15 причини защо ЕС е доста добра идея , според австрийците Печат
Автор Експерт   
Вторник, 04 Юни 2024 12:51

15 причини защо ЕС е доста добра идея , според австрийците

Независимо дали става дума за червен боб, пешеходци или просто краставици: много в ЕС се възползват от алианса, без да го забелязват. Преди всичко австрийците.

Йонас Фогт, 2 юни 2024 г., Стандарт

 

 

  1. 1. Защото изведе Австрия още повече в центъра на Европа

Преди малко повече от 20 години Европейският съюз свършваше на 50 километра източно от Виена. Австрийската столица беше в самия край на конфедерацията, на почти 900 километра от географския център, който по онова време се оказа недалеч от Брюксел, политическия център. С всяка промяна в състава на страните членки географският център на политическа Европа се измества. В момента се намира близо до Вюрцбург, поне 400 километра по-близо до Виена, отколкото през 2003 г. Но Австрия не само се придвижи географски повече към центъра на Европа. Преди присъединяването всичко, което излизаше извън границите на страната и тогавашните осем милиона жители, беше сложно. Отне планиране, знания и време. Всеки, който днес напусне училище в Австрия, буквално има значителна част от света отворен пред себе си. Единен пазар с 447 милиона потребители, в който навсякъде се прилагат еднакви права. Област от 30 държави (ЕС плюс Норвегия, Исландия и Швейцария), простираща се от Арктика до Средиземно море, в която мога да живея, работя и уча без големи проблеми. И в който ме третират еднакво, независимо дали съм роден в Порто, Прага или Палермо. Днес можете да кажете безпроблемно: всичко се е събрало чрез политически решения и технически напредък. И всичко това е преплетено. Около 450 000 австрийци живеят в други страни от ЕС и обратно, около два пъти повече граждани на друга държава живеят в Австрия. 70 процента от вътрешната външна търговия се осъществява с други страни от ЕС. Експанзията на изток отново постави това развитие на турбо: износът на Австрия към десетте нови държави-членки се утрои от 2003 г. насам и местните компании се разшириха на новите пазари. Брутният вътрешен продукт на глава от населението в новите страни членки вече е 81 процента от средния за ЕС-27. Така че Австрия става все по-богата, също и защото другите стават по-богати. И печели от мястото си в средата на Европа. Почти като монархията, само че с по-малко Хабсбурги.

2.Защото има смисъл да се съгласим колко крива може да бъде една краставица Малко неща са направени толкова погрешно, колкото Регламент № 1677/88/ЕИО. Той представляваше всичко, което не беше наред в ЕС. За бюрокрация, свръхрегулация, за навлизане от Брюксел в ежедневието на свободните граждани. Имаше време, когато бившият министър-председател на Бавария Едмунд Щойбер (ХСС) трудно можеше да изнесе реч, без да критикува правилата. Говорим, познахте, за известната „регулация на извивката на краставицата“. На първо място: те вече не съществуват. Той беше премахнат през 2009 г., за да може най-накрая да се появи в неделните речи като пример за дерегулация. Нямаше значение, че регулираните от него, особено търговията и селското стопанство, всъщност намериха този регламент за доста полезен и че 16 от 27 държави-членки бяха против премахването му. Така че днес в ЕС няма никой, който да каже колко може да се изкриви една краставица от определен клас. Регулациите обаче продължават да важат неофициално в големите търговски вериги. Купувачите и продавачите на краставици на едро имат интерес да знаят колко от всяка ще се поберат в една кутия. Никой не би могъл да предположи това. Строго погледнато, Наредбата за кривината на краставиците никога не е постановявала, че кривите краставици не могат да се продават. По-скоро стандартизираха търговски класове със свойства като цвят, тегло и формулировки като „практически прав“ (максимум десет милиметра кривина на десет сантиметра дължина). Има различни версии как тогавашното ЕИО е стигнало до този регламент през 1988 г. Някои цитират датски закон от 1926 г., други австрийския закон за класа на качество от 1967 г. Правилно прочетохте: Австрия показа на еврократите в края на 60-те години на миналия век, че може да регулира прекалено много собствените си краставици. Законът беше премахнат след присъединяването, защото това беше това, което сега ЕС имаше. Какво остава от епизода? Преди всичко осъзнаването, че регулацията трябва да бъде премахната там, където пречи на нещата, които участниците на пазара също искат. Незнанието колко краставици има в кутия не принадлежи към тази категория. Между другото, Маркус Зьодер, настоящият министър-председател на CSU, всъщност води съответните политически битки в ЕС, например в полза на баварската автомобилна индустрия. Ако иска да бъде популист, той не атакува Брюксел, а по-скоро Зелените в германското федерално правителство.

