САЩ И РУСИЯ
Създаване на планетарен триумвират за глобално управление? Печат
Автор Експерт   
Събота, 04 Август 2018 20:22

Създаване на планетарен триумвират за глобално управление?

Проф. Евгений Гиндев, 30 07.2018

Дългоочакваната среща Путин-Тръмп се състоя в Хелзинки на 16.07.2018 г. В очакване беше целият свят – приятели и противници на САЩ и Русия, – срещаха се ръководителите на двете държави, които притежаваха 90 % от всички средства за масово унищожаване на планетата и които можеха да унищожат всrчко живо на Земята, в това число и самите себе си. С други думи, от тях зависеше бъдещето на човешкия вид.

продължава>
 
Опит за убийство без доказателства отключва нов етап на агресия и ни приближава до голямата война Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 15 Март 2018 21:18

Опит за убийство без доказателства отключва нов етап  на агресия  и ни приближава до голямата война

Симеон Николов

С всеки изминат ден въпросите и противоречията около опита за убийство на бившия двоен агент Сергей Скрипал /66 г./ и дъщеря му Юлия /33 г./  във великобританското градче Салсбъри се увеличават, въпреки заявената от британския премиер Тереза Мей твърда позиция и предстоящи мерки. Няма резултати от едно очаквано независимо, професионално и обективно разследване. Подходът на властта издава преднамереност, прибързаност и емоционално едностранчиво понасяне на информацията, а медиите премълчават съществени факти, интереси и зависимости.

продължава>
 
Война или преговори: разведки и сенатори предупреждават Тръмп Печат
Автор Експерт   
Вторник, 13 Март 2018 19:29

Война или преговори: разведки и сенатори предупреждават Тръмп

Симеон Николов, 11.03.2018

Серията от събития с конфронтационна насоченост през последната година и особено през последните месеци, очевидно е накарала не само ядрените физици, 15–те нобелови лауреати, да констатират, че часовникът показва «12 без 2 минути», както символично се отразява опасността от началото на ядрена война. Точно толкова «показваше» часовникът през 1953 г., когато Студената война бе в апогея си, и далеч от 1991 г. когато беше 23,43  часа.

продължава>
 
Ако един лекар вместо да лекува болния му говори непрекъснато, че е здрав, той е престъпник Печат
Автор Експерт   
Събота, 03 Февруари 2018 21:27

Ако един лекар вместо да лекува болния му говори непрекъснато, че е здрав, той е престъпник

Професор д.и.н. Румяна Михнева*

Скелети в гардероба-за хомосексуалността в Руската империя и защо Истанбулската конвенция се отхвърля в Русия.

При приемането на Истанбулската конвенция две страни не гласуват за нея - Русия и Азербайджан. Може би в Русия не познават насилието над жените или онези джендърни проблеми, които в момента ни тревожат? Разбира се, че не е така. Това са проблеми, които съпътстват човешката цивилизация от зараждането й, но днес процесите са дотакава степен деформирани, че действително има смисъл да се дискутира случващото се.

продължава>
 
Имало ли е „меден/и месец/и” на Хитлер със Сталин през 1935 година в СССР ? Печат
Автор Експерт   
Събота, 03 Февруари 2018 21:25

Имало ли е „меден/и месец/и” на Хитлер със Сталин през 1935 година в СССР ?

д-р Огнян Гърков

Клише от студената война е, че съветският комунизъм и национал-социализмът са братя по идеология, пропаганда и властова практика. Т.е., че Хитлер и Сталин са тирани с еднакви лица. Спорът е: кой е бил по-мащабен политически убиец. Още през м.в.остро се сблъскаха банално известните 2 тези около пакта Молотов-Рибентроп: 1. Че Сталин и Хитлер си разделят Полша и предизвикват Втората световна война. 2. Руската аксиома за „насъскване” на Хитлер от Запад към унищожаване на СССР.

продължава>
 
История, икономика и...разузнаване Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 04 Януари 2018 14:43

История, икономика и...разузнаване

Професор д.и.н. Румяна Михнева*

Преди години историците от моето поколение си спомнят една шега, която се приписваше на проф. Николай Генчев, че Историческият факултет готви историци или за "министри или за шпиони".

продължава>
 
„Единственото решение е военното решение” Печат
Автор Експерт   
Вторник, 07 Ноември 2017 15:08

„Единственото решение е военното решение”

Даниел МакАдамс

От 06 ноември 2017 г. новият заместник държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси се казва д–р Вес Мичел. Той ще отговаря за дипломатическите отношения с 50 държави в Европа и Евразия, както и за НАТО, ЕС и ОССЕ.

продължава>
 
Случаен ли беше гафът на руското МВнР? Печат
Автор Експерт   
Събота, 04 Ноември 2017 17:01

Случаен ли беше гафът на руското МВнР?

Симеон Николов

Изявлението на говорителката на МВнР на Русия Мария Захарова от 02 ноември, в което представи спасяването на българските евреи като резултат от действията на Съветската армия, безспорно е политически гаф, на който българското МВнР реагира подобаващо. Той бе направен в момент, в който поредното вандалско боядисване на паметника на Червената армия предизвика реакция на раздразнение и разочарование в Москва. Въпрос на цивилизованост и на култура на българите.

продължава>
 
Геополитическото счетоводство в съдбата на проекта «Кримска Калифорния» Печат
Автор Експерт   
Вторник, 26 Септември 2017 22:07

Геополитическото счетоводство в съдбата на проекта «Кримска Калифорния»

д-р Огнян Гърков

Ако се абстрахират от украинската, руската + родната грантова пропаганди, „фило-фобско непредубедени българи” се затрудняват в отговор на въпроса: дали Крим бе анексиран - без общоукраински референдум - или «спасен за РФ» от украинизиране, редуциране и етническо претопяване след регионалния референдум? Елцин и Кравчук форсираха разпада на СССР, а след пет от общо осем промени в статута на Севастопол, Русия се съгласи през 1997 г. да плаща огромни пари за тамошната база на ВМС.

продължава>
 
„В Европа спят. Не знаят, че животът съществува”. Поуките от опълчването на Еквадор срещу американските корпорации Печат
Автор Експерт   
Неделя, 27 Август 2017 07:32

„В Европа спят. Не знаят, че животът съществува”. Поуките от опълчването на Еквадор срещу американските корпорации

Серджо ди Кори Модилиани

Сега ще говорим за геополитика и за свободната информация в мрежата. Всичко, случващо се днес, технически (в смисъл „политически”) започва на 12 декември 2008 г. Според някои, започва през септември същата година. Но бяха нужни 4 години, преди вълната да удари Европа и САЩ.

продължава>
 
Бивши разведки пишат на Тръмп: Русия няма вина. Подготвя ли се „Кибер 9/11”? Печат
Автор Експерт   
Неделя, 06 Август 2017 14:29

Бивши разведки пишат на Тръмп: Русия няма вина. Подготвя ли се „Кибер 9/11”?

Симеон Николов, 05.08.2017

Ветерани от разузнавателната общност на САЩ, които не за първи път вземат отношение по жизнено–важни въпроси на сигурността, са изпратили меморандум до президента Доналд Тръмп, в който излагат резултатите и изводите си от свое ново техническо изледване, поставящо под съмнение твърдението, че Русия е „хакнала” е–мейли на демократите преди изборите м.г.

