Прогнози и електорални нагласи сто дни преди изборите за Европарламент - май 2014 г. според PollWatch2014 Печат
Автор Експерт   
Събота, 22 Февруари 2014 19:46

Прогнози и електорални нагласи сто дни преди изборите за Европарламент - май 2014 г. според PollWatch2014

Жоржета Пехливанова

ПЕС, групата на социалистите, която заема политическото пространство в Европарламента в център – ляво, се очертава да бъде новата най-голяма политическа формация в следващия Европейски парламент, измествайки ЕНП, която е водещата в сегашния европарламент. Това е първото изследване и прогноза на PollWatch2014. ٭/

В предвиждането си се очертава социалистите да спечелят 217 места в новия парламент, 23 повече от местата, които имат днес. Тази прогноза за победата на социалистите е особено значима за кандидата на ПЕС за председател на Еврокомисията Мартин Шулц. Въпреки това, трябва да се има предвид, че Европейският съвет има задължението да “зачете” резултатите от изборите за номиниране на председател, за което още има дълга игра и всеки кандидат от тези две големи групи може да стигне до върха. Освен това все още има три месеца време до изборите.

Групата на “народните” – ЕНП, центърът-дясно, която в настоящия Европарламент е най-голямата с 274 депутатски места, се очертава да загуби около ¼ от своето представителство, падайки до 200 места в новия Европарламент.

Извън прогнозите за двете най-големи групи, либералното семейство - АЛДЕ се очертава да сниши своите места до 70, засегнати от загубите в Обединеното кралство и в Германия / всяка една партия пада от 12 на 4 места/. Това би означавало, че глобалната квота на представителство на традиционните три големи групи, ще бъде около 65% срещу 72% в настоящия Европарламент. Като резултат, пропорцията на вота на крайната левица, крайната десница и анти-европейците се увеличава. PollWatch прогнозира, че 29% от всички места в новия Европарламент ще бъдат спечелени от партиите, които критикуват или които са опоненти на Европейския съюз.

Групата Зелена левица/Европейската обединена левица (GUE / NGL) ще се превърне в четвърта група в новия европарламент с 56 депутатски места вместо досегашните 35, вследствие на засилено присъствие на левите партии във Франция, Германия, Гърция и Испания.

Групата на зелените / Европейски свободен алианс намалява своето присъствие в новия парламента на 44 места, тъй като делегацията на Франция намалява драстично присъствието си, от 16 на 5 места в новия Европарламент.

Групата на Европейските консерватори и реформатори(ECR)(42 места) и групата Европа на свободата и демокрацията(EFD)(30 места) трябва да се борят за своето съществуване, имайки предвид, че се очакват промени за спад и за да останат като групи, трябва да имат поне 25 души евродепутати.

Според предположенията на PollWatch, крайно дясна група също се оформя, ако осигури кворум от седем страни, прогнозирайки да има 38 депутатски места в новия Европарламент. /Франция, Холандия, Белгия, Италия и Швеция/.

Има също и така наречения “х” фактор в тези избори от новите партии, които възникнаха след 2009 г. и които могат да имат значим брой в новия парламент. Прогнозата на PollWatch е, че нови депутати на партии, които не са в европейска партия или група като италианската “Движение 5 звезди” (M5S) или на Република Чехия ЛибералнатаANO 2011- ще влязат като невписани членове. След като бъдат вписани и станат членове, техните представители ще бъдат включени в съответните групи, подпомагайки броя на съответната групата, към която се присъединят.

Прогнозите по групи за новия Европейски парламент:

ПЕС (221) места и става първа по големина европейска партия в Европейския парламент след изборите май 2014 г. /В настоящия Европарламент социалистите са втората европейска политическа партия с 194 евродепутати./ Делегацията на Германия (SPD) остава най-многобройната, следвана веднага от Лейбаристката партия на Великобритания с 29 места /с надежда британски представител да има възлов пост през 2014г./ Италианската демократическа партия (PD) запазва 22 места, а Полската партия ляв център от 7 места, ще има 16 в новия парламент.