 

3.Еврото улеснява търговията между страните членки на ЕС.

Getty Images 3. Поради член 3 от Лисабонския договор:

1. Целта на Съюза е да насърчава мира, неговите ценности и благосъстоянието на неговите народи.

2. Съюзът предлага на своите граждани пространство на свобода, сигурност и правосъдие без вътрешни граници, в което, заедно с подходящи мерки, свързани с контрола по външните граници, правото на убежище, имиграция и превенцията и борбата с престъпността – свободното движение от хора е гарантирано.

3. Съюзът създава вътрешен пазар. Тя работи за устойчиво развитие на Европа, основано на балансиран икономически растеж, ценова стабилност, силно конкурентна социална пазарна икономика, насочена към пълна заетост и социален прогрес, както и високо ниво на опазване на околната среда и подобряване на качеството на околната среда. Той насърчава научния и техническия прогрес. Тя се бори със социалното изключване и дискриминацията и насърчава социалната справедливост и защита, равенството между жените и мъжете, солидарността между поколенията и защитата на правата на детето. Той насърчава икономическото, социалното и териториалното сближаване и солидарността между държавите-членки. Той запазва богатството на своето културно и езиково многообразие и гарантира опазването и развитието на културното наследство на Европа.

4. Съюзът създава икономически и паричен съюз, чиято валута е еврото.

5. В отношенията си с останалата част от света Съюзът защитава и насърчава своите ценности и интереси и допринася за защитата на своите граждани. Той допринася за мира, сигурността, глобалното устойчиво развитие, солидарността и взаимното уважение между народите, за свободната и справедлива търговия, за премахването на бедността и за защитата на правата на човека, по-специално правата на детето, както и на стриктно спазване и по-нататъшно развитие на международното право, по-специално за поддържане на принципите на Хартата на Обединените нации.

6. Съюзът преследва целите си с подходящи средства в съответствие с отговорностите, възложени му от Договорите.

 

4. Защото гарантира защита на потребителите

Десет права, които потребителите имат съгласно законодателството на ЕС:

–Две години минимум гаранция за всички стоки 14 дни право на отказ за всички бизнес транзакции Обезщетение в случай на анулиране, анулиране или закъснение на полети Обезщетение за изгубен багаж Премахване на таксите за роуминг (виж причина осма) Забрана на неравноправни договорни условия Право на основен акаунт за всеки Ясна и разбираема информация за кредитите Задължителна мрежова неутралност (доставчиците трябва да пренасят всички данни еднакво през интернет) Право на ремонт и след изтичане на гаранцията.

