"Сивите вълци" внасят смут в Европейското футболно първенство Печат
Автор Експерт   
Петък, 14 Юни 2024 13:01

"Сивите вълци" внасят смут в  Европейското футболно първенство

Симеон Николов

Органите за сигурност в Германия действително са сериозно загрижени за протичането на Европейското първенство по футбол, възможни атентати, сблъсъци на агитки, вандализъм и други, но не от „хулигани“, както предпазливо се изрази репортерът на БНТ. Става дума за очаквани прояви на най–голямото дясно екстремистко движение в Германия, това на Сивите вълци.

Службата за защита на конституцията в Северен Рейн-Вестфалия посочва, че Сивите вълци допринасят „за създаването на паралелно общество в Европа“. Днес се казва, че има около 18 000 членове в техните асоциации и клубове в Германия. Те описват себе си като „Ülkücüler“, идеалисти и пропагандират историческото, етническо и морално превъзходство на тюркския народ. Тяхната цел е да се обединят в „Туран“, Велика турска империя. Техният символ, сивият вълк, идва от древнотурската митология и има за цел да илюстрира агресивността. Трите полумесеца представляват трите континента, върху които някога се е простирала Османската империя. Те водят кампания за по-голяма турска империя със заплахи, подстрекателство и понякога насилие. Ултранационалистите изливат гнева си върху хора от турски произход, които не подкрепят турците, но най–вече и срещу прогресивни организации, като тези на кюрдите, преследвани лица в Турция  или срещу алевити и чернокожи мигранти. В близкото минало в Турция те  извършваха атаки срещу социалисти, синдикалисти, журналисти и кюрдски политици - хора, които те възприемаха като заплаха за националистическата турска държава. В Германия   използват  политическата дезориентация на по–голяма част от турското население в Германия за да я надградят със своята идеология. Сивите вълци възприемат опита на изключване на младите футболисти и предлагат алтернатива: турския национализъм. Един от девизите им: „Стани германец, остани си турчин!“

Тъй като от самото начало Сивите вълци в Турция са обвързани с MHP, „Партията на националистическото движение“, те намираха подкрепа от някои десни партии в Германия. В последните години от управлението на Ангела Меркел в делегацията на Ердоган от Турция бе включен и високопоставен сив вълк, с когото германският канцлер трябваше да се ръкува.

Футболът в Германия е платформа за набиране на привърженици на Сивите вълци от десетилетия. На международните мачове, които се провеждаха в близкото минало  турските футболисти стояха демонстративно пред своите фенове и отдаваха чест. Има футболни клубове в Германия, които Службата за защита на конституцията поставя в спектъра на Сивите вълци, като клубове, които вече носят ангажимента си към турския национализъм в името си, например „Туранспор“.  Но най–голяма популярност добиха след като се разбра, че най–известният млад турски футболист в Германия има татуировка – емблемата на Сивите вълци.

Има призиви за забрана на Сивите вълци. Точно както във Франция, където Министерският съвет нареди разпускането на Сивите вълци през 2020 г. Подобна дискусия се води и в Белгия, след като турски ултранационалисти нападнаха семейства по време на празненствата на кюрдската Нова година през март тази година.

Днес също има  риск от конфликт. Турският национален отбор играе два от трите си мача от предварителния кръг в Дортмунд, т.е. в Рурската област, където Сивите вълци са добре свързани. Възможно е  мачовете на турския национален отбор на Европейското първенство по футбол в Германия да станат повод за демонстрации на Сивите вълци. Мачовете им в Дортмунд срещу Грузия и Португалия ще бъдат придружени от голямо полицейско присъствие, както и мачът им в Хамбург срещу Чехия.