ГЕОПОЛИТИКА
РАНО ОБЯВИХМЕ КРАЯ НА СТУДЕНАТА ВОЙНА Печат
Автор Николай Слатински   
Сряда, 01 Август 2001 03:06
Ударите срещу САЩ на 11 септември не само запратиха света в дългосрочна нестабилност и растяща несигурност, не само промениха шоково парадигмата на международните отношения, но и отприщиха порой от публикации на Запад, на Изток и у нас, в които сякаш всичко, което можеше да се каже, бе казано. Аз ще прибавя само някои свои мисли, които ми се стурват съществени без да имат претенция за изчерпателност.
продължава>
 
РОЛЯТА НА СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ СЛЕД СЪБИТИЯТА В САЩ Печат
Автор Цвятко Цветков   
Сряда, 01 Август 2001 03:05
Периодът след терористичните нападения над Световния търговски център и Пентагона се характеризира с няколко основни неща. Първо, атаките срещу Афганистан започнаха, ловът на бен Ладен - също. Второ, сбъдна се в начален етап прогнозата, че ще има терористични атаки с биологично оръжие. Трето, тежко се развиват противоречията в американското ръководство, и не само в него, относно разширяването на ударите и срещу други страни, посочвани като имащи отношение към организацията и пребиваването на терирористични групи на тяхна територия - Ирак, Сирия и др. Ако се появи мнение, че трябва да бъдат ударени и държавите, на чиито територии има лаборатории за антракс, нещата могат да придобият параноичен характер. Четвърто, развива се процесът на коалиране. Вероятно той е част от започващия нов етап в структурирането и оформянето на световното управление, макар че не за първи път в съвременната история се изграждат коалиции. Ние бяхме свидетели на подобни по време на войната в Персийския залив. Тогава България даде логистична подкрепа. Ограничено коалиране съществуваше и по време на войната в Косово, което беше преди всичко на базата одобрение - неодобрение и се осъществяваше под огромна информационна атака в полза на войната.
продължава>
 
КОГО ОБСЛУЖВА ТЕРОРИЗМЪТ? Печат
Автор д-р Минчо Христов   
Сряда, 01 Август 2001 03:04
Какво общо биха могли да имат кървавите атентати срещу Световния търговски център и Пентагона, взривяването на жилищни сгради в Русия, кланетата в Алжир, терористите от ИРА, необявената война срещу режима на Фидел Кастро или убийството на десетки босненски мюсюлмани на пазара "Меркале" в Сараево? Повечето хора убедено биха отговорили, че общо няма. Неотдавна обаче световната общественост беше скандализирана от няколко разкрития. Офицери от службите за сигурност на Алжир признаха как, преоблечени като ислямисти, са участвали в кланета на мирни граждани. Британското разузнаване МИ-5 оповести, че се въздържа да подава информация относно ИРА на своите американски "съюзници", защото "съществували подозрения, че информацията стигала до структурите на ИРА". Скандални бяха и хипотезите на някои политолози, че атентатите, сринали няколко жилищни сгради в Русия, са допринесли за консолидацията на властта и са се явили "необходимият претекст" за руската военна намеса в Чечения.
продължава>
 
ПРИНОСЪТ НА БЪЛГАРИЯ В МЕЖДУНАРОДНОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО ЗА БОРБА СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА Печат
Автор о.з.ген.Тодор Бояджиев   
Сряда, 01 Август 2001 03:03
С края на Студената война тероризмът беше обявен за враг номер едно в света, защото обявените за такива СССР и Варшавският договор не съществуваха вече. Разузнавателните служби на САЩ и Западна Европа трябваше да оправдаят, както своето съществуване, така и искането за постоянно нарастване на бюджетите им. ЦРУ не само устоя на силния натиск от Конгреса за сиване на дейността му, но успя да увеличи бюджета си с почти 10%. Ключът, който използва ръководството на ЦРУ, беше твърдението, че на мястото на един Съветски съюз са се появили много независими държави, че ЦРУ няма подготвени кадри с грузински, арменски и т.н. езици и най-вече - нарастващата опасност от международния тероризъм. Тази постановка беше приета и в много други държави, включително у нас.
продължава>
 
СЪТРУДНИЧЕСТВОТО МЕЖДУ СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ В БОРБАТА СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА Печат
Автор Петко Сертов   
Сряда, 01 Август 2001 03:02
Терористичните актове от 11 септември доведоха да редица промени в обществено-политическия и икономическия живот в света. Вече се водят военни действия. Макар и по - бегло, напоследък в публичното пространство се прокрадва темата за отражението на тези събития върху специалните служби на отделните страни.
продължава>
 
