Терористите от Бургас имат база в България Печат
Автор майор Стефан Стефанов   
Четвъртък, 19 Юли 2012 14:30

 

Ако в България има митична фигура от тихия антитерористичен фронт, това е безспорно майор Стефан Стефанов, първият шеф на ЦСБОП. Преди да стигне до БОП-аджиите е командир на разузнавателен взвод в армията, след това е 23 години в кариерата - началник на 11 и 17 отдел за борба с международния тероризъм във Второ главно, заместник-началник по-късно на НСО...Въобще уникален специалист, учил занаят едновременно и в КГБ, и в полицейската академия в Луизиана.
В последните 15-ина години обаче Стефанов изчезна от полезрението на всички, трудно бе дори в Гугъл да му хванеш дирите. Затова Sofiautre.bg реши да го потърси точно сега. Тази вечер всякакви политици се опитваха да ръсят акъл за атентата в Сарафово, докато ние ви предлага специалистът, институцията Стефан Стефанов. Едно интервю, което всички трябва да прочетат. Особено онези, от които зависи разплитането на терористичния фитил, запалил бомбите в Сарафово.

- Г-н Стефанов, защо точно Бургас удариха терористите?

- От 66-а година работя в оперативен план и мога да кажа, че Бургас винаги е бил особено интересен за терористите. Там имахме убийство на турски дипломат, принудително кацане на турски самолет, след това и на такъв на "Аерофлот", мисля, че беше през 1992 година. Все тероризъм. Мисля, че има и други по-дребни неща. Но това, което се случи на Сарафово, е безспорно най-големия терористичен акт в България. Свидетели сме на нещо подготвяно отдавна, говорим за сериозен план, за детайлно проучване на обстановката.

- Безсилни ли са тогава службите, когато говорим за подобен професионализъм на терористите?

- Вижте, не искам да се връщам назад, но ще трябва. През годините ние положихме неимоверни усилия по създаването на добра оперативна обстановка в страната. Държахме под око много неща. За останалите получавахме информация от нашите агенти - безкрайно ерудирани професионалисти. Ще ви кажа нещо. В края на 80-те години на посещение ни дойдоха представители на служби, които тогава още не ни бяха партньорски. По онова време имахме имидж на страна, която не се бори с тероризма. Когато тези хора видяха какво сме направили, когато се запознаха с начина на работа, те се шокираха. Защото никой не очакваше, че България има такава стройна организация за противопоставяне на тероризма. Ужасяващото е, че огромна част от онези специалсти в борбата с тероризма, днес са в миманса, никой не им търси мнението.

- Коя служба трбва да поеме отговорност за случилото се в Сарафово?

- Трябва да поеме България! Не можем да кажем това е проблем на МВР. Не! Трябваше вече да е организиран национален щаб, с участието на широк кръг експерти от службите, от политическите среди. Необходим ни е мобилен оперативен щаб, който да работи в единоначалие и при жестока секретност. Задължително е, жизненоважно е и връщането към архивите. През годините ни агентурата по международен и вътрешен тероризъм натрупа такава база данни, че днес тя е безценна. Да не се свеним кой е събирал тези документи, а просто да ги четем. Сега е нужно. Притеснява ме само едно - сега ще излязат много бивши муцуни да дават акъл. А прекалено малко от тях са ръководили такива операции, знаят за какво става дума. Имам сборник от документи за работата на отдела, от него могат да се извадят не повече от 4-5 души, които има какво да кажат сега. Жалко, че някои от тях са покойници.

- Израел ни предупреди отдавна да внимаваме с тероризма. Дори ни посочиха обект - еврейските туристи. Вие очаквахте ли тези опасения да станат реалност?

- С оглед събитията и политиката на България в последните години - да, очакваше се. Но не и в такъв мащаб. Това е нещо много сериозно. И пак опираме до проблема с бившите кадри, които незаслужено бяха натикани в резерва. Ще ви кажа друга версия. Между 18 и 19,30 часа ми се обадиха петнайсетина бивши колеги и мои агенти от района. Долавяли са сигнали преди това, дори за нещо далеч по-тежко. Не мога да коментирам какви са били сигналите, това се прави при други служби. Проблемът е,че тези служби не се интересуват от нас. Мислят, че всичко започва от хората, които в момента командват.

