Главчев и дипломат? Все едно председателят на БФС да управлява Сметната палата Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 22 Април 2024 14:55

Главчев и дипломат? Все едно председателят на БФС да управлява Сметната палата

Ивайло Калфин

"Рокадите в министерство на външните работи и назначаването на служебния премиер Димитър Главчев, и за дипломат №1 на България показва липса на доверие и ниска мотивация в администрацията.

В МВнР има и двама зам.-министри, които са външни за системата (става дума за Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева). Рисковете са големи, а най-малкият проблем е провеждането на изборите в чужбина. Външният министър трябва да участва в срещата на външните министри Главчев има ли компетентност и езикови умения или ще изпраща някого от негово име? Външната политика се случва до голяма степен ви индивидуални разговори. Руският език няма да му помогне много в тази среда. Но езиковите умения са най-малкото. Външната политика не е нещо, на което да се гледа леко и само за избори.“

Тази рокада става въпрос за важен момент в международната ситуация и напрежението около нас. Затова трябват хора, които знаят как да реагира в определени ситуации и бързо. Рокадите са много сложен въпрос.... Няма логика това, което се случва. Това е подигравка с цялата дипломатическа служба. Дипломацията има нужда от човек професионалист и в МВнР има голям избор. Тезата, че всеки може да застане начело на Външно или на всяко друго министерство не е добра.

Най-малкият проблем на МВнР е вотът. Това правителство може да остане по-дълго и не мисля, че Главчев е човек, който може да води външната ни политик.

Зад рокадите във МВнР се крият други проблеми и нямат нищо общо с българската дипломация. Няма нито един аргумент външно министерство да бъде нещо спорно, защото няма спорове по външната политика и има единомислие в държавата по нея. Очевидно е, че интересите са някъде другаде и външно се използва за прикриване“.

Стефан Димитров е един от добрите ни дипломати. Няма как да смени доктрината и външната политика на България. Той поддържа българската политическа позиция. Историите, че не си вдига телефона е за хора, които не познават как работи Външно. Ако някой го е търсил, да го е намерил."

Външната политика е много професионална дейност и с цялото ми уважение към Главчев, той е добър счетоводител, одитор и икономист, но има ли компетентностите? Все едно председателят на БФС да управлява Сметната палата. Трябва човек с голяма компетентност, ако човек си познава компетентностите не би се хванал.

Отвън България изглежда нестабилно. Европейските държави се занимават с реални проблеми и вървят напред, ние се занимаваме със себе си.

Източник: БНР, 22.04.2024