ДИПЛОМАЦИЯТА - НАКЪДЕ СЛЕД 11 СЕПТЕМВРИ? Печат
Автор Валентин Радомирски   
Сряда, 01 Август 2001 03:00
На 11 септември президентът на единствената световна суперсила обяви, че страната му се намира в състояние на война. Като се има предвид емоционалнато въздействие на ужасяващите картини от срутващите се кули на Световния търговски център, това изявление в първите часове не стана център на вниманието на обществеността в света.
продължава>
 
БЪЛГАРИЯ И СЪВЕТЪТ ЗА СИГУРНОСТ НА ООН Печат
Автор Иван Гарвалов   
Сряда, 01 Август 2001 03:00
Република България бе избрана за трети път в 46 годишната си история като членка на ООН за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Това е безпорно голям успех за Република България и за българската дипломация. Защо?
продължава>
 
БЪЛГАРСКАТА СЛЕДА / ПРИНОСЪТ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ РАЗВИТИЕТО НА ТЕРОРИЗМА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИЯ ВЕК Печат
Автор Рачо Колев   
Неделя, 01 Юли 2001 03:08
След атентатите от 11 септемри 2001 година в Ню Йорк и Вашингтон отнела живота на хиляди човешки същества, световната общественост и голяма част от политическия елит на планетата взе курс към неутрализиране и унищожаване на явлението тероризъм. Сред десетките страни, участващи в антитерористичната коалиция и заявили пълна подкрепа в борбата с международния тероризъм е и България.
продължава>
 
ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКИ АСПЕКТИ В ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ СЪБИТИЯТА В САЩ... Печат
Автор Симеон Николов   
Неделя, 01 Юли 2001 03:07

ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКИ АСПЕКТИ В ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ СЪБИТИЯТА В САЩ В ИНТЕРЕСИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ, СТРАНИТЕ ОТ РЕГИОНА, РАЗУЗНАВАНЕТО И НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ВЪВ ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ

Една от основните тези, с които се налага да коригираме неточните внушения на средствата за информация и някои коментари е, че проблемите не започват с 11 септември и че трагичните събития не са стопроцентова изненада. Новите заплахи бяха отчетени в доктрините, в насоките на работа на разузнавателните служби и в концепциите за развитие на въоръжените сили.

продължава>
 
НОВИ ЗАДАЧИ ПРЕД СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ - ПОТЕНЦИАЛ И ИЗИСКВАНИЯ Печат
Автор Горан Симеонов   
Неделя, 01 Юли 2001 03:06
Терористичните атаки срещу САЩ показаха, че при сега съществуващите национални системи за сигурност няма застраховани държави. В същото време изминалите дни след 11 септември и след началото на т.нар."Ответен удар" на САЩ и Великобритания в Афганистан ясно показаха нееднозначната реакция на международната общност. Докато всички или почти всички страни са против тероризма, включително и за наказване на терористите на бен Ладен, проблемите, породени от войната в Афганистан, невинните жертви на американските военни операции далеч не срещат безрезервна подкрепа. Ощи по-резервирано се посрещат декларираните намерения за военни наказателни акции срещу други страни, подкрепящи отделни терористични организации.
продължава>
 
НОВИТЕ ИЗМЕРЕНИЯ НА РИСКА В СВЕТА СЛЕД ТЕРОРИСТИЧНИТЕ АТАКИ СРЕЩУ САЩ Печат
Автор доц. д-р Чавдар Николов   
Неделя, 01 Юли 2001 03:05
Само преди 20 години тероризмът се считаше за своеобразна издънка на свободата, както подчертаваше Хелмут Шмидт. Днес, докато светът все още спори за и против глобализма, докато продължават протестите срещу него, станахме свидетели на проява на глобален тероризъм. Негова хранителна среда са сенчестите страни на капитализма - сивата икономика, контрабандата, незаконната търговия с оръжие и наркотици. Към тях трябва да прибавим безпрепятственото движение на капитали, което е характерна черта на глобалната икономика. Тя пък на свой ред е част от либералния капитализъм. Свободата на продажба на огнестрелно оръжие в някои страни, съществуването на данъчни оазиси - оспорвана, но съществуваща форма, функционирането на интернет - всичко това се използва от тероризма.
Трябва да се запитаме какви са най-общо икономическите причини за появата и съществуването му. Тук ще посоча само една, но тя не дава изчерпателно обяснение. 70% от ресурсите на света, са съсредоточени в 10% от човечеството. Съществуват, разбира се, и други мотиви. Индивидуализмът като идеология не дава възможности за глобални социални решения. Примери има достатъчно: протестите на развиващите се страни по повод монополните цени на лекарствата за СПИН; протоколът от Киото, който най-голямата страна не пожела да подпише и др. Това е част от индивидуализма, от модела на световния ред, който се налага години наред.
продължава>
 
