Прострелва ли се американската империя в крака? Печат
Автор Експерт   
Сряда, 24 Април 2024 14:43

Финансиране на войната в Украйна и неуспешни руски санкции. Прострелва ли се американската империя в крака?

от д-р Джак Расмус, Global Research, 24 април 2024 г

Миналия уикенд, 20 април 2024 г., Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за предоставяне на Украйна с още 61 милиарда долара помощ. Мярката бързо ще мине в Сената и ще бъде подписана като закон от Байдън до дни.

Средствата обаче няма да имат голямо значение за изхода от войната на място, тъй като изглежда, че по-голямата част от военната техника, финансирана от 61 милиарда долара, вече е произведена и голяма част от нея вече е изпратена. Може би не повече от 10 милиарда долара в допълнителни нови оръжия и оборудване ще бъдат резултат от последните 61 милиарда долара, приети от Конгреса.

Подлежат на преразглеждане, първоначалните доклади за състава на 61 милиарда долара показват, че 23,2 милиарда долара от тях ще отидат за плащане на американски производители на оръжия за оръжия, които вече са произведени и доставени на Украйна. Други 13,8 милиарда долара са предназначени за замяна на оръжия от военните запаси на САЩ, които са били произведени и са в процес на доставка - но все още не са - или все още предстои да бъдат произведени допълнителни оръжия. Разбивката на тази последна сума от $13,8 все още не е ясна в първоначалните доклади. Човек би могъл да предположи, че може би най-много 10 милиарда долара представляват оръжия, които все още не са произведени, докато 25-30 милиарда долара представляват оръжия, които вече са изпратени в Украйна или в текущата линия за доставка.

Следователно общо оръжията, които вече са доставени в Украйна, очакват доставка или тепърва ще бъдат произведени, възлизат на приблизително 37 милиарда долара.

Останалите 61 милиарда долара включват 7,8 милиарда долара за финансова помощ за Украйна за заплащане на заплатите на държавните служители до 2024 г. Допълнителни 11,3 милиарда долара за финансиране на настоящите операции на Пентагона в Украйна - което звучи подозрително като заплащане на американски съветници, наемници, специални операции, и силите на САЩ, работещи с оборудване като радари, усъвършенствани ракетни системи Patriot и т.н. на земята. Други 4,7 милиарда долара са за различни разходи, каквито и да са те.

С други думи, само 13,8 милиарда долара от 61 милиарда долара са за оръжия, с които Украйна все още не разполага!

И тези 13,8 милиарда долара са всичко, което Украйна вероятно ще получи като финансиране за нови оръжия до края на 2024 г.! Подобно на 23-те милиарда долара, които вече са на сцената, те вероятно ще бъдат изгорени за няколко седмици това лято, след като предстоящата голяма офанзива на Русия – най-голямата от войната – започне в края на май или началото на юни. И така, какво правят САЩ, за да продължат да финансират икономиката, правителството и военните усилия на Украйна тази есен и след това?

С други думи, каква е стратегията на Байдън/НАТО за подпомагане на Украйна, военно и икономическо, след като 37-те милиарда долара бъдат изразходвани до края на това лято? Откъде са парите?

За да разберем как САЩ/НАТО планират да финансират последващо производство на оръжия за Украйна в края на 2024 г. и началото на 2025 г., трябва да вземем предвид не само законопроекта от 61 милиарда долара, но и втори законопроект, приет от Конгреса през изминалия уикенд, на който не беше обърнато много внимание в основните медии.

Този втори законопроект може потенциално да осигури до 300 милиарда долара за Украйна от САЩ и нейните съюзници от Г-7, особено съюзниците от НАТО в Европа, където според съобщенията 260 долара от 300 милиарда долара се намират в банки от еврозоната.

