Представяне на нова книга Печат
Автор Експерт   
Сряда, 08 Май 2013 13:58

Представяне на нова книга

На 15 май 2013 г., от 17:30 ч. в галерия „Мисията” на ул. „Алфред Нобел” № 2 (срещу главния вход на МВнР) ще се състои официалното представяне на книгата „А иначе дипломацията е сериозен занаят” на посланик Петър Воденски. Добре дошъл е всеки, който проявява интерес към тематиката.

Посланик Петър Воденски работи в МВнР от 1978 г., преминал е през всички дипломатически рангове, от „стажант аташе” до най-високия. Бил е на длъжност „трети и втори секретар” в Посолството в Анкара, генерален консул в Истанбул, извънреден и пълномощен посланик в Турция, а след това в Молдова и в Кипър. В системата на МВнР е бил два пъти началник на кабинета на министъра, съответно на Станислав Даскалов и на Соломон Паси, както и директор на дирекциите „Външнополитически анализи и планиране” и „Европа-2”.

Комисията по досиетата обяви през 2010 г., че е бил сътрудник и щатен служител на българското военно разузнаване.

В мемоарната си книга „А иначе дипломацията е сериозен занаят” разкрива от първо лице ключови епизоди от дипломатическата „кухня”: от периода на възродителния процес, срива в българо-турските отношения и тяхното възстановяване до отлично равнище; дипломатическите ходове на България за връщане на статута на българския район „Тараклия” в Молдова; ратификацията от Парламента на Кипър на Договора за приемане на България в ЕС и др. Описани са и немалко любопитни случки от разузнаваческото ежедневие под прикритие, за което пише: „Работех за България. Неописуемо усещане.” Не крие обидата си, че – макар да е работил за сигурността на България - е бил вкаран в общия кюп на „доносниците” и охулен в обществото. Самоиронизирайки се, споделя, че опити да го вербуват са правили шпионските служби на Турция, Великобритания, Русия и САЩ, но вместо да приеме едно или няколко от горните предложения и да стане „уважаван” в страната си човек, взел, че „с всичкия си акъл” заработил за българското военно разузнаване.

Редакцияна ва „Експeрт–БДД” ще Ви предложи по–обширна публикация след представянето на книгата.