НОВИЯТ ХАРАКТЕР НА ТЕРОРИЗМА ИЗИСКВА НОВО ПОЛИТИЧЕСКО ПОВЕДЕНИЕ Печат
Автор проф.Нансен Бехар   
Неделя, 01 Юли 2001 03:04
Събитията в САЩ от 11септември предизвикаха много въпроси и различни по характер емоционални реакции. Родиха се нови идеи и нови щампи. Може би най-разпространената от последните е, че светът вече не е същият, без непременно да се анализира какво стои зад това твърдение.
       Би могло да се каже, че една основна последица от терористичните актове срещу Световния търговски център и Пентагона е фактът, че у много държави вече съществува твърда решимост за предприемане на общи антитерористични мерки и създаване на антитерористични коалиции. Поражда се намерението не само да се сдържа, а с всички средства - политически, икономически, финансови и военни - да се унищожи тероризмът, макар и в рамките на по-дълъг период. Светът се придвижва напред - от тезата за ограничаване към тезата за унищожаване на явлението. В коментарите и анализите след нападенията се говори за следващите 10 години, което подсказва, че държавите трябва да са подготвени за дълготрайна дейност - дипломатическа и военнополитическа, за ново външно- и вътрешнополитическо поведение.
продължава>
 
ООН И СВЕТОВНАТА БОРБА СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА Печат
Автор Димитър Костов   
Неделя, 01 Юли 2001 03:03
Известно е, че ООН претърпя голяма метаморфоза след разпадането на СССР и Варшавския договор. Една от най-важните последици беше, че се установи трайно сътрудничество по основните въпроси между Русия и САЩ. Първото изпитание за новата роля на световната организация бе агресията на Ирак срещу Кувейт през 1990 год. След като бяха изчерпани всички мирни средства, Съветът за сигурност определи действията на Ирак като агресия и в съответствие с с чл.39 от Устава се взе решение за прилагане на военни мерки. По инициатива на САЩ тогава бе сформирана широка международна коалиция, в която взеха участие повече от 30 държави в т.ч. България. Президентът Буш - старши обяви своята доктрина за нов световен ред, сърцевина на която беше засилване ролята на ООН в потушаване на агресията, в която и да е част на света.
продължава>
 
СВЕТЪТ Е ИЗПРАВЕН ПРЕД ВТОРА СТУДЕНА ВОЙНА Печат
Автор Светослав Малинов   
Неделя, 01 Юли 2001 03:02
Темата за последиците и изводите от терористичните атаки срещу САЩ от 11 септември има изключително много измерения. Един от аспектите й е политологическият. Преди да нанесе ответен удар срещу терористите американското правителство предостави на правителството на Пакистан безспорни доказателства за участието на Осама бен Ладен и неговата мрежа като основен фактор в атентатите. Наличието на категорични доказателства - верифицирани и приети- позволява да правим хипотези за характера, причините и последиците от случилото се.
продължава>
 
СЪВРЕМЕННИЯТ ТЕРОРИЗЪМ – СЪВРЕМЕННИЯТ ТЕРОРИЗЪМ И НЕГОВИЯТ ГЕНЕЗИС Печат
Автор Йордан Начев   
Неделя, 01 Юли 2001 03:00
След терористичните актове в САЩ често срещаме израза "Светът вече не е същият!". Светът не може да се промени за няколко часа. Тенденциите в световното развитие се пораждат и зависят от множество фактори. Тези тенденции са стабилни по отношение на своята проява във времето и са достатъчно инертни, за да бъдат повлияни от един терористичен акт, бил той и от такъв голям мащаб. Очевидно самото действие е следствие. То би трябвало да се изследва не като акция, а като реакция, породена от дългогодишните тенденции в световното развитие, които по някаква причина не са били забелязвани или са били омаловажавани.
продължава>
 
БУШ ВОДЕЛ СВЕТА ЗА НОСА С ПЛАНОВЕТЕ СИ ЗА ПРОТИВОЯДРЕН ЧАДЪР Печат
Автор Симеон Николов   
Петък, 01 Юни 2001 03:00
"Всъщност няма кой знае какъв проблем. Две неща са ясни: Първо, Америка ще построи система, която нарушава Договора за ограничаване на противиракетната отбрана. Второ, това няма по никакъв начин да наруши нашия отбранителен потенциал.", заяви наскоро директорът на Московския Институт за стратегически изследвания Андрей Пиотковски пред германски кореспондент. Според обясненията му, една американска противоракетна система през следващите 10 години ще може да "прехваща" 15 до 20 бойни глави, докато руският потенциал за втори, ответен удрар, е 1000 бойни ракети. "Разликата между 1000 и 980 не променя следователно нищо", казва Пиентковски. Това го знаят и експертите в Москва, следователно има много пространство за компромиси. Така например Договорът за ограничаване на противоракетните системи от 1972 г. може да бъде променен така, че да не разрешава една нова противоракетна система да прехваща повече от 50 изстреляни бойни глави. Това би било напълно достатъчно за неутрализиране на опасност от така наречените "проблемни държави", но няма да наруши равновесието между САЩ и Русия.
продължава>
 