продължава>
 
Къде всъщност стои България в уравнението ЕС-Русия? Печат
Автор Експерт   
Сряда, 03 Май 2017 11:39

Къде всъщност стои България в уравнението ЕС-Русия?

Георги Димитров

България се намира в обстановка, когато действията на новия президент ще придобиват все по-ясни очертания, а намеренията на бъдещото правителство ще трябва да се изпълват с конкретно съдържание. Във външната политика един от най-важните въпроси, който ще изпъкне в дневния ред, е бъдещето на отношенията с Русия.

продължава>
 
Експертът по международна сигурност Симеон Николов пред „Труд“: Ако САЩ и Русия се сбият в Сирия, ще подпалят Черно море и Прибалтика Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 13 Април 2017 12:57

Експертът по международна сигурност Симеон Николов пред „Труд“: Ако САЩ и Русия се сбият в Сирия, ще подпалят Черно море и Прибалтика

Интервю на Емил Спахийски със Симеон Николов за в–к Труд , 10 04 2017

– Седмица след химическите атаки в Сирия и дни след ракетните удари на САЩ срещу въздушната база “Шайрат”, приближихме ли се до истината за тези събития – кой каква роля играе в тази драма?
– Многобройните и разнопосочни коментари досега не са достатъчни, за да стигнем до истината за жестоката химическа атака в Сирия.

продължава>
 
Конференцията по сигурността в Мюнхен и трудното завръщане към необходимостта от реалполитик Печат
Автор Експерт   
Събота, 25 Февруари 2017 18:59

Конференцията по сигурността в Мюнхен и трудното завръщане към необходимостта от реалполитик

Симеон Николов

Завършилата в края на миналата седмица 53–та Конференция по сигурността в Мюнхен прикова вниманието на света поради няколко основни причини.

продължава>
 
Сътресения от трета степен по скалата на Тръмп Печат
Автор Експерт   
Сряда, 01 Февруари 2017 07:38

Сътресения от трета степен по скалата на Тръмп

Симеон Николов

Първата седмица на новия президент на САЩ Доналд Тръмп бихме могли да я наречем седмица на сътресения, страхове и реализъм. Повечето коментатори не забелязаха една оценка от миналата година на учени, които ни напомниха, че не трябва да подценяваме заявените намерения и цели от авторитарни личности, защото те почти винаги ги изпълняват. Затова не бива да изненадва, че президентът се зае с изпълнение на обещаното.

продължава>
 
Кибер–атаките и провокациите в двубоя между разузнаването на САЩ и Доналд Тръмп Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 19 Януари 2017 14:32

Кибер–атаките и провокациите в двубоя между разузнаването на САЩ и Доналд Тръмп

Симеон Николов за Епицентър

Всички досегашни коментари, които от яростната кампания, внушаваща руска следа в хакерска намеса по време на президентските избори в САЩ, извеждат изводи преимуществено за опити за дискредитиране на Доналд Тръмп и на Русия, ще сбъркат, спирайки само дотук. Корените на тази безпрецедентна операция са по–дълбоки и разрастването на истерията от нея и в Западноевропейските страни преследва по–далечни цели. Двубоят в тази връзка между тайните служби  и новоизбрания президент Тръмп от друга страна крие потенциал за разломи, които могат да се окажат опасни не само за САЩ, но и за света.

продължава>
 
Украйна е геополитически провал Печат
Автор Експерт   
Събота, 20 Август 2016 09:47

Украйна е геополитически провал

Интервю със Симеон Николов за Факти.бг, 20 08 2016 г., Росен Стойчев

Кой кризисен регион е по опасен?

От двата кризисни региона на Източния фланг на НАТО – Сирия и Турция на юг и   Украйна и Черно море на север, последният е по–рисков в краткосрочен план. Някои коментатори прогнозират дори развръзката на украинската криза да настъпи през есента на тази година, други считат, че само чрез война може да се излезе от задънената улица и цялата вина за провала и последствията  да се прехвърлят на Русия.

продължава>
 
Критичните откровения на Обама Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 17 Март 2016 21:35

 

Критичните откровения на Обама

Жоржета Пехливанова

Сп. “Атлантик” излезе в последния си брой с голям обзорен материал-анализ на журналиста Джефри Голдберг под заглавието “Доктрината Обама”, въз основа на редица интервюта с президента на САЩ и други високопоставени американски и чуждестранни официални лица.
В доктрината, структурирана в 11 глави, президентът Обама е представен в характерния му прагматичен и аналитичен стил, който базира своята външна политика на стратегическите интереси на САЩ като първа световна мощ. Обама е критичен в оценката си към повечето световни лидери.

продължава>
 
От Университета в Отава: безспорни доказателства за предизвикалите кървавия метеж в Киев Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 29 Февруари 2016 20:13

От Университета в Отава: безспорни доказателства за предизвикалите кървавия метеж в Киев

Посланик Андрей Караславов

Това, което се подозираше от много хора, и рано или късно щеше да стане ясно, вече е официално и факт: кръвопролитието и масовите убийства на демонстранти и силите на реда на Майдана в Киев на 20.02.2014 г. не са били извършени  от правителствените сили, а от страна на подкрепяната от Запада опозиция.

продължава>
 
След срещата Обама-Путин: възможен ли е нов рестарт в отношенията между САЩ и Русия? Печат
Автор Експерт   
Сряда, 30 Септември 2015 18:25

След срещата Обама-Путин: възможен ли е нов рестарт в отношенията между САЩ и Русия?

Стефан Маринов* /

В навечерието на провелата на 28 септември в Ню Йорк среща на президентите на САЩ и Русия (първата от две години насам) медиите бяха пълни със слухове за темите, които двамата възнамеряват да обсъждат. Неясните изказвания на официалните представители на Кремъл и Белия дом не позволяваха да се твърди със сигурност, дали срещата няма да се окаже само протоколна.

продължава>
 
Европа не може да си позволи Украйна да се превърне в Сирия Печат
Автор Експерт   
Сряда, 02 Септември 2015 11:10

Европа не може да си позволи Украйна да се превърне в Сирия

Интервю на Емил Спахийски с директора на Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов за вестник „Труд”

Напрежението расте от военните учения и струпването на войски близо до границата на “противника”

продължава>
 
Федерализацията на Украйна като възможност за решение на украинската криза Печат
Автор Експерт   
Неделя, 28 Юни 2015 15:24

Федерализацията на Украйна като възможност за решение на украинската криза

Стефан Станев

Започналата преди повече от година  украинска криза е най-сериозната заплаха за сигурността в Европа, възниквала след края на войните в бивша Югославия. Това становище изразиха редица международни експерти, политици и коментатори. И настина, решение на  кризата трудно би се намерило, имайки предвид многобройните особености на тази държава, разделението на национална и етническа принадлежност, както и яростното политическо и идеологическо противопоставяне между западна и източна Украйна.

