Битката за Балканите. В лабиринтите на дипломацията Печат
Автор Експерт   
Вторник, 30 Април 2024 18:37

 

Битката за Балканите. В лабиринтите на дипломацията

Професор д.пс.н. Илия Пеев

Тези дни излезе от печат новата книга на Анатолий Викторович Щелкунов - книгата за Мир на Балканите:  Анатолий Щелкунов. Битва за Балканы. В лабиринтах дипломатии. Издательство „Родина”. М., 2024, стр. 320. ISBN 978-5-00-222396-1.

На предната корица на книгата е поставен портрета на княз Александър Михайлович Горчаков. Миналата година бяха чествани 225 години от рождението на изключителния руски дипломат и държавник Александър Михайлович Горчаков.

Авторът на книгата Анатолий Викторович Щелкунов - дипломат от кариерата, почетен гражданин на Варна, доктор по философия, писател, общественик, публицист, чистосърдечен приятел на България – руснакът, който пише книги за България.

От отколешни времена за Балканите и на Балканите се водят битки. Какви ли войски от завоеватели и пълководци не са си оставяли костите тук?! Колкото и да е непривлекателно и неблагозвучно – Балканите са барутния погреб на Европа. В тази връзка с ирония историкът Миша Глени пише:

- Балканите не са барутен погреб, а само детонатор. Бурето с барут всъщност е самата Европа!

Цитатът е от книгата на историка Миша Глени „Балканите. 1804-1999: Национализмът, войната и Великите сили".

Изминаха 25 години от варварските бомбардировки над Белград през 1999 година. Четвърт век е достатъчно време, за да се разкрият, осмислят и разберат гносеологическите корени на неоколонизаторската политика на Запада в световните конфликти, както в миналото, така и в настоящето.

Именно за това се разказва в новата книга на Анатолий Щелкунов „Битката за Балканите. В лабиринтите на дипломацията”, в която са отразени битките на Русия за освобождението на балканските народи от турско робство.

 

Уверен съм, че книгата ще намери своите добри любознателни читатели, които ще открият най-главното в нея: Това е книга за прослава на героите от дипломатическия фронт за освобождението на България и балканските народи от турско робство и същевременно книгата е мощно оръжие против съвременните фалшификатори на историята.

Историческите документи в книгата позволяват да се покаже колко аналогични са балканските събития от век и половина назад във времето с днешните събития в наши дни, когато целият Колективен Запад се е опълчил срещу Русия, която се обявява за защита на християнството и славянските народи на Балканите от геноцида, против потъпкването на техните граждански права и хуманитарен суверенитет.

Иска ни се ясно да подчертаем, че книгата „Битка за Балканите” е насочена точно към тази цел – да държи будно съзнанието на всички балкански народи, към които авторът Анатолий Щелкунов е особено силно привързан и иска да ги предпази от нови военни балкански конфликти.

Преди да представим на читателите съдържанието на новата книга на Анатолий Щелкунов, ще кажем, че това е книга за Мир на Балканите, въпреки нейното заглавие „Битка за Балканите”.

Съдържание на книгата „Битката за Балканите. В лабиринтите на дипломацията”:

Няколко думи в началото

Предисловие

Глава 1. Посланикът на Нейно Величество

Глава 2. Канцлер княз Александър Михайлович Горчаков

Глава 3. „Москов-паша”

Глава 4. Пред бурята

Глава 5. „Епопея пълна с геройство и срам”. Иван Вазов

Глава 6. Трагедия в Босфора

Глава 7. Ливадийските секрети

Глава 8. Константинополската конференция: надежди и разочарования

Глава 9. Войната и дипломацията

Глава 10. Сан-Стефанският договор: кратък мир, но проблеми - за дълги времена

Глава 11. Катастрофа на надеждите – Берлинският договор

Глава 12. Ако посееш вятър, ще пожънеш бури

Послесловие

Читателите ще имат удоволствието самостоятелно да се запознаят с всяка една от посочените части на книгата, всяка от които носи своите достойнства. В новата книга на известния историк на международните отношения Анатолий Викторович Щелкунов в увлекателна форма се разказва за дипломатическата и военната борба, която е водила Русия за освобождението на балканските народи от турско робство.

Авторът показва аналогията на тези събития, когато Западът е тръгвал срещу Русия, с нашите дни.

В книгата се разкрива ролята на САЩ и Великобритания в световните политически процеси.

Чрез своето литературно майсторство авторът на книгата Анатолий Викторович Щелкунов сякаш ни е поканил на своя изложба и представя пред нас галерия от забележителни руски и задгранични политици от от онези времена, преди един век и половина - Александър Горчаков, император Александър II, Николай Игнатиев, кралица Виктория, Ото фон Бисмарк, известен като „Железният канцлер" и др.

В заключение искам да подчертая, че книгата на Анатолий Викторович Щелкунов „Битката за Балканите. В лабиринтите на дипломацията” отразява събития със 150 годишна давност, но тя е насочена не към миналото, а към бъдещето на Балканите. Две от главите на книгата имат особено символно значение в тази посока: Глава 4. Пред бурята и Глава 12. Ако посееш вятър, ще пожънеш бури.

Московският писател-дипломат Анатолий Викторович Щелкунов сякаш иска чрез своята нова книга „Битката за Балканите. В лабиринтите на дипломацията”, с езика на чешкия поет антифашист, публицист, литературен критик, теоретик на социалистическото изкуство и национален герой на Чехословакия Юлиус Фучик да каже на балканските народи:

- ХОРА, ОБИЧАМ ВИ, БДЕТЕ!

Пояснение: Юлиус Фучик. Репортаж, писан с примка на шията.

Юлиус Фучик написва книгата в нацистки затвор, докато чака екзекуцията си, която е извършена на 8 септември 1943 г. в берлинския затвор „Пльотцензее”. Легендарната му книга е издадена на над 70 езика! През 1950 г. На Юлиус Фучик посмъртно е присъдената мМеждународна награда за мир, а през 1958 г. Международната организация на журналистите обявява деня на гибелта му – 8 септември – за Международен ден на журналистическата солидарност!

Да, наистина, чрез книгата си „Битката за Балканите. В лабиринтите на дипломацията” Анатолий Викторович Щелкунов казва на своите читатели и на балканските народи: Хора, Бдете! Да не допуснем отново Балканите да станат барутен погреб на Европа! С дружни усилия да превърнем Балканите и балканските държави в зона на мира, благоденствието, благополучието и добронамерено мирно сътрудничество!