 

5. Защото тя направи Бургенланд по-добър

Ако някой трябва да е благодарен на ЕС, това е Ханс Петер Доскозил. През последните години властолюбивият губернатор на Бургенланд създаде странна форма на държавна икономика около езерото Нойзидъл. Поне критиците обичат да демонстрират склонността към държавни фирми с подобни остри формулировки. Фактът, че нещо подобно е дори възможно, също е свързан с факта, че Бургенланд вече не е толкова беден, колкото беше преди. И регионалното финансиране от ЕС играе важна роля в това. Понякога го забравяш малко. Но когато Австрия се присъедини през 1995 г., БВП на глава от населението на Бургенланд все още беше 70 процента от средното за ЕС. Това беше развиващ се регион или дом за бедни, в зависимост от това колко грубо искате да го кажете. Хубавото на регионалното финансиране е, че механизмите му са съобразени точно с такива случаи. Казано по-просто: ако съм беден, получавам повече. Бургенланд се възползва много от това за дълго време: между 1995 г. и 2020 г. 2,8 милиарда евро финансиране от ЕС се вляха във федералната провинция в Югоизточна Австрия. В резултат на експанзията на изток, това парично предлагане беше изключено донякъде, но не напълно. Бургенланд все още присъства в Брюксел днес - не на последно място със собствения си офис за връзка - и е вещ в набирането на пари чрез европейски програми за финансиране. Не е нужно да сте критични към това, за това са програмите. И въпреки всички самодоволни коментари за Доскозил, Бургенланд и паричното предлагане на ЕС: В крайна сметка регионът е пример за това как нещата могат да работят в Европа. Субсидиите подобриха инфраструктурата и позволиха на икономиката да расте. И като граничен регион, Бургенланд също печели от факта, че инфраструктурата и икономиката също са се подобрили в съседните страни. Всеки се облагодетелства един от друг, което се отразява в ръста на БВП на глава от населението, споменат по-горе. Това показва, че в ЕС важи поговорката: Приливът вдига всички лодки. Дори на Нойзидлерското езеро, където, строго погледнато, няма прилив. Задръствания от Виена до Нойзидъл - никой не иска това. IMAGO

 

6. Защото отвореният граничен трафик е нещо добро

През пролетта на 2020 г., когато границите бяха затворени поради коронавируса, трафикът беше активиран на граничния пункт Никелсдорф за общо 45 километра. Това е колкото от Виена до Нойзидл ам Зее.

 

7. Защото спестяваме пари в ежедневието, дори и да не го осъзнаваме

Има едно изречение, което важни мъже в телевизионните студия обичат да казват. „Почти“ имате усещането, че ЕС по-скоро би се тревожил за пластмасовите затваряния, отколкото за големите неща. Като се има предвид, че ЕС е загрижен за големи неща като помощта за Украйна, Зелената сделка или пакта за миграцията, това вероятно е усещането на тези важни мъже. Но зад това се крие истински феномен: ЕС често се сблъсква с гражданите в ежедневието си чрез регулиране. Последният пример са затварянията на опаковките за еднократна употреба. За да се постигне по-високо съдържание на рециклирана пластмаса до 2030 г., те ще бъдат задължителни с бутилката или тетрапака от юли 2024 г. И в ежедневието повечето хора имат контейнер за напитки за еднократна употреба в ръцете си по-често, отколкото миграционен пакт. Може основателно да се спори дали са необходими индивидуални разпоредби. ЕС обаче се бори с обществен проблем, който е свързан с начина, по който работят хората: ние помним отрицателните преживявания много по-добре от положителните. Това е обяснимо от еволюционна гледна точка - трябва да си спомня, ако е възможно, в коя пещера чака саблезъбият тигър. Но днес, когато опасността от саблезъбите тигри е управляема, това също гарантира, че бързо свиквам с предимствата емоционално, докато възприеманите недостатъци остават много присъстващи. Някой сеща ли се за роуминг? Имаше нещо. Само преди десет години европейците трябваше да гледат мобилните си телефони, когато се приближаваха до национална граница или слизаха от самолет в рамките на ЕС. Обажданията в чужбина бяха скъпи и по-специално роумингът на данни може бързо да доведе до абсурдни суми. От 2012 г. нататък ЕС постепенно забранява роуминга; от 2017 г. той е премахнат с няколко изключения. И всъщност има предимство зад някои други разпоредби. Дългият досаден IBAN, който замени номера на сметката за преводи, дава да се разбере, че вече банките нямат право да таксуват повече за преводи към други страни от ЕС, отколкото в рамките на страната. Също така нямате право да начислявате допълнителни такси за теглене на пари в брой в други страни от ЕС или за използване на определена кредитна или дебитна карта. Всичко това са малки, ежедневни предимства на ЕС. Което, за разлика от пластмасовото затваряне, лесно се забравя.