(ЕНП-ЕД) „Европейска народна партия - Европейски демократи“ /с 275 евродепутати в настоящия парламент/ се очертава спад до 202 евродепутата в следващия парламент и става втората по големина европеска партия. Делегацията на Германия (CDU / CSU) продължава да е най-голямата с 35 места. Членове на ЕНП губят места във Франция /от 30 места досега, в новия се предвижда да имат 18, Италия/от 34 – на 20 и Полша /от 28 места в новия – 15/

ALDE(АЛДЕ) (64)

Либералите намаляват бройката от 85 на 64 евродепутати. Британските /Либерални демократи/ и германският (FDP) делегациите по отделно намалеят до 1/3, от 12 на 4 места по отделно. Румънските либерали, обаче, (PNL) делегацията се удвоява от 5 на 10 места, а броят на испанските либерали се увеличават от 2 на 6 депутати.


G/ ЕРТ (44) Зелените/Европейски свободен алианс. Зелените от 58 намаляват на 44. Листата с водачи Жозе Бове и Ска Келер дори ще бъдат задминати от Радикалната левица на Алексис Ципрас, която от 35 евродепутати в настоящия парламент получава 56 евродепутати.

Френските зелени от 16 места в настоящия парламент, ще имат само 5, а германските от 14 ще получат в новия 11 места. Малко надмощие имат в Австрия и в Белгия, както и нови делегации зелени от Италия и Литва.


ECR (42) Европейски консерватори и реформисти

Полската (PiS) делегация нараства от 12 на 20 депутати, нареждайки се пред британските консерватори, които от 27 в този парламент, ще имат в новия 18 души. Чешката делегация, който в момента е от 9 души и е третата по големина в групата ECR – остава само с един депутат.


EFD (30) Европа за свобода и демокрация

Партията за независимост в Обединеното кралство ще бъде 60% от групата с 18 депутати докато през 2009г. Те бяха 13. Италианската делегация намалява от 8 депутати на 4 в новия парламент. А Лига Норте Италия може да се присъедини към някоя група крайно дясна създавайки проблеми на групата /за да има група трябва 25 депутати/.


GUE/NGL (56) Конфедерална лява група Зелени леви/Европейска обединена левица Нордик

Във Франция крайно левите печелят / 8 евродепутатски места пред настоящите 5 евродепутати /, Гърция /9 депутати срещу предишните 3/, Испания /6 евродепутати срещу 1 досега/, Германия също 9 нови депутати. Крайната левица ще заеме четвърто място в новия Европарламент. В Дания, Швеция и финландия също се очаква положително движение на крайнолевите, които все още не са представили своите листи.


NI (92)

Броят на така наречените “невписани” нараства почти тройно, въпреки че много от депутатите ще се присъединят към някои групи след изборите. 22 депутати идват от Франция от Националния фронт, 24 от Италия, повечето от “Движение 5 звезди”, 7 депутати от Германия /Алтернатива за Германия/ и 7 евродепутати от Чехия /повечето от Либералния “Liberal ANO 2011”/ y 5 депутати от Испания / Либерален съюз Прогрес и демокрация/.

Магическото число 400 за избора на председател на Европейската комисия

Най-напрегната битка в Брюксел за поста председател на Европейската комисия на мястото на Ж.М.Барозо продължава в разгара. Един от най-добрите политически анализатори в Брюксел, Кристиано Фьостел прави следния коментар:

“Нека бъдем честни -никой не знае какво в действителност ще стане между май и юли тази година в ЕС. Цялата процедура по избирането на председателя на Еврокомисията, така както е според Лисабонския договор, е новост за всички нас. Единственото, което е важно да постигне кандидатът за поста е подкрепата на 400 евродепутата в Европейския парламент. Но пътят за постигането на тази цел на пръв поглед изглежда проста, но е далече от това да бъде постигната лесно.”

