ЛЕКЦИИ
Дезинформацията като заплаха за сигурността Печат
Автор Експерт   
Вторник, 18 Юни 2019 11:14

Дезинформацията като заплаха за сигурността

Симеон Николов

/Доклад на кръгла маса на тема  «Влиянието на медиите и фалшивите новини върху формиране на  политиката за укрепване на отбранителните способности на страната, организирана от Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към СОСРЗ/

продължава>
 
БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ ИЗНЕСЕ ЛЕКЦИЯ ПРЕД БДД ПО СЛУЧАЙ 10 ГОДИШНИНАТА МУ Печат
Автор Георги Първанов   
Петък, 04 Април 2008 13:00
БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ ИЗНЕСЕ ЛЕКЦИЯ ПРЕД
БЪЛГАРСКОТО ДИПЛОМАТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО ПО СЛУЧАЙ 10 ГОДИШНИНАТА ОТ ОСНОВАВАНЕТО МУ
продължава>
 
ПРИВЕТСТВИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ Печат
Автор Георги Първанов   
Четвъртък, 01 Юли 2004 13:00
Приветствие към Кръглата маса “Тероризмът след Мадрид 2004- нови предизвикателства и противодействие”
продължава>
 
ПРИВЕТСТВИЕ НА ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪРА НА МВР БОЙКО КОЦЕВ Печат
Автор Бойко Коцев   
Четвъртък, 01 Юли 2004 13:00
Благодаря за предоставената ми възможност да взема участие в работата на Експертната кръгла маса, организирана от Българското дипломатическо дружество със съдействието и подкрепата на фондациите “Ханс Зайдел”, “Фридрих Еберт” и “Конрад Аденауер”.
продължава>
 
СЪСТОЯНИЕ И ПЕРСПЕКТИВИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА Печат
Автор Министър Калфин   
Понеделник, 19 Януари 2009 03:00
Позволете ми преди всичко да благодаря на Дипломатическото  дружество за инициирането на тази среща и също така за привилегията да взема участие в нея.
Югоизточна Европа е един от най-динамичните региони като пресечна точка на геостратегически, геополитически, геоенергийни и други интереси. Развитието на отношенията на България със страните от Югоизточна Европа има традиционно стратегически характер.
продължава>
 
ВСТЪПИТЕЛНО СЛОВО НА ПОСЛАНИК ДИМИТЪР КОСТОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БДД Печат
Автор Димитър Костов   
Четвъртък, 01 Юли 2004 13:00
Встъпително слово пред Кръглата маса “Тероризмът след Мадрид 2004- нови предизвикателства и противодействие”
продължава>
 
НОВАТА РОЛЯ НА БЪЛГАРИЯ В РЕГИОНА СЛЕД ПРИАМЕНЕТО Й В НАТО И КАТО ПОТЕНЦИАЛЕН ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ С Печат
Автор Георги Първанов   
Събота, 01 Май 2004 13:00
Президентът на Република България пред Националната асоциация по международни отношения и Българското дипломатическо дружество:

“НОВАТА РОЛЯ НА БЪЛГАРИЯ В РЕГИОНА СЛЕД ПРИАМЕНЕТО Й В НАТО И КАТО ПОТЕНЦИАЛЕН ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ”

Може ли малка страна като България да има политика със “свой почерк”, с характер? Като членове на НАТО ще имаме възможността да въздействаме върху съседни региони, да бъдем един вид мост за пренасянето на евроатлантическите ценности и принципи към прилежащите региони. Не може да съществува остров на благоденствието, ако има гето на изоставащи държави в Европа. Батальонът ни остава в Кербала, но трябва да е ясно, че продължителността на тяхната мисия е функция на сигурността, която ние - българските държавници и нашите съюзници, ще създадем за тях и за Ирак като цяло. Първостепенна задача пред българските институции е съхраняването на живота на българските медици.
продължава>
 
ПРЕЗИДЕНТЪТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕД БДД - “Бъдещето на европейската сигурност и България” Печат
Автор Георги Първанов   
Сряда, 01 Януари 2003 13:00
Президентът Георги Първанов изнесе лекция на горната тема пред членовете на БДД по случай 5 годишнината от създаването на Дружеството.

Войната в Ирак и нейното влияние върху развитието на процесите в Европа и в евроатлантическата зона като цяло. Мирът може да се окаже по-труден от военните действия.
Пет основни риска, които България, в сътрудничество и солидарно със своите съюзници и партньори, трябва да посрещне. Има реален риск нашите евроатлантически партньори да пренасочат, може би дори и трайно, интереса си към други региони.
Най-добрата гаранция за военната сигурност на Европа и не само на нашия континент, е във взаимодействието между ЕС и НАТО. Главната задача днес е заздравяването на трансатлантическата връзка и недопускане на трайни “оси” и “микросъюзи” вътре в Алианса.
продължава>
 
КАКВА ВЪНШНА ПОЛИТИКА ДА ОЧАКВАМЕ ОТ НОВОТО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО Печат
Автор Таня Тодорова   
Вторник, 01 Май 2001 13:00
Правителството на Симеон Кобурготски ще търси в много по-голяма степен прагматизъм във външнополитическото си поведение. В голяма степен досегашните управляващи си спечелиха славата на послушници, без открояваща се собствена визия, с изключение на няколко опита (по-точно издънки) на премиера и президента. Затова е изключително важно каква атмосфера на диалог ще се създаде между новите управляващи и водещи фигури от политиката, финансите и бизнеса на заобикалящия ни свят, какво поведение ще имат българските представители, особено ако се вземе предвид неопитността на някои от тях.
продължава>
 
ГЕРМАНО-БЪЛГАРСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ КАТО ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ИНТЕГРАЦИОНЕН ПРОЦЕС Печат
Автор Урзула Зайлер-Албринг   
Понеделник, 01 Януари 2001 13:00
Доклад на посланика на Федерална република Германия госпожа Урзула Зайлер-Албринг пред Българското дипломатическо дружество

Така се случи, че през месец май 1999 година по повод на 50 годишнината от създаването на Федерална република Германия на това място /НДК/ се състоя "Българо-германския форум". Това бе форум на съвместното установяване на предизвикателствата, пред които европейските държави се изправят на прага на 21 -ви век. Тези предизвикателства са и фонът на днешната тема: "Германо-българските отношения като част от европейския интеграционен процес".
продължава>