Смешно и опасно е да твърдиш, че една институция или личност може да обърне геополитическото ни развитие Печат
Автор Експерт   
Вторник, 23 Април 2024 08:21

Смешно и опасно е да твърдиш, че една институция или личност може да обърне геополитическото ни развитие

Крум Зарков в интервю за БНР, 22.04.2024

Нито един от министрите, които бяха предложени от Димитър Главчев, не е предварително съгласуван с президента. Стефан Димитров не може да е президентският човек в правителството на Главчев. Няма квота на президента, включително и за Мария Павлова.

Това заяви пред БНР Крум Зарков, президентски секретар по правните въпроси, бивш правосъден министър. Зарков определи като "глупост" твърденията, че президентът има нещо общо със статуквото в съдебната власт.

Няма министър на външните работи, който може да обърне доктрината на държавата за ден и половина, заяви още Зарков по отношение на исканите промени във външното ведомство.

"Всеки път, когато загубят почва, когато сгрешат, те вадят една  и съща карта. Няма институция или политическа сила, която да обърне геополитическото развитие на страната. Има нюанси в различните позиции, но в базовото позициониране на страната в ЕС и НАТО няма такава опасност. Това се ползва като обяснение за необяснимото. То е смешно, но и опасно. Трупа се обществено недоволство, което се отразява и на мнението за съюзите, в които участваме, тъй като те ги използват безпардонно".

Румен Радев даде време на премиера Главчев да помисли върху своите отговорности и ако е убеден, че може да поеме и поста на външен министър, президентът няма основание да му откаже това, каза още Зарков.

Сегашните конституционни разпоредби са причина за цялата тази фарсова ситуация.

Бившият правосъден министър определи искания вот на недоверие от страна на опозицията към служебния кабинет като "безпредметна процедура".

Източник: https://bnr.bg/horizont/post/101980298/krum-zarkov