Краткосрочна стратегия на Байдън/САЩ до 2024 г

Тези 61 милиарда долара очевидно са само временна мярка, за да се опитаме да осигурим финансиране на украинската армия и правителство през лятото. Освен това по-широката стратегия на Байдън е да запази Украйна на повърхността до изборите през ноември в САЩ. В допълнение към 61-те милиарда долара – които САЩ се надяват да прокарат Украйна през изборите през ноември (но вероятно няма да го направят) – стратегията на САЩ включва да накара руснаците да се съгласят да започнат някакъв вид преговори. След това САЩ ще използват дискусиите, за да повдигнат искане за замразяване на военни операции от двете страни, докато преговорите са в ход. Но стратегията на Байдън за „замразяване и преговори“ е мъртва при пристигането, тъй като за руснаците е пределно ясно, че основно САЩ и НАТО „печелят време“ и Русия вече е изиграна от този. Както гласи популярната поговорка в САЩ: „заблуди ме веднъж, срам за теб; заблуди ме два пъти, срам за мен”.

Руснаците вече се поддадоха на това „нека преустановим боевете и преговорите“ с договора Минск II през 2015-16 г. Тогава се съгласи да спре военните операции в Донбас, но НАТО и правителството на Украйна използваха споразумението от Минск като прикритие, за да възстановят военните сили на Украйна, които след това използваха, за да атакуват провинциите в Донбас. Европейските лидери Ангела Меркел от Германия и Франсоа Оланд от Франция след това публично признаха през 2022 г., че Минск II е само за „печелене на време“.

Руснаците отново бяха подиграни по подобен начин на мирните дискусии в Истанбул, проведени през април 2022 г. Те бяха помолени от НАТО да покажат добросъвестност в преговорите, като изтеглят силите си от района на Киев, което те направиха. След това преговорите бяха прекъснати от Зеленски по настоятелна препоръка на НАТО и Украйна започна офанзива, преследвайки изтеглящите се руснаци по целия път обратно до границите на Донбас.

Поради това е изключително малко вероятно Русия да се поддаде трети път на искането на Байдън/НАТО за „замразяване“ на военни операции и да преговаря отново.

Байдън може да иска да „спечели време“ още веднъж, но тази ръка вече е изиграна два пъти и на Запада ще бъде (се) казва от Русия, че не се интересуват да купуват нищо от Запада и нейните „пари“ вече нямат стойност.

Volte Face на говорителя Джонсън

Приемането на междинния срок от 61 милиарда долара за Украйна от Камарата на представителите на САЩ беше резултат от това, че председателят на Камарата Джонсън изрази лицемерие и позволи гласуването в Камарата, след като каза, че няма да го прави седмици наред. Имаше много спекулации в основните медии на САЩ защо Джонсън промени позицията си и допусна законопроекта за помощта за Украйна до залата за гласуване. Въпреки това не е трудно да се разбере защо той обърна мнението си.

През последните седмици имаше интензивно лобиране зад кулисите от американски оръжейни компании с ключови председатели на републикански комисии в Камарата на представителите. В края на краищата бяха включени най-малко 37 милиарда долара в плащания за оръжия - както вече доставени, така и предстоящи. Не е малка сума дори за свръхпечеливши компании като Lockheed, Raytheon и други подобни. Слуховете са, че корпоративното лобиране е имало желания ефект върху председателите на републиканските комисии в Камарата на представителите, които след това на свой ред оказват натиск върху Джонсън да позволи гласуването на залата. Окончателното гласуване в Камарата на представителите беше 310 на 111, като 210 демократи се присъединиха към 100 републиканци, за да прокарат мярката - разкривайки, че основната подкрепа за Военно-промишления комплекс на САЩ в Камарата на представителите е най-малко три четвърти (Сенатът на САЩ вероятно дори по-висока ).

Така че гласуването беше резултат от „парламентарна маневра“, в която всички демократи се прехвърлиха, за да подкрепят републиканския председател на Камарата (който де факто смени партиите за момента). Към него се присъединиха малцинство републиканци. Слабо мнозинство от републиканците се противопоставиха на мярката. Тяхната опозиция остава. Поради това е много малко вероятно Конгресът да отдели повече средства за Украйна до края на тази година – дори когато 61 милиарда долара за оръжия и правителството на Украйна се изчерпят до това късно лято.

