Ролята на българската дипломация Печат
Автор Експерт   
Вторник, 18 Юли 2023 02:36

Ролята на българската дипломация е да съдейства за мирно уреждане на конфликтите и да отстоява националните ни позиции

По повод Деня на българската дипломатическа служба, 19. юли, заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел организира официално събитие на 17. т.м..

Гости на приема в резиденция Бояна бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, народни представители, български министри, посланици на чужди държави и други представители на дипломатическия корпус в България, дипломати от МВнР, членове на Българското дипломатическо дружество. Президентът на Република България Румен Радев изпрати поздравителен адрес до участниците в събитието, прочетено от посланик Димитров.

Заместник министър–председателят и министър на външните работи Мария Габриел заяви: „В днешния ден се сливат история, настояще и бъдеще. Отбелязваме Указа на княз Александър I от преди 144 години, с който е поставено началото на българската дипломация като държавна служба и са изпратени първите дипломатически представители в чужбина. На тази дата отдаваме почит към делото на поколения български държавници и дипломати. Те са „строители“ на външната ни политика, дали своя принос за авторитета на родината“.

Вицепремиерът и министър на външните работи представи приоритетите на външната политика на Република България. Сред тях тя открои активното членство на България в ЕС и НАТО, като подчерта, че членството в Шенген, еврозоната и ОИСР стоят най-високо в дневния ред на външната политика на България.

Министър Габриел благодари на присъстващите дипломати и открои ползата от добрите двустранни отношения и стратегически партньорства в различни области с държавите в ЕС и извън него. Вицепремиерът постави ясен фокус и върху публичната и културната дипломация.

„Дипломацията е един от ключовите символи на българската държавност. Външната политика, която тя реализира, се формира като резултат от общонационално координирано усилие, за което в пълна степен важи принципът „Съединението прави силата“, коментира още Мария Габриел.

В заключение, тя обърна внимание на необходимостта дипломатическата служба и външната политика на България да станат притегателни за знаещи и мотивирани млади хора, които работейки за България, да имат възможности за устойчиво кариерно развитие.

Ролята на българската дипломация е да съдейства за мирното уреждане на конфликтите и да отстоява националните ни позиции в международните отношения, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на отбелязването на Деня на българската дипломатическа служба.

Българските дипломати са подготвени, те заслужават държавата да обърне повече внимание на своето лице зад граница, подчерта Росен Желязков. По мое наблюдение представителите на България в чужбина са достойни, честни, почтени и подготвени хора, добави той.

През 1879 г. княз Александър Първи с указ прави своите първи дипломатически назначения и още младата българска дипломация се впуска в голямото предизвикателство да лавира между големите сили в желанието си да поправи някои несправедливи постановки на Берлинския договор, припомни председателят на парламента. Росен Желязков отбеляза, че първото усилие на българските дипломати е увенчано с успех и то е било извоюването на независимостта на железопътната линия от Виена до Цариград на българска територия. Това е един изключителен акт, за който малко се знае, но е голямо достижение за нас, подчерта той. В този сложен тогава момент българските лидери са вярвали, че дипломацията е необходимото оръжие, различно от въоръжения конфликт, за извоюване на националните ни идеали и на най-големия сред тях - този за национално обединение, заяви председателят на Народното събрание.