосрочен план, а не само за определен период от време. Въпросът обаче е защо се дискутират азбучни истини по темата разузнаване и защо именно сега общественото внимание е ангажирано толкова активно и почти ежедневно с тази тема, при наличието на много по-значими за всички граждани и за страната проблеми. Краткият анализ на дискусията по този въпрос показва някои интересни неща.
продължава>
 
В КОЙ ПРОЕКТ ЗА ПРОТИВОРАКЕТНА ОТБРАНА СЕ ГОТВИ ДА УЧАСТВА БЪЛГАРИЯ? Печат
Автор Красимир Георгиев   
Четвъртък, 08 Юли 2010 22:52
Както е известно, основното препятствие пред подписването на новия Договор за стратегическите настъпателни оръжия (т.нар. СНВ-2) между САЩ и Русия, станал факт на 8 април, беше въпросът за новата американска система за противоракетна отбрана (ПРО). Именно той стана причина преговорите по договора да се проточат няколко месеца, като в крайна сметка и двете страни признават, че дори и след подписването му между тях продължават да съществуват сериозни разногласия по отношение на ПРО.
продължава>
 
БЪЛГАРИЯ – ЕНЕРГИЕН ЛИДЕР, ИЛИ ЕНЕРГИЙНА „ЧЕРНА ДУПКА” НА БАЛКАНИТЕ? Печат
Автор Румен Минчев   
Понеделник, 03 Май 2010 21:19
В по-ранните години на родния „преход”, когато стана ясно, че българският индустриален потенциал, на практика, вече не съществува, а частното ни земеделско стопанство едва ли е способно да се пребори успешно с агресивната конкуренция на производителите от съседните държави, беше лансирана тезата, че занапред България ще се развива най-вече като „регионален транспортен, комуникационен и енергиен център на Балканите”. По отношение на транспортните ни амбиции, днешното състояние и реалните перспективи за развитието и модернизирането на шосейната и железопътната мрежа на страната (на фона на стореното през последните двайсетина години от повечето съседи) не само не оправдават надеждите за превръщането ни в ключов транспортен възел, но и правят съвсем реална заплахата България да се окаже „своеобразен транспортно дефицитен остров, инфраструктурен анклав от завършен автархичен тип” (мрачнато прогноза е на доц. Атанас Дерменджиев от Великотърновския университет ).
продължава>
 
"ДА ПРЕГЪРНЕМ ТУРЦИТЕ И ДА ДЪРЖИМ ТУРЦИЯ НА ДИСТАНЦИЯ” - КАНДИДАТА ЗА ЕС ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ГЕРМАНИЯ Печат
Автор Елена Николова, наш постоянен кореспондент в Берлин   
Понеделник, 03 Май 2010 21:16
Посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел в Турция в края на март 2010 година е само повод за анализиране на шансовете на Турция за пълноправно членство в ЕС. Наистина този спор тече отдавна, дори и от преди започването на преговорите през 2004 година, но политическите тенденции, които наблюдаваме днес, очертават нови моменти и изтласкват този спор вероятно в нова фаза.

продължава>
 
ПРОМЕНИТЕ В НАТО И ЕС НАЛАГАТ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОЕКТА НА СТРАТЕГИЯ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ... Печат
Автор Симеон Николов   
Понеделник, 08 Март 2010 13:00

ПРОМЕНИТЕ В НАТО И ЕС НАЛАГАТ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОЕКТА НА  СТРАТЕГИЯ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В ЧАСТТА МУ „ВОЕННА СИГУРНОСТ”
Доклад на Симеон Николов на кръгла маса на 18. 02. 2010 г. в София на тема “Стратегия за сигурност- предизвикателства и перспективи”

Моментът в който  търсим параметрите на военната сигурност в една Стратегия е във времеви период, когато не е искристализирала новата Концеция за сигурност на НАТО, тя пък се формира преди да имаме яснота по изхода от войната в Афганистан, който ще има голямо значение за Алианса и световната сигурност. Същевременно този момент съвпада с влизането в сила от 01 декември 2009 г. на Договора от Лисабон, който доразвива Общата политика по сигурност и отбрана на ЕС и дава нови възможности. Естествено, че тези събития и тенденции ще дадат отражение в нашия проект за Стратегия за сигурност. 

продължава>
 
«НачалоПредишна12345678СледващаКрай»

Страница 6 от 8