И така, какво се случва, ако и когато 61 милиарда долара бъдат изчерпани доста преди изборите през ноември?

Възможен отговор на този въпрос се крие в приемането на втора мярка за финансиране на Украйна през изминалия уикенд.

61 милиарда долара не бяха най-важното законодателно действие в Камарата на представителите на САЩ. Въпреки че по-голямата част от медийните коментари бяха за този законопроект за помощта на Украйна, почти нищо не беше казано в основните медии за друг законопроект, който Камарата на представителите на САЩ също прие през уикенда. Тази втора мярка има по-голямо стратегическо значение за глобалните интереси на САЩ, отколкото 37-те милиарда долара действителни доставки на оръжия за Украйна. Тази втора мярка е HR 8038, законопроект от 184 страници, наречен погрешно „Акт за мир чрез сила на 21-ви век“, което представлява още един пакет (16-ти?) от санкции на САЩ.

Прехвърляне на активи на Русия за 300 милиарда долара в Украйна

Първият раздел от законопроекта организира процедура за САЩ, за да принуди продажбата на китайската компания Tik Tok на консорциум от американски финансови инвеститори, според съобщенията, ръководен от бившия министър на финансите на САЩ при Тръмп, Стив Мнучин. Това е част от разширяващия се списък от санкции срещу Китай. Санкционирани са и покупките на Китай на ирански петрол, както и множество допълнителни санкции срещу самия Иран. Най-важната мярка обаче е свързана със санкциите срещу Русия.

Актът за мир чрез сила през 21-ви век призовава САЩ да прехвърлят своя дял от 5 милиарда долара от конфискувани активи на Русия в западни банки на стойност 300 милиарда долара, които бяха замразени през 2022 г. в началото на войната в Украйна. Той предвижда процедура за предаване на 5 милиарда долара на Украйна за по-нататъшно финансиране на нейните военни усилия! За този ход се говори и се обсъжда в САЩ и Европа, след като активите бяха конфискувани преди две години. Но сега процесът на реално прехвърляне на иззетите средства към Украйна започна с приемането на този втори законопроект от Камарата на представителите на САЩ.

Делът на САЩ от 5 милиарда долара в американски банки е само капка в кофата от 300 милиарда долара. Русия вероятно би могла да се интересува по-малко от това, т.е. просто „грешка в закръгляването“ на общите си приходи от продажба на петрол, газ и други стоки. Но Европа държи 260  от 300 милиарда долара, според председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард. Подредена сума, с която Русия заплаши да отмъсти на Европа, ако ЕС последва примера на САЩ/Байдън и също започне да прехвърля своите 260 милиарда долара на Украйна.

Законопроектът на САЩ е много ясен, че прехвърлянето на 5 милиарда долара на САЩ е неизбежно. Законопроектът изисква администрацията на Байдън да създаде „Фонд за отбрана на Украйна“, в който ще бъдат депозирани 5 милиарда долара на САЩ. Ако части от 5 милиарда долара не са под формата на ликвидни активи, президентът на САЩ е допълнително упълномощен от законопроекта да ликвидира тези активи и да депозира приходите също във фонда. Така че изземването и прехвърлянето на 5 милиарда долара на Украйна е свършена сделка. И когато това се случи, ще бъде направен правен прецедент, който Европа може да използва, за да последва и прехвърли своите 260 милиарда долара.

Може да се очаква САЩ да притиснат силно Европа да го направи. Освен това Байдън е упълномощен от законопроекта да „преговаря“ с Европа и други партньори от Г7, за да ги убеди да направят същото – т.е. да конфискуват техния дял от 300 милиарда долара, да ликвидират и след това да прехвърлят паричните активи в американския „Фонд за отбрана на Украйна“. И към днешна дата САЩ успяха да „убедят“ Европа – чрез контрола си над НАТО и влиянието си върху европейската икономика и нейните политически елити в Европейската комисия и Европейския парламент – да следва политиката на САЩ без твърде много съпротива.