Програмата за обмен Еразъм осигурява контакти в цяла Европа.

 

8. Защото се грижи за бебетата на Еразъм

През 2014 г. Европейската комисия обяви, че програмата за обмен Еразъм - която дотогава е позволявала основно на студенти да се преместят в университет в чужбина за известно време - е създала милион бебета в Европа. Оттогава номерът се върти в медиите. Тяхното извеждане е, учтиво казано, малко съмнително. Според проучване 27 процента от Еразъм студентите са намерили дългосрочен партньор по време на обмена, което в много случаи е довело до Еразъм бебета. Дори и да има съмнения относно конкретното изчисление: настоящата програма Еразъм+ и нейните предшественици събират млади европейци от 1987 г. насам. Това води до разширени хоризонти, връзки и разбира се бременност. Дано много от тях са искали.

 

9. Защото е достатъчно голяма, за да се изправи срещу големите момчета Правилата на Закона за цифровите пазари (DMA) са в сила в ЕС от началото на март тази година. Това има за цел да гарантира честна дигитална конкуренция. Това е основно закон за конкуренцията (виж причина единадесет) с актуализация към реалностите на 21-ви век. Това продължава да се прилага без ограничения. Въпреки това DMA е насочена и към управляем брой дигитални „пазачи“, т.е. големите цифрови компании, които почти се радват на монопол в някои области. Така че помислете за Google или Apple. Има редица характеристики, които превръщат дигиталната компания в пазител. Но по същество има три критерия: размерът на компанията, броят на потребителите и „солидна и постоянна позиция“. През есента на 2023 г. Комисията определи шест от тези пазачи с общо 22 платформени услуги, които попадат в DMA. Имената едва ли са изненадващи. Те са Alphabet (Google), Meta (Facebook), Amazon, Apple, Microsoft и Bytedance (Tiktok). Комисията наскоро обяви, че ще разследва и X, бивш Twitter, и платформата за хотелски резервации Booking.com. ЕС се бори малко с проблема, че интегрирането на услугите, което е толкова опасно от гледна точка на конкуренцията, често има практически ефект върху крайния потребител. Откакто DMA влезе в сила, услугата за картографиране на Google Maps вече не е директно интегрирана в Google Търсене. В интернет има множество статии за услуги за това как да се обърне това „досадно нововъведение“. За критиците DMA е друг пример за европейска свръхрегулация. Неслучайно нито една от десетте най-големи компании в света в момента не идва от ЕС и подобни регулации ще гарантират, че това ще остане така. Но светът все още следи с интерес развитието. DMA е първият опит в света да се ограничи властта на глобалните дигитални компании извън обичайния закон за конкуренцията. ЕС може да си позволи това само защото е достатъчно голям, така че компаниите не искат да пропуснат този пазар на продажби. В миналото имаше многократни заплахи, че услугите просто вече няма да се предлагат в ЕС, ако бъдат регулирани. През повечето време оставаше заплаха.

