Ирина Бокова е „златен шанс” за България, за повишаване на политическата тежест на нашата страна в световната дипломация Печат
Автор Експерт   
Неделя, 10 Януари 2016 17:01

Ирина Бокова е „златен шанс” за България, за повишаване на политическата тежест на нашата страна в световната дипломация

БДД и НАМО

 

Управителният съвет на Българското дипломатическо дружество и Националната асоциация за международни отношения изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министъра на външните работи Даниел Митов, в което изразяват подкрепа и професионални аргументи за кандидатурата на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН.

До

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

Г-Н ДАНИЕЛ МИТОВ

МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

Копие: Народните представители в  43-то Народно събрание

Независимите  български медии

Гражданското общество в България

 

Уважаеми господин Министър-председател,

Уважаеми господин Министър,

 

На 15 декември 2015 г. до вас бе изпратено писмо, подписано от председателя на 70-та сесия на Общото събрание (ОС) на ООН г-н Могенс Ликкетофт и председателя на Съвета за сигурност (СС) на ООН за декември 2015 г., посланик Саманта Пауър. То е в изпълнение на резолюция 69/321 на ОС на ООН и е адресирано до всички държави-членки на Световната организация. Това писмо поставя началото на официалното номиниране на кандидати за поста Генерален секретар на ООН с мандат от 1 януари 2017 г.

В документа са посочени критериите, на които следва да отговарят кандидатите. Сред тези критерии са: привързаност към целите и принципите на ООН, доказано лидерство,  значителен опит в международните отношения, компетентност, дипломатически способности и знание на няколко езика (multilingual skills). Подчертава се също, че своевременното издигане на кандидатури за най-високия пост в световната дипломация ще бъде приветствано.

Република Македония вече отговори официално и предложи за следващ Генерален секретар на ООН г-н Срджин Керим, бивш външен министър на тази държава. Очаква се да бъде предложена официално и г-жа Весна Пусич, министър на външните работи на Хърватия. Двете кандидатури са от Източноевропейската регионална група (ИЕРГ), като се очакват и други. Така например, наши колеги от ИЕРГ и Вишеградската четворка „опипват” почвата за издигане и на тяхна кандидатура. Както знаем, предварителни сондажи по отношение на евентуална наша кандидатура бяха проведени от държави от Латинска Америка и Тихоокеанските държави (Нова Зеландия).

Доколкото Българското дипломатическо дружество (БДД) и Националната асоциация за международни отношения (НАМО) са запознати, в ООН има разбиране следващият кандидат за Генерален секретар на ООН да бъде от Източноевропейската регионална група. Повечето от постоянните членове на СС и членове на ОС на ООН се изказват за избор на жена на този пост при други равни условия. В рамките на Световната организация дори бе създадена специална група, която да лобира за избор на жена на най-високия пост.

Уважаеми господа,

През 2013 г. Министерският съвет на Република България прие решение за издигането на кандидатурата на г-жа Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО, за Генерален секретар на ООН. Това бе националноотговорно решение. През следващите години кандидатурата й бе подкрепена от президента на Република България г-н Росен Плевнелиев и премиера г-н Бойко Борисов, включително и публично.

Нашите две организации са уверени, че е настъпил моментът за изпращане на отговор на писмото на двамата председатели на ОС и СС на ООН от 15 декември 2015 г., в което официално да се потвърди кандидатурата на г-жа Ирина Бокова за следващия Генерален секретар на ООН. Смятаме също така, че е крайно време България да започне кампания за лобиране в полза на тази кандидатура. Предвид броените месеци до избора на този пост, апелираме за изпращането на нашата подкрепа в ООН колкото се може по-рано.

Г-жа Ирина Бокова работи по проблемите на ООН от самото начало на своята дипломатическа кариера през 1970-те години. Познаваме я като изключителен дипломат, депутат, заместник министър и и.д. министър на външните работи, като посланик на Република България в Република Франция. През всичките тези години тя е работила за България; защитавала е българския национален интерес. Свободно владее английски, френски, руски и испански езици – основни езици на СС на ООН. Преизбрана бе за Генерален директор на ЮНЕСКО – втората по големина и по значение международна организация след ООН - Ню Йорк, благодарение и на ефективната подкрепа, оказвана от министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов.

Според нас няма друга избираема българска кандидатура за поста Генерален секретар на ООН. Няма друга българска кандидатура, която да отговаря на високите изисквания, посочени в писмото на двамата председатели и да разполага с необходимата подкрепа сред постояннит ечленове на СС на ООН и държавите-членки на ОС на ООН. В допълнение към това е голяма вероятността кандидатурата на г-жа Ирина Бокова да обедини Източноевропейската група.

Ирина Бокова е „златен шанс” за България, за повишаване на политическата тежест на нашата страна в Световната организация, в световната дипломация. Такава възможност за страната ни едва ли ще се повтори някога. Всяка друга наша кандидатура ще компроментира този шанс.

Уважаеми господа,

Вярваме в здравия разум на българските институции, в политическия ви инстинкт и поради това се обръщаме към вас с това писмо. България трябва да заложи на печалившата кандидатура и да не допуска дребни политически игри, национални интрижки и изблици на предрасъдъци  да попречат на избора на г-жа Бокова за български кандидат за Генерален секретар на ООН.

 

София, 7 януари  2016 година

 

Проф. д.ю.н. член-кор. Александър Янков, посланик
Председател на Националната асоциация
за международни отношения (НАМО)

Димитър Костов, посланик
Почетен председател на Българското
дипломатическо дружество (БДД)