Европа бързо се превръща в икономическа сатрапия и политическа зависимост от САЩ през последните десетилетия, повече от склонна да се наведе в каквато и политическа посока САЩ да поиска.

Ясно е, че изземването и преразпределението към Украйна на 300 милиарда долара чрез Украинския отбранителен фонд е средството, чрез което САЩ/НАТО планират в по-дългосрочен план да продължат да финансират войната в Украйна, след като 61 милиарда долара изтекат някъде през 2024 г.; и със сигурност през 2025 г. и след това. Защото САЩ нямат намерение скоро да прекратят водената от НАТО прокси война в Украйна. Тя просто се стреми да „спечели време“ в междинния период преди изборите през ноември.

Тъй като мнозинството от двете партии в САЩ – демократи и републиканци – са обединени за продължаване на войната. Няма да има голямо значение кой ще спечели президентския пост или коя партия има мнозинство в Конгреса след ноември. Политическите елити от двете страни на пътеката в Конгреса са обединени в преследването на войната в Украйна – точно както са обединени в продължаването на финансирането на Израел, както и в продължаването на непрекъснато разширяващата се икономическа война на САЩ с Китай. Само през изминалата седмица е очевидно, че скоро ще предстоят още санкции на САЩ срещу Китай, включително вероятно съобщения за финансови санкции срещу Китай за първи път след последното посещение на американския държавен секретар Блинкен.

Неуспешни руски санкции: минало и бъдеще

Геополитическите цели на САЩ и ангажиментът им да продължат трите си войни водят до нежелани, отрицателни ефекти върху икономиките на САЩ и техните съюзници от Г-7, особено Германия. Но същите тези санкции имаха малко или никакво отрицателно въздействие върху икономиката на Русия.

Наскоро одобреното от САЩ прехвърляне на своя дял от $5 милиарда от $300 милиарда на Русия ще ускори негативните последици особено за Европа, ако последната последва примера на САЩ и разпредели своя дял от $260 милиарда на Украйна, което в крайна сметка ще стане.

Както председателят на EBC, Лагард каза, позовавайки се на плана и законодателството на САЩ: „Той трябва да бъде внимателно обмислен“. Политическите лидери на Обединеното кралство вече се застъпват за конфискуване и прехвърляне на европейски активи на стойност 260 милиарда долара от руски активи в Украйна. През последните години Европа има силна история на капитулиране пред икономическите политики и искания на САЩ. Този път няма да е по-различно.

Ако Европа се присъедини към САЩ в прехвърлянето на своя дял от руски активи на стойност 260 милиарда долара в европейски банки (повечето от които са в Белгия), почти сигурно е, че Русия ще отговори по подобен начин и ще конфискува поне същото количество европейски активи, които все още са в Русия. Руският парламент наскоро официално каза това.

Част от санкциите на Г-7/НАТО към днешна дата включваха принуждаване на западните фирми в Русия да ликвидират и да напуснат Русия . Някои са го направили. Но мнозина не са. Отговорът на Русия беше да организира прехвърлянето на тези активи на компании от ЕС, които са напуснали руски компании. Това всъщност стимулира руската икономика. Това доведе до субсидии от руското правителство — и по този начин до държавни разходи — за руски компании, които поемат активите, както и допълнителни инвестиции от тези компании след придобиването от тяхна страна на активите на напусналите компании от ЕС.

Накратко, мярката на западните санкции, оказваща натиск върху западните компании да напуснат Русия, има обратен ефект в прогнозирания си резултат от намаляване на руските държавни разходи и бизнес инвестиции.

За разлика от тях около 15-те санкционни пакета на САЩ/НАТО до момента са имали малко, ако изобщо са имали, въздействие върху икономиката на Русия от началото на войната през февруари 2022 г. За да цитираме само някои от представянето на ключовите икономически показатели на Русия под режим на санкции: вижте това (забележка: всички следващи данни са от глобален изследователски източник на САЩ).

