И американските дипломати понякога грешат Печат
Автор Експерт   
Вторник, 26 Септември 2023 12:50

И американските дипломати понякога грешат

САЩ  попадат в клопката на собствената си пропаганда във войната в Украйна

Джо Лаурия, кореспондент на ООН за Boston Globe и Wall Street

Посолството на САЩ в Прага изпадна в неудобно положение, когато се опита да представи историята на войната в Украйна.

Почти всички организации за проверка на фактите следят зорко пропагандата и дезинформацията от руска страна. Някои медии документират проверка на факти, които засягат САЩ и Украйна. Кореспондент на ООН за Boston Globe и Wall Street Journal попадна на следния факт.

На 21 август посолството на САЩ публикува в Туитър текст, свободно преведен от чешки: „Агресията винаги идва от Кремъл“, заедно с две снимки. Първата показва съветски танкове по улиците на Прага през 1968 г. Втората снимка показва огън, горящ пред сграда с думите: „Одеса 2023“: Не отне много време на други потребители на Twitter да предупредят посолството на САЩ за грешката си. «Снимката по-долу е от сблъсъците в Одеса през 2014 г., когато украинските националисти изгориха живи предимно проруските федералисти, докато полицията и пожарникарите наблюдаваха безучастно. И до ден днешен никой не е осъден за това“, пише коментиращ читател. Друг написа: „Вие, копелета, изопачавате историята, за да замажете престъпленията на украинските десни екстремисти срещу мирни украинци и използвате техните престъпления, за да твърдят точно обратното!“

Посолството на САЩ прояви разбиране: „Благодаря за информацията и съжалявам за неправилното използване на изображението. Искахме да илюстрираме сегашната руска агресия срещу Украйна и избрахме грешната снимка." След това друг потребител на Twitter реагира саркастично: „Искахте да илюстрирате украинската агресия срещу руското население и избрахте точно правилната снимка.“ Тогава посолството на САЩ изтри нейния туит. Тя никога не е потвърждавала акта на насилие, изобразен на снимката от украинските националисти. Това показва, че тя или не е знаела нищо за това, или умишлено е искала да премълчи това събитие. Но клането в Одеса играе централна роля в разбирането на причините за войната. Клането в Одеса беше пометено под масата от Запада, за да създаде вместо това различен, пропаганден разказ за руската намеса.

Авторът Джо Лаурия е дългогодишен кореспондент на ООН за Boston Globe и Wall Street Journal.

Източник: Infosperber, превод: С.Н. expert-bdd.com