In Memoriam На 02 март 2015 г. почина професор Чавдар Николов Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 02 Март 2015 21:40

In Memoriam

На 02 март 2015 г. почина професор Чавдар Николов


Чавдар Николов е роден през 1954 година в София. Завършил е УНСС, а след това докторат в Хумболтовия университет в Берлин. Професор Чавдар Николов е  бивш декан на Стопанския факултет на ЮЗУ “Неофит Рилски” в Благоевград. Той  създаде  академичния дух и атмосфера в него, беше пример за съвременен и уважаван преподавател.

Автор е на пет публицистични книги за българския преход, на два учебника по финанси и един – по европейска интеграция, както и на няколко стихосбирки. Чавдар Николов бе един от най-уважаваните финансисти в страната. Чест и желан гост в много телевизионни и радио–студиа. Той имаше какво да каже и умееше да отстоява позиции. Гражданин с критична мисъл, широка и богата култура, ерудит със собствен принос за развитието на икономическата наука. Ако управляващите се бяха вслушвали повече в него, България щеше да избегне много негативи в икономическото си развитие.

Той беше активен в обществения и политическия живот на страната още от началото  на промените като главен икономически експерт на БСДП на д-р Петър Дертлиев. Бивш член е на Съвета по евроатлантическа интеграция при Президента на Републиката. Чавдар Николов беше първият в България независим кандидат за евродепутат.  Той бе член  и на Българско дипломатическо дружество. Автор на нашето издание за анализи «Експерт–БДД»

В края на миналата година бяха организирани благотворителни прояви за набиране на средства за лечението на професор Чавдар Николов, който се нуждаеше от неотложна бъбречна трансплантация.

Опелото ще се извърши на 4 март, сряда, от 12 часа, в подуенската църква в София на улица "Черковна".

Поклон пред светлата му памет.