продължава>
 
Трудното проглеждане през мъглата на хибридната война и търговията с оръжие Печат
Автор Експерт   
Събота, 13 Юни 2015 23:20

Трудното проглеждане през мъглата на хибридната война и търговията с оръжие

Симеон Николов

Закъснелият и  безуспешен опит за частично изясняване на причините за инцидента на полигона в Анево, какъвто представляваше разпространената информация на посолството на САЩ в София, постави остро въпроса за това, дали България изнася оръжие за страна от забранителния списък. Случаят даде основание обаче за потвърждаване на извод, който някои отричаха и на който не даваха гласност:

продължава>
 
Три опции за развитие на ситуацията в Украйна Печат
Автор Експерт   
Петък, 05 Юни 2015 23:40

Три опции за развитие на ситуацията в Украйна

Симеон Пет­леш­ков

Прес­тъп­ността, политичес­ките убийс­тва, цен­зурата, коруп­цията, страхът харак­теризират живота в Киев. Регионите в Украйна са поделени между олигарси, които притежават свои армии, а всичко това е пов­торение на събития отп­реди 100 години

В съв­ременна Украйна се наб­людават събития и тен­ден­ции отп­реди 100 години — периода 1917–1922-а. Може би тезата звучи абсур­дно, но нека пог­лед­нем някои исторически факти изб­рани напълно схематично.

продължава>
 
Западните Балкани – решение на натрупаните проблеми чрез влизане н ЕС или повече национализъм Печат
Автор Експерт   
Вторник, 12 Май 2015 14:49

Западните Балкани – решение на натрупаните проблеми чрез влизане н ЕС или повече национализъм

Любомир Кючуков٭/

Цялостната динамика на процесите в постюгославското пространство логично води до извода, че може да се очаква ситуация като тази в Куманово. По-адекватният въпрос, който трябваше всички отдавна да си зададат, е не дали те ще се случат, а кога. Има редица обективни обстоятелства и процеси, които водеха в тази посока. Те са на няколко нива.

продължава>
 
Крим и правото на самоопределение Печат
Автор Експерт   
Вторник, 12 Май 2015 14:22

Крим и правото на самоопределение

Стефан Станев

Наскоро се навърши една година от събитието, ознаменувало международните, а и вътрешнодържавните отношения през изминалата година. На 21 март 2014 година президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за присъединяването на Крим и Севастопол към състава на Руската федерация. Путин се допита до Конституционния съд на Русия дали този акт е конституционносъобразен и получи положителен отговор.

продължава>
 
Впечатления за отразяването в България на информационно-пропагандната война по повод събитията в Украйна Печат
Автор Експерт   
Петък, 24 Април 2015 23:10

Впечатления за отразяването в България на информационно-пропагандната война по повод събитията в Украйна

д-р Огнян Гърков

По социологическите проучвания, България остана една от най-проевропейски настроените държави – членки на ЕС.  Събитията в недалечна Украйна задълбочиха дисхармонията в обществените нагласи към преките и косвени участници в конфликта и станаха благоприятна почва за информационно-пропагандна агитация, дори ... война.

продължава>
 
Впечатления за кризата в Украйна и актуалната българска политика Печат
Автор Експерт   
Сряда, 25 Март 2015 23:01

Впечатления за кризата в Украйна и актуалната българска политика

д–р Огнян Гърков▪/

В началото на 40-те години на 20 век  би било ерес поданиците на Царство България да бъдат допитвани дали желаят присъединяването към Тристранния пакт. Също и години по-късно трудещите се: дали желаят НРБ да стане страна-членка на СИВ и на организацията на Варшавския договор. Но какво пречеше на предела на 20/21 век българските граждани да бяхме допитани на референдум за волята ни Рeпублика България да встъпи в НАТО и особено в ЕС ? Ако това се бе случило при тогавашните евроатлантически настроения, поне на едно от геополитическите лобита и симпатизантите им у нас (назовавани гамéнски от интернет-тролове: „рубладжии” или „грантови измекяри/респ. доларолапачи”) сега щеше по-трудно да заработва/т от информационно-пропагандната полемика за събитията в Украйна в родни СМИ.

продължава>
 
Загадки, истини и реакции на убийството на Борис Немцов Печат
Автор Експерт   
Сряда, 04 Март 2015 22:53

Загадки, истини и реакции на убийството на Борис Немцов

Боян Чуков

«За мъртвите или добро, или нищо, освен истината.»

Хилом от Лакедемон /VI век преди н.е./ древногръцки политически деец, поет, един от „седемте гръцки мъдреци“.

Убийството на Борис Немцов на сто метра от портите на Кремъл предизвика огромен медиен отзвук по света. Убитият бе приближен до президента Борис Елцин.

продължава>
 
Използват ли САЩ български фирми за да доставят оръжие на Киев? Печат
Автор Експерт   
Вторник, 24 Февруари 2015 17:51

Използват ли САЩ български фирми за да доставят оръжие на Киев?

Нако Минчев*

Както е известно, в началото на февруари 2015 редица военни съветници и действащи генерали, включително командващия силите на НАТО генерал Филип Брийдлъв, препоръчаха на президента на САЩ Барак Обама да започне да доставя оръжие за Украйна. В същото време три от водещите експертни институти в САЩ и осем бивши високопоставени представители на държавната администрация публикуваха доклад, в който призоваха до 2017 на Киев да бъдe доставено въоръжение за 3 милиарда долара.

продължава>
 
Нужни са практически мерки за разследване на престъпленията в тайните затвори на ЦРУ в Европа Печат
Автор Експерт   
Събота, 21 Февруари 2015 21:55

Нужни са практически мерки за разследване на престъпленията в тайните затвори на ЦРУ в Европа

Нако Минчев

Както е известно, в края на януари 2015 международната неправителствена организация Amnesty International публикува доклад, озаглавен "Да нарушим заговора на мълчанието: европейските съучастници на САЩ следва да действат след доклада на американския Сенат", в който подробностите, станали ясни в хода на сенатското разследване за изтезанията, прилагани от Централното разузнавателно управление на САЩ, се допълват с информации от медиите за функционирането на тайните затвори на ЦРУ в Европа, разположени, в частност, на територията на Литва, Полша и Румъния.

продължава>
 
Минск– 2 поиска примирие, но главният режисьор има интерес от друг сценарий. България–статист или актьор? Печат
Автор Експерт   
Неделя, 15 Февруари 2015 20:48

Минск– 2 поиска примирие, но главният режисьор има интерес от друг сценарий. България–статист или актьор?

Симеон Николов

Още от самото начало на стартиралата инициатива на Ангела Меркел и Франсоа Оланд имаше сериозен повод за песимизъм. От нея отсъстваше основният играч – САЩ, въпреки съгласуванията, които протичаха между съюзниците. Това веднага предизвика спомена за подписаното от трима европейски министри споразумение в Киев през февруари 2014 г., чиито параметри не се харесаха на Вашингтон и веднага бяха предизвикани последващите събития, довели до преврата и смяната на режима.

продължава>
 
РУСИЯ, УКРАЙНА, БАЛКАНИТЕ И ТУРСКИ ПОТОК Печат
Автор Експерт   
Вторник, 03 Февруари 2015 23:39

РУСИЯ, УКРАЙНА, БАЛКАНИТЕ И ТУРСКИ ПОТОК

Горан Йонов٭/

От известно време някаква войнствена пропаганда вкарва вреден шум и чужди вируси в информационните системи по въпроса за европейската сигурност и природния газ. Раболепни енергийни наемници ни обгазяват със свободни съчинения за геополитически катаклизми.

