Новото федерално правителство на Германия накратко Печат
Автор Експерт   
Вторник, 07 Декември 2021 23:47

Новото федерално правителство на Германия накратко

8 декември 2021 г.

Девет мъже и осем жени ще съставят първото федерално правителство на СДПГ, Зелените и СвДП. То  положи клетва в сряда, 08.12.2021 г..

За СвДП всичко мина тихо, за Зелените имаше проблеми, а на СДП й трябваше доста дълго време. Но вече и трите партии на «светофара»  събраха своите кадри за новото федерално правителство.

Новият кабинет, оглавяван от Олаф Шолц като канцлер, има някои особености.

Новото правителство е по-голямо от предишното. С новосъздаденото Министерство на строителството броят на членовете му нараства от 16 на 17. От тях само четирима вече са в правителството. И само един от тези четирима остава на поста си.

Средната възраст на канцлера и неговите 16 министри е 50,4 години. По този начин новото правителство е по-младо от всяко от четирите правителства на канцлера Ангела Меркел, когато тя встъпваше в длъжност. Последното ѝ правителство е било средно на 51,2 години през 2018 г. Най-младите министри са Аналена Баербок и Ане Шпигел от Зелените на 40 години, а най-възрастният член на кабинета е самият лидер Шолц на 63 години.

Лицата

- Федерален канцлер: Olaf Scholz (63 г., SPD)

Бившият министър на финансите и вицеканцлер Олаф Шолц бе повишен. В сряда той бе избран в Бундестага за деветия канцлер на Федералната република и четвъртия от SPD след Вили Бранд, Хелмут Шмид и Герхард Шрьодер.

- Ръководител на канцеларията на канцлера: Wolfgang Schmidt (51 г., SPD)

Този пост ще бъде още по-важен при коалиция на «светофарите», отколкото е бил досега. Това е така, защото ръководителят на канцеларията на канцлера координира работата на правителството, а това вероятно ще се усложни при наличието на трима партньори. Шолц води със себе си в канцлерството Шмид, може би най-близкия си довереник от Министерството на финансите, за да се справи с тази трудна задача. Шмид бе държавен секретар там.

- Икономика и опазване на климата: Robert Habeck (52 г., Зелени)

За Зелените това е централното министерство, в което сега ще се обединят нишките на борбата срещу изменението на климата. Хабек може да се възползва от опита си, придобит в продължение на шест години като министър на енергийния преход, околната среда, земеделието и цифровизацията в Шлезвиг-Холщайн.

- Финанси: Christian Lindner (42, FDP)

Министерството на финансите е може би най-важният трофей на СвДП от коалиционните преговори. Хабек също би искал да го получи, но либералите надделяха. При Линднер министърът ще бъде лидер на партията, но без статут на вицеканцлер. Основният закон предвижда тази длъжност само веднъж. Той отива при Зелените, защото те се представиха по-добре на изборите.

- Федерално министерство на външните работи: Annalena Baerbock (40 г., Зелени)

Тя искаше да замени Ангела Меркел на поста канцлер, но сега ще бъде първата жена, която  оглави Министерството на външните работи. Това може да доведе до един или друг конфликт с канцлера Шолц. Например Баербок иска да заеме по-твърда позиция спрямо Китай и Русия и предпочита да спре газопровода "Северен поток 2".

- Транспорт и цифрови въпроси: Volker Wissing (51 г., FDP)

Мнозина смятаха, че Министерството на транспорта ще бъде в ръцете на Зелените. Сега то бе оглавено от генералния секретар на СвДП. За много зелени това е трудно да се приеме, след като ограничаването на скоростта по магистралите вече се провали в проучвателните разговори заради FDP. Предполага се, че Висинг ще се справи и с големия строителен проект за цифровизацията. Това включва разширяването на инфраструктурата и въпроса как държавните данни да бъдат предоставени за нови приложения.

- Правосъдие: Marco Buschmann (44, FDP)

Този ресор се заема от първия парламентарен секретар на парламентарната група на FDP в Бундестага. Учи право в Бон и работи като адвокат в Дюселдорф до 2009 г. Роден в Гелзенкирхен, той отдавна е неуморен критик на мерките срещу пандемията от корона.

- Образование и научни изследвания: Bettina Stark-Watzinger (53 г., FDP)

Бившият парламентарен директор е единствената жена в министерските редици на СвДП и вероятно най-малко познатото лице в страната. През май тя е избрана за член на президиума на СвДП с 91% одобрение - само с малко по-малко одобрение от лидера на партията Линднер.

