В САЩ решават дали да реанимират доктрината Монро Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 25 Декември 2023 14:23

 

В САЩ решават дали да реанимират доктрината Монро

Том Лонг

Доктрината Монро изживява ренесанс. Този декември тя навършва 200 години. Утвърденият във времето външнополитически принцип, че Вашингтон ще се противопостави на политическо и военно нахлуване в Западното полукълбо от сили извън неговите граници, отново е в челните редици на политическия дебат в Съединените щати.

Републикански кандидати за президент като Вивек Рамасвами и Рон ДеСантис призоваха за съживяване на доктрината, за да се противопостави на нарастващото присъствие на Китай в Латинска Америка и я предложиха като оправдание за потенциална военна атака на САЩ срещу престъпни организации в Мексико. Те следват примера на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който приветства доктрината Монро на Общото събрание на ООН, както и на съветници като Джон Болтън и бившия държавен секретар Рекс Тилърсън.

Въпреки че администрацията на Байдън се въздържа от директно позоваване на този принцип – може би е наясно, че препратките към Монро гарантирано ще раздразнят латиноамериканците – предупрежденията на Белия дом за нарастващото присъствие на Китай в Западното полукълбо носят ясно „монроистки“ оттенък.

Само преди 10 години можеше да се предположи, че значението на доктрината Монро през 21 век е намаляло. В края на краищата, през първия век на доктрината, професорът от Йейл и изследовател на Мачу Пикчу Хирам Бингам я нарече „остарял лозунг“. През втория век на доктрината тя се свързва тясно с намесите на САЩ през Студената война и еднополюсния свят на Америка. Когато държавният секретар Джон Кери обяви през 2013 г., че „ерата на доктрината Монро е приключила“, тя се превърна в анахронизъм.

Но както показва скорошното й възраждане, доктрината Монро отдавна е означавала различни неща за различните аудитории. Въпреки че самият термин се счита за токсичен, политиците във Вашингтон откриха, че е изключително трудно да скъсат с нейното наследство. И реториката, и действията на САЩ в Латинска Америка все още се възприемат през призмата на доктрината Монро.

От самото начало тя имаше много значения. Преди да се привърже безнадеждно за „голямата тояга“ на американския президент Теодор Рузвелт, тя служи като огледало, отразяващо надеждите и страховете на новите страни в Америка в международните отношения.

Принципите на това, което ще стане известно като доктрината Монро след смъртта на президента Монро, са провъзгласени за първи път на 2 декември 1823 г. от тогавашния президент Джеймс Монро по време на годишното му послание до Конгреса. Но частта, която се цитира безкрайно, е до голяма степен написана от тогавашния държавен секретар Джон Куинси Адамс. Външната политика на Монро и Адамс съдържа два основни принципа. Първият беше създаването на това, което те нарекоха "отделни сфери" между Европа и Америка. Второто беше потвърждение на отхвърлянето на САЩ на европейските опити за нови завоевания и европейските териториални амбиции в Латинска Америка и тихоокеанския северозапад.

Тази идея първоначално не е доктрина и младата американска република не може да я подкрепи със сила. Обръщението на Монро първоначално се възприема като декларация за солидарност срещу заплахата от европейско завоевание, макар и амбициозно. Лидерите на независимостта в бившите испански колонии в Америка учтиво отбелязаха речта на Монро като израз на мълчалива подкрепа за тяхната кауза.

Въпреки това, когато Съединените щати анексират северната половина на Мексико по време на Завоевателната война, продължила от 1846 до 1848 г., тази политика на САЩ придобива зловещ оттенък.

През десетилетията доктрината Монро придоби известна популярност сред конкуриращите се политически фракции в Съединените щати и връзките с първоначалния контекст на доктрината отслабнаха. Последователните правителства на САЩ използваха доктрината Монро, за да прогонят глобалните противници на Америка – Великобритания, Германската империя, силите на Оста по време на Втората световна война и по-късно Съветския съюз. В Латинска Америка доктрината предлага на страните американска защита (независимо дали са я поискали или не), като същевременно запазва правото на Вашингтон да определя какви действия се считат за заплашителни и правото да решава как да реагира на тях. От самото начало присъщият патернализъм на САЩ към Латинска Америка скоро беше допълнен от откровен хегемонизъм и интервенционизъм.

Въпреки това, в края на 1860-те, някои латиноамерикански либерали и американски аболиционисти виждат в доктрината Монро възможност за създаване на регионален ред, основан не на династични интереси и интриги на великите сили, а по-скоро на върховенството на закона и солидарността.

