Сръбският президент: междинни резултати и прогнози за бъдещето Печат
Автор Експерт   
Събота, 15 Юли 2023 13:03

Сръбският президент: междинни резултати и прогнози за бъдещето

Кирил Боршев,  14.07.2023 г.

Сръбският президент Александър Вучич, говорейки в ефира на национален канал, направи оценка на настоящата политическа ситуация в страната и в света, изказа се за съществуващите успехи в икономиката и направи прогноза за бъдещите събития на световната геополитическа сцена.

Косово

Ситуацията в Косово и Метохия продължава да бъде един от най-важните и обсъждани въпроси в страната. Коментирайки последните събития в провинцията, Александър Вучич за пореден път заяви, че Сърбия е готова да защити своите сънародници в случай на нападение. В същото време президентът заяви, че Сърбия "не може да се бори с целия свят", но няма да позволи и "да се прави на глупак". Вучич подчерта, че му е все по-трудно да води диалог с представителите на Брюксел, които са наясно, че официален Белград знае, че сърбите са измамени. Александър Вучич нарече "измама" решението на властите в Прищина да изтеглят 25% от косовската полиция от завзетите административни сгради в Северно Косово. Той подчерта, че сърбите чакат създаването на Съюза на сръбските общини (ССО) в провинцията повече от 10 години. През това време сърбите са били постоянно арестувани и тормозени. Само от началото на тази година седем сърби са били ранени, а разследване на тези инциденти не се провежда.

Сърбофобия

Според президента Вучич някои от недоброжелателите на Сърбия се ръководят от идеята, че сърбите трябва да бъдат представяни като виновни за всичко. Някои от тях, както каза сръбският лидер, "като пияни пияници" се придържат към ранните изказвания на директора на службата БИА Александър Вулин за сръбския мир. "Кой работи по проекта за Велика Сърбия? Те се придържат към думите на Вулин за сръбския мир, но изграждат свои собствени светове, сякаш нищо не се е случило. Но пък тръбят за нашия [свят], който не съществува. Смисълът е сърбите да са виновни за всичко. Това се случва още от времето на Австро-Унгария... За тях е важно само това, че Сърбия не е силна", каза Вучич. По отношение на ръководителя на сръбската разузнавателна служба БИА сръбският президент заяви, че САЩ са наложили санкции срещу Александър Вулин заради Москва и отношенията му с Русия. "Ако бях обявил санкции срещу Русия само ден преди това, Вулин нямаше да бъде санкциониран. Не просто си мисля това, а го знам, защото ми го казаха", обясни Вучич. Той също така отбеляза, че отношенията на Сърбия със САЩ сега са по-добри от преди и е важно да се запазят такива.

Евроинтеграция

На въпрос на журналисти дали Сърбия остава на европейския път, президентът Вучич отговори утвърдително и добави, че така и трябва да бъде. НАТО Александър Вучич заяви, че срещата му с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг може да се състои през следващите дни. "Веднага щом разбера кога е насрочена срещата, ще уведомя обществеността", каза сръбският президент и добави: "Мисля, че срещата ще се състои през следващите дни.

Украйна

Сръбският президент изрази надежда, че конфликтът в Украйна ще приключи с прекратяване на огъня до пролетта на следващата година. "Надявам се на примирие до март-април следващата година, което ще устройва и САЩ, и Русия, и изтощената Украйна, и ако това се случи, ще бъде по-добре за нас", каза Вучич.

Икономика

Към юли тази година Сърбия е получила 2,279 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции, което е значително повече от рекордните стойности през миналата година. "Ако продължаваме така, ще имаме около 4,5 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции и това ще бъде най-успешната година досега", каза Вучич, като отбеляза, че притокът на чуждестранни инвеститори е бил възпрепятстван от конфликта в Украйна. Президентът Вучич определи международната среща на върха-изложение EXPO, която ще се проведе в Белград през 2027 г., като отделен сръбски успех, който може да осигури на Сърбия допълнителни икономически бонуси. "EXPO е голяма надежда за Сърбия. Ще се опитаме да представим всичко иновативно и ще направим така, че Белград да остане второто най-добро място за провеждане на изложения... не можем да се конкурираме с Дубай, нямаме такива пари", каза Вучич и информира, че до провеждането на ЕКСПО в сръбската столица ще бъдат построени 130 нови хотела! Сърбия ще продължи да развива и транспортната инфраструктура. Според Вучич броят на пътниците, които използват високоскоростния влак Sokol и други влакове по маршрута Белград-Нови Сад, скоро ще нарасне до милиони. Президентът заяви, че се гордее с факта, че сегашното правителство ще построи повече железопътни линии и пътища за 12 години, отколкото всички правителства от 1945 до 2012 г.

Социална политика

Сръбските власти ще засилят финансирането на социалния сектор. Така в допълнение към вече планирания бюджет ще бъдат отпуснати 30 млн. евро за лечение на редки болести в чужбина. На всички деца в Сърбия ще бъде направен безплатен генетичен тест за спинална мускулна атрофия при раждането им. За всяко пето и шесто дете, родено в едно семейство, ще бъдат отделяни допълнителни системни мерки за подпомагане, обеща Вучич.

Вътрешна политика

Говорейки за сръбската опозиция, Александър Вучич заяви, че нейните лидери не са заинтересовани от провеждането на нови парламентарни избори, въпреки че постоянно говорят за тяхната необходимост. Нови избори, според Вучич, не играят в полза на противниците на сегашното правителство, тъй като те могат само да покажат истинската ниска популярност на опозиционните партии. "Но те не искат да отидат на избори, защото знаят, че дори тези, които се събират на протестите, няма да гласуват за тях, а изборите ще дадат реалната картина, ще покажат истинското състояние на нещата. За тях е по-добре да продължат да протестират, мислейки си, че са популярни. Е, изборите трябва да се проведат в някакъв момент, независимо дали те го искат или не", каза Вучич. Сръбският лидер заяви, че единствената партия в страната, която остава независима и няма финансови дългове, е Сръбската прогресивна партия, която се подкрепя от истински хора, а не от ботове, за които опозицията винаги говори. Освен това Александър Вучич припомни, че скоро в Сърбия ще започне да се формира нова държава и народно движение, за което той ще работи като президент, като се консултира с всички групи и слоеве граждани. Според Вучич за Сърбия е приключило "първото полугодие", в което страната е издържала на невъзможното, и сега трябва да издържи "второто полугодие", за да изгради по-добро бъдеще.