продължава>
 
Накъде след изборите в Украйна Печат
Автор Експерт   
Събота, 01 Ноември 2014 19:32

Накъде след изборите в Украйна

Симеон Николов

Двата основни конфликта днес, които ще окажат въздействие върху бъдещи промени от геополитически характер в света и нашата сигурност, без съмнение са сблъсъкът между САЩ и Русия в Украйна и процесите в Близкия Изток. Първите изводи, които можем да направим за нашата реакция на тези събития са, че решенията ще изискват:

– дългосрочни общи усилия;

продължава>
 
Крим и международното право. Принципните различия с Косово٭/ Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 06 Октомври 2014 22:21

Крим и международното право. Принципните различия с Косово٭/

Професор д–р Борислав Йотов

Организацията, провеждането и резултатите от Референдума в Крим и последващите решения на парламента в Крим и на Руската Дума, са в пълно съответствие с принципите, нормите и институтите на международното право и в частност с принципа на равноправието и самоопределението на народите

 

продължава>
 
Пантюркизмът и радикалният ислямизъм като инструмент за дестабилизацията на Крим Печат
Автор Експерт   
Събота, 26 Юли 2014 13:00

Пантюркизмът и радикалният ислямизъм като инструмент за дестабилизацията на Крим

Красимир  Георгиев*

Немалко европейски, включително и български, медии упорито се опитват да внушават, че мнозинството от татарското население на Крим (около 250 хиляди души, т.е. 10% от цялото население) се придържа към силно антируски позиции и се обявява за връщането на полуострова в състава на Украйна. В подкрепа на това твърдение се цитират най вече декларациите (уж от "името на всички кримски татари") на бившия ръководител на Меджлиса на кримско-татарския народ Мустафа Джемилев, ползващ се с пълната морална и материална подкрепа на Вашингтон и Анкара.

продължава>
 
Въздействието на геополитическите промени и тенденции в международната среда за сигурност върху българо–руските отношения Печат
Автор Експерт   
Вторник, 08 Юли 2014 05:45

Въздействието на геополитическите промени и тенденции в международната среда за сигурност върху българо–руските отношения

Доклад на Симеон Николов на Юбилейна българо-руска научна конференция на тема: „България – Русия”.135 години от установяването на дипломатически отношения: минало, настояще и бъдеще” на 07–08. 07. 2014 г.

Така формулирана темата не предполага разглеждането на самите геополитически промени, на които ставаме свидетели. От друга страна няма съмнение, че същите, съчетани с проблемите в международната сигурност въздействат върху двустранните отношения особено когато става дума за две страни от различен мащаб на икономическите, военни и организационни ресурси и различно участие в тези процеси, при това с история и традиции на два братски народа.

продължава>
 
Най-разумното е да се отиде към една частична федерализация в Украйна Печат
Автор Експерт   
Вторник, 08 Юли 2014 05:38

Най-разумното е да се отиде към една частична федерализация в Украйна

Интерню на Георги Аргиров с посланик Огнян Гърков

Огнян Гърков е роден през 1948 година в град Бургас. Завършил е езикова гимназия с немски език. Учил е във Висшето народно военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна, но по средата на следването е изключен от учебното заведение. Като причина е посочен анонимен донос свързан с неговата майка, набедена за дъщеря на заможни хора отпреди 9 септември 1944 г. Впоследствие завършва немска филология в СУ „Св. Климент Охридски”.

продължава>
 
Възможностите и предизвикателствата пред новия президент на Украйна Печат
Автор Експерт   
Сряда, 28 Май 2014 13:23

Възможностите и предизвикателствата пред новия президент на Украйна

Симеон Николов, интервю за радио „Фокус”, 28. 05. 2014

За да си отговорим, оправдани ли са големите надежди към новия украински президент П. Порошенко, трябва да вземем предвид две основни групи от въпроси:

  1. Реалните възможности на президента.
  2. Сложността на проблемите пред Украйна и външните фактори, от които повечето от тях зависят.
продължава>
 
Операцията на новите съюзници САЩ и неофашистките формирования– последици и възможни европейски инициативи за изход от Украинската криза Печат
Автор Експерт   
Събота, 03 Май 2014 15:25

Операцията на новите съюзници САЩ и неофашистките формирования– последици и възможни европейски инициативи за изход от Украинската криза

Симеон Николов, 03 05 2014 г.

Паднаха маските. Въпреки основния принцип на водените през последните години «четвърто поколение войни»– започващи с тотална информационна война, тайно създаване и финансиране на бунтовнически организации за сваляне на правителства, нелегално прехвърляне на спецназове в суверенна държава или формирования от наемници на частни фирми. Днес повечето от тези методи се признават, не се крият, изглежда тази форма на война се изчерпва и ще си отиде заедно с еднополюсния модел.

продължава>
 
Пет причини Женевските споразумения да не се реализират изцяло. Пет прогнози за събитията в Украйна и възможни сценарии в близко бъдеще Печат
Автор Експерт   
Вторник, 22 Април 2014 11:04

Пет причини Женевските споразумения да не се реализират изцяло. Пет прогнози за събитията в Украйна и възможни сценарии в близко бъдеще

Симеон Николов

Преди да оценяваме днешните събития в Украйна или да очертаем възможните сценарий, трябва ясно да посочим, че геополитическият сблъсък САЩ–Русия бе превърнат умело с много сили, операции и финанси /над 7,5 млрд дол./ в конфликт между Русия и Украйна, за да не може да се създаде силен Евразийски съюз и да се развие силна икономическа ос Бон–Москва. Стратегическият успех вече е постигнат в голяма степен, макар и недоведен до край и той е на САЩ. Крим беше ответна реакция и въпрос на оцеляване, на частично запазване на стратегически важни предимства. А днес говорим за тактически успехи и провали и ограничаване на щетите.

продължава>
 
Кой провокира и религиозна война в Украйна Печат
Автор Експерт   
Петък, 18 Април 2014 10:30

Кой провокира и религиозна война в Украйна

Нако Минчев

Според мнозина експерти, освен междурегионалното, политическото и идейно противопоставяне в Украйна, на което сме свидетели през последните седмици, в тази страна активно се провокира и религиозен сблъсък. Според новите власти в Киев, сред последиците от победата на "февруарската революция" трябва да стане създаването на "единна поместна украинска православна църква".

продължава>
 
Симптоми за завои в Украинската криза Печат
Автор Експерт   
Неделя, 30 Март 2014 12:18

N

Симптоми за завои в Украинската криза

Интервю със Симеон Николов за телевизия "Европа", 29. 03 2014 г.


Господин Николов, какви нови сигнали разчитате в събитията от последните дни?

Действително, има неща, които се случват за първи път, макар че някой би казал– при такава динамика на събитията, това стана практика. Само че тук говорим за симптоми, подсказващи нови оценки и възможни завои в по–нататъшните събития.

продължава>
 
Защо България бави своята позиция по събитията в Украйна и действията на Русия Печат
Автор Експерт   
Петък, 21 Март 2014 08:33

Защо България бави своята позиция по събитията в Украйна и действията на Русия

Интервю със Симеон Николов за Китайската информационна агенция Синхуа, 20 03 2014 г. Мариян Драганов


Господин Николов, защо България все още се бави с формулирането на позиция по събитията в Украйна, референдума и Русия?

В основата на причините за забавеното формиране на позиция по резултатите от референдума в Крим и действията на Москва е фактът, че ожесточената информационна война внася сериозни дизинформации и насажда неверни представи, което усложнява постигането на единно мнение. По–лошото последствие обаче е, че многопосочните внушения лишават участниците в конфликта от конструктивната възможност за деескалация на напрежението. Тотално противоречивите обяснения и аргументи на страните сериозно усложняват, пречат на международната дипломация.