ГЛОБАЛНА ЕКОНОКСОСИТУАЦИЯ И ПЪЛЗЯЩА ЕКОКАТАСТРОФА Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 01 Март 2001 03:02
Като дамоклев меч е надвиснала глобална екоопасност и буди тревога. Затова в статията ще представя накратко възгледа, оформил се у мен въз основа на поровинвековен научно-изследователски, педагогичен и обществен опит и ще се постарая да убедя читателя в необходимостта и той да даде някакъв минимален принос за решаване на назрелите проблеми.
       Позволявам си да се обявя срещу шаблонните призиви за опазваме въздуха, водите и почвите и да поставяме скъпи пречиствателни съоръжения като главно направление в опазване на околната среда. Въпросът е: КОГО ОПАЗВАМЕ И ОТ КАКВО?
продължава>
 
РУСИЯ, КИТАЙ, ИНДИЯ - ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 01 Март 2001 03:00
   Три основни центъра на сила (влияние) могат с различна степен на ефективност най-активно да способстват за създаването на многополюсен свят - Китай, Индия и Русия. Те обективно са заинтересовани от развитието на света по този начин, което вече получи израз в някои техни външнополитически документи (Русия - Китай). Демографските различия между Русия и Китай могат да представляват потенциална опасност за Русия. Времето работи за Китай и против Русия. Индия е добре известен и предсказуем партньор на Русия в политическо и икономическо отношение. Русия е заинтересована да подкрепя усилията на Китай, Индия и други заинтересовани държави, насочени към форимирането на многополюсен световен ред. Става въпрос за дългосрочно и разностранно стратегическо партньорство на двустранна и многостранна основа.
продължава>
 
БАЛКАНИТЕ И КАВКАЗ - ГЛИНЕНИТЕ КРАКА НА КОЛОСА РУСИЯ Печат
Автор Д-р Васкен Кантарджиев   
Четвъртък, 01 Февруари 2001 03:00
Историята на политическите събития в Eвропа след перестройката, организирана от съветската олигархия начело с Горбачов, е точно и успешно прилагане на замисъла за дестабилизация и възпиране на пътя на Русия към Централна и Западна Европа, който Адолф Хитлер и Уинстън Чърчил не успяха да осъществят. Те не са авторите на самия замисъл, а само проводници на една стара политика на Запада, породена от успешните войни на Русия срещу Турция и превръщането и в колос по отношение на Европа, целяща този колос да бъде поставен на “глинени крака”, които трябва да се символизират от Балканите и Кавказкия регион.
продължава>
 
ДОКЛАД НА ЦРУ ЗА ОПАСНОСТИТЕ КЪМ 2015 ГОДИНА Печат
Автор Симеон Николов   
Понеделник, 01 Януари 2001 13:00
"Глобални тензенции 2015" е заглавието на най-новия доклад на ЦРУ, изготвен съвместно с независими изследователски институти. В съкратения вариант от 37 страници, който стана известен тези дни, се съдържат прогнози за развитието на света към 2015 година. За познавачите на тенденциите и други разработки не е изненада акцентирането върху заплахи като тероризма, разпространението на биооръжията, компютърната престъпност и други. Докладът се отличава обаче с оценки, които на места действително придават апокалиптичен характер на визиите, както между другото вече го оцениха в Западна Европа. Изводите от проучването, макар и да оставят впечатлението, че преследват целта да внушат насоките на усилията на новото ръководство на САЩ и необходимостта от заделяне на повече финансови средства в определени области и на първо място за разузнаването и сферата на сигурността, представляват интерес, защото засягат глобални теми като недостига на суровини, разпространението на болести, свръхнаселението в някои части на света, както и развитието на държави с глобално влияние и очаквани конфликти в някои региони. За съжаление, той подхранва и определени страхове в Западна Европа и в отделни моменти е доста уязвим на контрааргументи. Противно на днешните политически обещания, Балканите са сред регионите на бъдещи конфликти, България- с намаляващо и застаряващо население, емигриращо към Западна Европа.
продължава>
 
«НачалоПредишна1234СледващаКрай»

Страница 4 от 4