Русия най-накрая призна, че е във война с Вашингтон Печат
Автор Експерт   
Събота, 06 Юли 2024 11:25

Русия най-накрая призна, че е във война с Вашингтон. Стратегическата грешка на Путин

От д-р Пол Крейг Робъртс, Global Research, 04 юли 2024 г

Днес е 4 юли, когато получаваме годишната си доза патриотична пропаганда, която служи да ни обвие в себеправедност, което позволява на Вашингтон да води своите войни. Вашингтон дълго време се измъкваше, но сега ни създаде и вкара в конфликт с мощен противник.

Според докладите Русия е отговорила на атаката на Вашингтон с касетъчни бомби срещу цивилни в Крим, като е информирала Вашингтон, че двете страни сега са във война. Какво означава, ако изобщо има нещо, остава да видим. Това не изглежда да е предизвикало ужас във Вашингтон.

Всъщност горещата война между Русия и Вашингтон започна през 2008 г., когато Вашингтон изненада Путин, като изпрати обучена и оборудвана от САЩ грузинска армия в Южна Осетия. Спонсорираната от Америка инвазия доведе до смъртта на цивилни и руски миротворци. На руската армия бяха необходими само 5 дни, за да победи обучената от американците грузинска армия, така че Вашингтон нямаше време да се намеси повече.

Путин отново беше изненадан, когато Вашингтон свали украинското правителство през 2014 г.

Последваха преследвания и убийства на руснаците от Донбас. Донбас поиска да бъде реинкорпориран в Русия като Крим, но Путин отказа. Вместо това Путин се опита да запази Донбас в Украйна с Минското споразумение. Украйна и Донбас се съгласиха и Франция и Германия се съгласиха да наложат споразумението, но всъщност споразумението беше използвано за измама на Путин, докато Западът изгради и оборудва голяма украинска армия, за да си върне самопровъзгласилите се републики в Донбас. През февруари 2022 г. Путин беше принуден от Вашингтон да защити руснаците в Донбас от избиване, както Израел прави с палестинците. Но Путин ограничи намесата на Русия по начин, който попречи на Русия да постигне бърза победа, преди Вашингтон да успее да намеси Запада и да разшири войната. Сега Путин е представен с американски ракети, насочени към руски цивилни, и с френски войски в Украйна.

Вашингтон е във война с Русия от 2007 г., когато Путин каза на Мюнхенската конференция по сигурността, че Русия не приема еднополюсния свят на Вашингтон. Това предизвикателство към хегемонията на Вашингтон постави Путин на прицел.

Сега, 17 години по-късно, Путин признава факта, че Вашингтон и Русия са във война.

Въпросът е какво ще прави Путин със закъснялото си признаване на реалността?

 

Стратегическата грешка на Путин

Гафът започна години преди февруари 2022 г. Путин не успя да разбере, че САЩ подготвят свалянето на украинското правителство. Когато започна свалянето, Путин не предприе никакви действия, за да предотврати свалянето. Вместо това Русия позволи на Вашингтон да поеме бившата провинция на руската държава.

Враждебната Украйна е екзистенциална заплаха за Русия.

Защо Русия остана настрана и позволи на Вашингтон да превземе властта?

Защо Русия седеше със скръстени ръце през следващите осем години, отхвърляйки гласовете на независимите републики от Донбас да се обединят отново с Русия, от която бяха откъснати от съветските лидери и заседнали в Украйна?

Виновникът за тези стратегически грешки беше липсата на реализъм на Кремъл.

Путин разчита на дипломацията, въпреки факта, че Вашингтон разчита на заплахи, подкупи и принуда. Кремъл просто не разбра, че с Минското споразумение оседлава умрял кон, който не може да отиде никъде.

Когато Путин най-накрая беше принуден да се намеси поради перспективата, че жителите на руския Донбас са на път да бъдат избити като палестинците в Газа днес, Путин не успя да отговори решително. Все още играейки сам дипломатическа игра, той настоя, че няма руска инвазия в Украйна, а само „специална военна операция“ за прочистване на враждебните украински сили от Донбас.

Изгубен в един дипломатически свят, който вече не съществува, Путин не успя да осъзнае, че независимо от това, което каза или направи, западната пропаганда ще представи намесата като реконструкция на съветската империя, която ще се разпростре в цяла Европа.

Веднага беше очевидно, че ограничената и бавна „специална военна операция“ ще предостави на Вашингтон и неговите марионетки от НАТО достатъчно време да се включат в конфликта, като по този начин безкрайно разширява конфликта, докато конфликтът не стане екзистенциален проблем за Русия. Ето какво се случи.

Все пак Кремъл мисли нереалистично. Путин е на ръба да успее с целта си да изтласка украинските сили от и далеч от населените с руснаци райони и се предполага, че войната ще приключи и успехът на Русия ще бъде признат чрез споразумение чрез преговори.

Тази заблуда продължава въпреки признанието на руския външен министър Лавров, че Вашингтон възнамерява да унищожи Русия. И Лавров, и Путин продължават да подчертават, че са готови да преговарят с Вашингтон за намерението на Вашингтон да унищожи Русия. Щеше да е смешно, ако не беше толкова смъртоносно.

Чуйте речта на Лавров. Той разбира заплахата за Русия, но не е в състояние да съпостави руския отговор на заплахата.

Смятайки, че намесата на Русия е ограничена, Путин не беше подготвен за война. Той е направил много малко, за да възпрепятства способността на украинското правителство да води война. Вместо да затвори Украйна, Путин избра дълго проточено завладяване на село по село. Западът тълкува това като ограничен руски военен капацитет и това даде насърчение и време за Запада да се намеси в конфликта.

Западът е толкова ангажиран сега и западните политически лидери са толкова сигурни, че Русия възнамерява още агресия, че се готвят за война срещу Русия. Все пак Путин и Лавров говорят за преговори. След десетилетие на отхвърляне на преговорите от страна на Запада, как може Кремъл все още да вижда преговорите като решение?

Това, което трябваше да се направи, беше да се извади Киев от войната, да се постави приятелско на Русия правителство на мястото на американския марионетен режим и да се постави Западът пред свършен факт, преди Западът да има време да се намеси. Именно намесата на Запада представлява опасността конфликтът да прерасне във война между Русия и Запада.

Вероятно решението все още е жизнеспособно. Това ще остави неутрална украинска държава на запад от река Днепър без достъп до Черно море. Малко вероятно е подобен резултат да бъде постигнат чрез преговори. Може да се наложи само със сила.

С ограничаването на употребата на сила от Русия, Путин отвори пътя към ядрения Армагедон?

Пол Крейг Робъртс е известен автор и академик, председател на Института за политическа икономия, където първоначално е публикувана тази статия. Д-р Робъртс преди това е бил асоцииран редактор и колумнист на The Wall Street Journal. Бил е помощник-министър на финансите по икономическата политика по време на администрацията на Рейгън. Той е редовен сътрудник на Global Research.