Коментари на български дипломати по експулисирането на руски дипломати Печат
Автор Експерт   
Петък, 01 Юли 2022 17:38

Коментари на български дипломати по експулисирането на руски дипломати

Л.Кючуков, С.Николов, В.Радомирски, Г.Караславов, Ог.Гърков, Ат.Павлов, Г.Пейчинов, Вл.Шейтанов

Любомир Кючуков:
Изгонването на десетки руски дипломати от страната ни е политически акт и това съвършено очевидно. Става дума за лично политическо профилиране в евроатлантическото пространство – в национален и международен план, от страна на премиера.

Това е своеобразен опит да се приватизира евроатлантическата идея в българската политика, вероятно с цел на професионално профилиране в международен план, както и за отваряне на врати за евентуално бъдещо политическо сътрудничество с други формации в национален план.

Отношенията ни с Русия са достатъчно обтегнати, намират се дори в най-ниската си точка и това "просто се превръща в поредното звено в една конфронтационна спирала, в която са влезли тези отношения.

Тази акция е съобразена с днешната конюнктура, но не е съобразена с утрешния ден, когато, рано или късно, тази война ще приключи и ние, Европа, ще трябва да мислим за нормализация на отношенията с Русия.

Натрапва се усещането за рецидив.

Когато външната политика е резултат от еднолични решения, което я прави хаотична, конюнктурна, аматьорска, както беше в продължение на десетилетие."

Това очевидно беше политическа демонстрация в полето на дипломацията. Тя не решава нито един проблем. По този начин България се доближава все повече до кръга на т.нар. ястреби спрямо Русия, за които приоритет е не спирането на войната, а наказването на агресора, без значение от цената. Като същевременно се отдалечава от тези държави в Европа, за които първостепенна задача е прекратяването на военните действия".

Действията на премиера в оставка са опит за демонстрация на лоялност спрямо преобладаващите настроения в момента, но това е далеч от професионализма в дипломацията.

Обявяване на решението от страна на премиера на държавата е, меко казано, нестандартен подход. Обикновено това се прави със съобщение на Външно министерство, ако изобщо се направи публично."

Не става дума за персона нон грата, а по-скоро за политика нон грата.

"Това е санкция от българската страна, от премиера, за определена политика – руска политика. Персоните в конкретния случай са по-скоро бройки, а не личности, които са извършвали съответните неприемливи дейности на територията на България.

 

Симеон Николов:

Когато сме в условия на война, практиката на експулсиране на дипломати преди или по време на военния действия е нормална стъпка за ограничаване на противодействието на съответните страни и ограничаване на дипломатическите отношения. Не за първи път експулсираме дипломати - предимно само руски, един двама турски генерални консули, но никога завършващата фаза на процедурата не е бил толкова дилетантска и безотговорна. Самото изпълнение беше като на слон в стъкларски магазин - некомпетентно, недалновидно, грубо изпълнено и еднолично, което е противозаконно и нередно. Фактът, че на предеп план се изтъква аргумента „непропорционална представителност“, поражда съмнения да преднамереност, защото това е стар проблем, който не е ясно формулиран в член 11 на Вишенската конвенция и се урежда двустранно. Вторият аргумент би трябвало да е по–съществен, но тук просто боде очите механичното изпълнение на сведена за изпълнение задача. Защото към заподозрените, вероятно съвсем справедливо, са „прикачени“ готвач, учителка в детската школа, шофьори и т.н., да не говорим за пристигнал преди 12 дни директор на някакъв културен център. А не е ли странно че и Чехия гони точно 70 "дипломати" и също изтъква стари проблеми с "препропорционалната представителност"?

Отделни фигури в управлението очевидно не познават механизмите на функциониране на държавата, разпореждат устно, вземат еднолични решения. В поведението им се демонстрира някакво „бабаитство“, без да си дават сметка, че ние не сме толкова значими и с такава тежест като страна.  Най–страшното обаче, е неспособността да отчитат последствията от стореното. Но предупрежденията от руска страна за „асиметричен отговор“ означава, че скандалът няма да се размине само със затваряне на българското посолство и кондсулства в Русия. Щетите ще бъдат предимно икономически. Не ми се мисли за геополитическите и влиянието на други сили на Балканите.

Ние осъждаме руската агресия, защото, каквито и да са причините, само на масата на дипломатическите преговори е редно да се решават проблемите,  но правило е винаги да се остави отворен дипломатически канал за в случаи на необходимост. Най-голямата грешка е, че отиваме почти към скъсване на отношенията с Русия, а в такова напрегнато време задължително трябва да оставим канал за договаряне, защото по време на война, а и след като приключи, ще трябва да седнем заедно на масата на преговорите.

