Словашки полит-смени и чешка експертиза по ваксинацията Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 01 Април 2021 07:32

Словашки полит-смени и чешка експертиза по ваксинацията

д-р Огнян Гърков,

Съвременната политика в условията на ковид-19 се превръща все по-отчетливо в психотерапевтично полиране на мозъците на невинното население. Хаосът от политическата геронтофилия и деменция отдавна се пренесе в Европа. На фона на неуверените действия на брюкселските евро-шеф/амазонки и разнобоя в ЕС Китай и Русия очертаха геополитическа, психологическа и ваксинационна победа.

От началото на епидемията Чехия има вече трети поред министър на здравеопазването, а Словакия за 1 г. също. Четирипартийното коалиционно правителство е в криза след оставки на 5 министри. За да избегне разпадане на коалицията премиерът Игор Матович подаде оставка, стана министър на финансите вместо Едуард Хегер, комуто бе възложено да състави новото правителството. Сред основните причини за кризата бе решението на Матович за закупуване на Спутник V зад гърба на коалиционните партньори. Въпреки че правителството успя  да организира тестуване за ковид на почти цялото словашко население. За нов министър на здравеопазването се предвижда бригаден генерал, д-р мед. Владимир Ленгварски.

Новото словашко правителство се очаква да бъде назначено на 1 април 2021 г. От месеци в Словакия преминават към лечение с от ремдесивир към ивермектин, въпреки сбъркани препоръки на СЗО и Европейската агенция по лекарствата.

Хората трябва да поемат отговорност сами за себе си, а не сляпо да вярват само във ваксинирането, подчерта в интервю пред seznam.cz доц. Ирена Коутна, зав. Научния тим в Центъра за клетъчно и тъканно инженерство във Факултетната болница „Св.Анна” към Медицинския факултет на университета „Т.Г.Масарик”, Бърно. Tя мисли, че вече година си унищожаваме имунитета (с възможен подтекст „чрез сегашните мерки”) и вероятно затова има толкова болни от ковид-19. През пролетта на м.г. започва първото изследване на тима относно имунитета на хора, прекарали заболяването. Сега изследват имунитета след ваксиниране. През м.г. тимът въведе методика за изпитване на имунологичната памет на организмите, прекарали ковид-19. Второто изследване започва след ваксиниране с „Пфайзер” (Чехия получи и от Израел 100 000 дози заради оспорваното решение на правителството, вероятно под натиск на президента Земан, да премести посолството си в Йерусалим).

„Харесваме се на ковида и трябва да приемем това като факт”, заяви чешката учена. Тя напомня, че за да овладее инфекцията тялото ни изгражда Т-лимфоцити, активиращи Б-лимфоцити, а те произвеждат антителата. Т- и Б-лимфоцитите са клетки на паметта. Тази имунологична памет може да е активна с години, ако бъде създадена и е способна дълго време да ни пази в известна степен от тежко протичане на инфекцията. Това е и целта на ваксинирането. А ако се заразим, инфекцията да не приключи фатално. Мнозинството пациенти са си създали качествена имунологична памет. Клетките на паметта постепенно намаляват, през първите месеци най-бързо.

Качеството на имунологична памет зависи от генетичната предразположеност и от личните грижи за поддържане на имунната система. В Чехия британската мутация на вируса била много по-агресивна, но голяма роля играел и фактът, че 62% от населението е със свръхтегло, а 25% са затлъстели. За това допринасят и сегашният застоял живот: карантини, работа на home office, липса на достатъчна физическа активност и социален живот. Не било необходимо човек да е мършав от гледна точка имунитет, но трябва да има здрави мускули и мастна тъкан. На хората с висока телесна маса (BMI = body mass index) няма въздействие и ваксинирането, според италиянско изследване. Голямата маса мастни тъкани осезаемо ограничавала функцията на имунитетната система докато мускулатурата чрез метаболизма и активност я раздвижва, а при някои хора и чрез произведения от движения хормон на щастието.

Храната трябва да съдържа достатъчно витамини, без много месо като в чешката кухня и хранителни продукти с консерванти.

Важно е възможно по-дълготрайното пребиваване на свеж въздух. Недостигът на кислород руши имунната система.