продължава>
 
Никой извън психиатричните клиники в САЩ, камо ли в Европа, желае или си представя война с Русия Печат
Автор Експерт   
Вторник, 11 Март 2014 15:35

Никой извън психиатричните клиники в САЩ, камо ли в Европа, желае или си представя война с Русия

Днес истинският национален празник и главен източник на националната идентичност на Русия е Денят на победата, Девети май

Валентин Хаджийски٭/

По ирония на съдбата Иван Кръстев – посткомунистически опортюнист, потомствен апаратен пропагандист – се смята за световен „експерт“ по Източна Европа. Публикацията му от 3 март „Руският ревизионизъм“ на сайта на „Форин Афеърс“ демонстрира неразбиране на действителността в региона, характерно за почти целия външнополитически „естаблишмънт“ на ЕС и САЩ. Тази западна слепота е главната причина да се стигне до абсурдната, анахронична, потенциално саморазрушителна и за Европа от Атлантика до Урал, и за САЩ ескалация около споразумението за асоциирането на Украйна с ЕС.

продължава>
 
Терористичните атаки в Русия са част от водената от радикалния ислям война в цял свят Печат
Автор Експерт   
Вторник, 31 Декември 2013 15:32

Терористичните атаки в Русия са част от водената от радикалния ислям война в цял свят

Симеон Николов

Целите на двете терористични атаки във Волгоград само в рамките на два дни очевидно целят да се попречи на провеждането на Олимпийските игри в Сочи от 07 февруари 2014 г, а с това се подрони и международния престиж на президента Владимир Путин и да се уязви гордостта на Русия, избирайки за място националния й символ Волгоград. Поводът отговаря и на един от основните принципи на терористите– да привлекат максимално международно внимание върху себе си. Няма съмнение, че сегашните им действия са израз на отправеното още през лятото послание във видеообръщение на лидера на чеченските ислямисти Доку Умаров да се използват всички сили за постигане на тази цел.

продължава>
 
Атентата в Бостън– въпроси, сценарии и поуки Печат
Автор Експерт   
Вторник, 23 Април 2013 15:22

Атентата в Бостън– въпроси, сценарии и поуки

Симеон Николов – в интервюта пред НБТ, България ОнЕър, радио Пловдив и други медии от 16 до 20. 04. 2013 година

Терористичният акт в Бостън на 15 април 2013 год. по време на традиционния маратон породи много въпроси, но той ще има и много последствия. Жестокото престъпление носи всички белези на тероризма, средства и цели на същия:

– Независимо от малкия брой жертви: 3– ма души, между които едно 8 годишно дете и 180 ранени, 17 от които много тежко, атентатът отговаря на първия основен принцип на терора, да предизвика ужас и паника, да всее страх. За изпълнението на този замисъл свидетелстват примитивните, но ефектни самоделни взривни устройства, съдържащи пирони, сачми и железни осколки, предназначени за поразявмане на по–голям брой жива сила.

продължава>
 
Десет причини за провала на външната политика на министър Младенов Печат
Автор Симеон Николов   
Събота, 08 Септември 2012 10:09

Поставените от министъра на външните работи на Република България въпроси на заседание на Министерски съвет относно формиране на „основни приоритети към съседите”, на „по–нови принципи”, на „червени линии, от които да не отстъпваме” и предизвикване на „дебат и възможност за национален консенсус”, не заслужават експертен анализ, защото освен, че не носят нещо ново, са твърде порзрачен опит за прикриване на отсъствието на българска политика в региона и на адекватни реакции на българската дипломация на предизвикателствата, предизвиквани главно от Македония и Турция. Те обаче са нов повод за разговор относно стила на ръководство на българската дипломация.

продължава>
 
БЪДЕЩАТА РОЛЯ НА РУСИЯ НА БАЛКАНИТЕ - ТЕНДЕНЦИИ И ПРОБЛЕМИ Печат
Автор Проф. д-р Чавдар Николов   
Вторник, 10 Ноември 2009 13:59

Доклад , изенесен на кръгла маса на тема “Новата архитектура на европейската сигурност в светлината нпа превдложенията на президента на Русия Д.Медведев”, публикуван в списание “Международни отношения”, брой 4/2009 г.

С приемането на България и Румъния в НАТО през 2004 г., к7акто и няколко години по-късно, през 2008 г., на Албания и Хърватска, едновековната балканска геополитическа плетеница като че ли започна да изглежда по-малко сложна и не толкова хаотична. “Архитектурно” сигурността на региона бе допълнително подсилена, посредством разширението на Евросъюза от 2007 г., чрез което бе създадена сухопътна връзка, “стратегическа опорна дъга” с Гърция.

продължава>
 
НАУЧНА И ТЕХНОЛОГИЧНА ПОЛИТИКА В САЩ ЗА ИКОНОМИЧЕСКО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ Печат
Автор Ст.н.с.д.ик.н. Росица Чобанова   
Вторник, 23 Юни 2009 07:13
На форума по Научна и технологична политика, организиран от Американската асоциация за развитие на науката (www.aaas.org ), проведен във Вашингтон на 30 април и 1 май 2009 г. в сградата Роналд Рейгън, освен предварително поставените въпроси се обсъжда и новата политика на Президента на САЩ Барак Обама, обявена една седмица преди конференцията.  Основните акценти в политиката могат да се обобщят както следва:
продължава>
 
НАСЛЕДСТВОТО НА БУШ Печат
Автор Емил Асемиров   
Събота, 07 Февруари 2009 03:00
    Ранните години на бъдещия президент
    43-ият президент на САЩ Джордж Уокър Буш е роден на 6 юли 1946 г. в град Ню Хейвън, щата Кънектикът. Неговият дядо Прескот Буш е сенатор от Кънектикът, а баща му Джордж Х. У. Буш е последователно крупен тексаски петролен бизнесмен- мултимилионер, сенатор, първият американски посланик в комунистически Китай, директор на ЦРУ, кандидат за президент от републиканците срещу Рейгън, два   мандата вицепрезидент на Роналд Рейгън и накрая президент на САЩ от 1989 до 1992 г., когато губи изборите срещу Бил Клинтън. Най-голямото от петте му деца е Джордж.
продължава>
 
РАЗМРАЗЕНИТЕ КОНФЛИКТИ В ЮЖЕН КАВКАЗ Печат
Автор Емил Асемиров, анализатор   
Четвъртък, 18 Септември 2008 03:00
    Класикът на руската литература А. П. Чехов в края на 19. век казва следното: “Когато в началото на пиесата на стената е окачена пушка, то до края на пиесата пушката трябва да гръмне.”
    Някои от конфликтите в бившето съветско пространство, които дълго време бяха смятани за замразени, сякаш изведнъж преминаха в горещата фаза на военни действия, съчетани със сложни дипломатически маневри за потушаването им, информационна война и евтини морализаторски пози от хора и държави, абонирани за тази дейност.
продължава>
 
