МИНИСТЪР КАЛФИН ИЗДЕСЕ ЛЕКЦИЯ ПРЕД БДД Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 19 Януари 2009 03:00
Министър Калфин изнесе лекция пред Българското дипломатическо дружество на тема „Състояние и перспективи за развитие на Югоизточна Европа”

На 19 януари 2009 г. от 16.00 ч., в зала „Тържествена” на Военния клуб в София вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин изнесе пред членове на Българското дипломатическо дружество лекцията „Състояние и перспективи за развитие на Югоизточна Европа”. 

Българският опит показва, че европейската интеграция и перспектива е един от ключовите стимули и изключително консолидиращ фактор за държавите от Югоизточна Европа за извършване на реформи. Това е причината и България да подкрепя европейската интеграция на държавите от Балканите.  Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в лекцията си пред членове на Българското дипломатическо дружество, представители на дипломатическия корпус, на различни държавни институции, експерти  и политици.  

Европейските приоритети трябва да бъдат водещи и рамка на националните приоритети на отделните държави, тъй като Европейският съюз представлява цивилизационен шанс за тях, посочи още министърът.  Той припомни, че преди 10 години Балканите са се асоциирали с войни, конфликти и напрежения, докато днес засилващото се регионалното сътрудничество вече се превръща във водещо начало в междудържавните отношения в региона. Имиджът на региона постепенно се подобрява, но трябва да се положат още много усилия за да се направят положителните тенденции необратими. Не трябва да се появяват „черни дупки” на Балканите, които да генерират несигурност, тероризъм и всякакви други негативни явления, каза вицепремиерът.  

Министър Калфин определи Югоизточна Европа като пресечна точка на геостратегически, геополитически, геоенергийни и други интереси. Той характеризира отношенията на България с отделните страни от региона като традиционно стратегически. В лекцията бе посочено, че политиката на България в ЮИЕ се води от основни цели като: развитие на добросъседски отношения, утвърждаване на европейските стандарти между държавите в региона, развитие на транспортната и енергийната инфраструктура и утвърждаване на ролята на България във формирането и провеждането на политиките на НАТО и ЕС в региона.
Много е важно  отношенията на Европейския съюз към държавите от Западните Балкани да са принципни, с реално отчитане на постиженията, заяви още министърът. По наше дълбоко убеждение ЕС не бива да допуска забавяне или отстъпление от вече поети към региона ангажименти. Съюзът трябва да поддържа ясна и постижима перспективата за членство за страните от Западните Балкани.
В лекцията си министър Калфин обърна специално внимания на последиците от разразилата се газова криза между Украйна и Русия за енергийната сигурност на държавите от ЮИЕ. В тази връзка той заяви, че в бъдеще трябва да се изработи механизъм, който да гарантира на региона енергийната му сигурност. Изказана бе и благодарност към Гърция за готовността да предостави на страната ни газ от собствените си резерви. Наслагването на две кризи едновременно – на световната икономическа и на газовата, принуждават страната ни да търси компенсации, в рамките на ЕС, заяви Ивайло Калфин.  Той предупреди, че евентулното рестартиране на спраните 3-ти и 4-ти реактори на АЕЦ. “Козлодуй”, може да стане само в координация с ЕС. 

Пълният текст на лекцията може да прочетете тук.

Image

Image

Image