Турският въпрос и държавната сигурност Печат
Автор Експерт   
Сряда, 15 Юни 2016 23:04

 

Турският въпрос и държавната сигурност

На 14 06 2015 г. в зала 1 на Централния военен клуб в София беше представена новата, трета поред, книга на Любомир Шопов „Турският въпрос и държавната сигурност”.

Организатори бяха Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Национална Асоциация Сигурност,  в. „ Земя „ , Съюзът на тракийските дружества в България , Национална асоциация за международни отношения , Българско дипломатическо дружество и Асоциация на разузнавачите от запаса. Не само членове на тези организации, но и много бивши служители от МВнР и силовите министерства, депутати, преподаватели от университети, издатели, журналисти и др. изпълниха до краен предел зала № 1 на Централния военен клуб.

Първата книга на автора „Отдел Трети” за външната политика на НРБ на Балканите излезе през 2012 г. На 31 януари 2014 г. представихме тук втората книга на Любомир Шопов „Геноцид” за трагедията на българските бежанци от Тракия и Мала Азия.  Можете да си я припомните и дори прочетете откъс от нея  на този адрес:

http://expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1378:2014-01-31-17-44-46&catid=21:--&Itemid=34

 

Кой е Любомир Шопов?

Любомир Шопов е дипломат от кариерата. Завършил е Московския държавен институт по международни отношения. Ръководил е българската правителствена делегация на поверителните преговори между държавите - членки на НАТО и на Варшавския договор за разоръжаване в Централна Европа. Началник на  отдел „Трети” на МВнР – Балкански страни от 1985 до 1988 г.. Кадрови служител на българското външнополитическо разузнаване.

 

Представяне и дискусия

Още при откриването бе подчертано от Чавдар Петков, че книгата представя проблем, който не е намерил решение, а днес звучи още по–актуално. За съжаление нямаме нацинална стратегия срещу неоосманизма и радикалния ислям. През последните 25 години управляващите не вникнаха в дълбочината на тези проблеми. Национална асоциация сигурност и Асоциацията на разузнавачите от запаса възнамеряват да инициират разработването на такава  концепця.

Бившият заместник министър на външните работи Иван Ганев сподели, че в книгата има толкова много истини, които трудно се срещат в други издания. „Турция ще продължи да бъде наш основен проблем”, каза заместник министърът и помоли присъстващите да направят така, че книгата да стигне до повече хора. Предложението му бе: „И ако може да се даде на министърката на образованието да я размножи и да се даде по училищата, защото децата на България трябва да знаят главната опасност за нашето бъдеще. Въздържам се да предлагам тази книга да се даде и на външния ни министър, защото не знам той дали знае български.”

Професор Димитър Иванов, издател и преподавател, счита, че в книгата има много народопсихология, традиции и културно наследство, което векове наред крепи нашия народ. Всъщност тя е един буквар, поне според личното му впечатление. Колкото до разпространението й професорът бе категоричен: „Всички министри и зам.-министри на силовите ведомства трябва да я имат на бюрото си, да четат и да не могат после да кажат, че не го знаят, че никой не го е казал, че не е напечатано и не е останало. Ние като издатели ще се погрижим да отиде и там където трябва навън чрез международния обмен в Националната библиотека.” Турция уважава този, който знае как да си формулира националните каузи и цели, и който има смелостта да ги защитава постоянно. Това е скритото послание на третата книга на сина на Григор Шопов, каза проф. Димитър Иванов.

Посланик Петър Воденски от името на  Българското дипломатическо дружество представи накратко професионалния път на автора Любомир Шопов. Той изтъкна високия му професионализъм и припомни, че през май 1991 година по разпореждане на българския президент посланик Шопов е бил освободен от Външно министерство за това, че е бил син на баща си. „Без да се поставя под съмнение нуждата от поддържане на добросъседски приятелски отношения с Турция, се поставя и въпросът дали в последните години Турция не се опитва да се меси и в работите на България”, отбеляза дипломатът. Той не спести истината, че Народна партия „Свобода и достойнство”, е създадена от Анкара. , а новата ДОСТ е поредния анкарски проект. Засягайки въпроса за специалните служби Воденски направи извода, че когато има силни такива, тогава България е могла да запази своя суверенитет и нейните граждани  са били проспериращи.  Воденски разкритикува законът за досиетата и обяви, че офицерите от специалните служби, работили до 1981 г. , са били смачкани пред лицето на обществото. „При това от страна на собствената си държава, с приетия от всички политически сили в НС закон, работилите в тези служби, бяха папагалски оплюти от четвъртата власт медиите.” Те, разузнавачите са спазили своята част от договора да не разкриват принадлежността си и работата си, но спази ли своята част от договора и задължението си към тях държавата?

Посланик Любомир Шопов посочи, че е много дразнещо  да се манипулират, да се лъжат хората и направо да се гаврят с българската история. Когато Петър Младенов му поверявал Трети отдел, го успокоявал, че ще се справи, защото в него работят най–добрите експерти по Балканите. „България имаше собствена политика и не позволи да се накърнят интересите й в отношенията между Турция и България”, подчерта Л.Шопов. Целта на книгата е не да противопоставя, а да се даде възможност за излизане от това патово положение, в което България търпи жестоки загуби, тя все повече губи - собствена територия и собствено население, поясни авторът. „Имаме уникален шанс да намерим решения стига някой да пожелае да ни чуе, но и ние не трябва да стоим със скръстени ръце, а със своите усилия и възможности да предлагаме прагматично национално решение, което да оцелява и да отстоява и устройва интересите на всички български граждани”

 

СЪДЪРЖАНИЕ

Човек, сигурност и държава

Исям. Европа. ОСманско иго

Руско–турската война и освобождението на България

„Руска окупация” на България

Тракийският въпрос

Освободителната Балканска война /1912–1913 г./

Междусъюзническата война /1913 г. Турция нарушава Лондонсикя мирен договор.

Геноцидът над тракийските българи

Изселниеският въпрос

Заплахата. Турските доктрини и България

Дипломация и сигурност на Балканите 1985–1989 г.

10 ноември 1989 г. Т.Живков–М.Горбачов

Тайните служби и Държавна сигерност на България

Неоосманизъм

Българският етнически модел и неоосманизмът

Циганският въпрос

Заключение

 

 

Любомир Шопов

Турският въпрос и държавната сигурност

Книга първа

Издателство „Земя”

235 страници

За закупуване на книгата: 0876 455011