ГРЕШКАТА НА СААКАШВИЛИ Печат
Автор Емил Асемиров, политически анализатор   
Четвъртък, 18 Септември 2008 03:00
През нощта на 7 срещу 8 август столицата на Южна Осетия градчето Цхинвали преживя изненадата от масирано грузинско нападение с артилерия, ракетен обстрел и танкове. Загинаха стотици цивилни, хиляди избягаха панически на север към границата с Русия и роднините си в Северна Осетия, а които не успяха, се изпокриха в мазетата и други импровизирани бомбоубежища. Няколко дни преди това се водеха престрелки по границата между сепаратистката област и Грузия, а няколко часа преди нападението срещу Цхинвали грузинските сили превзеха десетина южноосетински села по пътя си. Проблемът се оказа доста по-сложен обаче, защото в Южна Осетия са разположени няколко хиляди руски миротворци в кавички или без кавички,  това са редовни руски военнослужещи!, а повечето от жителите на Южна Осетия са граждани на Руската федерация и в момента единствените им валидни документи за самоличност са руските паспорти. Още в първите часове на грузинското настъпление загинаха най-малко десет руски миротворци според руски официални данни, а по-късно броят им нарасна до 18.
продължава>
 
ПЪРВОТО ПОСЕЩЕНИЕ НА МЕДВЕДЕВ В ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА Печат
Автор Елена Николова, наш постоянен кореспондент в Берлин   
Четвъртък, 19 Юни 2008 11:31
    Логично и разбираемо е, в посещението на президента Дмитри Медведев в Германия да се търсят основания за “динамизиране” на отношенията между двете страни, за “ново начало” и така нататък. В действителност обаче, параметрите на тези твърде близки отношения след 1990 г. остават непроменени в общи линии, а засегнатите въпроси маркират направленията, в които предстои още много работа в двустранен и международен план.    Очевидно е обаче, че в диалога ЕС-Русия ключова роля и в бъдеще ще играе Германия.
продължава>
 
ПУТИН И ДИК ЧЕЙНИ В РОЛЯТА НА “ТОВАРИЩ ВОЛК” Печат
Автор Боян Стефанов   
Неделя, 01 Юли 2007 03:02
Крилата фраза произнесена от Владимир Путин на 10 май т.г. в неговото обръщение към нацията, в Мраморната зала на Кремъл, обиколи за няколко дни медиите по света. Руският президент каза дословно: „Товарищ волк, знает кого кушать. Кушает и никого не слушает. И слушать, судя по всему, не собирается”. /”Другарят вълк, знае кого да яде. Яде и никого не слуша. И няма намерение, съдейки по всичко да слуша”./ С типичния за руснаците иносказателен хумор, Владимир Путин отговори на агресивната риторика, от 4 май т.г. във Вилнюс, на американския вице-президент Дик Чейни. В ролята на „товарищ волк” руският президент визираше САЩ. Но да видим какво се случи преди това в столицата на Литва.
продължава>
 
ЕС И РУСИЯ В САМАРА И СЛЕД ТОВА Печат
Автор Боян Чуков   
Неделя, 01 Юли 2007 03:00
На 17 и 18 май в Самарска област в резиденция „Волжский утес”, разположена на брега на Куйбишевското водохранилище, се състоя самитът ЕС-Русия. На срещата на високо равнище в първия ден се видяха на вечеря канцлерът на Германия- Ангела Меркел, президентът на Русия- Владимир Путин и главата на Еврокомисията- Жозе Мануел Барозо.
продължава>
 
ИЗКУСТВОТО ДА ТЪРСИШ БЛИЗОСТ И ЗАПАЗИШ ДИСТАНЦИЯ СЪС САЩ И ДА ТЪРСИШ ДИСТАНЦИЯ... Печат
Автор Елена Николова - Наш постоянен кореспондент в Берлин   
Неделя, 01 Януари 2006 03:00
ИЗКУСТВОТО ДА ТЪРСИШ БЛИЗОСТ И ЗАПАЗИШ ДИСТАНЦИЯ СЪС САЩ И ДА ТЪРСИШ ДИСТАНЦИЯ И ЗАПАЗИШ БЛИЗОСТ С РУСИЯ
Посещенията на новия германски канцлер Ангела Меркел в САЩ и Русия съответно на 13/15 и на 16/17 януари 2006 година бяха коментирани от гледна точка на очаквана промяна на акцентите на външната политика на Германия и двустранните отношения. В действителност обаче, внимателният анализ показва, че много по-голяма тежест в разговорите придобиха важни международни въпроси. От корекция се нуждаят и някои сравнително повърхностни оценки за промени в двустранен план, без да се отчитат в дълбочина движещите сили за това.
продължава>
 
РУСИЯ И ДРУГИТЕ Печат
Автор Емил Асемиров   
Петък, 01 Юли 2005 03:02
САЩ успешно изпълняват стратегията си за обграждане на Русия (и Китай) с нови американски военни бази, вече и в бившето съветско пространство – след 11 септември 2001 г. в Средна Азия, а малко след това и в Грузия, още при президента Шеварднадзе (от февруари 2001 г. - 200 американски военни наблюдатели по границата на Грузия с Чечения).
продължава>
 
БЪДЕЩЕТО НА АМЕРИКАНСКИЯ СВЕТОВЕН РЕД Печат
Автор Емил Асемиров   
Петък, 01 Юли 2005 03:00
Все по-голяма става вероятността да бъдем свидетели на това, за което предупреди проницателният Збиг в статията си от 2002 г. “Америка и нейните врагове”.
продължава>
 
УКРАЙНА МЕЖДУ ВАШИНГТОН И МОСКВА – ПРИЛОЖНА ГЕОПОЛИТИКА Печат
Автор Боян Чуков   
Събота, 01 Януари 2005 03:00
Президентските избори и “оранжевата революция” в Украйна могат да бъдат разбрани само от позициите на класическата геополитика . На територията на Украйна се сблъскаха два полюса- евразийският и атлантическият. Формира се и огромна цивилизационна пукнатина между Западна и Източна Украйна.
продължава>
 
БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ В ТЪРСЕНЕ НА ИЗГУБЕНАТА ВЗАИМНОСТ НА ИНТЕРЕСИ Печат
Автор Любомир Кючуков   
Петък, 01 Октомври 2004 03:02
Руският премиер Михаил Фрадков дойде, каза и си замина. Проблемите останаха. Позитивът е, че за разлика от много други случаи този път те бяха достатъчно ясно формулирани, без излишни емоции, но и без куха любезност. И очертаха двустранния дневен ред за следващия период.
продължава>
 
РАЗПАДАНЕТО НА АМЕРИКАНСКАТА СИСТЕМА И ВОЙНАТА СРЕЩУ ИРАК Печат
Автор Емил Асемиров   
Петък, 01 Октомври 2004 03:00
В книгата на френския историк, демограф и политолог Еманюел Тод “Залезът на империята” и с горното подзаглавие, се предлага аргументиран и точен обяснителен модел за международното поведение на САЩ.
продължава>
 
ФЕНОМЕНЪТ ПУТИН Печат
Автор Жоржета Пехливанова   
Понеделник, 01 Март 2004 03:03
“Русия не може без водка и без цар-батюшка”