 

10. Защото изисква новите камиони да имат помощник–шофьор

Новите асистенти за обръщане са предназначени да защитават човешки животи. IMAGO/Манфред Сегерер Има неща, които за съжаление се повтарят редовно. Такъв е и случаят при следния прототипен инцидент: камион завива надясно и пропуска велосипедист или пешеходец, който се движи в мъртвата зона. Няколко тона на превозното средство често оставят на другия участник в инцидента само малък шанс за оцеляване. Камионите са участвали в 6,5 процента от пътнотранспортните произшествия в Австрия през 2021 г. Броят на фаталните инциденти обаче е 17 на сто. Това коства живота на 64 души тази година. Някои от тях можеше да са все още живи, ако камионът имаше помощник за обръщане. С други думи, електронна помощ, която предупреждава водача и прави подобни объркващи ситуации по-безопасни. През 2018 г. имаше увеличение на подобни инциденти в Германия. В Австрия също трагичната смърт на малко момче създаде необходимото обществено внимание за промяна. Отвори се „прозорец на възможностите“. През май 2018 г. Европейската комисия представи проект на регламент, който ще направи асистента за завой задължителен. Започва класическата фаза на преговорите, при която Парламентът, Съветът, лобистките групи и други заинтересовани страни балансират интересите и предложенията преминават напред-назад. Парламентът искаше задължението възможно най-рано, но Съветът го спря. Австрийският министър на транспорта Норберт Хофер (FPÖ) организира национална среща на високо равнище за камиони, но в крайна сметка отхвърли задължителното въвеждане на национално ниво. В крайна сметка това се случи, както често се случва: регламентът беше в сила през пролетта на 2019 г. С дълги преходни периоди и пот за финансиране за спедиторите – но това остана.

От 2022 г. всички нови типове камиони трябва да имат инсталиран асистент за завиване. От юли 2024 г. това ще важи и за отделни, новорегистрирани камиони. Процесите не винаги са приятни за гледане, резултатите не винаги са това, което бихте искали. Но в крайна сметка ЕС най-вече прави живота на своите граждани по-безопасен. Дори срещу съпротива.

 

11. Защото създава конкуренция

Можете да си представите вътрешен пазар с почти 450 милиона участници като жив, дишащ организъм. Ако той е фундаментално здрав - в този случай чрез здравословна конкуренция - той върши по-голямата част от работата сам и е най-добре да го оставите на мира. Но от време на време получава потрепване тук-там и тогава има нужда от лекар. В ЕС този лекар е Комисията по конкуренцията, която гарантира, че свободният пазар остава свободен. За да може всеки да печели пари на пазара, отделните участници не трябва да стават твърде мощни. Силният закон за конкуренцията е нещо, за което либералите и левичарите могат да се споразумеят. Компаниите трябва да могат да правят пари, но не и да образуват картели. Правилата трябва да осигуряват достатъчен стимул за желание за растеж. Но никой не трябва да става толкова голям, че да налага идеите си на останалите участници на пазара. Това логично е много подходящо право за хилядите компании, опериращи на европейския вътрешен пазар. Много кантори за търговско право са се специализирали в това как да използват разпоредбите, без да ги нарушават. Защото това може да има болезнени последици. Могат да бъдат наложени санкции до десет процента от световния годишен оборот. Списъкът с наложените наказания от Комисията по конкуренцията е дълъг, а случаите носят страхотни неофициални имена. В миналото ЕС наложи санкции на „картел за белина“ (388 милиона евро) и „картел от хлоропрен каучук“ (247 милиона евро). 1,2 милиона за формирането на „картел за ръчни гранати“ от 2023 г. са почти безвредни в сравнение. Основните разпоредби могат да бъдат намерени в членове 101 и 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Там са забранени редица неща. Например споразумения между компании, независимо дали се отнасят до цени, пазарни или клиентски граници. Или използването на господстваща пазарна позиция чрез неразумни цени или ограничено производство. Освен това сливанията на компании изискват одобрение, което има за цел да предотврати образуването на монополи. И националната помощ, т.е. финансовата подкрепа за компании от националните правителства, също се нуждае от одобрението на Брюксел. Това не винаги прави ЕС популярен. Много правителства нямат нищо против да облагодетелстват компаниите в своята страна с популярни плащания. В близкото минало дискусията често се върти около големите интернет компании. В началото на 2024 г. Комисията наложи глоба от 1,8 милиарда евро на Apple за нарушения в областта на музикалния стрийминг. А със Закона за цифровите пазари ЕС предприе опит, който е уникален в света. Повече за това в причина единадесет.

