Спад в доверието към САЩ и влошаване икономическите рейтинги в 34 държави Печат
Автор Експерт   
Сряда, 19 Юни 2024 17:28

Спад в доверието към САЩ и влошаване икономическите рейтинги в 34 държави

Ново проучване на общественото мнение на Pew Research Center в 34 държави, от които 10 европейски и 40 000 анкетирани граждани на тези страни показва промяна по отношение авторитета на САЩ в света и политиките на президента Байдън. Изследването е проведено от януари до март т.г.

Средно 40% от  респондентите считат, че демокрацията в Съединените щати е била добър модел за други страни. Но това вече не е валидно за днешния ден. Най–силно това се чувства в десетте европейски страни. В допитването са включени Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Унгария, Великобритания, Полша, Швеция и Испания.

В 24 от общо 34 държави хората имат повече доверие в президента Байдън, отколкото в Доналд Тръмп по отношение подхода им в международните отношения. Но се констатира спад в доверието в компетентността на Байдън в осем страни и то с двуцифрен процент, особено в Южна Африка, Австралия, Великобритания, Полша, Швеция, Испания, Израел и Япония.

В Азиатско-тихоокеанския регион, от който са включени също 10 страни, мненията за Съединените щати са повече положителни /54%/.  Въпреки това, одобрението спада с шест процентни пункта или повече в сравнение с миналата година.  Оценките също са предимно отрицателни в Латинска Америка (с изключение на Колумбия), Южна Европа, Австралия, Сингапур, Малайзия, Франция и Унгария.

Най-негативните оценки се отнасяха до справянето на Байдън  с войната в Газа: 57%. Средно в 34-те страни само 31 процента от анкетираните казват, че одобряват поведението му в този конфликт.

Сред мюсюлманските държави най-негативните оценки за САЩ има в Турция (осем процента одобрение), Тунис (пет процента) и Малайзия (15 процента).

В Азия мненията са най-положителни в Япония и Южна Корея, макар и под 50 процента.

По отношение на четиримата настоящи държавни глави в света, които „вършат правилното нещо“ в световната политика, френският президент Еманюел Макрон получава най-висок рейтинг на одобрение с 44 процента от всички анкетирани, следван плътно от Байдън с 43 процента. Китайският президент Си Дзинпин постига среден резултат на доверие от 24 процента, докато руският президент Владимир Путин отбеляза най-лошия резултат от 21 процента.

Друго изследване на Центъра в 34 държави с 40 566 респонденти от януари до май т.г. показва, че хората най-често оценяват икономиките си отрицателно. Най-негативни са оценките в Аржентина, Гана, Нигерия, Южна Корея, Тунис и Турция. Възрастните в повечето анкетирани европейски страни също предлагат отрицателни оценки за своите икономики, включително три четвърти или повече във Франция, Гърция, Италия и Обединеното кралство. Отделно проучване на Центъра от тази пролет показва, че американците са до голяма степен критични към икономиката си. Само 23% от възрастните в САЩ казват, че икономическите условия са отлични или добри.

Въпреки че икономическите рейтинги са отрицателни на много места, те са се подобрили от 2023 г. в 11 държави. Например положителните оценки са скочили от 33% на 53% в Полша. Нигерия и Германия са единствените две страни, изследвани през двете години, които са отбелязали значително намаление на положителните икономически рейтинги през последната година (съответно с 14 и 8 процентни пункта). В Германия министърът на икономиката на страната очертава особено ниски прогнози за растеж за 2024 г. (0,2%), цитирайки въздействието на руската инвазия в Украйна. Това разбира се не е единствената причина, но отговорът изисква друг анализ.