БВП на Русия през последните шест месеца се е повишил между 4,9% (3-то тримесечие на 2023 г.) и 5,5% (4-то тримесечие). Статистиката на PMI в Русия показва стабилна експанзия както за производството, така и за услугите през същия период, докато в повечето от големите европейски икономики и двата индикатора за PMI се свиват. Ръстът на заплатите в Русия през шестте месеца е средно 8,5% за двете тримесечия (докато в САЩ е по-малко от половината, а в Германия по-малко от 1%).

Руските държавни приходи са нараснали от приблизително 5 трилиона рубли през третото тримесечие до 8,7 трилиона през 4-то. Военните разходи са нараснали от 69,5 милиарда долара (долара) на 86,3 милиарда долара. Потребителските разходи са на рекордни нива през последното тримесечие. Дългът на руските домакинства като процент от БВП остава стабилен на около 22% (докато в САЩ е 62,5%). Производството на суров петрол и общият износ продължават стабилно да нарастват. Бензинът остава 60 цента за литър (докато в САЩ пет-шест пъти повече, а в Европа повече от десет пъти). А нивото на безработица в Русия остава стабилно на 2,9% (докато в САЩ и Европа е с четвърт до половина по-високо). Лихвените проценти и инфлацията са по-високи в Русия, но това представлява икономика, която работи на всички икономически цилиндри и не е непременно отрицателна.

Накратко, трудно е да се намери една-единствена статистика, която да показва, че руската икономика е била негативно повлияна от режима на санкции на САЩ/НАТО през последните две години. Всъщност може дори да се изведе аргумент, че санкциите са стимулирали руската икономика, а не са я подкопали.

Последната санкция под формата на прехвърляне на САЩ и Г-7 на конфискувани руски активи в западни банки на стойност 300 милиарда долара почти със сигурност ще има подобен ефект върху икономиката на Русия. А именно, разпределянето на 300 милиарда долара ще доведе до изземване от руското правителство на поне еквивалент на активи на европейски компании, които все още са в Русия. И това ще осигури финансиране за още повече разходи за държавни субсидии в полза на руски компании, последвани от повече частни инвестиции.

Прострелва ли се американската империя в крака?

Но има още по-голямо последствие след отчаяния акт на САЩ и Европа за прехвърляне на активи на Русия на стойност 300 милиарда долара в западни банки в Украйна.

Западните банкери, създателите на икономическата политика и много икономисти предупредиха срещу изземването и прехвърлянето на 300 милиарда долара. Ръководители на американски и други централни банки, изпълнителни директори на големи търговски банки и дори основни икономисти като Шилър от Йейл непрекъснато предупреждават публично, че прехвърлянето на активите сериозно ще подкопае вярата в системата на щатския долар, която е опората на глобалната икономическа империя на САЩ.

Кои страни от глобалния Юг сега ще искат да поставят (или оставят) активите си в западни банки, особено в Европа, ако смятат, че активите могат да бъдат конфискувани, ако не са съгласни с политиките, насърчавани от империята? Ясно е, че САЩ вече са започнали да налагат „вторични“ санкции на страни, които не спазват основните им санкции срещу Русия. Ще конфискуват ли САЩ и активите на тези „вторични“ държави, които сега са в западни банки, ако те не се съгласят с отказа да търгуват с Русия? А какво да кажем за Китай, тъй като САЩ вече започнаха да разширяват санкциите си - първични и вторични - и срещу тази страна? Следете за безпрецедентни финансови санкции срещу Китай, които може да предстоят след посещението на Блинкен в Китай тази седмица.

САЩ не осъзнават, че това не са 80-те години. Глобалният юг се разви масово през последните десетилетия. Те настояват за повече независимост и повече гласност в правилата на империята - без което те просто ще си тръгнат сега, когато започва да се появява алтернатива в разширяването на страните от БРИКС.