Вместо да гледат на доктрината Монро като на разрешение за експанзионизъм, либералите от средата на века предвиждат обща съдба за полукълбото, възникнало от войните и интригите на Стария свят. Доктрината се появява отново като призив към Съединените щати да действат срещу френското и испанското нахлуване в Америка, включително в призиви от латиноамерикански либерални лидери като мексиканските президенти Бенито Хуарес и Себастиан Лердо де Техада.

Лидерите на либералите признават, че размерът и силата на Съединените щати правят мястото им в полукълбото изключително, но твърдят, че различията между страните трябва да бъдат преодолени чрез републиканска солидарност, многостранна дипломация и международно право. Мирът ще бъде осигурен не чрез тайни договори за сметка на малки държави, а чрез консултации.

В този контекст латиноамериканците критикуваха доктрината Монро на прословутата Берлинска конференция от 1884–1885 г., на която европейските сили разделиха африкански територии под самопровъзгласилата се мисия за разпространение на западната цивилизация. Латиноамериканците се страхуваха, че тази санкционирана имперска експанзия може да достигне техните брегове.

Няколко години по-късно венецуелците отново се обърнаха към наследството на Монро, за да осигурят подкрепата на САЩ в спора с Великобритания за границата между Венецуела и Гвиана. (Недоволството на Венецуела от последвалия арбитражен процес преди век постави началото на скорошната заплаха от война там сега). В Съединените щати доктрината също послужи на изолационистите, за да развият своята критика срещу намесата на САЩ в политиката на европейския съюз.

Но в началото на века президентът Теодор Рузвелт задълбочи връзката на доктрината Монро с едностранната намеса на САЩ. Най-известното е, че той черпи от този принцип, давайки на сега мощните Съединени щати правото и отговорността да наблюдават околностите си. Президентът Удроу Уилсън - иначе противник на Рузвелт по много въпроси на външната политика - споделя голяма част от това виждане за доктрината Монро. Уилсън настоя доктрината Монро да бъде спомената в Хартата на Обществото на нациите, за да закрепи едностранните прерогативи на САЩ.

До този момент дори симпатизиращите латиноамериканци са се разочаровали от доктрината Монро и тя се е превърнала в обединителен вик за националистите и антиимпериалистите в региона. Интерпретацията на доктрината на Рузвелт до голяма степен измества тези, които наблягат на солидарността и сдържаността. Тази епоха беше потопена в арогантността на расовата и цивилизационна самонадеяност, че Съединените щати имат правото и отговорността да образоват и дисциплинират латиноамериканците.

Но надеждите да се преобърне заключението на Рузвелт и да се тълкува отново доктрината Монро като съвместима с мултилатерализма продължават, както показа ученият Хуан Пабло Скарфи. В някои части на латиноамериканските общества Съединените щати остават предпочитаният модел на модерността.

По време на по-топлата ера на така наречената политика на добросъседство на президента Франклин Рузвелт, в която Съединените щати се съгласиха с настояването на Латинска Америка за ненамеса в делата на полукълбото, доктрината Монро претърпя известно възстановяване на регионалното приемане. С Европа във война до края на 30-те години на миналия век идеята за отделна и мирна сфера имаше значителна привлекателност в Америка.

Въпреки тези надежди, Съединените щати се въвличат във Втората световна война и тогавашният военен министър Хенри Стимсън се оплаква в дневника си през май 1945 г., че комбинацията от предложения за Обединените нации и ангажимента на Франклин Рузвелт за ненамеса в Латинска Америка е отслабнала привлекателността на доктрината.

Въпреки че изричните препратки към доктрината Монро намаляха, в разгара на Студената война външната политика на САЩ към региона на Латинска Америка придоби по-интервенционистки характер. Позовавайки се на необходимостта от елиминиране на съветското влияние, правителството на САЩ помогна за разрушаването на реформистки демократични проекти в цяла Латинска Америка и за поставянето на власт на приятелски настроени към САЩ диктатори. Най-известните от тях са в Гватемала през 1954 г., Доминиканската република през 1965 г. и Чили през 1973 г. Коментирайки ситуацията в Чили през 1970 г., покойният вече държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър каза, че "тези въпроси са твърде важни за гласоподавателите в Латинска Америка, за да бъдат оставени на произвола на съдбата".

Сега, след три десетилетия, през които откритата намеса на САЩ в Латинска Америка стана рядкост, дебатът за доктрината Монро изглежда се завръща.

