Аджамийски решения на пишман–политици Печат
Автор Експерт   
Вторник, 29 Август 2023 10:44

Аджамийски решения на пишман–политици

Симеон Николов

Правителството внесе в Народното събрание одобрените на 23 август изменения и допълнения на Закона за отбраната и въоръжените сили, между които и това за промяна на състава на Съвета по отбрана към министъра на отбраната, като от него да отпаднат командирът на Съвместното командване на специалните операции, директорът на Служба „Военно разузнаване" и началникът на Военна академия „Георги Стойков Раковски".

Така съставът му, председателстван от министъра на отбраната, се намалява от 14 на 11 члена, като никой не обърна внимание, че съотношението на цивилна спрямо военна експертиза се снижава и от 5 към 9, става 5 към 6. Но аргументът за това е учудващо странен, нелогичен и точно обратен: „Така опасенията от липса на военна експертиза ще отпаднат.“ А в аргументите от внесеното предложение в правителството дори се твърди, че участието на тримата отстранени днес “не е допринесло за повишаване ефективността на Съвета по отбрана“. Но ако директорът на „Военно разузнаване“, в когото е и информацията и анализа и връзките със съюзническите разузнавания „не допринася за повишаване ефективността“, то министърът всъщност ни казва, че нямаме нужда от военно разузнаване, което е абсурдно! Тъй като военното разузнаване се състои общо взето от стратегическо, войсково и радиотехническо, отказзът на новоизлюпените "държавници" да използват техните информации, анализи и предложения в техния краен етап би могъл да се обясни с изкривеното схващане на днешните фактори във властта, че ще разчитат на външни сили и съюзнически решения, а тяхната роля ще е на политкомисари, контролиращи местната туземска войска.

Но в публикуваните годишни доклади фактите говорят друго: за високото признание и благодарности на съюзниците ни. Когато обаче българските служби получават висока оценка от нашите съюзници, но временно управляващите ни ги неглижират и се борят за политическо влияние върху тях и кадрово овладяване с некомпетентни но „свои“ кадри, се руши доверието към България като съюзник!

Разузнаването е националния радар за сигурност, неуважаеми аджамии! Искате да надминете министър Ненчев? Ами цивилният му директор на военното разузнаване, който не можеше дори да чете военна карта, след първата командировка до Брюксел си подаде доброволно оставката, недозрели "държавници"! Освен шефа на военното разузнаване изхвърлят от Съвета и командващия специалните сили! А знаете ли, че това са най–подготовените, най-натренираните и най–добре оборудвани български военни и командирът им би бил безценен съветник при планирането на всяка операция?! В близкото минало на заседанията на Съвета се канеше и представител на Президента като главнокомандващ, не са ли Ви информирали за тази "подробност"? Управленци със самочувствие без покритие и без чувство за отговорност. От болната глава на здравата– какъв хуманен принцип! И той ли е от Харвард? Като бягаш от отговорност, поне го направи по пантофи, а не хлопай вратата пред целия свят! На българина все пак му е останало малко уважение и гордост!