Наскоро разширен до 10 члена (всички от които в Близкия изток и големи производители на петрол), не по-малко от още 34 държави вече са подали петиции за присъединяване към BRICS. Освен това се съобщава, че на следващата конференция на БРИКС в края на 2024 г. ще бъде обявена „алтернативна глобална финансова рамка“! Това вероятно ще включва някакво споразумение за алтернативна валута, както и алтернативна система за международни плащания, която да замени системата SWIFT на САЩ (чрез която САЩ чрез своите банки могат да видят кой нарушава санкциите им). Вероятно предстои нещо, което да замени управлявания от САЩ МВФ, за да се гарантира стабилност на валутата и разширяване на китайския пояс и път като алтернатива на управляваната от САЩ Световна банка. (Може би това е истинската тема на предстоящото посещение на Блинкен в Китай?)

Накратко, глобалната икономическа империя на САЩ навлиза в своя най-нестабилен период. И все пак политиката на САЩ е да се ускорят алтернативите му чрез изземване и прехвърляне на средства към Украйна за продължаване на войната! Възвратният удар от конфискацията и трансфера ще се окаже значителен както за американските, така и за европейските интереси. Това ще направи бледа предишната съпротива срещу американските санкции.

Как да разбием една империя!

Историята ще покаже, че геополитическите цели и стратегии на САЩ през 21 век са били единствената най-голяма причина за упадъка на глобалната икономическа хегемония на САЩ през последния четвърт век. Голяма част от тези цели и стратегии са дело на най-икономически невежия външнополитически екип в историята на САЩ, който обикновено се нарича неоконсерватори.

Конфискуването и прехвърлянето на 300 милиарда долара може да предостави начин за продължаване на финансирането на Украйна в прокси войната на САЩ/НАТО срещу Русия до 2024 г. и след това. Но моментът не би могъл да бъде по-лош за имперските интереси на САЩ/Европа, идвайки в навечерието на историческата конференция на БРИКС по-късно тази година. Отчаяният акт на изземване и прехвърляне само ще убеди повече страни от глобалния Юг да потърсят друга по-независима алтернатива, като се присъединят към BRICS или все повече да търгуват с този блок.

Историята показва, че империите почиват в крайна сметка на икономически основи. И те се сриват, когато тези основни икономически основи се счупят и след това се разпаднат.

Дългосрочната последица от трансфера на 300 милиарда долара и излизането на глобалния Юг от империята на САЩ може да бъде само намаляването на използването на щатския долар в глобалните транзакции и като резервна валута. Това задвижва поредица от събития, които на свой ред подкопават вътрешната икономика на САЩ: по-малкото търсене на долара води до спад в стойността на долара. Това означава по-малко рециклиране на долари обратно в САЩ, което води до по-малко покупки на американски държавни облигации от Федералния резерв, което от своя страна ще изисква от Фед да повиши дългосрочните лихвени проценти за години напред, за да покрие нарастващите бюджетни дефицити на САЩ. Всичко това ще се случи със засилваща се фискална криза на американския щат, която вече бързо се влошава.

С други думи, обратният удар върху икономиката на САЩ от намаляващата глобална хегемония на САЩ – изострена от санкции като цяло и конфискуване на държави като активите на Русия в частност – е почти сигурен в дългосрочен план, точно както ще бъде за икономиката на Европа в още по-голяма степен. незабавен срок.

Но такова е икономическото късогледство на американските неоконсерватори и некомпетентното ръководство на политическия елит и в двете партии в САЩ през последните години. Както се казва в онази друга американска поговорка: „Намерихме врага и те сме ние!“

*

Тази статия първоначално е публикувана на уебсайта на автора, Джак Расмус .

Д-р Расмус е автор на книгите „Central Bankers at the End of Their Ropes“, Clarity Press, 2017 г. и „Alexander Hamilton and the Origins of the Fed“, Lexington Books, 2020 г. Следвайте коментара му относно зараждащата се банкова криза на неговия блог, https://jackrasmus.com ; в twitter ежедневно @drjackrasmus; и неговото седмично радио шоу, Alternative Visions в Progressive Radio Network всеки петък в 14:00 източно и на https://alternativevisions.podbean.com