Реалното положение в целия свят е Пей сърце и скоро би трябвало да прерасне в Олеле мале Печат
Автор Експерт   
Събота, 04 Юни 2022 05:16

Реалното положение в целия свят е Пей сърце и скоро би трябвало да прерасне в Олеле мале

Симеон Николов

На 03. Юни в галерия „Каре– Арте“ в София бе представена поредната книга на Борислав Сретков  „Парите, Инфлацията и Игрите на финансовите пазари“. Тъй като то бе предназначено предимно за приятелския кръг на автора, се предполага, че официалното представяне, дискусии и интервюта тепърва ще предстоят.

Да си припомним, че нашето издание представи първите два тома, посветени на Китай, като междувременно втората книга „Китай 2018–2019“ г. предизвика международна сензация, преведена беше във Франция по препоръка на френския президент и във Великобритания и е търсена от китаисти от различни страни по света. Третата книга „През очилата на Карл Маркс“  също получи висока оценка от специалисти по темата.

В книгата си „Парите, Инфлацията и Игрите на финансовите пазари“ авторът съчетава компресирането на огромно количество информация от световни асове по финансовата политика с актуалните събития и тенденции в света и с личния дългогодишен професионален опит в търговско–икономическата област. Книгата може да бъде учебник, но и база за научни спорове. Застъпените тези дават обяснение на много въпроси, сигурно и предизвикват още толкова и тепърва ще ги коментираме, но засега представям на нашите читатели, някои моменти от Въведението и Заключението на книгата, както и съдържанието, тоест, темите, застъпени в нея.

„През 80–те и 90–те години на миналия век вниманието ми бе привлечено от някои световни мега тренда, които твърдо се налагаха в живота на хората и които със сигурност би трябвало да променят икономиката и политиката през ХХI век.

През следващите няколко десетилетия предстои напълно предсказуема демографска трансформация…..Вторият мега тренд е информационната революция……. Третият мега тренд е свързан с промените в климата и изчезването на биодиверсификацията…И четвъртият мега тренд  е паричната нестабилност….

Бърнард Литарт, бивш управител на националната банка на Белгия е категоричен: „Бих казал, че за да се справим с изпитанията , които ни предстоят, ние ще трябва да променим толкова много от схващането си за парите през следващите 20 г., колкото сме сторили през последните 5000 г..“ В книгата си  The Future of Money той много успешно използва метафората за Time-Compacting Machine /машина за компресиране на времето/, като поставя гореспоменатите 4 мега тренда във взаимозависимост в един кръг. И понеже тези тенденции поставят  един и същ въпрос, този за парите, те са поставени като фактор в средата на кръга. Дали ние желаем, или не, на всеки един от горните фундаментални въпроси, свързани с парите, предстои да се даде или получи отговор. Ние най–вероятно ще го получим, защото сме твърде малки, за да действаме конструктивно и проактивно.

В хода на разговорите в семейството казвах на съпругата ми:  стягай се за дълъг живот, но пази нервната си система и здравето си и се грижи ежедневно за това. Не разчитай, че ще получаваш пенсия след 20 години, не е ясно дали ще има пари за това и още грижа за пенсионерите. На двете ми деца, родени 1982 и 1984–та казвах: в света предстоят революционни проблеми по пътя на дигитализацията. Единственият шанс, който имате да оцелеете в следващия век е да учите постоянно, да придобиете ценно знание и самите вие да се превърнете в пари. Ще се наложи вие сами да представлявате пари  и да ги предлагате в обмен. Не разчитайте на нищо материално“. /Записки на автора от 2002 г./

Темата за възникване, функции и роля на парите и тяхното обезценяване никак не е лесна, защото е многопластова и има поне пет димензионални измерения. Тя има комулативни, исторически предпоставки и е свързана в голяма степен с мисловната и трудова дейност на хората, с техните навици, намерения, желания и мечти. За да бъде разбрана, тя би трябвало да бъде извадена от контекста на традиционните обяснения на   mainstream икономистите. Без нейното осмисляне не е възможно да бъде разбрана функцията и особено  инструментите и правилата на различните финансови пазари…..

Вземам на фокус тандема Пари–Инфлация и игрите на системата от финансови пазари. Представям си едно голямо  дърво  с разклонения от корени, висок мощен ствол  и конфигурация от големи, средни и малки клони, всички обкичени с листа и листенца. Жизнените сокове, които текат и пронизват всяка клетка от това дърво, би могло да си представим, че са парите. С една добавка, че около цялото дърво има енергийно поле – неговата аура, която е  еднакво голяма както над земята, така и под земята и е наситена с информация. Тази аура кореспондира в нашия текст на системата от финанси.“

 

В Заключението авторът отбелязва:

„ Китай е голяма сила  и според американски анализатори, до 2028–29 година Китай би трябвало  да доминира в Азия, като измерена  в покупателна сила нейната икономика  би била по–голяма от тези на САЩ и Япония взети заедно. Още през 2018 признатият за икономист–вундеркинд  финансов министър при Бил Клинтън Larry Summers писа: „За САЩ може да изглежда неприемливо, но до 2050 г. нейната икономика  би представлявала само половината  от тези на най–големите икономически сили в света. Дали един политически водач би могъл да си представи такава политическа реалност, която разрешава да се водят преговори как да изглежда светът?

