Терористичните атаки в Русия са част от водената от радикалния ислям война в цял свят Печат
Автор Експерт   
Вторник, 31 Декември 2013 15:32

Терористичните атаки в Русия са част от водената от радикалния ислям война в цял свят

Симеон Николов

Целите на двете терористични атаки във Волгоград само в рамките на два дни очевидно целят да се попречи на провеждането на Олимпийските игри в Сочи от 07 февруари 2014 г, а с това се подрони и международния престиж на президента Владимир Путин и да се уязви гордостта на Русия, избирайки за място националния й символ Волгоград. Поводът отговаря и на един от основните принципи на терористите– да привлекат максимално международно внимание върху себе си. Няма съмнение, че сегашните им действия са израз на отправеното още през лятото послание във видеообръщение на лидера на чеченските ислямисти Доку Умаров да се използват всички сили за постигане на тази цел.

 

Нека да си припомним, че Умаров пое отговорността за терористичните актове на летище Демодедово през 2011 г с 36 жертви, в московското метро 2010 г. с 40 жертви и в бързия влак Москва– Санкт Петербург през 2011 г. с 26 жертви. За последните атентати тази есен няма поета отговорност. Специалните служби бяха остро критикувани след атентата на 21 октомври във Волгоград, при който бе взривен градски автобус и загинаха 7 и ранени 55 души. При последните 2 атентата тези дни те се ориентираха много по–бързо. Вярна е основната нишка в критиките, че действащата стратегия за борба срещу тероризма от 2006 г. се опира на приоритета да не се допусне нападение на групи бойци и се загуби политическата стабилност, докато през следващите години терористите се върнаха към друга форма– тази на самоубийствените единични атентати. Но остава съмнението, дали и днес не подцениха състоянието на терористите в Северен Кавказ. Считаше се, че Умаров е загубил вече прекия си контрол върху терористичните бойни групи, които в повечето случаи действат автономно. Сигурно е обаче, че значителна мощ запазва Шариат Джамаат в провинция Дагестан. На съмнение подлежи и решението именно в Сочи да се проведат Олимпийските игри, залагайки престижа на Русия и руския президент, въпреки добре известните факти: през последните 13 години са извършени 120 самоубийствени атентата. Почти всички атентатори идват от съседните на Сочи мюсюлмански републики и Северен Кавказ.

Независимо от регианалния характер на терористичната групировка и пряката й цел в случая, трябва да се отбележи, че тези терористични актове са част от водената от радикалния ислям война в цял свят. Участннците и в последните атентати бяха приели наскоро исляма. Затова и ответната реакция на международната общност би трябвало да бъде категорична и единна. Независимо от това, дали действията на терорстите са предизвикани от политиката на Москва и упражнено насилие от руските органи за сигурност. Отговорът не може да бъде терор срещу цивилно население.

Руските експерти са прави като прогнозираха още през октомври 2013 г., че терористичникте актове ща нарастват с приближаване датата на Зимните игри в Сочи. Самите игри обаче не са застрашени, в което са единни както Международният олимпийски комитет, така и руските държавни органи. От екпертна гледна точка това се дължи на простия принцип, че терористите винаги избягват силно охраняваните обекти и подбират възможно най–малко очакваните места за свои атаки. Много опасения имаше преди години за игриге в Гърция. Похарчени бяха рекордни суми. Тогава прогнозирахме, че нищо няма да се случи и с това не бяхме интересни за медиите. Случаят с Олимпийските игри в Сочи обаче е по–друг. Терористични атаки в други градове / най–уязвими са съседните на Северен Казахстан Краснодар, Ставропол, Волгоград/ дори и да не проникнат в Сочи, ще хвърлят сянка върху олимпийските игри. Освен това, към досегашните политически аргументи за бойкотиране на игрите от някои западни политици и държавници може със сигурност да се добави и аргумента за несигурност на провеждането им, който би се възприел и от много желаещи досега да посетят мероприятието. Разклащането на два от основните стълбове на държавността – сигурността и застрашената от икономическа криза Русия може да повлияе негативно на възходящия външнополитически курс, който бе поела Москва и да отклони вниманието от трудния мирен процес, който се очертава по линия на международната конференция „Женева–2” за мирно уреждане на кризата в Сирия.

Средствата за сигурност, които са отделени за Олимпиадата в Сочи – над 3 млрд долара надвишават всички досегашни средства за други олимпиади взети заедно. Планираните сили за сигурност – над 50 000 души надвишавт два пъти тези на летните игри в Лондон през 2012 г. 12 безпилотни летателни апарати в небето над Сочи, легендарните самолети Су–27 в бойна готовност, страшилището на противовъздушната отбрана– ракетните установки С–400 са само част от мащабните планове за гарантиране на сигурността. Въпреки всичко, руски експерти не изключват, теростичини групи да проникнат в Сочи и вземат заложници или да изпратят джихадисти, които да извършат самоубийствени атентати.

Всеки атентат дава основания за редица поуки. Ето как изградената зона за сигурност попречи на атентатора да проникне в чакалнята на гарата във Волгоград, където жертвите щяха да бъдат много повече. А у нас на летище Сарафово не работеше дори видеокамерата към паркинга. Проникването и свободното движение на потенциалните терористи в районите в близост до Северен Кавказ ни навежда на мисълта за контрола над влизащите в България нелегални имигранти. Подценяването на рязкото увеличаване на присъединяващите се към радикания ислям граждани един ден ще ни остави изненадани и нас. В разкритата от Уикилийкс грама на американския посланик у нас за радикалния ислям в България се посочваха цели 8% от преминалите обучение в Саудитска арабия и други арабски страни български младежи, които са се завърнали с крайни, ектремистки религиозни разбирания. Недостатъчните превантивни мерки на руските служби, липса на достатъчно оперативна информация пък ни напомнят за притисканите и недофинансирани български служби, липсата на агентура и сътруднически апарат. Никоя служба по света не може да се справи в борбата срещу тероризма без агентура и подкрепа от населението.

Вярно е, че атентатите във Волгоград не могат да се свързват с пряка заплаха и за България. Но не трябва да се подценява заплахата на „Ал Кайда”, че всеки, който подкрепи планираната международна конференция „Женева–2” за мирното разрешаване на кризата в Сирия, ще бъде наказан. Създадената вече ударна сила на терористите в Сирия ще има далечни последици както в посока на постсъветските републики, така и в посока на онези 29 страни, в които ще се върнат воюващите сега на сирийска земя. По наблюдение на експерти, около 30% от тях ще бъдат оформени джихадисти. Рисковете от терорстични атаки нарастват. „Индивидуалният джихад” не измести „Ал Кайда”. Организацията  все повече посяга към високотехнологични средства /кибератаки, безпилотни летателни средства, химическо, биологическо и ядрено оръжие/.  Тя и дъщерни организации контролират вече свои територии. Организационно укрепват и се разрастват. Ал Кайда печели влияние в Близкия Изток. Наблюдаваме мощно разширяване на силовия й център към Йемен, което й дава и някои предимства. Умишлено използвам думата разширяване, а не изместване, както някои други автори, защото е по–точно. Има укрепване на Ал Кайда и в Ирак и сигнали за завръщането й в Афганистан. А новите командири са много по–опасни и по–брутални от предшествениците си. Отричането на тези факти и обявяването й едва ли не за сразена след ликвидирането на бен Ладен  беше най–голямата грешка, което нееднократно сме посочвали.