 

12. Защото е добра инвестиция за всички

Австрия е нетен вносител в ЕС, това е безспорно. Това означава, че повече пари се вливат в ЕС, отколкото се връщат в Австрия чрез директни плащания - например чрез Фонда за регионално развитие или Общата селскостопанска политика (ОСП). През 2023 г. разликата е почти 1,2 милиарда. Тази година изходящите потоци и връщанията може дори да се балансират за кратко време поради сложните специални Covid субсидии. От 2025 г. Австрия отново ще плати приблизително четири милиарда и ще получи два обратно. Нещо, което противниците на ЕС обичат да изтъкват с охота. Сега има редица нетни донори в ЕС, някои от които са такива от десетилетия. Сега, разбира се, може да се запита дали това не е ирационално. Защо Австрия просто не си задържи четирите милиарда евро? Ако същите суми бяха инвестирани в регионално развитие и земеделие, накрая пак щяха да останат два милиарда евро. Икономистите може би вече крещят в този момент. Тъй като изчислението, разбира се, е по-сложно. Членството в общност като ЕС има не само преки, но и косвени ползи. Същото е и в националните държави. В Австрия също има хора с високи доходи, които плащат повече в касата, отколкото получават, без да са на загуба. Тези косвени ползи идват в две форми: на някои места трябва да харча по-малко пари, на други получавам повече от тях. Всеки от тях е съпоставен с алтернативен сценарий, при който аз не съм член на ЕС.

 

Първата форма изглежда така: „Плаща“ ми виртуален дивидент в някои области. Това означава, че неговият размер означава, че може да сключва по-добри търговски сделки; Благодарение на задължението за оказване на помощ (виж причина 13), всеки може да харчи малко по-малко за военните. Съществуват и паралели във вътрешното пространство: фактът, че Австрия е толкова безопасна, че дори на богатите хора не им се налага да се местят в затворен комплекс, им спестява пари. В този случай „дивидентът за сигурност“ е просто сумата, която спестявам в сравнение.

Второто са просто ефектите, произтичащи от по-високия икономически растеж, който се отразява в повече работни места, по-високи данъчни приходи и т.н. Големият вътрешен пазар намалява разходите за компаниите, например чрез липсата на мита или просто чрез спестяване на персонал, който се занимава със сложни експортни процедури. Мога да похарча и инвестирам тези спестявания другаде. На 25-ата годишнина от влизането на Австрия в ЕС институтът за икономически изследвания (Wifo) изчисли какво е донесло това на страната и нейните жители. Много: реалният БВП например е с 16 процента по-висок, отколкото без присъединяване, а заетостта е с 13 процента по-висока. И накрая, Wifo също обобщи много личните предимства в две числа. През 2022 г. австриец е платил 114 евро на глава от населението в ЕС, а през 2023 г. се е възползвал в размер на 3861 евро. Членството се изплаща математически 33 пъти. Добра инвестиция. Струва си да се защити.

 

13. Защото защитава местната храна

ЕС защитава много храни чрез наименование за произход. Това просто означава, че потребителите могат да бъдат сигурни, че даден продукт идва от съответния регион. В Австрия в момента има 18 продукта.