Очаквайки подновена конкуренция на великите сили, този път с Китай, Съединените щати се опитват да намерят ефективни контрамерки срещу противниците извън Западното полукълбо, както и срещу предизвикателствата в него. Привидната простота и стабилност на доктрината Монро означаваше, че тя си върна подкрепата в Съединените щати. Неотдавнашната похвала на тази доктрина в рамките на Републиканската партия показва само повърхностно разбиране на нея и на последиците от тази концепция в Латинска Америка.

Подобна употреба може да е насочена към местната аудитория в САЩ, но когато достигне до ушите на латиноамериканците днес, изглежда още по-лоша. Възхвалата на доктрината Монро няма да убеди латиноамериканците, че техните интереси са в сътрудничество със Съединените щати, а не със съперниците на Америка извън Западното полукълбо. Приемането на една доктрина засилва самия резултат, който тя е предназначена да предотврати.

Докато много малко хора в Латинска Америка биха приели термина „доктрината Монро“ днес, много лидери в региона имат свои собствени антикитайски настроения, включително бившия президент на Бразилия Жаир Болсонаро, бившия президент на Еквадор Гилермо Ласо и новия президент на Аржентина Хавиер Майли. Тези лидери се обръщат към САЩ, за да компенсират нарастващото икономическо и политическо влияние на Китай. В същото време през последните години няколко държави в региона преместиха дипломатическите си отношения от Тайван към Китай и разшириха търговските и инвестиционни споразумения с Пекин.

Президентът на САЩ Джо Байдън едва ли ще последва примера на Тръмп и открито ще признае доктрината Монро в ООН. Но много от инициативите на администрацията на Байдън се разглеждат в тази светлина в Латинска Америка. Висшите държавни служители на САЩ рядко отделят време за Латинска Америка, освен по въпроси, свързани с имиграцията и трафика на наркотици, а икономическите предложения на Съединените щати за региона са по-малки от ангажиментите им другаде. Когато служители на Байдън ругаят латиноамериканците за икономическия им ангажимент с Китай, предупрежденията изглеждат като съвременно ехо от шеговитото изказване на Монро, че „САЩ знаят най-добре как да се справят с международните дела“.

Последното възраждане на доктрината Монро ще й придаде повече известност. Монроизмът обаче, независимо дали по име или като мъглява политическа парадигма, е обречен на провал. Като термин доктрината Монро е твърде опетнена, за да бъде белосана. Използването на този термин в междуамериканските отношения днес е контрапродуктивно. Доктрината не може да коригира своята двувековна история на хегемонизъм, патернализъм и интервенционизъм.

Споменаването на доктрината Монро днес с друго име също не крие зловонието й. Основните принципи на доктрината са в противоречие с днешните международни и междуамерикански отношения. Доктрината се основаваше на идеята за отделни сфери. Неговите по-многостранни интерпретации са склонни да подчертават този аспект като основа за идеята за изключителност на „Западното полукълбо“.

Но глобалната конфронтация на Студената война и универсалната ядрена заплаха поставят под въпрос осъществимостта на създаването на отделни сфери. Днес, в ерата на глобалното изменение на климата, тези идеи изглеждат още по-неправдоподобни. Не само Съединените щати са неразривно свързани с европейските, азиатските и световните дела, но и Латинска Америка също е свързана с тях.

Дори многостранните концепции на доктрината са затънали в патерналистични идеи. Призивите за по-многостранен и егалитарен регионален ред са в противоречие с фундаменталната предпоставка на доктрината Монро, че САЩ решават кой да се смята за заплаха в полукълбото.

По същия начин противопоставянето на първоначалната доктрина на европейското завоевание се разшири с течение на времето, за да включи други дейности - като дипломатически и търговски отношения със Съветския съюз преди десетилетия или китайски "капани за дългове" днес. Започвайки с автора на доктрината Джеймс Монро, нейните привърженици считат, че само Съединените щати определят какви видове международни отношения надхвърлят границите на приличието.

И точно там е проблемът. Каквото и значение да приписват политиците на доктрината Монро, в основата си тя обозначава дълбоките съмнения на Америка, че страните от Латинска Америка могат да начертаят свой собствен курс в света. Докато външната политика на САЩ не се освободи от подобни идеи, тя ще остане постоянно в капана на доктрината Монро.

Автор на статията: Том Лонг, Източник: Foreign Policy

Превод: Ганчо Каменарски