- Семейство, възрастни граждани, жени и младежи: Anne Spiegel (40 г., Зелени)

Заедно с Баербок тя е най-младият министър. И двамата навършват 41 години на 15 декември г. Шпигел има опит както с правителствата на «светофарите», така и със своята област на отговорност. В продължение на пет години тя вече е била министър по семейните въпроси в Райнланд-Пфалц, а от тази година - министър по въпросите на опазването на климата, околната среда, енергетиката и мобилността. Дългогодишен вегетарианец, тя казва, че от дете е очарована от пингвините.

-Околна среда, опазване на природата, ядрена безопасност и защита на потребителите: Steffi Lemke (53 г., Зелени)

В продължение на единадесет години Стефи Лемке управляваше съдбата на Зелената партия като федерален изпълнителен директор - просто, неусложнено и ясно. Източногерманският депутат от Саксония-Анхалт подаде оставка заедно с цялата федерална изпълнителна власт след загубата на изборите през 2015 г. и се върна в Бундестага. Там тя се посвети предимно на опазването на околната среда и природата, като една от основните ѝ задачи е борбата срещу унищожаването на морските обитатели.

-Храна и земеделие: Cem Özdemir (55 г., Зелени)

Бившият лидер на Зелената партия е първият федерален министър с турски корени. Постът му е поверен едва след дълги спорове. Лявото крило на Зелените също би могло да си представи на този пост лидера на фракцията Антон Хофрайтер. Йоздемир е федерален председател до 2018 г. и водещ кандидат на Зелените на федералните избори през 2017 г. заедно с Катрин Гьоринг-Екардт. На изборите през 2021 г. той стана кралят на първия глас на Зелените с 40% в своя избирателен район в Щутгарт.

- Труд и социални въпроси: Hubertus Heil (49 г., SPD)

Министерството на труда е единственото, което няма нов ръководител. Хубертус Хайл остава на стола. Още по време на предишните избори той беше смятан за настойчив и трудолюбив - по въпроси като пенсиите, пазара на труда и Hartz IV, които са особено важни за неговата SPD.

- Вътрешни работи: Nancy Faeser (51 г., SPD)

Адвокатката стана първата жена, която оглави Федералното министерство на вътрешните работи. Понастоящем е председател на парламентарната група и на провинцията на SPD в Хесен. При представянето си тя обяви, че иска да се съсредоточи върху борбата с десния екстремизъм. Според нея това е най-голямата заплаха за демокрацията в Германия.

- Отбрана: Christine Lambrecht (56 г., SPD).

Доскоро Министерството на отбраната е било мъжка сфера, но от 2013 г. насам то е в ръцете на жени. Ламбрехт е третата поред жена министър на отбраната след Урсула фон Лайен и Анегрет Крамп-Каренбауер (и двете от ХДС). През последните две години тя придобива опит в държавната администрация в Министерството на правосъдието.

- Здравеопазване: Karl Lauterbach (58 г., SPD)

Това кадрово назначение се очакваше с голямо нетърпение. През последните две години членът на Бундестага и епидемиолог коментира политиката на федералното правителство по отношение на пандемията от корона  като един от най-честите гости на токшоуто в републиката. Сега той може сам да се разпорежда. Лаутербах има много симпатизанти на своя страна, но Шолц не го смята за особено популярен.

- Строителство: Клара Гейвиц (45 г., SPD)

Жената от Потсдам стана известна в цялата страна, когато се кандидатира за председател на SPD през 2019 г. заедно  с Шолц. Двамата губят, но оттогава доказаният стратег е една от най-важните фигури във федералната СДПГ като заместник-председател на партията. Тя е смятана за познавач на източногерманските провинции,  но със сигурност иска да бъде нещо повече от квотата на жена от Изтока в кабинета. Гейвиц е смятана за безмилостно честен, но и способен на конфликти. Откритите емоции не са нейната стихия.

- Икономическо сътрудничество и развитие: Svenja Schulze (53 г., SPD)

От март 2018 г. Рейнландър е министър на околната среда и би искала да остане на този пост. Вместо това сега тя трябва да засили глобалното сътрудничество за развитие. Предишната ѝ работа вероятно ще ѝ бъде от полза: В глобалните и често много трудни преговори за климата Шулце седна на масата няколко пъти през последните години и доказа, че е силна.