В някои отношения тази стъпка в твърде големия мащаб, с изгонването на руските дипломати, противоречи и на декларацията на НАТО от 29.06.2022, в която се казва: "Оставяме да поддържаме комуникационните канали отворени, за да намалим рисковете, да предотвратим ескалацията и да запазим прозрачност".

29.06.2020

 

Валентин Радомирски:

„Позорно грандиозен скандал за българската дипломация, за българската държава“.

Във Виенската конвенция е казано, че държавата решава, а външното министерство обявява. Всички държавни органи трябва да бъдат по един или друг начин уведомени и да дадат съгласие за подобен драматичен ход.

„С този ход продължихме конфронтационната спирала, в които са влезли отношенията с един от най-важните ни съседи“.

В България върви надпревара кой е по-по-най от евроатлантиците.

Нареждането ни в редицата на ястребите ще ни постави в доста неизгодна позиция след войната в Украйна.

В Европа започват да се появяват подозрения спрямо стари исторически претенции между една и друга страна, започват да се оформят подобни сценарии.

Има нова Студена война, но тогава трябва да наречем старата Студена война хладна война. Защото новата Студена война е много по-лоша от предишната хладна война. Тази Студена война е последният предпазен клапан в тази ескалация на военно противопоставяне, в която влязохме през последните години. Намираме в неконтролируема ситуация на ескалация на напрежението.

Американофобията в Русия и русофобията на Запад са достигнали крайни размери, които са вързали ръцете на техните ръководители и на външните им министри. Недоверието, което е възцарено между двете страни не създава никакви предпоставки за търсенето на някакви компромиси. Върви се на изтощение на едната или другата страна и това е много опасно – тази страна, която първа почувства това, може да доведе ескалацията до военен конфликт на глобално ниво„.

Частичните избори в САЩ през ноември ще решат дали ще бъде продължена сегашната политика на администрацията на Байдън или ще се наложат промени в нея, коментира още Радомирски.

30.06.2022

 

Георги Караславов:

Влязохме в историята и учебниците на дипломатическите академии с тази позорна мярка, като обявяваме за "персона нон грата" и шофьора, готвача, градинара, чистачката, счетоводителя.... наедно с дипломатическите служители, като се позоваваме на Виенската Конвенция и то списъка е с повече лица отколкото реално физически акредитираните в София служители. Аааа, пропуснали са котката, кучето или хамстера като домашни любимци също да бъдат включени в списъка за "персона нон грата".

Жалко за външната ни политика при такава "компетентност" в пълната некомпетентност на управление.

Русия обръща една страница, която ние предизвикахме през последните 20 г. да бъде отворена, въпреки нежеланието на руснаците да я отварят. Не ми се иска да бъде писана с кръвта на невинните българи, които ще бъдат пожертвани заради продажната антибългарска и антинационална политика на овластените, както в правителството, така и от президентството и парламента национални предатели и родоотстъпници.

Ултиматумът на Русия е толкова силен, че нашите инфантили и неадеквати не осъзнават какво вършат и какво е да настроиш Велика сила, която да извърне очи и да те погледне с друг поглед. При това, тя е на няма и 500 км от нас.

Осъзнавате ли, какво ще се случи изобщо?

Или ще бъдем отново в уникалната за света и световна история положение, в каквото бяхме на 6 септември 1944 година?

Ненаучени уроци.

Толкова ли бързо забравяме какво сме получили след 1879 г. когато не един път тя ни е измъквала и спасявала? Толкова ли бързо забравихме как СССР помогна през годините след Втората световна война да развием в изостаналата и кална държава стопанството, земеделие, животновъдството, търговията, социалната система, медицината електрониката, космонавтиката и т.н. за да бъдем сред развитите държави и да имаме образование, армия и икономика, която ни даваше самочувствие и тежест в международните отношения. Външната политика беше много интензивна, динамична и професионална!

Сега, за няколко западни сребърника унищожихме всичко това и се върнахме с век назад. Вместо да надграждаме.

Този път ще бъдем оставени на хиените, които сме приели за "съюзници". Ще видим каква е благодарността на хиените и как обичат да си играят с жертвата, преди да я разкъсат.

Митрофанова: "Ако до утре до 12 часа не бъде отменено решението на българското правителство за експулсиране на 70-те руски дипломати, руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриването на мисията в София"

Ако се стигне до тази крайност да се прекъснат дипломатическите отношения, ще е най-голямата глупост, която България можа да сътвори за 30 години фалшива демокрация и ерозия на независимостта.

