Докато парцелират външната ни политика, няма да имаме успех Печат
Автор Експерт   
Вторник, 07 Юни 2022 07:33

Докато парцелират външната ни политика, няма да имаме успех

Петър Воденски

В писмото на Калоян Методиев, шеф на кабинета на Нинова до посланика ни в Дания и бивш министър Светлан Стоев по повод отзоваването на търговския аташе от Копенхаген се казва, че "търговските аташета се назначават от Министерството на икономиката и са на негова издръжка", затова Министерството на икономиката не дължало обяснение на посланика защо отзовават своя служител.

Бих споделил, че според Закона за дипломатическата служба, в задграничните представителства, Извънредният и пълномощен посланик на Република България в дадената страна е началник на ВСИЧКИ изпратени там български представители, независимо от кое ведомство те са изпратени.

В едно българско посолство може да има представители на различни министерства и служби - напр. на Министерството на икономиката (търговски аташета), на Министерството на отбраната (военни, военновъздушни и военноморски аташета), на Министерството на вътрешните работи (полицейски аташета) и т.н., да не изброявам всички възможни.

И ВСИЧКИ те са подчинени на Посланика! Като посланик на България съм си имал разправии с разни подобни представители, които си мислят, че като са "гъсти" с министъра на икономиката, или на отбраната, или на вътрешните работи, могат да пишат доноси срещу мен и да ми се качват на главата, игнорирайки какво им нареждам - а аз им нареждам изпълнение на задачите, които ми е поставила държавата България в различните области на двустранните отношения с дадената страна. (Други колеги-посланици също са ми споделяли за подобни казуси).

Та и сега - Нинова смята търговските аташета за "нейна нива" и се зъби на Извънредния и пълномощен посланик в Дания Светлан Стоев (много разбран и толерантен като характер, работил съм неведнъж с него), като дори не го е уведомила, че отзовава търговския аташе, който в същото време изпълнява задачи по линия на осъществяване на българската външна политика, конкретно - подготовка на важно посещение.

Докато Нинова, а и други министри на харвардския авантюрист, смятат да парцелират външната ни политика, България няма да има напредък, уви...

 

Бележка на редакцията:

Не по–малко скандален и неприемлив е тонът на писмото, в което  Методиев казва, че не му се дължат обяснения и си служи с аргумент, че Нинова била избрана от парламента. Качествата на барабанист не са достатъчни за да свириш на цигулка. А за изкуството на дипломацията пък , съвсем.