Нападението срещу Украйна: защо ни трябват сила и дипломация сега Печат
Автор Експерт   
Петък, 04 Март 2022 13:27

Нападението срещу Украйна: защо ни трябват сила и дипломация сега

Петер Грасман

Русия на Путин отдавна разчита на общия европейски мирен ред. Сега има война. Пътят към мира минава през двойна стратегия

Голямо беше вълнението, когато бившият президент на САЩ Доналд Тръмп прекрати приятелството с Германия. Както е добре известно, неговият интерес беше да се съсредоточи само върху интересите на САЩ. Защитата на Европа не беше една от тях. Разочарована и назидателна, Ангела Меркел обобщи: "Ние, европейците, трябва да вземем съдбата си в свои ръце" - след среща с Тръмп на срещата на върха на Г-7 през 2017 г. в Сицилия.

Тръмп даде ясно да се разбере, че сега най-накрая очаква увеличаване на разходите за отбрана, за което отдавна е постигнато съгласие, и че Европа вече не може да разчита на неограничена подкрепа от САЩ.

Така че всичко беше свързано с укрепване на защитата ни. Беше ли изобщо необходимо това? Имаше дипломация и нейната сила за водене на преговори. И имаше 180 000 въоръжени войници и бюджет от 35 милиарда евро. Имаше ли нещо друго? Ах, да, състоянието на Бундесвера.

Игри за власт вместо компетентност при назначенията на министри

Проблемите на Бундесвера са типични за организация с голям екип и скъпи, сложни технологии. Той предлага лидерско предизвикателство, което е познато и на големите компании в света на бизнеса. Това не е само политическа задача. Тя по-скоро прилича на организационните предизвикателства на големите логистични компании като Federal Express, UPS, Schenker или DHL.

Техните ръководители знаят как да осигурят ефективност и качество в такива структури. Сложността на логистичните компании, но също и на много други големи корпорации в икономиката, е подобна - и всички те оперират на международно ниво.

Ето как ЕС оправдава санкциите срещу руски политици и журналисти

Сергей Шойгу е министър на отбраната на Руската федерация. Той публично заяви, че Крим е руски и остава такъв. Под негово командване и по негова заповед руските войски провеждат военни учения в незаконно анексирания Крим и са разположени на границата. Той е отговорен за всяко военно действие срещу Украйна. Поради това той носи отговорност и за активна подкрепа и изпълнение на действия и политики, които подкопават и застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността в Украйна.

Но когато става дума за министерски постове, в нашата страна значение има не компетентността, а властта и партийно-политическите сметки. И така лекарката Урсула фон дер Лайен трябваше да поеме поста на министър на отбраната.

Тя осъзнава, че не е била правилния избор, и набира множество съветници - популярен начин, когато компетентността не е достатъчна, но и начин, който просто не е достатъчен за вземането на правилни решения. Защото министрите са тези, които трябва да вземат решения и да ги налагат.

Имаше ли нещо друго? О, да, постът начело на Министерството на здравеопазването, който би бил по-подходящ за лекарката фон дер Лайен, беше даден на банкера Йенс Шпан, чиито многобройни грешки в началото на пандемията от корона го направиха доста забележим като опасност за здравето. Не, назначенията в кабинета на Ангела Меркел не бяха най-щастливите решения. Имаше ли нещо друго?

Всъщност можеше да се предположи, че Меркел ще бъде идеалният канцлер за подобряване на отношенията с Москва. Тя говори руски, работила е в Москва, преживяла е ГДР и със сигурност знае, че Путин е основно прогермански настроен.

Тя е министър, когато Путин произнася речта си в Бундестага на 25 септември 2001 г. и призовава за нова структура за сигурност в Европа. Вероятно затова тя си спомня дискусиите за разширяването на НАТО на изток и проблемите, свързани с него.

Имаше ли нещо друго? Не бяха ли скоро след това свободните източноевропейски държави присъединени към НАТО и не съществуваше ли вече неутрална буферна зона, оставяйки само Украйна беззащитна, зависеща единствено от собствените си сили?

Оръжия за Украйна

Имаше ли нещо друго? О, да, ние не доставяме оръжия на Украйна, дори отбранителни, заради нашата история. Министърът на външните работи Алналена Баербок (Bündnis90/Die Grünen) сигурно е имала лош учител по история или лоши преподаватели в лекциите си по международно право.

