ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ДИПЛОМАТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО Печат
Автор Експерт   
Петък, 17 Октомври 2014 06:52

ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ДИПЛОМАТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО

Българското дипломатическо дружество изразява сериозното си безпокойство, че и настоящото правителство не пропусна да се присъедини към поредицата правителства на България през последните 25 години, които поради политически съображения системно уволняват кадрови дипломати с дългогодишен опит. Жертвата този път е постоянният секретар на министерството на външните работи Георги Димитров.

Че уволнението е политически мотивирано, свидетелстват обявените мотиви за уволнението, които са изсмукани от пръстите и просто не са верни. То е и в нарушение на закона за дипломатическата служба, който беше приет през 2007 г. именно с цел да се стабилизира дипломатическата служба и да се утвърди професионалното начало в МВнР. Според този закон постоянният секретар е мандатна длъжност, и той не може да бъде сменяван предсрочно.

Това уволнение, взето веднага след деня на изборите, видимо е елемент от чистката, която служебното правителство извърши в редица сектори на държавната администрация. Очевидно то е възмездие за поведението на Г. Димитров, който при предишното правителство оспори в съда политиката на тогавашния министър Николай Младенов и спечели всички съдебни дела. Налага се да припомним, че през 2011 г. Конституционният съд отмени и почти всички изменения на Закона за дипломатическата служба, които имаха за цел да реполитизират този закон и дипломатическата служба и на които Г. Димитров публично се противопоставяше.

БДД не се съмнява, че и този път това решение ще има същата съдба.  То нанася вреда на дипломатическата служба, а в по-широк план и върху доверието на хората и служителите в държавата и нейните институции. За съжаление щетите от него, както и досега, няма да бъдат понесени от отговорните лица, които са го взели, а от българските данъкоплатци.

БДД смята закона за дипломатическата служба като основен инструмент за изграждане на независима и професионална дипломатическа служба, която не се влияе от политическата конюнктура и служи на интересите на страната. Затова БДД настоява новосформираното правителство да се придържа строго към закона и да отмени това политическо решение.

На политическите уволнения в министерството на външните работи трябва най-сетне да се сложи край!