Битката за председател на ЕК– на ръба да избухне политически скандал Печат
Автор Експерт   
Сряда, 22 Януари 2014 13:17

Битката за председател на ЕК – на ръба да избухне политически скандал

Жоржета Пехливанова

В началото на януари 2014г. писах : “В Третата политическа фамилия в Европарламента, тази на Алианса на либерали и демократи за Европа (ALDE), също няма яснота по кандидатурите: дуелът между белгиеца Ги Верхофстадт, министър-председател на Белгия от 1999 до 2008 и финландеца еврокомисар Оли Рен заплашва да разцепи формацията. За модератор в дуела е привлечен и друг кандидат - премиерът на Нидерландия Марк Рут, зад който стои Кристиан Линднер, председател на Германската Либерал-демократична партия, който ще се опита да излезе от този конфликт от сега до 1 февруари, когато е датата на конгреса на АЛДЕ.”

 

Еврокомисарят по икономическите и монетарни политики в Еврокомисията и доскоро зам.-председател на Европейската комисия, финландецът либерал Оли Рен, се отказа вчера, 20 януари 2014г. да се бори за избирането му на поста председател на Европейската комисия. Оли Рен е получил уверение, че ще бъде подкрепен за избирането му на един от двата други важни поста - председател на Европейския съвет или Върховен представител на Европейския съюз за външна политика, на мястото на Херман Ван Ромпой или на Катрин Аштън.

Бившият белгийски премиер Ги Верхофстадт остава засега сигурен канидадт на Алианса на либерали и демократи за Европа, АЛДЕ, за председателския пост на Европейската комисия. Компромисът бе постигнат в Хага в бюрото на холандския премиер Марк Рут, който, заедно с Кристиан Линдер, председател на германската Либерал-демократична партия, беше на позиция, която заплашваше да повлече разцеплението на либерали и демократи в сърцето на Европейската партия. Тази формация бе разкъсана между привържениците на финландеца Оли Рен и тези за белгиеца Ги Верхофстадт.

Избирането на бившия премиер Ги Верхофстадт в Брюксел на 1 февруари е повече от сигурно и засега няма съмнение след оттеглянето на Оли Рен. Либералният алианс дори може да бъде заздравен, очаквайки се да получи подкрепата на италианци, унгарци и гърци. Оли Рен се отказа именно в момента, когато бе напечено, оценявайки, че се нарушава равновесието между либерали и демократи в ЕС. Вътрешни сондажи показали, че той няма да спечели, тъй като бившият белгийски премиер набира преднина от 30-40 гласа в полза на неговата кандидатура.

Едно голямо отсъствие имаше на тази среща в понеделник за “голямото помирение”: британският либерал Греъм Уотсън, лидер на АЛДЕ, президент на европейските либерали, противник на Верхофстадт. Именно той бе убедил Ник Клег, ръководител на британските демократи, либерали да подкрепят заедно Оли Рен. Но след оттеглянето на Рен, той обещал на Верхофстадт да не заема позиция относно неговата канидадтура. Амбициозният англичанин сър Уотсън се очаква да сложи ръка отново, въпреки всичко, върху председателството на Еврокомисията след изборите през май 2014г. Той има резерви, че Мартин Шулц ще бъде по-добрия кандидат за председател на Европейската комисия и смята, че ще се стигне до договореност между лидера на либералите и лидера на социалистите след изборите. Сър Уотсън, на 29.11.2013г. пред БНТ, подкрепи правителството на Орешарски и заяви: “Трудно е да се говори за добри и за лоши в политиката. Нито една партия няма монопол върху мъдростта, нито една партия няма монопол върху добрите хора. Но вярвам, че Местан, работейки заедно със Станишев, успяват да върнат България в правилния път.”

Вярвам, че на евроизборите през май 2014г. европейските социалисти и социалдемократи ще имат по-стабилен резултат, защото иначе пазарлъците ще задълбочат разрива между големите и малките държави, между Севера и Юга и налагане на Европа на две скорости..


21 01 2014 г.