Германската история ни учи, че демократично избраните лидери могат да се превърнат в диктатори, които могат да бъдат спрени само със силата на оръжието, както осъзнава и германското правителство.

А германската история учи, че балансът на въоръженията е най-добрата гаранция за мир. Живяхме добре с това в продължение на 50 години, включително всички онези, които сега са министри.

Имаше ли нещо друго? О, да, преди 20 години видяхме един напълно различен Путин в речта му. Един Путин, който призовава за европейски пакт за сигурност и за превръщането на Русия в мирна общност.

Путин, който насърчаваше европейския пакт за сигурност и искаше да интегрира Русия в мирна европейска общност. Тази паметна реч пред германския Бундестаг беше произнесена преди две десетилетия. Протегнатата тогава ръка не беше приета, а голямата възможност беше пропусната.

Но не това беше основният проблем. Герхард Шрьодер (SPD) беше канцлер и установи по-близки отношения с Путин, дори известно приятелство. Ангела Меркел също слуша речта и вероятно е разбрала първите десет минути, които са били изговорени на руски език.

След това обаче последваха 20 минути на свободен немски език с недвусмислен призив да се поучим от историята и да изградим нова основа за Европа. Пропусната възможност от Шрьодер, а и от Меркел.

Имаше ли нещо друго? О, да, сега СДПГ иска да изключи бившия канцлер Шрьодер от партията.

Експулсиране на "експерта по Русия" Шрьодер?

Защо? Защото беше един от малкото, които можеха да поддържат канал за комуникация с Путин? Не е ли той най-добрият посланик на спешно необходимото пренастройване?

Възстановяване, което започва с предложение за преговори. С предложение за преговори, което зачита и историческия контекст и следователно, след анексирането на Крим, обмисля провеждането на референдум, за да се определи дали населението там иска това присъединяване към Русия, към която, между другото, то е принадлежало в продължение на 200 години.

Всяка нация винаги обмисля или отхвърля исторически териториални промени. Точно това беше мотивът за обединението. Дали вината на Германия за избухването на Втората световна война е достатъчна причина, за да се попречи на доставката на отбранителни оръжия за една тормозена Украйна Не е ли именно урокът от миналото на Германия, че може да има диктаторски фанатизъм, който може да бъде ограничен само със силата на оръжието?

Икономическа война със Запада: това са руските контрасанкции

Руското правителство преустанови всички изстрелвания на ракети от космодрума Куру във Френска Гвиана в края на февруари 2022 г. в отговор на санкциите на ЕС след нападението над Украйна. Космическата агенция "Роскосмос" прекрати "сътрудничеството с европейските партньори в организирането на изстрелвания от космодрума Куру", се казва в съобщението. Техническият персонал, който е близо 90 души, също ще бъде изтеглен от Френска Гвиана. И не беше ли именно огромната сила на въоръжението на двата противника - САЩ и Съветския съюз, чието взаимно възпиране ни донесе "студена" война, или по-точно: 50 години мир?

Обрат в германската политика

На този фон обратът в германската политика по отношение на военната сила трябва да бъде приветстван. За съжаление, в природата ни е заложено, че мирът обикновено може да бъде осигурен чрез разум и социален натиск, докато амбицията и волята за власт водят до използване на оръжия, на които може да се отговори със същото. Така че сега този важен политически инструмент е приет и в нашата страна. Това ли беше всичко или имаше и нещо друго?

Предложение за преговори към Москва

Стига толкова пропуснати възможности. Сега военна сила, а също и покана към Москва да преговаря. Но чакането не е достатъчно.

Време е също така да предложим на Русия преговори за европейски ред за сигурност на равноправна основа и с разбиране за опасенията за сигурността на двете страни.

След американското нахлуване в Ирак, което не беше обхванато от международното право, и постоянното развитие на американските оръжейни технологии е крайно време за това, ако искаме да избегнем трета световна война. И то чрез нова Студена война, съвместно съществуване в баланса на силите, с буферна зона между тях.

Да, не е твърде късно. Войната все още се води. Но и други източноевропейски държави са изложени на риск. И най-вече, единствената алтернатива на съюза с Европа за Русия е съюзът с Китай. А автократите на последната са още по-опасни с експанзионистичните си претенции към Тайван.

Точно сега, когато оръжията говорят, е необходима дипломация - и тя не се състои в отмяна на мача от Шампионската лига в Санкт Петербург или на новите фланелки на Шалке 04 - без Газпром. Тя се състои в това да разберем промяната на Путин и да му припомним старите предложения.