Новият ХХІ век в Кремъл стартира с нов лидер, завоювал изцяло високото доверие на руската нация. Името му е Владимир Владимирович Путин. Путин съумя да извърши завоя от политиканство към осъзната и последователна национална политика и Русия му повярва, че е повикан от времето, от хода на събитията и от народа й. Начело на Русия и на Съветския съюз от 1 януари 1900 г. до 1 януари 2000 г. се редуват само 10 души – едни за години, други за месеци. В Зимния дворец, а после в Кремъл се сменят цар Николай ІІ, Ал.Керенски, Ленин, Сталин, Хрушчов, Брежнев, Андропов, Черненко, Горбачов и Елцин - хора с различни възгледи и почерк, с различен интелект и стил на работа. След революции, партийни постановления, дворцови преврати или обикновени интриги, всички те слагат своя отпечатък върху руската история завинаги.
продължава>
 
ДИПЛОМАЦИЯ И ПОЛИТИКА В НАВЕЧЕРИЕТО НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В РУСИЯ Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 01 Март 2004 03:02
На 25 февруари в Руския културно-информационен център в София се проведе кръгла маса на тема “Дипломация и политика в навечерието на президентските избори в Русия”, организирана от Националната организация за международни отношения, Българско дипломатическо дружество, списание “Международни отношения” и Посолството на Руската федерация.
продължава>
 
БЪДЕЩЕТО НА ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ САЩ И ЕС Печат
Автор Камен Минчев   
Понеделник, 01 Март 2004 03:00
На 19. 10. 2003 г. Никълъс Бърнс, посланик на САЩ в НАТО, по императивен начин поиска спешна среща на посланиците на страните-членки на Алианса за обсъждане на проблеми около развитието на Общата европейска политика за сигурност и отбрана /ОЕПСО/. Това искане предизвика истинска изненада, защото на 16 – 17 октомври се проведе срещата на върха /Европейският съвет/ на ЕС, в края на която ротационният председател Силвио Берлускони заяви, че участниците в срещата са се съгласили единодушно, че ОЕПСО ще допълва НАТО и няма да представлява негова алтернатива.
продължава>
 
ПРОМЕНИТЕ НА ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКАТА СРЕДА ЗА РУСИЯ И АКТУАЛНО СЪСТОЯНИЕ НА РУСКО-БЪЛГАРСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ Печат
Автор Симеон Николов   
Събота, 01 Ноември 2003 03:00

 /Доклад пред Клуба на приятелите на руската военна наука./

На международната сцена една малка страна като България макар и да се стреми да води самостоятелна политика е принудена да се приспособява към сериозните и динамични промени, които протичат в глобален мащаб. Те се отразяват както на нашите партньори спрямо които ние градим своите позиции, така и на реалните възможности на всички страни. В света днес се извършва преразпределение на влияние в геополитически план и ожесточена борба за овладяване на икономически пространства и източници на енергийни ресурси. Същевременно протича и надпревара за придобиване на военно надмощие чрез придобиването на нови видове оръжия и ограничаване притежаването на такова от други страни. Само 6- 7 години ни делят от реалното превръщане на космоса в новия театър на военните действия, съгласно План-2010 на САЩ. Оформят се нови центрове на сила, очертава се бурно развитие на някои държави, нарастване на влиянието им до 1015 година и опити още от сега да се парира тяхната роля.

продължава>
 
ПРОБЛЕМЪТ РЕФОРМА НА РУСКАТА АРМИЯ ОСТАВА Печат
Автор Асен Ковачев   
Петък, 01 Март 2002 03:05
В ежегодното си обръщение към нацията президентът Владимир Путин заяви амбициозни цели, между които и в сферата на модернизацията на руската армия. През юни 2003 г. трябва да бъде приет и последния вариант на армейската реформа, за да “влезе” в бюджетния план за 2004 г. Всеки опит досега, от времето на Горбачов до днешни дни, за основни промени в армията, се е провалял. Сега президентът Путин предложи за първи път от 10 години доста подробна програма за модернизация на военните структури на държавата. Реални ли са обаче тези замисли и няма ли отново да се окажат само грандиозни планове?
продължава>
 
НЕОКОНСЕРВАТОРИТЕ, МОЗЪЧНИТЕ ТРЪСТОВЕ И ПОЛИТИКАТА НА САЩ Печат
Автор Елена Николова   
Петък, 01 Март 2002 03:04
“Войната в Ирак беше един маркетингов епизод на неоконсерваторите. Тези хора имаха идея за продаване, когато се случи 11 септември 2001 и те я продадоха. Следователно това не бе войната, която искаха масите. Това беше войната на един елит. Мога да назова имената на 25 души, всеки от които се намира в момента на нашия разговор на разстояние от 5 минути от това бюро във Вашингтон. Ако преди една година и половина бяха ги пратили на отдалечен остров, Иракската война нямаше да се състои. Разбира се това не е така просто.”, заявява Томас Фридман от “Ню Йорк Таймс пред интервюиращия го Ари Шавит от израелския вестник “Ареетц”.Това либерално израелско издание съвсем не споделя разни теории за заговори и тайнствени планове, затова твърдението му, че онези 25 неоконсервативни интелектуалци са накарали президента Буш да промени историята, може да се възприеме сериозно.
продължава>
 
ВСЕ ПОВЕЧЕ НАРАСТВАТ ОПАСЕНИЯТА И НЕОДОБРЕНИЕТО НА ПОЛИТИКАТА НА САЩ Печат
Автор Симеон Николов   
Петък, 01 Март 2002 03:03
Последните изявления на президента на САЩ, целящи обявяването на Втора фаза на борбата срещу тероризма, всъщност ускориха няколко паралелно развиващи се процеса след 11.09.2001 год. в по-ясни рамки и посоки: в самите САЩ, в поведението на съюзниците в Европа и арабския свят и в глобален аспект по отношение на системата за международна сигурност.
продължава>
 
СЪМНЕНИЯТА ЗА ЗАГОВОР ВЛИЗАТ В АМЕРИКАНСКИЯ КОНГРЕС Печат
Автор Елена Николова   
Петък, 01 Март 2002 03:02
Конгресменката Cynthia McКinney настоява за разследване на възможностите американското правителство да е замесено в събитията от 11.09.2001 г.
Докато любителите на теории за заговор се ровят в множеството открити въпроси около събитията на 11.09.2001 г, противниците им, смятащи, че се опират на разума си, са значително по-пасивни в потвърждаването на истината на официалната версия. Често острото и необосновано отхвърляне на тезите на скептиците изглежда е свързано с консервативното поведение: не бива да мислиш за нещо, което не можеш да си представиш и при съмнение е по-добре да повярваш на правителството, отколкото на някакви фантазьори. Но ето, че скептиците намериха своя представителка в лицето на конгресменката Cynthia McКinney от Джорджия, която внесе на политическата арена съмнението, че "тук нещо би могло да не е както трябва". Очевидно и на нея не са чужди тезите за съществуването на някакъв заговор.
продължава>
 
ДНЕС МОДА, УТРЕ АРХАИЗЪМ Печат
Автор Веселин Стоянов   
Петък, 01 Март 2002 03:00
11.09.2001 като вдигнат ятаган заплашва във всеки подходящ и близък момент да отсече брутално главата на човечеството. Непосредствено след атентата нашият вестник направи обстоен анализ на обстоятелствата около случая. Той ни наведе на някои неприятни изводи:
продължава>
 
