Империята отвръща на удара, с лихви! Печат
Автор Експерт   
Вторник, 19 Април 2022 07:57

Империята отвръща на удара, с лихви!

Огнян Гърков


10 нови нежелани (или неприемливи ?) от МВнР на Руската федерация служители на българското посолство на „Мосфильмовская”- 66 (в мн.ч. personae non gratae)

Вече за по-малко от 3 денонощия! На 18.04.2022 г. на официалната страница на МВнР се появи белетристичното съобщение „едва” с 1 техническа грешка : „МВнР потвърждава отзоваването на 10 служители на посолството ни в Москва. Те  следва да напуснат територията на Руската федерация”. От предшестващи още по-банални съобщения на ТАСС и други руски СМИ, по информация на РМВнР, следваше, че Русия е обявила за персони нон грата (нежелателни лица) „редица служители” на българското посолство в Москва като „ответна мярка на „немотивираното" според руската страна решение на София да експулсира десет дипломати от руското посолство у нас на 18 м. м. „Десятката” руснаци бяха отзовани, според „Ал.Жендов -2”, заради действия, несъвместими с Виенската конвенция.

През миналата седмица Русия прокуди двама български дипломати от посолството в Москва. В съобщението обаче не се предоставяше информация колко души са изгонените български дипломати и на какво официално основание.

Да се абстрахираме от техническите и стилови грешки при превод на български от руски, по темата в т.ч. на РМВнР и „родни сайтове” като Chernomore.bg (цитирам): ...„извънредният и благотворителен (вместо пълномощен) посланик А. КрИстин,... където му беше връчена бележка (вместо нота) „...Българската страна няма причина да обявява "персона нон грата" НА десет дипломати на руското посолство”. А сайтът https://novini247.com вместо прилагателното «руски» системно употребява «съветски” .

Изглежда, че:

Първо: И руските и нашите журналисти (а само те ли?) не правят разлика между персона нон грата и неприемливо лице. Последното може да бъде само член на административно-техническия или обслужващ персонал на представителство, т.е. на недипломатическия персонал (АТОП). И не става ясен броят на експулсираните дипломати и на членовете на АТОП.

Второ: Щом руската нота е връчена на посланик А. Кръстин, явно българското правителство се е отказало от надеждата руската посланичка Митрофанова да бъде изтеглена реципрочно (или "натирена" под диктовка на София) „на консултации„ в Москва, както Наско Кръстин бе „привикан” в София от премиера.

Трето: А е добре, че се е върнал в Русия, че работа го чака! С минимум персонал, за мен неясно колко души. Но да пресметнем по теорията на вероятностите. След отзоваването на двама, ако са наистина дипломати по паспорт през м.с., му остават 10. Сред които двама търговско-икономисти (СТИВ) към Министерството на икономката, аташе по туризма (звучи екзотично в сегашните условия), директор на Българския културен институт и поне 1 неупотребим/а дипломат/ка. Тоест, остават му само 5/, добре, 6 да са!,/ притежатели на дипломатически паспорти, от които не знаем още колко и кои ще бъдат екстрадирани до 2 дни!? Засега поне класифицирана инфо!?

Четвърто: А сега накъде? С нефункционално посолство? Дано поне оставят консул на посланика! Но и това е крайно, крайно недостатъчно! Дипломатическите ни отношения отиват към „кривата круша”. А кой ще поддържа жилищния комплекс, Центъра на промишлеността на РБ в Москва? Давал съм вече примери с други страни, бивши соц, останали без АТОП за поддържане на подобни обекти в Русия, но с работещи и по-мощни икономики.

Сегашната ситуация ми напомня за 1992-94 г., когато в пубертета на прехода София 3 години не изпращаше нов посланик. Нямаше и желаещи дипломати за работа в Москва след чистката на 500 служители на МВнР от Стоян Ганев и Ко. В посолството бяха останали 3-ма дипломати и на третия му етаж на "Мосфильмовская”- 66 се стрелкаха прилепи.

А руската империя, като другите екс- и настоящи империи, си има самочувствие. И в сегашния казус на пръв поглед ми изглежда, че постъпва по шаблон като с Чехия: за последните 10 експулсирани руски посолски служители експулсира 10 + 2-ма. За назидание! Империята отвръща на удара, с лихви!

Както винаги сервилността ни и папагалстването на самозабравата на Вашингтон, Кремъл и другия бряг на Атлантика  не води до никъде.

Само икономическите белезници на зависимости отвън се затягат, цените на вноса излитат нагоре, двустранният туризъм изчезва, контактите се стопяват, жизненият стандарт пропада още.

След последната „чистка на руски шпиони под дипломатическо или друго служебно прикритие” в руското посолство в София би следвало да са останали, ако няма смени, 30-35 дипломати + 7 общо в двете им генерални консулства (ГК) в Русе и Варна. При наши 4 в българските ГК в Санкт Петербург и Екатеринбург.

Дори и да се възползваме от обичайното си право да изискаме от Москва реципрочност в броя на дипломатическите, административно-техническите и местни служители, или обслужващ персонал едва сега с 4-странната ни управляваща коалиция ? За това трябва смелост и класическа мъжественост, но дали си заслужава само да рушим традиционни позиции в името на справедливостта към слабите в Украйна етно-славяни, в т.ч. и българските диаспори ? А отговорността към българите в България и в чужбина? А блянът „Черноморието – зона на мира ?”

 

FB/19 април 2022 г.                                        д-р Огнян Гърков