За „демонтажа” в Княжеската градина Печат
Автор Експерт   
Петък, 15 Декември 2023 01:23

За „демонтажа” в Княжеската градина

д-р Огнян Гърков

Библейското: „Който не е с Мен, той е против Мен” претърпява куп трансформации от древен Рим до „Който не е с нас, е против нас” при Сталин и Хитлер. И в последствие. Но ми се струва, че по-актуално за преобладаващото мнозинство от НАС българите, желаещи да живеят с поколенията си в МИР, а не да слугинстват като пушечно месо в чужди войни, става: „Който е с ВАС е против НАС”.

 

А под „ВАС/от „Вие” мнозина разбираме зомбираните лакеи на подчинение на глобалния протектор, брюкселската и €-$-та му гео-рая и чиновници. Преобладаващо сте генетични наследници на доносник-ибрикчиите и нагаждачите към всички власти на остатъка от българските територии.

 

Прозрачна и за деца е целта с „демонтажа”: отклоняване на общественото внимание от неспособността да провеждате национална политика, да приемете балансиран държавен бюджет + стремежа да „натресете” необмислени и безцеремонни промени в Конституцията „на галоп”с доверието едва на 27% от правоспособните избиратели. Също така да превърнете България в управляем отдалече военен плацдарм за чужди геополитически интереси. И след 14-годишни напъни на ГЕРБ и по-краткосрочни въжделения на други съуправленци страната да бъдела приета за равноправен член на Шенгенското пространство и на еврозоната. Столичната и областната клики и „СОС-овете”, в т.ч. бъдещият, също демагогстват по шопски, като Андрешковци.

*При сегашното незавидно състояние на българо-руските двустранни отношения и непредсказуемостта на „ракетно-ядрена” Москва е меко казано нецелесъобразно да „бъдем рискувани и пожертвани” заради пубертетско-примитивните аргументи за отстраняване на просъветския антифашистки паметник. А в близко бъдеще вероятно и в множествено число на аналогични обекти?  От съюзническа солидарност ли ? Или от васална зависимост, хамелеонство и сервилност ? Ще последва ли домино от други падащи паметници, в т.ч. на Цар Освободител, на Шипка, на „терористите и смутители на обществения ред” в агарянската империя Левски, Ботев и...“ ? Още през 2001 г. Петър Стоянов предложи въвеждане на латиницата.  И азбуката ли ще отмените, защото българицата е била усвоена не само от украинци, но и от руснаци и беларуси?

 

От практически опит знам, че империите разполагат с добре подготвени експерти по международно право. В т.ч. и Русия, от векове. По мои спомени от преговори тя разполага с достатъчно солидни документи и аргументи за паметника в Княжеската градина и за руската черква на бул. „Цар Освободител”, за да оспори подхода на столичната управа. Вкл. в пролонгираните и НЕденонсирани междудържавен Договор за приятелски отношения и сътрудничество с Руската федерация (ДВ, бр.42 от 18 май 1993 г.) и в междуправителствената Спогодба на Р България с РФ за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката, подписана на 19.04.1993 г.

 

***Вероятно родните полит-приспособенци и тартори-сглобкаджии не се досещат, че символичният просъветски монумент е бил посветен не само на руснаци! Но също и на загинали по време на Втората световна война украинци, беларуси, казахи, грузинци, арменци ... Че през периода септември 1944 г. – май 1945 г. България е заставена от Съюзниците да воюва срещу Третия райх с 3 свои армии под съветско командване като част от Трети Украински фронт. И в двата етапа на т.нар. по съветски образец Отечествена война загиват 8337 български офицери и войници, 9155 са безследно изчезнали и 22 958 ранени. Поклон пред паметта им!

Нека минимизирам политико-историческите идеологеми на защитниците и опонентите на монумента/паметника. За едни той е ПСА, за други МОЧА, но остава българско произведение. В други екс-съюзнически държави на Оста „Рим, Берлин и Токио” през ВСВ Австрия, Унгария (въпреки събитията там през 1956 г.)  и в самата Германия,  доста паметници на СА са запазени и добре поддържани. Във ФРГ и в други страни се въздържат от груби конюнктурни посегателства върху историческата памет. А руските военни аташета разполагат с бюджет за поддържане на аналогичните паметници на СА. Въпреки че след разпадането на СССР практиката в отделните държави е различна и сравненията със софийския паметник са неуместни. Но напр. чехите преживяха Пражката пролет и окупацията през 1968 г., мнозина прибалтийци и поляци преди това. В Украйна и в тези страни доста паметници на СА бяха разрушени. Украйна е обект на „ограничена военна операция”, която отстоява/ме/ със сегашните ни Big brothers, наши ментори: 1-во в НАТО и (щом има Да!) 2-ро в ЕС.  Менторите, чиито тогавашни лидери ни „заприходиха” след ВСВ в лагера на Сталин. Посредством „салфетката на Чърчил”, комуто главно и на въздушната огнева мощ на Рузвелт и САЩ дължим геноцида над София и Княжеството ни през 1943-44 г. А и от двадесетина години  насам нашите управленци-мижитурки така и не събраха кураж да легитимират морално-политически встъпването на България в НАТО или поне в Европейския съюз чрез всенародно допитване !!! И през 2010 г. премиерът Борисов разреши на ул. „Козяк № 16” пред посолството най-тържествено да бъде открит паметник на загиналите в небето на Родината ни убийци и разрушители летци-бомбардири от САЩ.

*И без катаклизмите около ПСА Русия от 2 години ни счита за неприятелска страна. За икономическите щети, които бихме претърпели, при внос на въглеводороди и суровини през Босфора, не бих се наел да коментирам, поради тоталната хибридна казионна и многостранна дезинформация от данни в публичното пространство.

**България е отново раздвоена. Опонентите на мемориала облъчват с ненавременна, преднамерена пропаганда в обстановка на нарастваща социално-икономическа нестабилност. При управленски безсилната, алчна и некадърна марионетна върхушка. Способна почти единствено да руши, вкл. и международен престиж. Малък пример: През м.г. президентът Р.Радев обяви готовност България да бъде домакин на КОП29  (Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата), но Русия вече успя да ни блокира в полза на по-гъвкавия Азербайджан.

***Нима закъснелите анти-ком и анти-путин активисти не биха могли да реализират СВОЯ анти- ентусиазъм и „кураж”  като доброволци на фронта в Украйна? Лично или даже със семействата си! Или поне да допринесат финансово за компенсиране на последствията от продължаване на действията по демонтажа ?

 

14 декември 2023 г./ФБ                                                    Огнян Гърков