Искам да уточня нещо много важно на хората, които мислят, че това означава "обявяване на война":

ПРЕКЪСВАНЕТО НА ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ НЕ ОЗНАЧАВА СЪСТОЯНИЕ НА ВОЙНА!!!!!!!!!

Това обаче, ще повлече много проблеми и последващо възстановяване на отношенията ще бъде трудно, защото ще трябва да се договарят отново и тук в неблагоприятната позиция ще е България!

Също така, закриването на едно посолство (което е честа практика) не предполага прекъсване на дипломатическите отношения!

Аман от инфантилни и неадекватни политици!

29.–30. 06.2022

 

Огнян Гърков:

КИРИАК не-СТЕФЧОВ ПРОКУЖДА 70 РУСКИ „”ДИПЛОМАТИ””?

Според публично допустимите списъци на дипломатическия корпус (СДК) Русия, заедно с генералните си консулства във Варна и Русе, има общо 51 дипломати =

притежатели на дипломатически паспорти. Ние – преди руските ответни демарши на експулсирания на посолски служители до 18 април т.г. – 13 дипломати в посолството и

4 в ГК Санкт Петербург и Екатеринбург. СДК – поне в случая - не публикуват имената или поне броя на административно-

техническия персонал (АТП) и на спомагателния, в т.ч. местни нещатни служители. Сайтът на МВнР – „Ал.Жендов” 2 бе недостъпен на 28 т.м. Най-вероятно МП Петков в

оставка е искал да оповести въвеждане на реципрочност в бройките по трите категории посолски персонал на двете държави – дипломатически служители, АТП и местни

щатни. Така че, предположих числото 70 да включва служители от трите категории, но поради невежеството на управляващите, съветници (съветничката?!) му и медиите

(=Средства за масова реклама, агитация и дезинфо, т.е. СМРАД) бе назована цифрата 70. Подобен опит правиха чехите през м.г., но няма да коментирам, включително

примитивните политически намерения и пост-ибрикчийско слугинство на ХКК (харвардските кирчо-кокорчовци), предизвикващ/и непредвидима военна в т.ч. ракетна

и ядрена сила в съседство, от която произтичат и икономически и ценови зависимости. А обстоятелството, че ще усложни и без това обтегнатите отношения с геофактора

Русия може да бъде прогнозирано и от почти всяка квартална клюкарка. Последствията пак ще са за данъкоплатеца, на първо време икономически.

”На юруш” и с безкритична сервилност към Матрицата не се постига реципрочност с империи.Засега за единица мярка на външнополитическа некомпетентност, общуване,

политическа бруталност и себичност, подлизурщина към вербовчиците си и/ли донори от колонизаторската власт можем да въведем понятието "едно харвардче“. Кирчо,

Кирчовци – не от Св. Кирил (Константин) Философ, а от Кириак Стефчов на И.Вазов.

След ден посланик Митрофанова, след като преди 2 месеца Кирчо-Кириак не успя да я принуди да напусне поста в София, обяви съдържанието на 3-те й връчени ноти.

Основното е, че наистина Кирчо-Кириак „Харвардски” и МВнР-София искат да пналожат квота на реципрочност в съотношението дипломати-АТП 23 : 25, без да става

ясно от изнесеното дали това включва бройките на служители от ГК Варна и ГК Санкт Петербург.

В БЪДЕЩЕ посланик Митрофанова също би следвало да си подбира по-ДИПЛОМАТИЧНО изразните средства, когато касае българските управляващи и общественост, в т.ч. да е наясно, че не е неин говорител. Нито на русофилите даже. Но въпреки всичко Русия е страна-членка на Съвета за сигурност на ООН и кирчовците можеха да не издребняват на битово ниво да обявяват за person-и non grata готвача, шофьорите, камериерката, чистачката или маникюристката на Н.Пр. Т.е. обслужващия

й персонал. Който според Виенската ковенция (ВКДО/1968 г.) и мен поне частично не спада към АТП, а е по-ниска категория (вж. 2-ри абз.). Не споря с любителки на гратис

дамска козметика, но руските посланици по-скоро биха изразили предпочитания към подбор на готвач-близък, отколкото на «слушалка»/»аптекар» от ГРУ, ВПР или ФСБ.

Предпоследно: за Русия не знам, но ми се струва, че ние ще имаме проблеми с попълване на персонала в Москва.

