В Македония и днес вършее бившата УДБА. Да се учим от историята и от побелелите глави, от дипломата до разузнавача Печат
Автор Експерт   
Сряда, 25 Януари 2023 11:50

В Македония и днес вършее бившата УДБА. Да се учим от историята и от побелелите глави, от дипломата до разузнавача

Владимир Константинов, 25.01.2023

През последните дни отново стана актуална темата "Македония". Наблюдава се една кампанийност у нас, когато става дума за тези изконни български земи. Обърнали се и слугински наведени изцяло (дано не е с гръб) към указанията идващи отвъд океана и от Брюксел, позабравяме нашите интереси.

То не бяха палежи на българските клубове край Вардаро, то не бяха стрелби по тях, заплахи срещу македонците с българско самосъзнание, та се стигна да бъде пребит почти до смърт един 21-годишен младеж, защитник на българската кауза. Голямата част от нашите политици си крият главата  в пясъка по тази щекотлива тема, а пък други я използват за техните политически цели. Но...хайде да назоваваме нещата с техните имена. Къде са причините за ставащото в РСМ?

Нека да си припомним що годе нормалните ни отношения със Скопие по време на първия им президент Киро Глигоров и по време на лидера на ВМРО-ДПМН, Любчо Георгиевски. Глигоров трагично загина и естествено се направиха намеци за "българска следа" за атентат, а Георгиевски беше изхвърлен от партията, която зае откровено антибългарска позиция. Кой би могъл да направи всичко това? С дългогодишния си опит на контраразузнавач и разузнавач, занимавал се и с тази проблематика бих могъл отговорно да споделя, че това са специалните сръбски и подопечните им македонски специални служби, наследници на УДБА(към МВР) и КОС(към МО).

Службата за държавна сигурност (на сръбски: Служба државне безбедности или Služba državne bezbednosti; на македонска литературна норма: Служба за државна безбедност; на словенски: Služba državne varnosti) е югославската тайна разузнавателна служба и тайна полиция.

На съвещанието в Столице от 26 септември 1941 година са създадени първите югокомунистически разузнавателни и контраразузнавателни служби и е утвърдена системата за тяхната организация и взаимовръзки. През септември 1943 година при Върховния щаб на НОВЮ е формиран Отдел за защита на народа (Одсек за заштиту народа), а на 13 май 1944 г. с наредба на Върховния комендант на НОВЮ Йосип Броз Тито е формирано Отделение за защита на народа (Одељење за заштиту народа) - ОЗНА, като единствен разузнавателен и контраразузнавателен орган. За началинка ОЗНЕ е назначен Александър Ранкович.

Като изпълнителен орган на ОЗНА на 15 август 1944 година е формиран Корпусът за народна отбрана на Югославия (КНОЮ).

ОЗНА се състои от четири отдела:

Първи отдел е отговорен за работата в чужбина и в окупираната територия. Началник му е Максимилиян Баче.

Втори отдел е отговорен за работата в освободената територия. Начелник му е Павле Пекич.

Трети отдел има полуразузнавателни задачи в НОВЮ. Комендант му е Йефто Шашич.

Четвърти отдел се занимава със статистическа и техническа работа. Командирът на четвъртия отдел е Мият Вулетич.

След приемането на конституцията на Федерална Република Югославия на 31 януари 1946 г. са реорганизирани службите за сигурност и разузнаване. През март 1946 година от Първия и Втория отдел на ОЗНА е формирана при Министерството на вътрешните работи Управление за държавна сигурност, а от Третия отдел на ОЗНА при Министерството на народната отбрана е формирана Контраразузнавателната служба (КОС) на Югославската армия.

Управлението за държавна сигурност функционира на същия принцип както и съветската служба за сигурност – Комитетът за държавна сигурност (КГБ). Като цивилна контраразузнавателна служба тя е към Министерството на вътрешните работи (по-късно Съюзен секретариат за вътрешни работи) и се състои от четири главни отдела, които се занимават с:

- вътрешни неприятели;

- емиграцията;

- чуждите разузнавателни служби;

- техника на наблюдение и подслушване.