Щирийски боб

Тиролски бекон

Планинско сирене

Форарлберг

Кайсия Вахау

Смесен комплект Ennstaler Steirerkas

Тиролско сиво сирене

Щирийско тиквено масло

Марчфелд аспержи

Алпийско сирене Gailtal

Тиролско планинско сирене

Алпийско сирене Форарлберг Waldviertel

сиви макове

Тиролско алпийско сирене

Гейлтал бекон

Щирийски хрян

Пьолауер Хиршбирн Лесахтал хляб

 

14. Защото ни задължава един друг да си помагаме

„В случай на въоръжено нападение на територията на държава-членка, другите държави-членки й дължат цялата помощ и съдействие, което е в техните правомощия, в съответствие с член 51 от Устава на Организацията на обединените нации. Това не засяга специалните естеството на политиките за сигурност и отбрана на някои държави-членки. (Член 42, параграф 7 от Договора за Европейския съюз) Регламентите на ЕС включват този пасаж от 2009 г. По принцип това не е толкова далеч от задължението за помощ в рамките на НАТО. Регламентът нито определя специална процедура, нито дефинира по-подробно „помощ и подкрепа“. За тази цел изрично се посочва „специалният характер“ на политиката за сигурност и отбрана на определени държави-членки. Всичко това е добре за Австрия - малката държава в средата на Европа, която е емоционално привързана към своя неутралитет. В случай на съмнение никой няма да бъде принуден да изпраща войници. Така че когато канцлерът Карл Нехамер казва, че Австрия вече е част от европейска система за сигурност, той е прав. Съществува обаче ограничение, което произтича от параграфа след пасажа по-горе. Приоритет са ангажиментите на страните от ЕС в рамките на НАТО. Това май не е драма и за Австрия. Стратегията за вътрешна сигурност се основава на почти пълно обкръжение от държави от НАТО.

 

15. Защото имаме полза от него, независимо колко се потапяме и нагълтваме с вода

Не е тайна, че австрийците са заядливи в ЕС. В съответните проучвания Австрия обикновено е последна. През 2023 г. само 42 процента в тази страна виждат членството в ЕС като нещо положително, докато 22 процента го виждат отрицателно. Това е най-лошата стойност в ЕС. За сравнение: в Люксембург 86 процента го виждат положително и един процент го виждат отрицателно. Ако погледнете числата, изброени в причини от едно до 14, можете само да се почешете по главата в малко недоумение. 13-процентното увеличение на заетостта, 33 пъти по-голямото финансово предимство, премахването на роуминга и банковите такси, нищо от това не изглежда достатъчно, за да противодейства на определени негативни чувства.

Тук всъщност мненията на населението и елитите се различават значително:

Докато 22 процента от австрийците гледат негативно на членството в ЕС, трудно ще намерите 22-ма икономисти, които са съгласни. Има някои опити да се обясни вътрешната неприязън към ЕС. Например късното присъединяване или склонността на правителствата да подкрепят решенията в Брюксел, но след това да се оплакват от тях у дома. Но може би австриецът просто обича да се оплаква. В началото на 2024 г. стана известно, че в тази страна живеят най-щастливите и доволни хора в ЕС. Не всичко наистина си пасва; хората остават загадъчни. Един от практическите аспекти на ЕС е, че поне в краткосрочен план няма значение колко отвратено е населението на една страна към него. Статистически, аз също получавам 3861 евро финансови облаги, ако проклинам ЕС всяка сутрин. И хората в Люксембург не получават повече пари от рога на изобилието за ентусиазма си към ЕС. ЕС не може да бъде безразличен към мнението на населението, но продължава да действа независимо от него. Стотиците австрийци, които работят в институциите и службите в Брюксел, имат по-голямо влияние върху позицията на страната в ЕС, отколкото социологическите проучвания. След почти 30 години членство, страната се превърна в напълно естествена част от сложната, уникална експериментална структура, която е „Европейският съюз“. И дори Брекзит да покаже, че никога не можеш да бъдеш твърде сигурен за нещата, може би именно тази фактология позволява свободата да къкри. Няма преки последици. Защото дори и австрийците да обичат да се оплакват - моля, не променяйте много. (Йонас Фогт, 2 юни 2024 г.)

Това съдържание е създадено с финансиране от ЕС; редакционната отговорност се носи единствено от DER STANDARD.