- Връщам се пак на сигнала от Израел? Възможно ли е чак така да се подмине такова предупреждение?

- Не знам какъв е точно, затова нямам мнение. Но аз от служебен опит знам, че всичко, което ти подаде като информация Израел, е проверено. И нямаш право да го подценяваш. Работил съм с техните служби през 1991 година, посрещах ги за едно откриване. Бедна ви е фантазията как се рабти при тях. Грешката е изключена.

- Опасявате ли се, че атентатът в Бургас може да се политизира, тук при нас най-вече? Започнаха да се чуват такива гласове, този бил виновен, онзи бил виновен?

- Тероризмът е национален проблем навсякъде, а не политически. Спомням си, когато представях моите сборници с документи, с разработки на борбата ни с тероризма. Тогавашният МВР-министър Йордан Соколов се опита да ми обясни, че това нещо прекалено се било политизирало. Не е така, и няма как да е така, когато терористите не избиват хора по политическа принадлежност. Аз съм бил разузнавач и преди много години, тогава имаше Желязна завеса. Но не ни пречеше, когато се наложи, да я дръпнем. Имаме общи акции с ЦРУ, с други организации. Това мисля, че е доказателство, че битката с тероризма не търпи политическо окрасяване.

- Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви на момента затягане на мерките. Увеличаваме полицаите в обектите, ще пазим повече летището ни. Това не е ли след дъжд качулка?

- Мерки трбва да се вземат винаги. Най-малкото защото е възможен нов удар на терористите в България!

- Смятате ли,че има такава възможност?

- Научен съм да не изключвам нито един вариант. Особено, когато става дума за терористи. Естествено, че е възможно. Трябва да се пазят метрото, гарите, трябва ние да се пазим. Следващият удар може да не е веднага, да е след месец, два, година. Но да не го изключваме, а да се борим да го предотвратим. И най-важното - не подценявайте терористите. Те не са безмозъчни камикадзета. Напротив, става дума за интелегентни и подготвени хора, научени да действат при различни обстановки. Не чувам обаче да се повдига друг важен въпрос.

- И кой е той?

- От това, което чух по радиото, видях по телевизията, се убедих, че ударът в Сарафово е дълго планиран. Проведен е по план, който е отработван вече, трениран е. И тези хора, за да правят това,значи имат база в България. Затова казвам, че днес всички институции, всички служби трябва да действат като едно цяло. Противникът е прекалено сериозен, за да се боричкаме вътре между нас. Тежко и горко на България, ако НСБОП, ГДБОП и МВР се сдърпат кой да доминира.

- В тази антитерористична коалиция не трябва ли да поканят и хора като вас, които са калявани в десетки битки?

- Нека те преценят. Наистина, имаме вече доста поизхабени колеги от нашето поколоние, но пък повечето има какво да дадат. Те са участвали в нещо, което днешните ни заместници не са - в директнни сблъсъци. През 1992 година предотвратихме атентат в посолството на велика държава. Когато погледнеш посланник, целият в сълзи,защото допреди малко пистолет е бил опрян в главата му, си даваш сметка за много неща. Разбираш в действителност какво може да се случи само при една твоя грешка. Ето, преди малко ми звъни бившият директор на РДВР-Бургас. Какво да правел, искал да помага, ама не го търсели. Викам му: Събирай информация, пък ще видим". Пак казвам, след такъв терористичен акт е важно всички да сме едно - от полицая на улицата до министъра. И да спазваме трите правила, които са ме движили в професията - единоначалие, дисциплина, секретност. Макар, че с последното имаме проблем, защото сме в съюз, в който всички ни наблюдават. И, което е по-лошото - съобразяваме се с всички.

Интервю на Владимир Методиев с майор Стефан Стефанов за Sofiautre.bg