Отворено писмо от американски геостратези като Миършаймър: Защо сближаването на Украйна с НАТО би засилило войната Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 08 Юли 2024 13:07

Отворено писмо от американски геостратези като Миършаймър: Защо сближаването на Украйна с НАТО би засилило войната

07.07.2024 г

Известни геостратези адресираха това писмо до страните-членки на НАТО на 3 юли 2024 г. Ние документираме техния призив, публикуван от Politico, дословно в превод.

На миналогодишната среща на върха на НАТО Съединените щати се фокусираха върху подобряването на способността за самоотбрана на Украйна, а не върху евентуалното членство на страната в НАТО. На предстоящата среща на върха на НАТО през юли някои настояват НАТО да приближи Украйна много по-близо до членство, например като установи процес на присъединяване на Киев или покани страната да се присъедини към този процес. Такъв ход би бил неразумен.

 

Член 5 от договора за съюза на НАТО се разбира широко като означава, че членовете на съюза - на практика предимно Съединените щати - са задължени да влязат във война, за да отблъснат нападение срещу член. Ако Украйна се присъедини към НАТО след настоящата война, Съединените щати и техните съюзници ще се ангажират да се бият с руските сили в Украйна, ако Русия нахлуе отново. В съответствие с широкия политически консенсус, президентът Байдън изключи прякото използване на военна сила от Съединените щати от началото на достойната за съжаление руска инвазия преди две години. Както администрацията признава, сигурността и просперитетът на Съединените щати не са включени в настоящата война до степен, която би оправдала пряката военна намеса на САЩ.

Всъщност както президентът Джо Байдън, така и бившият президент Доналд Тръмп предупредиха, че конфликтът може да ескалира в трета световна война. По същата причина, поради която Съединените щати не трябва да водят война срещу Русия заради Украйна днес, те не трябва да се ангажират да водят война срещу Русия заради Украйна в бъдеще. Някои твърдят, че приемането на Украйна в НАТО ще възпре Русия да нахлуе някога отново в Украйна. Това е пожелателно мислене. Откакто Русия започна да нахлува в Украйна през 2014 г., страните от НАТО демонстрираха чрез своите действия, че не вярват, че залозите в този конфликт, колкото и значителни да са, оправдават цената на войната. Ако Украйна се присъедини към НАТО, Русия ще има причина да се съмнява в надеждността на гаранцията за сигурност на НАТО - и ще има възможността да тества и евентуално да взриви алианса. Резултатът може да бъде пряка война между НАТО и Русия или разпадането на самия НАТО.

Предлагането на членство в НАТО за Украйна би било лоша услуга на украинците, които храбро се борят за своята независимост. Колкото повече НАТО се доближава до обещанието, че Украйна ще се присъедини към алианса, след като войната приключи, толкова по-голям е стимулът за Русия да продължи войната и да убива украинци, за да предотврати интеграцията на Украйна в НАТО.

Украйна е изправена пред трудни решения с огромни последици за нейното бъдеще. Украинците заслужават да претеглят ясно стратегическите си възможности, а не през розови очила, наложени им от външни хора, които нямат подкрепата на страната си.

Предизвикателствата от страна на Русия могат да бъдат преодолени и без приемането на Украйна в НАТО. Сближаването на Украйна с алианса може да изостри проблема, превръщайки Украйна в сцена на продължителен сблъсък между двете водещи ядрени сили в света и засилвайки разказа на Владимир Путин, че в Украйна той се бори срещу Запада, а не срещу народа на страната Украйна .

Целта на НАТО не е да показва признателност към други страни, а по-скоро да защитава територията на НАТО и да укрепва сигурността на членовете на НАТО. Присъединяването на Украйна би компрометирало сигурността на Съединените щати и съюзниците от НАТО, създавайки значителен риск за всички.

Институционалната принадлежност се предоставя само за целите на идентификацията; лицата, подписали се изключително лично:

Джеймс Актън, Фондация Карнеги за международен мир, Айша Ахмад, Университет на Торонто Робърт Дж. Изкуство, Университет Брандейс Ема Ашфорд, Stimson Center Андрю Басевич, Институт за добро управление Куинси Дъг Бандоу, Институт Катон Джордж Бийби, Институт за добро управление на Куинси Даниел Беснер, Вашингтонски университет Брайън Бланкеншип, Университет на Маями Рейчъл Бовард, Институт за консервативно партньорство Дан Колдуел, Приоритети на отбраната Jasen J. Castillo, Училище за управление на Буш, Тексаски университет A&M Ед Кориган, Институт за консервативно партньорство Даниел Дейвис, приоритети на отбраната Даниел Р. ДеПетрис, Chicago Tribune и приоритети на отбраната Майкъл С. Деш, Университет Нотр Дам Моника Дъфи-Тофт, Училище по право и дипломация Флетчър, Университет Тъфтс Джефри Енгел, Южен методистки университет Бенджамин Фридман, Приоритети на отбраната Джон Алън Гей, Обществото на Джон Куинси Адамс Юджийн Голц, Университет Нотр Дам Peter Goettler, Cato Institute Kelly A. Greico, Stimson Center Марк Хана, Институт за глобални въпроси Питър Харис, Държавен университет в Колорадо Дейвид Хендриксън, колеж Колорадо John C. Hulsman, John C. Hulsman Enterprises Ван Джаксън, Сигурност в контекста и Университет Виктория, Уелингтън Дженифър Кавана, Приоритети на отбраната Едуард Кинг, Приоритети на отбраната Чарлз Купчан, Съвет по международни отношения и Джорджтаунския университет Анатол Ливен, Институт за добро управление Куинси Дженифър Линд, колеж Дартмут Джъстин Логан, институт Катон Лора Лумпе, Институт за добро управление на Куинси Sumantra Maitra, Институт за американски идеи и Център за обновяване на Америка Даниел Маккарти, Модерна епоха Джон Миършаймър, Чикагски университет Арта Моейни, Институт за мир и дипломация Самуел Мойн, Университет Йейл Линдзи А. О'Рурк, Бостънски колеж Джордж Перкович, Фондация Карнеги за международен мир Пол Р. Пилар, Университет Джорджтаун Патрик Портър, Cato Institute и университета в Бирмингам Бари Поузен, Масачузетски технологичен институт Кристофър Пребъл, Stimson Center Daryl G. Press, Dartmouth College Уилям Ругер, Американски институт за икономически изследвания Джон Шуслер, Училище за управление на Буш, Тексаски университет A&M Джошуа Шифринсън, Училище по обществена политика, Университет на Мериленд Питър Слезкин, Мидълбъри институт за международни изследвания в Монтерей Рийд Смит, Застанете заедно Марк Трахтенберг, Калифорнийски университет, Лос Анджелис Кели Б. Влахос, Отговорно държавно майсторство Уил Уолдорф, приоритети на отбраната и университет Уейк Форест Стивън М. Уолт, Училище за управление Кенеди, Харвардски университет Джим Уеб, бивш сенатор и международен център за сигурност Нотр Дам Стивън Вертхайм, Фондация Карнеги за международен мир Крисчън Уитън, Център за национални интереси Гавин Уайлд, Фондация Карнеги за международен мир Уилям Уолфорт, колеж Дартмут