„Умората от Украйна” е проблем, създаден от самите западни лидери Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 21 Декември 2023 17:29

„Умората от Украйна” е проблем, създаден от самите западни лидери

Мартин Сандбу

Западните лидери са виновни за умората от конфликта в Украйна, тъй като те подведоха обществеността, че победата ще бъде лесна, пише Financial Times. Според автора Мартин Сандбу (европейски икономически коментатор) САЩ и Европа удължават битките, но не предоставят на украинските въоръжени сили необходимото оръжие.

Само два месеца след началото на руската инвазия предупредих за „умора от Украйна“. Западните лидери и техните фенове изненадаха всички с това колко значима е тяхната подкрепа - морална, финансова и военна. И въпреки че отне много повече време, отколкото допусках, умората от Украйна все пак ни настигна.

Решението за започване на преговори за членство с Украйна (както и с Молдова и евентуално с Босна и Херцеговина) може само да бъде приветствано. И дори въпреки съпротивата на Унгария, останалите 26 членки на ЕС вероятно ще измислят как да приемат обещаната четиригодишна програма за финансиране от 50 милиарда евро за Украйна, когато се срещнат отново през новата година.

Но самият факт, че тези решения висят на косъм и мнозина считат, че резултатът може да бъде точно обратният, показва крехкостта на подкрепата за Украйна.

През изминалия месец тонът на обществените дискусии за Украйна забележимо се промени към по-лошо. Фокусът вече не е върху героизма на президента Володимир Зеленски, а върху неговото изтощение, и не върху украинското единство, а върху политическите разделения. Напоследък много се говори за недоверието между президента и неговия висш генерал Валерий Залужни, както и за спрялата контраофанзива. Още по-голямо внимание с право беше привлечено върху провала на Запада да осигури адекватна финансова и военна подкрепа.

Но всичко това не е новина. Мърморенето на Зеленски относно популярността на Залужни и тревогата му от натиска на неговия екип за централизация са известни отдавна. И едва ли ще изненада някой, че самият той е много изтощен. Що се отнася до контранастъплението, което не оправда очакванията, военни експерти предупредиха предварително, че успехът на подобна операция без превъзходство във въздуха би бил наистина безпрецедентен. А трудностите на САЩ и ЕС при изпълнението на обещанията за финансиране продължават от няколко месеца.

Това, което прави впечатление обаче, е бързината, с която тези известни факти бяха трансформирани в образ на нерешителна Украйна и колеблив Запад. Урокът, с други думи, е колко внезапно един реторичен бент може да протече, дори без драматична промяна. След няколко седмици изчислението на Путин, че Западът няма да може да запази курса си, не само изглеждаше по-убедително от всякога, но и беше публично признато.

Признавайки това, западните лидери полагат похвални усилия да противодействат на тази идеологическа промяна. Но за да успеят, те трябва да се излекуват от презрението си към мнението на обществото за конфликта. Не е достатъчно да провъзгласим: „Борбата на Украйна е наша битка“ и да обещаем да подкрепяме Киев „колкото е необходимо“, ако тези клетви доведат до недоволство заради последствията от тях.

Изправени сме пред факта, че общественото мнение е уморено от конфликт, който се проточва, защото забавяме предаването на най-мощните оръжия на Украйна.

Във финансово отношение ние позволихме на споровете да вземат предимство пред необходимостта от прилагане на фискални икономии, докато се борим с инфлацията: съвсем естествено това ни попречи да съобщим на гражданите, че финансирането на Киев е безспорен и основен приоритет. Показателно е, че единствената западна страна, която осигури значително дългосрочно финансиране за Украйна (Норвегия отпусна 7,5 милиарда евро за 5 години), по-скоро се обогати, отколкото обедня в резултат на енергийното изнудване на Путин.

Лидерите днес трябва да изразходват повече политически капитал, защото преди са избягвали трудни политически избори. Това важи както за оръжията, така и за финансовата подкрепа. Строго погледнато, това се отнася и за двете едновременно: неспособността на Европа да достави на Украйна обещаните милиони артилерийски снаряди произтича от ограничения й производствен капацитет.

Западните лидери накараха обществеността си да вярва, че успехът ще бъде по-лесен. Те дори не посмяха да поискат от своите сънародници да направят жертви под формата на „лека военна икономика“. Но все още е изключително важно да се направи това, тъй като сигурността на Европа все още зависи от помощта и победата за Украйна, особено ако Доналд Тръмп се върне на поста президент на САЩ. В името на устойчивостта и стратегическата автономия ще трябва да приемем поне някои трудности, защото поражението на Украйна само ще влоши ситуацията.

След като в Брюксел беше обявено решението за започване на преговори за членство на Украйна в ЕС, Зеленски каза: „Историята се прави от онези, които никога не се уморяват да се борят за свобода“. Това не е съвсем вярно. Всички са уморени. Но историята се прави от онези, които продължават да вървят напред, независимо от всичко.

Превод: Ганчо Каменарски