Изяви на членове на Българското дипломатическо дружество в навечерието на Коледните празници Печат
Автор Експерт   
Сряда, 11 Декември 2013 14:03

Изяви на членове на Българското дипломатическо дружество в навечерието на Коледните празници


Посланик Киряк Цонев – с нова книга, Анатолий Станкулов– с изложба

 

Книгата „Сирия – война в земите на Адам и Ева” проследява политическото развитие на Сирия след получаването на независимост

«Тя е преди всичко документална, но в нея се вплитат и мои преки впечатления от работата ми в Сирия, от сирийците, с които съм живял четири години доста отдавна, но съм останал с едно впечатление на прекрасни хора.» Това казва арабистът акад. Киряк Цонев. „Книгата е писана от мен и от моята дъщеря д-р Мирослава Цонева. Книгата е без сюжет. Тя проследява политическото развитие на Сирия след получаването на независимостта, тоест след Втората Световна война и причините, които са международни, които са и вътрешни и доведоха до това, което сега е конфликтът в Сирия”.


Акад. Цонев обясни, че в книгата са описани външните причини, които са довели до вътрешния конфликт в Сирия. „Основната причина за онова, което става в Сирия в момента са външни причини. Ако сирийците бяха оставени сами на себе си, щяха да намерят начин за един по-обширен диалог и за намиране на решения за проблемите в страната.

 

Онова, което става в Сирия беше под прякото влияние първо на така наречената „Арабска пролет”, допълва още Киряк Цонев.
Арабите имат едно правило, когато двама араби се бият или карат, никой, който не е арабин, да не се бърка. „Ние нарушихме този принцип с миналия ни външен министър г-н Младенов. В книгата: „Сирия – война в земите на Адам и Ева”, сме се стремили не да заемем страна, както някои наши политици се опитаха да направят, а да намерим мястото на България в евентуален диалог, който да се разшири вътре, в самата Сирия. Този диалог ще бъде дълъг и труден, но имаме тази възможност. Аз казвам – не Великите сили, а именно малка България с нейния авторитет сред едните и други сили в Сирия, може да играе положителна роля в решаването на този проблем, ако ни разрешат”,
Книгата „Сирия – война в земите на Адам и Ева” ще бъде изложена на Софийския международен панаир на книгата, който ще е проведе от 10 до 15 декември. Официалното представяне на книгата ща бъде най-вероятно през януари.

 

Художникът Анатолий Станкулов с благотворителна изложба

Между Никулден и Коледа няколко християнски символа и една хуманна кауза се събират в "Окото на рибата". Художникът Анатолий Станкулов организира благотворителна разпродажба на картините си, за да осигури подаръци и малко радост на сирийските деца-бежанци в България. "Окото на рибата" е едноименното название на изложбата и на живописния цикъл на автора. Известен с карикатурите си, Анатолий Станкулов се изявява и като живописец, пренасяйки ведрото шаржово настроение в ярки цветни композиции.
Благотворителната инициатива се осъществява от художника и неговата съпруга със съдействието на Държавната агенция за бежанците и Държавния културен институт към министъра на външните работи. Картините от цикъла "Окото на рибата" ще гостуват в галерия "Мисията" на ДКИ от 12 до 19 декември. А благотворителната разпродажба ена12 декември от 18 ч.
Работата по колекцията "Окото на рибата" Анатолий Станкулов започва през 2007 г. в Париж, където работи за веригата галерии "
Caree D'Artistes". Части от нея са показвани в Българския културен институт в Париж, Българската дипломатическа мисия в Бон и в мраморното фоайе на зала "България". Освен изключителен живописец, Станкулов е и много известен карикатурист, и като такъв има дълбока връзка със словото. То винаги съпровожда образа и с това заглавие творбата постига неподозирана мащабност. Всички негови картини имат имена, тоест в тях безмълвно съжителстват слово и образ. Авторът им е един. Който ги е нарисувал и който ги е написал.