И през май 2020 г. САЩ доразвиха и конкретизираха доктрината си от 2017 г. Проблемът на САЩ бе предефиниран като : Възходът на Китай като модел под контрола на КПП. И САЩ удариха с яки санкции главните кръвоносни вени на китайската индустриална база– на първо място полупроводниковите чипове. 77 китайски фирми бяха отрязани от американските доставки. За мен това е икономическа война, която се дирижира от най–влиятелната група по специални интереси.

Китай действително обяви през 2020 г. една нова гигантска технологична програма с допълнителен целеви бюджет към Петгодишния план 2021–2025 с обща сума от 1 400 милиарда долара. Призната истина в Китай е, че се прахосват средства и у дома и в инвестициите в чужбина. Но последното изречение в анализа на френския китаист съдържа ключовия израз придобиване зад граница по всички възможни начини. Мисля си не от днес, че позицията на Тайван в производството на микрочипове  е достатъчна предпоставка да го сполети участта на Хонконг още през тази петилетка. Това рано или късно ще стане, н в никакъв случай по военен начин.

През тази 2022 година играта, не само на финансовите пазари изключително много загрубя. Тя се изостри преди всичко между определени групи по специални интереси, които водят безмилостна борба, първо за запазване на своите монополни позиции у дома, като овладеят тотално йерархията на тандема дигитализация–пари, преразпределят тортата /националната и глобалната/ чрез изпитаната технология на инфлацията и пълзящата парична реформа /от кеш в крипто/, чрез манипулативни техника за mind control, всяващи страх и несигурност и в крайна сметка  и с инструмента на войната. Нищо ново под слънцето. Използват се и брутални методи за пренаписване /инструментализация/ на историята..... Реалното положение в целия свят е Пей сърце и скоро би трябвало да прерасне в Олеле мале.

Голямата борба е коя група по специални интереси да ги приватизира– тази от Пекин или другите две от Ню Йорк /Лондон. Европа от 50 г. е първо, центърът на евродоларовия, после на петродоларовия пазар и Европа е разпределителната централа на всички валутни парични  и финансови потоци в света. Защото ако Германия е една прекрасна работилница за производство и износ на стоки, какъвто е и Китай, то Европа е важна за групите  по специални интереси и с позицията си на парично–финансов хъб. От шест големи географски потока на парите в света, пет преминават през Европа.

И тук е място да вмъкна една оценка на американски интелигентен военен експерт, която мисля доста вярно отразява и днес обстановката в света и мястото на Китай в него, както и прогноза, как би се развил днес основният сблъсък  в Източна Азия и Пацифика: Една двойна криза преследва Азиатската политика на Америка в момент, когато Китай предизвика водения от СНАЩ регионален ред. Политическите караници у дома и продължаващите войни в Ирак и Афганистан отнемат на Вашингтон сериозно внимание и ресурси, необходими за притъпяване на китайския възход„ Това е кризата на стратегическо разсейване. В същото време, една непостоянна администрация подкопа съюзническото доверие в достоверността на достоен съюзник. Това е кризата на американската достоверност. Кризата на стратегическото разсейване поканва Пекин да запълни празнините между американските ангажименти в Азия и недостатъчните ресурси, които отделяме за изпълнение на тези ангажименти.

Китай ще овладее Азия с или без пазарлъци със САЩ, при това по мирен път. Милениалите да се интересуват повече от Китай и да разберат, че въпросътн а мира в света се решава вече на първо място в Пекин, на второ в Ню Йорк/ Лондон и никъде другаде. А третото място да не плаши гаргите с ядрен шантаж и си почисти собствения двор.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

ВЪВЕДЕНИЕ

 1. Инфлация
 2. Метафората Заблудата счупен прозорец
 3. Парите– антистока, обещание, вяра, символ и доверие
 4. Пазарът
 5. Исторически възход на парите
 6. The Bond Markets – пазарите на облигации
 7. Пазарът на акции и финансовите „мехури“
 8. Как се „ражда“ финансовият пазар
 9. Застрахователните компании, пенсионните фондове и истинските рискове
 10. Пазарът на недвижимите имоти
 11. Векът на Ротшилд
 12. Инфлацията в Турция
 13. Обществени проекти, данъци, тарифи, субсидии и „счупените прозорци“
 14. Етични ли са печалбите и атаката срещу спестяванията
 15. Бъдещето на долара и криптовалутите

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

 

Борислав Сретков е роден на 10.11.1952 г. Шампион на страната по футбол за деца, юноши и 4 пъти за мъже. Завършил „Международни икономически отношения“ във ВИИ Карл Маркс, София.

От 1979 до 1989 г. работи в областта на външноикономическите връзки на държавата у нас и в Скандинавските страни.

От 1990 до 1999 г- е управител на външнотърговска фирма. От 2000 г. работи и живее зад граница.

Владее немски, руски, английски, шведски езици и ползва гръцки и френски.

Автор е на много статии, както и автор и издател на 4 книги, две от които преведени на английски и френски.