Опасявам се от активизация на полицейщината вместо истински мерки за антитерористична борба Печат
Автор Симеон Николов   
Събота, 21 Юли 2012 00:00

Защо в България се случи терористичен акт?

- Първо, трябва да си дадем сметка, че в Близкия Изток започна сериозен сблъсък между шиити и сунити, в който САЩ се намесиха на едната страна. Дълбоко се съмнявам, че ние, като международна общност, трябваше да взимаме страна. Логично е, като хора, които защитаваме демократични принципи, да помогнем на тези страни да намерят своя демократичен път за развитие, но не и да заемаме нечия страна.

Т.нар. Арабска пролет и сунитско-шиитския сблъсък създадоха благоприятни условия за силно развитие на тероризма. Терористичните организации се разраснаха не само из Европа, вече има няколко десетки хиляди подготвени терористи, които всеки един момент биха могли да изпълнят поставена задача - само над 20 000 са в Африка.

Структурата им също е изключително модерна и забележете колко интересни подразделения имат, като мобилна медийна група, специално подразделение за кибератака, женска организация, централно-изследователска група за радиоактивни материали. Тази подготовка на терористичните организации обещава, че в близко бъдеще ще бъдем свидетели на една много по-голяма активност.

Ето този втори план не беше дешифриран, а и нямаше кой да направи това особено в България, където от години неглижираме тази заплаха. Трябва да поставим и въпроса дали България действително не беше най-слабото звено от веригата.

Това ли ви се струва основният мотив да бъде избрана България?
- Единият вариант е, че това е акт на терористична група, която не е успяла да нанесе удар в западноевропейска столица, защото бяха предотвратени много такива опити в Германия и Великобритания. Вторият вариант е тази операция да е добре подготвена през последните няколко месеца в резултат на небалансираната външна политика и силното влизане на нашия външен министър Николай Младенов в подкрепа на някои организации и сили в Близкия Изток.

И третият вариант, който звучи малко по-конспиративно, е атентатът да е повод Израел да подплати силен политически натиск върху САЩ да се съгласи на военна операция срещу Иран. В стила на израелските служби е да действат по един скрит, таен начин и понеже няма как да реагират против волята на САЩ в международната общност, се реагира с активизиране на скритите си тайни операции срещу Иран.

Според вас чия е отговорността - на българските, на израелските служби...?
- Очевидно има вина и на нашите служби, защото отговорност носи страната-домакин. Но се пропуска един важен момент. Имаше спор между САЩ и Европа и Интерпол ни обвини още през декември 2011 г., че в ЕС има пропуск при охраняване на границите. Този въпрос възникна, след като стана известно, че атентаторът от Бургас е имал фалшиви американски документи. Обвинението е, че ние като европейци не искаме да използваме базата данни на Интерпол с над 15 млн. фалшиви документи.

Шефът на Интерпол Роналд Ноубъл заяви през 2011 г. буквално: "Много стъпки в това направление не бяха направени и може да се очаква нов 11 септември, нов Лондон и нов Мадрид". Ето ви едно от многото предупреждения и фактически Бургас стана новият Мадрид.

Трябва да се вземат предвид и тези недостатъци на границите на ЕС и се надявам на съвета по сигурността при президента Росен Плевнелиев този въпрос да бъде повдигнат.

Редица експерти са на мнение, че един човек не може да подготви сам такъв атентат. Това означава ли, че и у нас има терористични клетки, замесени ли са български граждани?
- Наистина такъв атентат не може да бъде подготвен от един човек. Във всяка структура има минимум двама души, които се занимават с логистика и двама за нанасянето на удара.

Новата тактика, която се утвърждава в терористичните организации е верижният принцип - взривява се един обект, изчаква се да дойдат лекарите и официални лица и се нанася втори удар, след това трети. Тази верижна реакция в България не стана, което ме кара да мисля, че или е имало проблеми, или че сигналът за бомба в болницата е бил верен и тя е била обезвредена.

Но има ли терористични клетки в България?
- Мисля, че днес има такава клетка. Независимо дали тя е била спяща и сега активирана или е съвсем нова, създадена наскоро с цел подготовка на определени терористични актове. Защото без помощ от тук, на място не е възможно да се извърши разузнавателната, проучвателната дейност и организационната дейност по нанасяне на удара.

Европейски специалисти посочват, че в Полша, България, Румъния и Чехия се създават нови ислямистки терористични клетки. Когато в нашия център правихме такива изследвания и поставихме въпроса, никой не ни отговори доколко има радикален ислям в България. А още след смъртта на Осама бин Ладен предупреждавахме, че тероризмът не си отива с него, а ще има възходящо развитие и се оказахме прави.

Коя е службата в България, която трябва да се вслуша в тези предупреждения и да реагира?

- Борбата срещу тероризма е много комплексна и за съжаление нямаме централизирано управление - и ГДБОП, и външното разузнаване и контраразузнаването имат отношение по въпроса.

Освен дейността на службите обаче от значение са и всички критики в последния доклад на Европейската комисия. Защо? Защото именно корупцията понякога благоприятства провеждането на терористичен акт. Припомням двата самолета над бившите съветските републики преди 3-4 години, които бяха отвлечени от жени-терористи. Те успяха да се качат на двата самолета и да ги отвлекат, защото платиха да не бъдат проверени. Борбата срещу тероризма е комплексна - почвайки от разузнаването и завършвайки с корупцията и престъпността, чрез която се финансират терористичните групировки.

Единственото положително последствие от този атентат е, че най-после ще престанем да подценяваме заплахите и ще вземем конкретни мерки. Съмнявам се обаче доколко ще съумеем да наложим мерки, като тези на Великобритания, Франция, където има страхотен контрол и успешно предотвратяване на десетки терористични актове. Опасенията ми са да не би да активизираме полицейщината вместо истинските високо професионални мерки, които изисква антитерористичната борба.

Започна ли нова война, каквито международни коментари се чуха?
- Отдавна война не започва в определен ден и час. От 3-4 години се води тайна, подмолна война и тук стои въпросът за морала в международната политика. Виждайки какво става в Сирия, този морал се сгромолясва. Да, режимът е такъв, но точно ние - Европа и САЩ, снабдяваме този режим с оръжие, с което се убиват невинни хора. Ние помагаме на една от страните като им даваме въоръжение и затова казвам, че се сгромолясва морала в международната политика.

Войната се води и няма да разберем кога следващите специални части ще бъдат хвърлени някъде другаде, както не разбрахме за английските тюлени в Либия или за катарските спецчасти в Сирия.

Каква е прогнозата ви за членството на България в Шенген?
- Няма да го видим скоро и не само заради несъгласието на Холандия или последния доклад на Еврокомисията. Атентатът в Бургас веднага насочва разсъжденията върху въпроса способни ли сме да опазим европейската граница.

А способни ли сме според Вас?
- Няма да са прави европартньорите, ако кажат, че не можем да опазим границите, все пак сме изпълнили всички технически изисквания. А този терористичен удар можеше да се случи и в друга страна, така че няма да е справедливо спрямо нас.

Бележка на редакцията: От първото изречение на настоящия материал е премахната думата "шиити", защото изданието "Дневник" очевидно умишлено е фалшифицирало казаното от автора. Твърде елементарно би било същият да не е наясно с разликата между сунити и шиити. За опит за дискредитиране на автора говори и факта, че е счетено за нужно да бъде представен като човек с досие на сътрудник на ДС, което също не е точно. Всичко това показва колко ниско могат да паднат в морала си редакторите на едно издание, когато става дума за автори с критичен анализ към управляващите.

Интервю на Биляна Рилска със Симеон Николов за „Дневник”