В първите следвоенни години УДБ се занимава с елиминацията на неприятелите на новата власт, най-често от редовете на привържениците на победените във войната. От 1948 година една от основните задачи на УДБ е елиминацията на „вътрешните врагове“, които включват и членове на Югославската комунистическа партия, за които има съмнения, че поддържат Резолюцията на Информбюро и поддържат тайни връзки със СССР. Благодарение на това УДБ натрупва огромна власт, която започва да заплашва дори президента на Югославия Йосип Броз Тито и довежда до Четвъртия Брионски пленум на Централния комитет на СКЮ от юли 1966 година, на който Ранкович, шефът на УДБ и втори човек в страната, е свален от всички функции. Тогава УДБ е реорганизирана и името ѝ е сменено на Служба за държавна сигурност (СДБ).

След смяната на Александър Ранкович е извършена и чистка на неговите кадри в службата – сменено е цялото ръководство както и съюзният секретар на вътрешните работи на Югославия Светислав Стефанович Чеча. През 1967 г. службата е федерализирана, като всяка република се сдобива със собствена служба за сигурност, докато на федерално ниво остава Съюзна служба за сигурност, чиито правомощия постоянно намаляват. Сръбското СДБ още приживе на Тито установява контрол над престъпния свят в СР Сърбия, а нейни агенти под предтекст за осъществяване на „спецоперации“ често пътуват в Западна Европа, създавайки там мощни мафиотски организации, и създават сръбската мафия. Югославия се мафиотизира по подобие на Италия в началото, на Колумбия и Мексико в края на 20 - ти и началото на 21 - ви век.

СДБ продължава да се занимава с убийства на инакомислещи, но вече предимно в чужбина. Тя е единствената тайна служба в света, извършвала целенасочени политически убийства на деца на бегълци - примерно на 24 август 1972 близо до Венеция са убити хърватските емигранти Степан и Татяна Шево и деветгодишната им дъщеря Розмари, а през 1977 - ма в Чикаго са убити с нож сръбския емигрант Драгиша Кашикович и двегодишната му дъщеря Иванка Милошевич. Службата е закрита с разпада на Югославия.

Защо пиша всичко това? За да обясня, че в Македония и до ден днешен вършее бившата УДБА, че в македонските служби бяха направени козметични промени, но те останаха под сръбско влияние. Допускам, че чрез Белград в Македония действа и силна руска резидентура и резултатите са налице.

 

Но да се върнем отново накратко към историята. Една от най-безпардонните разузнавателни служби на територията на България преди 10.11.89 г. беше югославската. На територията пък на СФРЮ те действаха с изключителна жестокост и наглост срещу нашите разузнавачи. Само ще припомня, че едва не убиха наш оперативен работник и малката му дъщеричка, като забиха колата си в неговата и го обърнаха в канавката.

Тогава нашите Първо(цивилно разузнаване), Второ(контраразузнаване) главни управления и РУМНО (военно разузнаване) водеха целенасочена работа срещу този изявен противник с определени успехи.

В тези години наблюдавахме отблизо и дейността на ВМРО на Запад. Знаехме, че Ванче Михайлов, един забележителен БЪЛГАРИН, притежава архива на организацията в Рим. Подходихме успешно към него. Знаехме, че към архива имат огромен апетит преди всичко УДБА и Ватикана. И може би всичко щеше да се развие в желаната от нас посока, ако бяхме изпълнили една негова молба- да му разрешим да се върне за няколко часа в България, да отиде и да полегне под неговия любим вековен дъб, откъдето да погледа Рила и Пирин, "пък после правете с мен каквото щете!". Някои чугунени глави на най-високо ниво тогава категорично отказаха и така се лишихме от една написана история, пред която днес и боговете щяха да замълчат. Около Ванче в жилището му в Рим непрекъснато се навърташе неговата роднина Вида Боева. По наши данни тя беше сътрудник на УДБА. Самият той, като че ли знаеше и я гонеше от стаята при среща с нас. Тя непрекъснато си намираше поводи да влиза в помещението и това го изнервяше. Днешните македонски служби изработиха едно пасквилно архивно дело за нея.

Демокрацията у нас реши, че всички са ни приятели и разруши до основи граденото с много труд, нерви и средства. И докато тук бяха изгонени на улицата стотици опитни разузнавачи и контраразузнавачи, съседите ни (до един) не само не спряха, но и увеличиха числеността на резидентурите си в разградения двор!

Днес отново мъдруваме, как да постъпим след поредната провокация. Като се учим от историята и от побелелите глави на тези, които са били в кухнята от дипломата до разузнавача и контраразузнавача!!!

Източник: Фейсбук, 25.01.2023