Доц.Коутна няма отговор на какво се дължи вълната на повторно инфектиране през февруари т.г. в Чехия. Констатира, че не е създадена паметна следа при ре-инфектираните и всичко започвало отначало. Лигавичният имунитет се оказал недостатъчен при засилени вирусни атаки. При по-тежко протичане на заболяването изработените антитела били по-слаби, отколкото при по-леко протичане.

Тимът е изследвал 120-130 ваксинирани веднъж, около 4 седмици преди „втората игла”.

За имунитета след ваксиниране доцентката признава, че при 20-25% от веднъж ваксинираните няма паметна следа. След втората игла следата се появява при почти всички, без 1-2 %, но въпреки това никога не достигат имунитета на хората, прекарали инфекцията. Следват изследвания след 6 месеца и година с цел търсене на отговор за оптималното  време за преваксиниране.

Ваксинирането на преболедували скоро след това се оказва безполезно, имунитетът им не се подобрявал. Освен, че се отнема ваксина за неваксинирани веднъж. Доц.Коутна се възмущава от перспективата преболедувалите, нежелаещи да се ваксинират, да бъдат дискриминирани при пътувания и нормален живот: част от тях се чувстват по-добре от ваксинирани. Ваксинационните  паспорти в Израел не правели разлика между преболедували и ваксинирани.

Имунитетът след първата ваксинация бил слаб при 75-80% от хората, защото не знаем колко време ще действа и до колко ни защитава, а при останали 20-25% неизмерима.

В Обединеното кралство отлагали втората „игла”, предпочитайки да имат при 25% от ваксинираните непълно действие, отколкото да имат с 50% по-малко напълно ваксинирани, от които 5 % без пълно действие. За някои трае по-дълго време да настъпи пълно действие, но 14 дена след първата доза действието вече предпазва от  тежка форма на заболяването. В Лондон се опасяват от забрана на износа от ЕС и проблеми с доставките от Индия. И да не изтече имунитетът между „двете игли” за 4 месеца.

В Израел инжектират 2 пъти най-уязвимите, а еднократно останалите. Засега това било достатъчно. С надежда след първата „игла” ваксинираните да не се заразят. Нямало гаранции имунитетът междувременно да не се разгради бързо.

И други микробиолози виждат като недостатък на ваксините, че гените реагират само на С-протеина (частта на вируса, влизаща в контакт с човешките клетки), а ако се получат неочаквани мутации ще са нужни нови (ваксини). Засега това не е така.

Чешката микробиоложка счита, че от програмата на чешкото правителство следва да отпадне ваксинирането на хора във фертилна (детеродна и –зачеваща) възраст, освен ако не са в рискови групи. Не й харесва, че някои родители не дават да бъдат ваксинирани децата им против други заболявания. Но човечеството не знае как въздейства ваксината и дали няма да се проявят дългосрочни ефекти след 10-15 г. Според нея следва да бъде ваксинирано населението от рисковите групи като по-възрастните, хронично болните и доброволци. Младите – по желание. Някои от тях не се опасяват и искат да си възвърнат нормалния социален живот.

За чехите, които нямат още определена дата за втората доза, от 31.03.т.г. тя се отлага за 6 седмици след първата. Онези, които вече имат определена дата, остават с 4 седмици разстояние. Поради същите причини като във Великобритания. В Чехия не ваксинират  повече хора поради недостиг на ваксина. Засега там се ваксинира медицинският персонал и доброволци (военни, пожарникари и студенти), които са в контакт със заразата, лица над 70 и 80-годишна възраст,  учители. Започва също така ваксинация на служители в кризисните структурии. Напълно ваксинирано е малко над 4 % от населението, първа доза са получили 10,4 %.

На 30.03 т.г. СМИ обясняваха, че до една година населението ще бъде имунизирано. После ще имало опасност за нови варианти на вируса, от тези държави, които не са получили ваксини навреме. По-лесно било сегашните ваксини да се приспособят към нови опасности.

А от Първи април (Зеления четвъртък, катол.) т.г. можем да поздравим новото словашко правитество!

31 март 2021 г.

 

д-р Огнян Гърков,

с л.д.р. посланик, член на БДД, СБЖ

ogniangarkov.blog.bg