"БЪЛГАРИЯ - РУСИЯ" Печат
Автор Светлана Шаренкова   
Петък, 01 Февруари 2002 03:04
На 07 март 2002 год. се състоя премиерата на книгата "България-Русия" от Светлана Шаренкова на Университетско издателство "Св.Климент Охридски". Пред изтъкнати български писатели, учени, депутати, политици, дипломати и журналисти първи впечатления от книгата споделиха Иван Гранитски, проф. Захари Захариев, член кореспондент проф. Константин Косев и др. За много от присъстващите появата на книгата беше изненада.
продължава>
 
8 МЕСЕЦА ПЛЮС..... Печат
Автор Евгений Примаков   
Петък, 01 Февруари 2002 03:03
Българо-руският информационен пул и Българското дипломатическо дружество организираха представянето на книгата на Евгений Примаков "8 месеца плюс…." Предлагаме на Вашето внимание Съдържанието, Посланието към българския читател и Предговора към книгата:
продължава>
 
РУСИЯ И СВЕТЪТ Печат
Автор Евгений Примаков   
Петък, 01 Февруари 2002 03:02
Академично слово на акад. Евгений Максимович Примаков
при удостояването му с титлата "Доктор Хонорис Кауза на Софийския университет.
продължава>
 
НОВАТА СИТУАЦИЯ В СВЕТА СЛЕД 11.09.2001 Печат
Автор Евгений Примаков   
Петък, 01 Февруари 2002 03:00
Лекция на Евгений Максимович Примаков организирана от БДД, пред Форум "България-Русия" НДК, 24 февруари 2002 г.
продължава>
 
ГОЛЕМИЯТ ЗАВОЙ 2001-А БЕ ГОДИНА НА КРАЙНОСТИТЕ ЗА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА САЩ Печат
Автор Рачо Колев   
Вторник, 01 Януари 2002 03:00
Когато встъпи в длъжност през януари 2001г. новият американски президент Джордж У. Буш наследи обстановка, в която САЩ заемаше лидерско място в световен мащаб. Двата манадата на Бил Клинтън преди това, въпреки противоречивата на дипломация, успяха по-скоро да утвърдят ролята на Америка като световен хегемон не само във военно-политическо, но и в икономическо отношение. Така новото американско правителство имаше уникалния шанс да продължи положителните тенденции във взаимоотношенията си със западните партньори, като наред с това да внесе нов нюанс в контактите с Русия, азиатските страни и по-специално Китай. Същевременно наследството на Клинтън бе добра основа не само за продължаване, но и за финализиране на близко-източния мирен процес.
продължава>
 
ВЪНШНОТО РАЗУЗНАВАНЕ НА РУСИЯ ИСКА ДА ПОГЪЛНЕ ВОЕННОТО Печат
Автор Експерт   
Петък, 01 Юни 2001 03:03
Тези дни офицерите от военното разузнаване на Руската федерация, прословутото ГРУ /Главно разузнавателно управление към Генералния щаб/ са особено неспокойни. А това не е добре за едно разузнаване. Слухът, че президентът Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Иванов планират Службата за външно разузнаване, от която те двамата са произлязли, да погълне ГРУ и някои други служби и се създаде една голяма мощна разузнавателна общност, вече придобива реалност. Министър Сергий Иванов подмени 6 от общо 12 началници на управления в ГРУ, при това на ключови управления, които подхранват с ръководни кадри ГРУ и то с външни хора- т.е. от конкурентната Служба за външно разузнаване. Най-болезнено се посреща смяната на началника на управление "Радиолектронно разузнаване" с офицер от външното разузнаване, който няма и понятие от такъв вид специална служба.
продължава>
 
ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ТЕРОРА ЩЕ ПРОМЕНЯТ СВЕТА И В ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ПЛАН Печат
Автор Симеон Николов   
Петък, 01 Юни 2001 03:02
От 11 септември 2001 г. за света започва едно ново време. Много неща, особено в международната политика, лидерството, партньорството, сигурността, вече няма да бъдат такива, каквито са били досега.
САЩ ще останат световна сила номер едно не защото не е уронен престижа им на недосегаема и ненаказуема такава, а защото няма друга сила в света, която да заеме мястото им.
Три са основните тенденции в глобален мащаб:
продължава>
 
СУХОПЪТНИТЕ И ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ НА САЩ В НАЧАЛОТО НА 21 ВЕК Печат
Автор Експерт   
Петък, 01 Юни 2001 03:00
1.СУХОПЪТНИТЕ СИЛИ НА САЩ
Сухопътните сили на САЩ са най-големия вид въоръжени сили, включително и по въоръжение и разузнаване, а в развитието си са далеч пред войските на други държави. В дългосрочен план обаче, се планира създаването на напълно нов вид армия. През 2000 година Сухопътните сили на САЩ отбелязаха своята 225-та годишнина. Личният състав днес наброява 480 000 военослужащи, 565 000 запасни на Армейската национална гвардия и 225 000 цивилни служители. Армията поддържа свои сили в Европа и Азия, участвува в умиротворителни опарации на Балканите и в Близкия Изток, провежда военно обучение в други държави.
продължава>
 
БЪЛГАРО-РУСКИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ВРЪЗКИ ПРЕД НЕИЗПОЛЗВАНИ ВЪЗМОЖНОСТИ Печат
Автор Александър Михайлович Семерньов   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:02
Експортът на Русия за България през 2000 година се е увеличил с 42,5% в сравнение с 1999 г., като достига 1,58 милиарда щатски долара, докато импортът ни от България е намален с 37%, чийто стойностен параметър е само 119 милиона щатски долара. Независимо от това, общият външнотърговски обмен през 2000 година бе увеличен с 32% и достигна цифрата 1,4 милиарда щатски долара.
продължава>
 
ШПИОНСКИЯТ СКАНДАЛ И БЪЛГАРО-РУСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:00
Стара истина е, че зад всеки шпионски скандал се крие политическо решение. В демократичните страни спецслужбите не могат да арестуват чужди агенти и да гонят чужди разузнавачи “под прикритие” на официални представители на друга държава без политическото ръководство на страната да им даде разрешение. В подобни случаи политическото решение се взема след внимателен анализ на последствията за външната политика на дадената страна и това решение се приема без по-нататъшни, в повечето случаи излишни, коментари.
продължава>
 
БЪЛГАРО-ТУРСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ НЕ ОСТАНАХА БЕЗПРОБЛЕМНИ Печат
Автор Елена Николова   
Понеделник, 01 Януари 2001 13:00
Един от основните проблеми на ЮИЕ се крие в наличието на премного история в сравнително ограниченото демократично пространство на региона. Главно поради това и след промяната през 1989 г. противоречията на България със съседните й страни се преодоляват бавно и трудно. Едва през лятото на 1996 година например бе стартирана нова форма на всестранно сътрудничество в ЮИЕ за укрепване на мира и стабилността на всички страни от региона, вземаща предвид новите условия и изисквания, както на регионално, така и на европейско ниво. Едва 8 години след промените бе решен спора с Турция по статута на устието на река Резовска. Но освен историята, бавният процес на отстраняване на противоречията на Балканите се дължи и на различния етап на узряване на демокрацията и на развитие на икономиката в отделните държави. Погрешно се смята, че когато говорим за изоставане се имат предвид винаги новите демокрации /изключваме режима на Милошевич/. Напротив, известни и уважавани турски учени подчертават през 1999 г.: "В България днес има много повече демокрация, отколкото в Турция". При това те не визират само Кюрдския проблем.
продължава>
 
«НачалоПредишна12СледващаКрай»

Страница 2 от 2