Процесът:

Основните европейските политически партии предлагат своите кандидати за поста председател на ЕК. След изборите, предвид резултатите Европейският съвет ще номинира кандидата получил квалифицилано мнозинство. “Реал политик” смята , че големите страни ще имат вето, а малките страни ще загубят това право – нещо, което ще направи процеса по-лесен. В последствие Европарламентът ще проведе избора, определяйки кандидата. По закон кандидатът трябва да получи пълно мнозинство, т.е. подкрепа от 376 депутата. Но за по-голяма сигурност, че даденият кандидат ще бъде избран, той се нуждае минимално от 400 вота. Това означава, че следващият председател на комисията ще бъде свързан политически с това мнозинство, т.е. този председател ще трябва да изпълни и някои от обещанията дадени на това мнозинство.

Някои анализатори смятат, че ще има партия “пинг-понг” между институциите, т.е. между Европейския съвет и Европарламента, номинираните кандидати, както и гласуваните преди “за” и след това “против”.

К.Фьостел смята, че има четири сценарии, от които най-вероятен е този, в който Мартин Шулц печели поста на Барозо.

Сценарий 1: ПЕС първата голяма група в Европарламента: Шансът на ПЕС в център-ляво има повече възможности за съюзяване при вота за постигане на тези 400 гласа, образувайки алианси от левия спектър и крайната левица, зелените и някои либерали /Алексис Ципрас, кандидат на Партията на европейската левица, /Този сценарий е най-вероятен по преценката на анализатора. Ако Мартин Шулц оглави Комисията, може канидатът на ЕНП да стане председател на Европейския съвет /където център-дясно продължава да е по-голямата група държави/, а външен министър да стане либералът кандидат. Може би също така Жозе Мануел Барозо да получи поста генерален секретар на НАТО за баланс. Докато трае избирането на председателя на комисията при новата демократична динамика, останалите висши постове ще бъдат определени “при затворени врати”.

Сценарий 2, ако ЕНП спечели евровота. Ако ЕНП се окаже на първо място, това означава, че ще има голяма коалиция и най-вероятният председател е люксембургският бивш премиер Жан Клод Юнкер , който предвид добрата демократична традиция на старите европейски държави ще трябва да направи правителството си, в този случай да състави Комисията. След което в средата на юни Ромпой ще го заведе в Европарламента, търсейки повторно подкрепата на евродепутатите. Тогава социалистите и либералите ще направят оферти за останалите висши постове. Всички те имат своята справедлива част / Мартин Шулц, кандидатът-социалист този път ще оглави поста на Катрин Аштън, Висш представител за външни работи и политика на сигурност, либералният канидат Ги Верхофстадт ще оглави някоя конституционна конвенция, а неговият другар по формула Оли Рен ще оглави Еврогрупата/.

Голямата тема според анализатора е, че на тези евроизбори има увеличаване на броя евродепутати от така наречените групи “маргинали”, което при избирането на председател на комисията, ако той е примерно от ЕНП, те ще гласуват “против” по институционални проблеми, както и “против” европейската дясна политика, което може да се окаже фатално..

Спекулациите и прогнозите продължат, ще има оферти, но бройката 400 евродепутати “за” в новия Европарламент е магическото число на евроизборите, май 2014г.

 

٭/ PollWatch2014 е създадена по инициатива на VoteWatch Europa и Burson-Marsteller / Europa Decide. Екипът, който извършва изследванията, е под ръководството на изтъкнатите учени и политически лидери - Simon Hix, от London School of Economics and Political Science, Kevin Cunningham и Michael Marsh от Trinity College Dublin. Тримата са поканени от Европейския парламент, за да предоставят редовни прогнози и електорални нагласи- барометър за хода и надпреварата през последните сто дни до изборите за Европарламент - май 2014 г. Моделът, разработен от тримата е бил приложен на евроизборите през 2009 г. и е доказал своята висока прецизност в прогнозите си – 98%.

Следващият бюлетин с прогнози на PollWatch2014 ще бъде публикуван на 3 март. Такива бюлетини с осъвременени прогнози ще се правят периодично през до 3 април. След тази дата, до изборите няма да има прогнози, за да не влияят на кампанията и резултата.