И последно: Изглежда, че според компетентните органи у нас работят само руски

разузнавачи, дипломати под прикритие. При наследени дадености, че ключовите обекти в родината, в т.ч. военни, са строени със съветско съдействие. И голяма част от въоръжението.А в посолството на Турция се водят на мандат 20 дипломати, в ГК в Пловдив и Бургас има още 13 турски дипломати. В посолствата на САЩ - 52, на Китай – 25, на Германия 30 + 1 нерезидент ... Но те „ЯВНО” не се занимават със шпионаж, хибридно инжектиране на геолиберална пропагандна диктатура към 1 център или с ислямско-ислямистка агитация, подкокоросване/респ. натрапващо манипулиране на /измислено/ самосъзнание, "кандърма" и под. Дал Бог „опции за съюзническо съдействие” !

30.06.2022

 

Aтанас Павлов:

Едно, струва ми се, необходимо, пояснение по чл.11 на Виенската конвенция за дипломатическите отношения:

1. При завършването на конференцията през м.април 1961 г. конвенцията е подписана от около 40 страни(САЩ,Франция и Великобритания подписват само Заключителния акт). СССР прави резерва по отношение на ал.1 на член 11,защото е на мнение,че,в случай на разногласия относно числеността  на персонала на дипломатическите представителства , въпросът следва да се решава чрез договореност между заинтересованите  страни,а според предложението на приемащата страна.България е подписала и ратифицирала конвенцията.

Дипломацията (и дипломатите,естествено) разполага с три средства за постигане на целите си:

1.Убеждаване(разговори,преговори)

2.Компромис.

3.Заплаха със сила.

Тъй като използването на принципа на реципрочната на числеността на персонала закономерно възниква въпросът дали  сме предлагали на руската страна договорки за персонала или директно сме отишли на прилагане (даже не заплаха) на сила.

Исках само да обърна внимание(професионалната публика ще ме разбере), че позоваването на реципрочност в тези случаи, ако не си предприел необходимите дипломатически действия  за  промяна в искана посока ,"може" да изглежда като протест срещу себе си,защото никой от тези дипломати и други служители не е влязъл самоволно и тайно в другата страна-за него е искано и получено съгласие,управление "Дипломатически протокол" му е издало необходимия документ ,с което е легитимирало пребиваването му на съответната  територия.Аритметиката тук е съвсем проста.

30.06.2022

 

Георги Пейчинов

Таака е. Реципрочността по отношение на броя на дипломатическите служители не винаги се спазва. Чл. 11 , ал.1  дава доста витиевата формулировка и тази реципрочност може да бъде нарушена. Естествено, винаги следва да се избягва чрез заплаха със сила да се коригира бройката. Напоследък, тази практика - със сила - стана мода. Особено след 2014 г.

За нашия случай с тези 70 души, Виенската конвенция се тълкува както дявола - Евангелието и то от хора, които не са се сблъсквали с тази материя. Излиза така, че за българската страна, дали лицето е с дипломатически ранг или е част от обслужващ/технически персонал, не се прави никаква разлика. Щом е в посолството на работа - с брадвата отгоре, което е унизително за българската страна и да се подхожда по този начин. Това се тълкува като явен враждебен акт, граничещ до  скъсване на дипломатическите отношения, поради невъзможност да бъдат осъществявани заради липса на персонал. Ако сме искали да "свием" набъбналия персонал на Русия, (защо не и този на САЩ, Франция, Испания, Китай и др. държави) спокойно сме могли да инициираме било тук или в Москва постъпки в посока на намаляване на персонала в "разумни и нормални" рамки. Искрено съчувствам на посланика ни, който ще бъде принуден да угаси светлините и заключи вратата на мисията ни.

Доколкото мога да си спомня, България няколко пъти е правила постъпки за намаляване на персонала на Русия в мисията и руската страна се е съобразявала. Но персонала на САЩ и другите съюзници набъбна значително.

30.06.2022

 

Владимир Шейтанов:

Премиерът Петков дойде с лъжа и с лъжа си отива. Не е вярно, че поискал да бъдат обявени Персона нон Грата 70 руски дипломата.

Всъщност той иска да бъде обявена за ПЕРСОНА НОН ГРАТА Руската федерация.

Това в Москва е разбрано мигновено и професионалния дипломат Елеонора Митрофанова е поискала от ПростоКиро, който няма и една секунда дипломатически опит да оттегли дипломатическата си нота от преди 2 дни в противен случай Русия може да скъса дипломатическите си отношения с „Освободителката“ си България.

Звучи като ултиматум на Академик срещу негов шофьор. И шофьорът веднага е започнал с извиненията пред Академика.

Рано или късно невежеството и неадекватността се наказват. Жалко за Родината, а не за това много, ама много незнаещо и неможещо дете. Държавата не е семинар по Световна политика. Или училището му е слабо, или учителите от Харвард. Грешките са фатални и за тях се носи отговорност.

Ох Кире, момчето ми, що ти трябваше на баир лозе?

01.07.2022