Втори дамоклев меч надвисва над европейската икономика Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 30 Май 2022 17:18

Втори дамоклев меч надвисва над европейската икономика

Симеон Николов

В Западна Европа набира скорост дискусията за предстоящи санкции срещу Китай по подобие на тези срещу Русия. Сериозно безпокойство се забелязва в деловите среди в Германия. Президентът на Федерацията на германските индустрии Зигфрид Рувурм се обяви против ограничаване търговските отношения с Китай и предупреди за драматични последици за Германия, тъй като ключови индустриални сектори са силно зависими.

Санкции срещу Китай ще имат опустошителни последици. Фолксваген реализира 40% от продукцията си в Китай. БМВ и Даймлер генерират една трета от приходите си също от Китай. По този път може да се стигне до структурни вреди и загуба на цели сектори в индустрията. След санкциите срещу Русия, това ще е втори дамоклев меч над германската индустрия.  Ако с решенията за руския газ Европа се простреля в крака, подобно за Китай ще взриви бомба под краката й. Кой е диригентът на тези събития, заинтересован от една слаба Европа е ясно.

Основателни ли са опасенията на европейския бизнес? Съдейки по подготовката на Китай за посрещане на такива санкции, отговорът е „да“. Нещо повече, ако трябва да вярваме на Wall Street Journal, Пекин е наредил „преход към военно–временно положение“. На военния район Гуандун е наредено да мобилизира огромни ресурси за нахлуване в Тайван: 1358 армейски части със 140 000 души, 953 кораба, 15 500 военни експерти от различни области, 64 ро-ро кораба, 3865 безпилотни летателни апарати, 588 влакови вагона, 6 корабостроителници, 14 спешни мобилизационни центъра, зърно и петролни складове, болници, кръвни банки и др. От друга страна обаче, Китай няма интерес да влошава отношенията си със Запада. Времето ще покаже и сроковете за това се скъсяват. Най–късно до есента на настоящата година.

Днес „загряването“ за бъдещи нови санкции обаче, се прави и по повод на публикувани документи за нарушаване на човешките права /без още да може да се каже дали са доказани/ в провинция Xinjiang. Политическата окраска на предложенията, например от политици в Германия обаче, очевидно повлияни и от разбираемата и неизбежна антируска кампания, саботират преговорите на комисарката по човешки права на ООН Мишел Бачелет. А нейното 6–дневно посещение в Китай е първото от 17 години! При срещите си в държавни и съдебни органи и в неправителствения сектор тя похвали реформите в законодателството, защитаващо правата на жените, сериозните успехи в преодоляване на бедността, ратификацията на две международни конвенции срещу принудителната работа /с критичната забележка за необходимостта от контрол. Но борбата срещу тероризма не бива да води до нарушаване на човешките права, подчерта тя.

Така се получава, че докато едни полагат усилия за изглаждане на отношенията за да може да се осигури подходяща среда за икономическо и политическо сътрудничество, други наливат масло в огъня. Някои политици се държат като слон в стъкларски магазин, но и без способност да си извлекат поуки от грешките си. Защото и войната в Украйна, можеше да бъде избегната, както може да не се допусне такава и в Тайван. Когато виждаш само чуждите грешки, собствените все едно не съществуват. Но грешките в международната политика и сигурността се наказват и за съжаление се заплащат от народите.