Русия дори и след отстъпки ще остане международен фактор Печат
Автор Експерт   
Събота, 26 Август 2023 10:20

Русия дори и след отстъпки ще остане международен фактор. САЩ осъзнават,  че разпадът й би бил неизгоден и опасен за целия свят

Симеон Миланов, 26.08.2023

Ще кажа няколко интересни неща, които стават в Русия, и които няма да ви харесат, но предпочитам съвестта ми да е чиста, че не заблуждавам хората, вместо да казвам каквото искат да чуят. С уговорката, разбира се, че това не е някаква свръх-аналитична прогноза, която със сигурност ще се сбъдне.

И така. От една страна е известно, че ВС на Русия успешно отблъсква украинското контранастъпление, което вече е дало огромни жертви. От друга страна обаче, в самата Москва положението не е толкова цветущо. Небеизвестният Роман Абрамович отново снове между Москва и Истанбул, като "инсайдери" (както за ужас на моето ухо ги наричат руснаците с английската думичка) твърдят, че се опитва да тласне Кремъл към нова зърнена сделка или дори замразяване на конфликта в Украйна. Одиозният олигарх Олег Дерипаска, който като Абрамович също е пряко свързан със Семейството (Елциновият клан) вече говори за мирни преговори около септември месец. Припомням, че Дерипаска още в началото на така нареченото СВО (което с над 500,000 загинали е най-голямата война след Корейската) се обяви срещу действията на руското военно-политическо ръководство по отношение на Украйна и респективно конфронтацията с НАТО.

Продължаваме, в Русия са се върнали признатите за "иноагенти" (чуждестранни агенти) "културни деятели" като още по-одиозния и меко казано отвратителен джендър "Моргенщерн". Въпросният избяга от Русия и изрече куп хули по страната си. Това е символ на либералния културно-обществен упадък. И този символ отново е в Русия и се излъчва по федералните канали. Напук на всички консервативно-традиционалистки законопроекти и закони в Думата, изглежда, че либералните агенти на влияние в културата отново работят с пълна пара. Някои източници в Русия дори говорят за завръщане на структурите на Сорос в страната. Чак такова нещо не ми се вярва, но ще видим.

И сега отново към ситуацията с "Вагнер". Новият лидер на частната военна компания, известен като "Лотус" заяви, че те знаят кой е виновен за смъртта на Пригожин и Уткин и ще отмъстят. И заплахата не е отправена в западна посока, а на изток - към Москва. Отделно, губернаторът на Тула, генерал Дюмин (силовик, бивш охранител на Путин, съпричастен към операцията в Крим 2014, с изразени консервативно-патриотични възгледи) заяви следното: "Тяхната гибел [на Пригожин и Уткин] - е голяма трагедия за страната. Познавах Пригожин като истински патриот. Той направи много за страната и родината няма да го забрави. Скърбим за загиналите в тази катастрофа и по всички паднали в хода на СВО бойци на "Вагнер". Те не бяха предатели".

Това е интересно изказване, защото Дюмин е близък до Путин. Доста странно е, ако ВВП е заповядал убийството на Пригожин, после да идва такава реабилитация за човека, от най-доверените му кръгове. Още повече, че Пригожин, както и да го погледнем срина авторитета на руския президент. Запознати твърдят, че Пригожин е бил обвързан икономически с някои олигархични кръгове, които са конкурентни на "Семейството" около братя Ковалчук и Сергей Кириенко-Израител. За Ковалчуците е известно, че двамата братя "патриарси" в клана, са в подкрепа на СВО и държат антизападни позиции, но синовете им обратното, са за мир и разбирателство със Запада. В същото време помним, че на 23.06 - в деня преди метежа на Пригожин, той изрече доста странни и дори либерални тези, често озвучавани от западните медийни издания - че ВСУ никога нямало да нападнат Донбас, че войната е почната заради интересите на олигарси около военния министър и т.н. Всичко това прави ситуацията много объркана и странна.

На мен ми мирише на тежки борби вътре в руския елит, за което дори говорителката на МВнР на РФ М. Захарова се изпусна неотдавна. И засега изглежда, че "либералната кула" надделява. Особено като добавим, че бяха арестувани един куп "крайни" руски патриоти и имперци като И. Стрелков, П. Губарев, представители на лявото и др. Или пък ареста и уволняването на генерал Суровикин, преместването на генерал Попов от зоната на СВО в Сирия и тнт.

Прогноза (но не окончателна): Възможно е през наближаващата есен, когато руските сили окончателно отблъснат украинското контранастъпление, да се започнат първо тайни преговори (всъщност те вече са почнали), а после и съвсем открити мирни преговори. С последвало замразяване на конфликта по линията на бойно съприкосновение. Сега, русофилите ще ми възразят - "ама в конституцията на РФ е записано, че четирите области са ала-бала, дъра-бъра" или че в Кремъл има "гениален и хитър план за настъпление към Полша", а може би дори, че Пригожин е "жив и се крие като Елвис Пресли". На което ще отговоря, че днешна Русия не е СССР, а е най-капиталистическата държава в Европа и е създадена от олигарсите за олигарсите. И като такава, тя служи преди всичко за: 1) балансьор и помирител между различните "болярски" кланове и; 2) за външен изразител на колективните им интереси при преговори с останалия свят. На Дерипаска и Абрамович не им дреме какво е вписано в Конституцията на Русия. Да припомня само какво каза Лукашенко: на преговорите в Истанбул 2022 година, март, Москва е била готова да се изтегли от цяла Украйна, да остави ЛДНР като "автономни републики в състава на Украйна" (въпреки че Путин ги призна за независими) и дори да се разберат с Киев за "аренда" на Крим за 15 години. И така, Русия струва ми се, ще търси примирие с УКрайна и респективно със Запада. Дали това ще стане, зависи от волята на администрацията на президента Байдън и калкулациите им за ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион.

Сега, за ужас на русофобите пък, ще кажа нещо друго. Нищо от това не означава, че Въоръжените сили на Украйна утре влизат в Крим или Белгород. Забравете за това. Крим и Донбас по всяка вероятност остават в границите на Русия (макар че е възможно северозападната част от ДНР засега да остане украинска). Без включване на натовски войски, ВСУ засега нямат шанс да пробият руската отбрана. И това, че Русия може да сключи примирие, съвсем не означава, че тя ще престане да бъде световен фактор. Това е ядрена свръхсила, пета икономика в света, все по-голям фактор при деколонизацията на Африка, население 154 милиона (преди СВО 146). И "партията на войната", патриотично-имперският лагер никъде не е изчезнал. Дори да се сключи примирие, тези хора остават и ще продължат да имат огромна роля в тайните служби и Въоръжените сили на Русия. И ще виждаме все по-голяма международна активност на руснаците, дори да направят "крачка назад". Видимо е, че САЩ не постигнаха разпада на Русия, а подозирам, че вече осъзнават, че това би било и опасно и неизгодно за целия свят.

 

Източник: Фейсбук, 26.08.2023