Китай в нова 30 годишна война Печат
Автор Експерт   
Вторник, 25 Август 2020 13:07

Китай в нова 30 годишна война

Симеон Николов

Тези дни излезе от печат втори том на книгата за Китай от Борислав Сретков. Първи том под заглавие «Защо и как Китай» Ви представихме в нашето издание Експерт–бдд.ком на 07 април 2018 г. след една изключително интересна, вълнуваща и масово посетена среща с автора в НДК:

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2022:2018-04-07-19-48-30&catid=25:asia&Itemid=58

Първата книга бе издадена и на немски език в Германия и получи високи оценки от познавачи на темата от академичните, политическите и дипломатически среди.

Вторият том в обем от 327 страници е озаглавен „Китай 2018– 2019”. Каква е разликата между двете издания? В първата книга авторът ни поднасяше в увлекателен стил свързани с Китай  теми и тайни на успехите на китайците на базата на своите лични впечатления  и богата информация от  много източници,  но пронизана  от една обща идея: „всичко в този свят е свързано в едно поле, пропито от знание, логика, интелект и няколко положителни емоции, между които водеща е общочовещката любов. Животът взет в своята цялост, е една игра. И структурните и същностни елементи на тази игра пронизват всяка дейност – в геополитиката, в икономиката, в управлението на инситуциите и компаниите, държавите и един футболен отбор или симфоничен оркестър, една банка или един универститет....”.

Във втория том обаче, въпреки че още във въведението напомня за «играта», но този път между дигитализацията и икономиката,  авторът ни предлага едно задълбочено изследване на текущите процеси, които имат своето отражение в международен и геоикономически план. Това прави книгата изключително актуална в днешната сложна международна обстановка и трансформация на световния ред.

Необходимостта от тази книга авторът вижда така:

«През 2017 г. Китай започна активно да прилага стратегическата програма Made in China 2025. Всички ответни действия на САЩ през 2018–2019 показват, че отношенията с Китай са навлезли в период на Студена война. На дневен ред стои кардиналният въпрос, кой ще е технологичният лидер и хегемон в света през 2030 година. Американските експерти с доза изненада, но съвсем трезво оценяват, че Китай е постигнал една забележителна величина в скоростта си на развитие и придвижване и през 2018 година е в състояние да реализира почти всяка една нова идея в краен продукт за два пъти по–кратко време от конкурентите си в САЩ. Това е ключова характеристика, която направи технологичния спор между двете страни неизбежен и за няколко месеца го превърна в сериозен сблъсък.»

Изследователският подход на автора се характеризира не само с поднасянето на резултатите от творчеството на голям брой световно известни експетри по Китай, но и със собствен критичен анализ и оценка, обяснения, защо това е така и виждания, как би трябвало да се решат проблемите и прогнозите и очакванията му. Впрочем, прогнозите му от 2017 г. вече се сбъдват. Във втория том много по–ярко се очертава геополитическият му поглед върху проблемите в света. Всичко това превръща книгата в научен труд с изключително познавателна ценност. Не ми е позната в света книга по Китай, в която да е компресиран такъв голям обем от информация и едновременно с това, тя да е критично анализирана.

Заглавието на книгата обаче, не говори нищо за ценната информация, която се крие под корицата й. От PR-гледна точка повечето от заглавията на отделните глави в книгата можеха да бъдат далеч по–привлекателно заглавие. Но това е единствената забележка, която би могла да се направи и касае издателския подход, а не автора.

Съдържанието на книгата е следното:

 1. Безшумната атака на Китай
 2. Новата 30–годишна война 2018–2049
 3. Made in China 2025
 4. Новата 30–годишна война
 5. Китай се въоръжава
 6. Глобален Китай
 7. Търговската война САЩ–Китай
 8. Спорът Huawei
 9. Кой е Си Дзинпин
 10. Единството на китайската родина
 11. Бонусна система за контрол
 12. Клопката „гореща” война
 13. Паричната глобална  експанзия на Китай
 14. Новата 30 годишна война – Китай–Европа
 15. На прага на тектонични промени

Въпреки че в горните заглавия се споменава 4 пъти думата война, а въпросите за разузнаването на Китай и за плановете му за въоръжаване са изключително интересни,

авторът като икономист акцентира много повече върху икономиката, взаоимозависимостите в международен аспект, умението на китайското ръководство да приложи изпреварващо научно–технологичните постижения, да се възползва от «шанса на столетието за китайския народ– дигитализацията» и да се превърне в глобален износител на технологии на база изкуствен интелект. Разбира се, много аргументирано са разгледани проблемите с «Новият път на коприната», възможности, шансове, замисъл и цели.   Интерес представляват темите за уязвимостите на Китай, за отношенията САЩ–Китай и Русия–Китай. Инкорпорирането на Европа  в генералната схема на проекта Евразия, всички усилия на Китай да стане хегемон в Азия, да инвестира трильони  по трасето  на Новия път на коприната, в крайна сметнка губят смисъл, твърди авторът. Китай желае да изтласка Съединените щати от Южнокитайско море и зоните около Тайван, евентуално от Австралия, но на всяка цена от Европа. Европейските страни едва през лятото на 2019 г. разбраха това, пише авторът. Но по негово мнение китайските анализатори са наясно, в колко тежко положение са европейските банки, а и цялата финансово–кредитна система в Европа. Само масивна китайска интервенция може да даде на европейската икономика спешно нужния тласък.

Коронавирусът според автора, ще бъде иглата, която ще пробие огромните балони, надути с кухи пари и в Западното, но и в Източното полукълбо. Много вероятно е светът да бъде по–бързо от очакваното разделен, с помоща естествено  на дигитализацията  и въвеждането на нови криптовалути, на два блока. И в тях ще витае страхът, неизвестността и задължително ще има  външен враг. Ще се установят безпримерни и непознати на живите генарации хора диктатури. В Китай базата и надстройката е готова, в САЩ е на път да се реализира и вирусът много ще помогне на плутокрацията, която държи почти всички финансови и материални активи не само в САЩ, а и в редица други страни и дестинации. Да му мисли цивилизована Европа и нейната средна класа. Страни като Русия, Бразилия Турция, Унгария, а ще се появят и нови, нямат проблеми, защото са се подготвили да изградят стройни централизирани, брутални командни системи и отдавна тренират населенито да не познава характеристиките на така наречената средна класа и живее в немотия и ограничения.

Книгата завършва с мисълта на Марк Твен– «Бог е създал човека, защото е бил разочарован от маймуната. След това се е отказал от следващи екперименти.»

А на последната страница четем Десетте послания на Джак Ма, започвайки с «Ако мечтаете, имай големи мечти, реално големи», «Търси възможности в кризата», «Използвай силата на конкурентите срещу тях», «Отборът трябва да работи за целта, не за шефа».

Да пожелаем добър път на новата книга на Борислав Сретков, нови срещи с него в България и успехи в творческата му работа.

За автора:

Борислав Сретков е роден на 10 11 1952 година в София. Майстор на Спорта.

Завършил е Немска езикова гимназия през 1971 г. и „Международни икономически отношения” през 1978 г. във ВИИ „Карл Маркс”, София.

От 1979 до 1989 г. работи в областта на външноикономическите отношения в България и в Скандинавия.

От 1990 до 1999 г. е управител на външнотърговска фирма. От 2000 година работи и и живее зад граница.

Владее немски, английски, руски, шведски и ползва френски и гръцки езици.